Skocz do zawartości
rados

Tutorial Do Tworzenia Styli Phpbb.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy znalazłem odpowiadający mi styl do mojego forum okazało się, że będę go musiał trochę przerobić. Jednakże to moja pierwsza styczność z forum w takiej roli więc nie mam o tym zielonego pojęcia. W związku z czym potrzebuję tutoriala o wykonywaniu styli dla forum phpbb by przemo. O ile w sieci jest dużo kursów html, css oraz php, które trochę znam, to przez kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt minut szukania w googlach oraz gruntownym przeszukaniu forum nie znalazłem ani jednego takowego tutoriala. W związku z czym jeśli ktoś zna url takiego tutka lub jest jego posiadaczem to proszę o zapodanie. Z góry wielkie thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to chciałem gruntownie przerobić szablon, a przy kilkudziesięciu plikach trudno się połapać więc był bym wdzięczny gdyby ktoś zarzucił jakimś tutkiem :)

Jak chcesz przerobić szablon to zacznij od edycji arkusza stylów danego template'a.

To w nim można pozmieniać kolory i style czcionek, obramowania, tła, szerokości i wysokości poszczególnych kolumn i wierszy, podlinkować swoje obrazki/ikonki.

Edytując jeden/dwa pliki .css można całkowicie zmienić wygląd forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samm-ur: Po pierwsze to nie są pliki o rozszerzeniu .css tylko .tpl ale ich zawartość to php i html. Po drugie nie ma dwóch tylko kilkadziesiąt takich plików i każdy odpowiada za inną część forum.

Nikt nie zna kursu wykonywania styli dla forum? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samm-ur: Po pierwsze to nie są pliki o rozszerzeniu .css tylko .tpl ale ich zawartość to php i html. Po drugie nie ma dwóch tylko kilkadziesiąt takich plików i każdy odpowiada za inną część forum.

Nikt nie zna kursu wykonywania styli dla forum? :(

rados: Może ciężko w to uwierzyć, ale ja nie urwałem się z choinki i wiem jak wygląda template forum phpBB.

Pliki .tpl zostaw w spokoju, skrypty php też, poszukaj w katalogu z template'm arkusza stylów:

post-104761-1154077005_thumb.jpg

i nim się pobaw.

Tutoriala "Jak napisać własny template phpBB" to jeszcze nie spotkałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt, ten artykuł nie wpadł mi w ręce, pewnie dlatego że go nie szukałem :-P , ale IMO określenie go Tutorialem tworzenia własnego template'a, to trochę na wyrost, w końcu to tylko opis jak sklonować styl subSilver i zmienić jego nazwę (i oczywiście wszystkie ścieżki dostępu) żeby to wszystko działało.

Jest to krok niezbędny przy tworzeniu własnego template'a, ale potem musimy wziąć się za zmianę wyglądu, bo narazie to wszystko wygląda tak samo jak w oryginale (oprócz nazwy) i pierwszym krokiem powinna być IMHO edycja plików .css.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi