Skocz do zawartości
maziboss

Chora Polska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dołączona grafika

Mam taki problem bylismy z dziewczyna nad jeziorem byl tam taki parking jak na rysunku. Podjechalem do miejsca oznaczonym numerem 1 koles z parkingu powiedzial ze nie moge tutaj stac poniewaz to jego parking mimo ze stanalem przed znakiem a po drugie stanalem przed ogrodzenia wykonanym prowizorycznie z tasmy. Powiedzialem ze nie bede sie z nim klocil i przeparkowalem do miejsca 2. Ustawilem autko na poboczu. Nie ustawilem na drodze !! Droga na tym schemacie to biale miejsce, byla ona w pelni przejezdna. Koles powiedzial na zlosc ze bedziemy mieli doczynienia z mundurowymi. Parking nie byl strzezony i jeszcze rzadal za niego 5 zl s[ciach!]iel [ciach!]y !! Okazalo sie pozniej ze ten kutas zadzwonil po straz miejska i dostalismy mandat na kwote 500 zl i 5 karnych SMIECH NA SALI !!

Czy idzie od tego jakos sie odwolac ? Chyba sobie zartuja ze zaplace im 500 zl za nic. Samochod nikomu nie przeszkadzal, a droga byla w pelni przejezdna. Okazuje sie ze w tym chorym kraju wariaci drogowi dostaja mniejsze kary niz czlowiek ktory zaparkowal wedlug mnie w dobrym miejscu.

Prosze o fachowa porade i z gory dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po kiego przyjmowałeś mandat skoro twierdzisz ze masz rację to nie przyjmój mandatów. A ciecia z parkingu było potraktowac na następny dzien w sposób należyty no chyba, że jesteś spokojnym człowiekiem i nie lubisz rozwiązań brute force :). Skoro piszesz że było tak jak trzeba wszystko to cieciowi kopa w [gluteus maximus]la zapalić było żeby spadał do kanciapy i pilnował swego śmierdzącego parkingu. A moze dostał kopasa w [gluteus maximus]sa i się właśnie zemscił:/.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po kiego przyjmowałeś mandat skoro twierdzisz ze masz rację to nie przyjmój mandatów. A ciecia z parkingu było potraktowac na następny dzien w sposób należyty no chyba, że jesteś spokojnym człowiekiem i nie lubisz rozwiązań brute force :). Skoro piszesz że było tak jak trzeba wszystko to cieciowi kopa w [gluteus maximus]la zapalić było żeby spadał do kanciapy i pilnował swego śmierdzącego parkingu. A moze dostał kopasa w [gluteus maximus]sa i się właśnie zemscił:/.

to nie mandat tylko wezwanie gdzies tam bla bla. Dzisiaj dziewczyna pojechala i nie wiem czy przyjela mandat czy co. Dowiem sie dzisiaj wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałeś kartkę za wycieraczką z wezwaniem ?? nie rozumię... straznik wypisuje mandat na miejscu a nie jakies wezwania.

Tak byla kartka za wycieraczka z wezwaniem do zgloszenia sie gdzies tam w sprawie wyjasnienia tej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz napisac odwolanie. Wyjasnij w nim wszystko dokladnie, jesli jestes pewien ze nie zlamales prawa. Poprzyj to jeszcze zdjeciami, lub rysunkiem. Bylem w podobnej sytuacji w zime, tyle ze do mnie poczta przyszlo wezwanie do zaplaty udokumentowane zdjeciem. Tlumaczylem sie tym ze zaspy sniezne uniemozliwily mi poprawne parkowanie. Dali sobie spokoj.

Zreszta na tym pismie z tego co pamietam byla informacja ze wyjasnienia moge zlozyc osobiscie lub listownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe trza było wypierdzielić tą kartkę, ja juz miałem z 5 takich kartek od „strażaków” za nieprawidłowe parkowanie i wszystko leciało w kosz... przecież zawsze kartkę mógł ktoś wziąźć czy wiatr dmuchnąć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe trza było wypierdzielić tą kartkę, ja juz miałem z 5 takich kartek od „strażaków” za nieprawidłowe parkowanie i wszystko leciało w kosz... przecież zawsze kartkę mógł ktoś wziąźć czy wiatr dmuchnąć :P

Mow babie, a ona i tak swoje. Jak jej powiedzialem zeby to wywalila do kosza to powiedziala "ale Ty jestes madry". Oni to jakos odnotowywuja ze sie przyjechalo do nich w tej sprawie?

