Skocz do zawartości
Fudoshin

wysoka temperatura !!! co jest?

Rekomendowane odpowiedzi

kumpel na athlonie xp1600 na ponad 60 stopni na titanie - zle zalozony wiatrak, za duzo pasty, czy co jest tego przyczyna??? Obudowa zamknieta z niezla wentylacja. Jak sie przylozy reke do tylu obudowy to wydmuchiwane jest dosc mocno cieple powietrze. Temp w obudowie jakies kilka powyzej 30 (nie pamietam dokladnie). plyta asus na kt333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to co jest - lato :lol:

a takna powaznie:

- moze swoje robia tez inne podzespoly np. podkrecona karta graficzna, HDD, ... (ze takie cieple powitrze wylatuje z obudowy)

- moze ten Titan ma zwalony wiatrak

- moze zeswirowal czujnik temperatury

przyczyn moze byc wiele - najlepiej sprawdzic na jakims innym coolerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no titan wydaje sie ze dziala prawidlowo (dmucha). Dziala nawet na 3300 obr/min :) A lato latem, ale to kurde 15 stopni za duzo jak na moje oko... co do czujnika to faktycznie moze byc, ale watpie, chyba, ze ktos slyszal o zwalonych czujnikach w asusie na 333?

A chodzi mi o to, ze nie chce zdejmowac i zakladac wiatraka na nie swoim sprzecie, bo jak cos rozwale (a w koncu musi byc mocno docisniety) to szkoda kasy na odkupowanie sprzetu koledze, nie? Poza tym montowal mu to jakis gosc za kase i to on powinien ruszyc dupe... ale chce doradzic kumplowi co moze byc przyczyna, zeby mu gosc nie wcisnal kitu typu "amd sie grzeja i juz"...

Obuwoda modecom z zasilaczem huntkeya ustawionym normalnie (czyli nic tam nie dmucha na proca), a obok proca jest wiatrak na tyle obudowy ktory wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to napewno nie jest normalne, a jezeli obroty 3000, to jest ok, wiec albo walniety jest proc, albo nie ma pasty, bo nawet gdyby bylo jej za doozo, to nie bylo by takiego skoq temp., sam sprawdzalem u siebie, nawalilem tyle pasty ile w koperszima wlazlo i temp wzrosla o 2-3 stopnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel na athlonie xp1600 na ponad 60 stopni na titanie - zle zalozony wiatrak, za duzo pasty, czy co jest tego przyczyna??? Obudowa zamknieta z niezla wentylacja. Jak sie przylozy reke do tylu obudowy to wydmuchiwane jest dosc mocno cieple powietrze. Temp w obudowie jakies kilka powyzej 30 (nie pamietam dokladnie). plyta asus na kt333

Moze ma cienka obudiwe :? chodzi mi o to ze moze zasilacz jest umieszcziny pionowo to wtedy odleglosc coolera od proca wynosi 2-3 cm no i grzeje jak cholera. Ja tak mialem i po zmianie budy + wentylator pod zasilaczem temp spadla o 8 stopni :!: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZE..jeśli chodzi o obroty to powiem ci szczerze ale 3300 to jest okropnie , ale to bardzo okropnie mało !!!!!!! ja na swoim sprzęcie mam założony radiator na athlona 1900 mhz który dmucha mi proca z prędkością żędu 6600 obrotów na minutke !!!!!!

Jeśli chodzi o paste to bierzesz na palec i rozsmarowywujesz na radiatorze tylko nie dużo !!! (tyle ile na kanapke :) Radze ci zmienić radiator na cosik mozniejszego ! Aha ja mam temperature żędu około 40s.

A tak z ciekawości to rozkręć kompa i dotknij radiator palcem, sam sie przekonasz że jest zbyt gorący !

to tyle , aha ten radiator jaki posiadam kosztuje około 50 zł na giełdzie :)

----narka---:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZE..jeśli chodzi o obroty to powiem ci szczerze ale 3300 to jest okropnie , ale to bardzo okropnie mało !!!!!!! ...

znowu jakies herezje wypisujesz :!:

nie predkosc wiatraka ma znaczenie, ale to ile pompuje powietrza - co z tego ze Ty masz wentylka 6600rpm a ktos inny 3300rpm - skoro tamten moze byc 3x wiekszy i przez to wydajniejszy - a przy okazji tego ze kreci sie wolniej to jest cichszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wydaje mi sie by był większy od mojego. Ja tam wole mieć troszeczke decybeli w blaszaku niż więcej ciepła :) Tak jak pisałem niech sprawdzi sobie radiator jaki jest ciepły i sam oceni !

czyli co na Twoim coolerze siedzi wiatrak 120x120x38 - bo takie najwieksze jakie widzialem do kompa :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no cośty !!! aż takiego kolosa to niemam :) niewiem gdzie bym go wcisnął ! :)

BTW nie wiem jaki masz dokladnie - pochwal sie :)

ja pochwale sie swoim - mam TAKI na Celeronie 1000 -> temp. max 42*C (wyrabial tez przy 1120MHz -> temp. max 46*C)

teraz jest troche zmodyfikowany - zmienilem wiatrak na 60x60x15 Spire 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bodajrze własnie taki mam jak napisałeś :) (patrząc na pudełko z linijką)

ale wydaje mi sie że tak poniewarz wiatrak jest montowany na radiatorze nie na srubach tylko na kołkach plastikowych :) jest przystosowany do chodznia athlona 1900 mhz. więć temperature mam jak gram około 40 stopni a w windozie jak nic nie robie to 29 , 28 stopnia.

a proca mam 800@1030(przez gta3d) 1.95 V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ma cienka obudiwe :?  chodzi mi o to ze moze zasilacz jest umieszcziny pionowo to wtedy odleglosc coolera od proca wynosi 2-3 cm no i grzeje jak cholera. Ja tak mialem i po zmianie budy + wentylator pod zasilaczem temp spadla o 8 stopni :!:  8)

Ja tak mam i fakt jesli jest zalozony np TITAN D5TB (rowniez mam taki) to jest bardzo blisko zasilacza. I zasysa ogolnie dosc cieple powietrze itd. Ja aktualnie robie tunel zeby powietrze zasysal z pokoju bezposrednio :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Titan ma standartowo ma 3000 wiec bez takich

Tutaj wlasnie jest pewien problem bo widzialem titany d5tb 3000 i 3300 rpm ja mam 3300. Na tym samym kompie jeden potrafi sie obracac 3000 a drugi 3300. Mimo ze z wygladu niczym kompletnie sie nie roznia. ZIELONY pisze ze 3300 jest straszne :) ja mam 2850 z 3300 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Titan ma standartowo ma 3000 wiec bez takich

Tutaj wlasnie jest pewien problem bo widzialem titany d5tb 3000 i 3300 rpm ja mam 3300. Na tym samym kompie jeden potrafi sie obracac 3000 a drugi 3300. Mimo ze z wygladu niczym kompletnie sie nie roznia. ZIELONY pisze ze 3300 jest straszne :) ja mam 2850 z 3300 :)

Z tego co ja się orientuję to titan ma ok.3000,ale przy wyższej temperaturze zaczyna siękręcić trochęszybciej.Mój dochodzi do 3500 i wciąż jest bardzo cichy.A Zielony Megamen pisząc o obrotach chyba niezbyt kuma o co w wiatrakach chodzi.Jeśli woli taką suszarkę zamiast porządnego Titana (za ok.35 PLN)który by bez najmniejszych problemów jego procka schładzął to już jego problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tak suszara nie przeszkadza. A tak w sprostowaniu to wiem o co biega z wiatrakami :) Mam przed sobą gazetke sservice z testami radiatorów i żaden z nich nie kręci sie z prędkością 3500 tylko zaczynają się od 4200.

najszybciej sie kręci GLOBAL WIN WBK 38 za 150 zł (6700) na minute.

Więc jak napisał fudoshin że jego titan się kręci 3300 obrotów na minute pomyślałem że coś jest nie tak. Ale jak piszesz że tak ma być to ok.

--pozdrowionka :)---

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...