PrzeAgentka Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Laptop: Prestigio 551 Napęd optyczny: DVD+/-RW DL (Slimtype DVDRW SOSW-8335) Witam. Mam problem z nagrywarką w laptopie. Zacznijmy od tego, że laptop ma zaledwie 3 miesiące. Napęd nagrywa CD, DVD, a także odtwarza CD i DVD. Jeszcze 3 dni temu wszystko normalnie działało, nie było żadnych problemów, nawet najmniejszych. Do czasu? Przedwczoraj się "zaczęło". Chciałam nagrać płytę DVD z danymi. Wypalałam najpierw Deep Burner'em, następnie Nero. Niestety... Nagrywarka zaczęła zachowywać się dziwnie. Otóż płyt DVD nie nagrywa w ogóle. "Blokuje" prędkość do x1 i zaraz po rozpoczęciu procesu zapisu, wyskakuje mi info., że "zapis nie powiódł się" etc. Zauważyć warto, że ten sam nośnik nadal jest nagrywalny (u kolegi normalnie wszystko się nagrało). Co do płyt CD, to nagrywarka wypala je, owszem, ale również "blokuje" prędkość - mam do wyboru tylko x5 i x10 (a nośniki można przecież nagrywać max. x52!). Kompletnie nie rozumiem, o co chodzi. Będę wdzięczna za porady, wskazówki, rozwiązania. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Edytowane 29 Lipca 2006 przez PrzeAgentka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 A co tutaj wnikać. Napęd do wymiany. Jesli na gwarancji to do serwisu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeAgentka Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Napisałam ten temat właśnie dlatego, że chcę uniknąć serwisu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Laptop: Prestigio 551 Nagrywarka zaczęła zachowywać się dziwnie. Otóż płyt DVD nie nagrywa w ogóle. "Blokuje" prędkość do x1 i zaraz po rozpoczęciu procesu zapisu, wyskakuje mi info., że "zapis nie powiódł się" etc. Zauważyć warto, że ten sam nośnik nadal jest nagrywalny (u kolegi normalnie wszystko się nagrało). Co do płyt CD, to nagrywarka wypala je, owszem, ale również "blokuje" prędkość - mam do wyboru tylko x5 i x10 (a nośniki można przecież nagrywać max. x52!). Kompletnie nie rozumiem, o co chodzi. Będę wdzięczna za porady, wskazówki, rozwiązania. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Witam, problem faktycznie może wymagać oddania kompa do serwisu. Ale najpierw sprawdź czy przypadkiem nie wyłączł się tryb DMA w ustawieniach napędu. Możesz to zrobić wchodząc do: mój komputer -> właściwości -> sprzęt -> menadżer urządzeń -> kontrolery IDE ATA/ATAPI -> pomocniczy kanał IDE -> zaawansowane, powinno być zaznaczona opcja DMA jeśli dostępne i poniżej Ultra DMA tryb 2 Sprawdź to najpierw. Jeśli nie ma tych ustawień to może uda się uniknąć serwisu bo to ustawienia systemowe. A tam na marginesie to to że nośnik pozwala na zapis z prędkością 52 to nie znaczy że można go tak nagrywać. Nagrywarka o której piszesz ma maksymalną prędkość zapisu CD 24 a CD-RW chyba 12, więc nie jest aż tak tragicznie :wink: Sprawdź ustawienia i napisz co jest. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeAgentka Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (...) powinno być zaznaczona opcja DMA jeśli dostępne i poniżej Ultra DMA tryb 2 Sprawdź to najpierw. Jeśli nie ma tych ustawień to może uda się uniknąć serwisu bo to ustawienia systemowe. (...) Są te właśnie ustawienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Są te właśnie ustawienia.No to raczej awaria sprzętu. Bez serwisu się nie obejdzie. Chyba że chce Ci się jeszcze na próbę przeinstalować system i sprawdzić na czystym systemie. Ważne też jakich płytek używasz. Można też spróbować przeinstalować bios napędu. Jeśli to nic nie pomoże to serwis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Napisałam ten temat właśnie dlatego, że chcę uniknąć serwisu...W takim razie jak chcesz uniknąć serwisu to możesz sama na allegro lub w sklepie komputerowym zakupić napę optyczny i sobie go samemu wymienić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeAgentka Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 No to raczej awaria sprzętu. Bez serwisu się nie obejdzie. Chyba że chce Ci się jeszcze na próbę przeinstalować system i sprawdzić na czystym systemie. Ważne też jakich płytek używasz. Można też spróbować przeinstalować bios napędu. Jeśli to nic nie pomoże to serwis. Robiłam formata, instalowałam system jeszcze raz. Jest to samo. A tym biosem napędu, to chyba nie powinnam się bawić...? W takim razie jak chcesz uniknąć serwisu to możesz sama na allegro lub w sklepie komputerowym zakupić napę optyczny i sobie go samemu wymienić. No, strasznie "rozsądne" jest kupowanie nowego napędu, rozkręcanie laptopa (i utracenie gwarancji tym samym), skoro laptop ma ledwie 3 miesiące i 2 lata gwarancji -_-" Pfff... -_-" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio84 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 No, strasznie "rozsądne" jest kupowanie nowego napędu, rozkręcanie laptopa (i utracenie gwarancji tym samym), skoro laptop ma ledwie 3 miesiące i 2 lata gwarancji -_-" Pfff... -_-"To oddaj do serwisu... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 To oddaj do serwisu... :wink::lol: Ubiegłeś mnie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Robiłam formata, instalowałam system jeszcze raz. Jest to samo. A tym biosem napędu, to chyba nie powinnam się bawić...? Niby nie powinno się bawić biosem... ale to jest sytuacja, w której można spróbować... Można naprawić albo popsuć na amen. no risk - no fun :) a tak poważnie to jednak najlepiej będzie odesłać do serwisu. Jeśli zależy ci bardzo na komputerze to spróbuj zadzwonić do serwisu i dowiedz się czy nie mogłabyś wysłac im samego napędu. Załatw sobie tylko na miejscu jakiegoś "śpeca" :wink: który dałby radę wyciągnąć napęd z laptopa nie uszkadzając niczego. podro i powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeAgentka Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Próbowałam wszystkiego, co poleciliście. Biosem etc. się bawić nie będę, żeby mi potem nie marudzili, że unieważniłam tym gwarancję czy coś. Oddam laptopa do serwisu, nie mam innego wyjścia, niestety. Dziękuję wszystkim za pomoc! Pozdrawiam! PS. Temat można usunąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...