Wedlug Was zlamalem przepis czy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli był tam jakis zakaz zatrzymywania sie to złamałes... jak nie było znaku to moga Cie w doope cmoknąć, zresztą nie musisz przyjąć mandatu.... 500zł paranoja tym choooją się już w głowach poprzekręcało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli był tam jakis zakaz zatrzymywania sie to złamałes... jak nie było znaku to moga Cie w doope cmoknąć, zresztą nie musisz przyjąć mandatu.... 500zł paranoja tym choooją się już w głowach poprzekręcało.

Nie bylo zadnego zakazu postoju. Byl jedynie zakaz ruchu i pod nim tabliczka nie dotyczy dojazdu do parkingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to zrozumiałem tak, że jeżeli nie postawiłeś samochodu na parkingu tylko gdzieś poza nim, to złamałeś przepis o zakazie ruchu, bo zakaz nie obowiązywał by Cie tylko wtedy gdy miałeś zamiar dojechać na parking. Sorry tak ja to widze, mimo wszystko mandat jest jak wzięty z kosmosu, nie wierzę, że taryfikator przewiduje tak wysokie kary za tak niewielkie wykroczenie.

EDIT.

Może cieć ma jakiś wspólny "biznes" z panami strażnikami?

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to zrozumiałem tak, że jeżeli nie postawiłeś samochodu na parkingu tylko gdzieś poza nim, to złamałeś przepis o zakazie ruchu, bo zakaz nie obowiązywał by Cie tylko wtedy gdy miałeś zamiar dojechać na parking. Sorry tak ja to widze, mimo wszystko mandat jest jak wzięty z kosmosu, nie wierzę, że taryfikator przewiduje tak wysokie kary za tak niewielkie wykroczenie.

EDIT.

Może cieć ma jakiś wspólny "biznes" z panami strażnikami?

Mogiel na pewno ma jakis lewy biznes z nimi. Jedno jest pewne juz powoli demoluja mu parking, ostatnio ktos mi powiedzial ze tabliczka pakingu zlozyla sie do srodka :lol2: Przydalby sie jeszcze rozwalic te pseudo ogrodzenie :) Chyba bedzie trzeba o tym pomyslec :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandat nie jest za parkowanie, tylko przejechanie zakazu wjazdu. Może to nie do końca dobre porównanie (ale prawnie podobnie), ale to tak jakbyś powiedzmy na rynek w Krakowie wjechał i zaparkował przy Sukiennicach - zaparkował prawidłowo oczywiście...

Jednak 500zł mandaty za coś takiego jest lekką przesadą, bo tyle to się dostaje za duże przewinienia w czasie jazdy, które stwarzają zagrożenie, a nie taką głupotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio w faktach pokazali absolwenta ,który chciał min.uczcić obrone dyplomu poprzez pływanie kajakiem w miejskiej fontannie.najwieksza zwała była z tego ,że nie dostał mandatu od straży miejskiej za kajak tylko za zle zaparkowany wóz w pobliżu czyli 500 zł hahaha...

Edytowane przez talib666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikke jasno to określa: to jest haracz od „państwa prawa” a my w nim jesteśmy okupywani przez bandytów :/ to samo jest z ograniczeniami prędkości czy przepisami dotyczącymi pasów :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury gadasz ...

w Łodzi skarbówka po 1,5 miecha wzywa za niezapłacony mandat

nie zapłacisz - dowali ci komornik 250-500 górki ...

nie te czasy

Noooo, w m. Łodzi tak jest. Mnie weszli na dochody za 53,90 zł (po 7 m-ch od wystawienia mandatu). Za mandat 50 zł. 3,90 koszty egzekucji. Od mandatów nie ma odsetek. Ładne pismo do pracy o zajęciu na rzecz US oraz do mnie z informacją o tym.

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury gadasz ...

w Łodzi skarbówka po 1,5 miecha wzywa za niezapłacony mandat

nie zapłacisz - dowali ci komornik 250-500 górki ...

nie te czasy

co? ROTFL

komornik to dodaje odsetki takie, że bardziej opłaca się zapłacić u niego niż w banku (gdzie za zapłacenie na druczku, który dawają policjanci płaci się 8zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi