Skocz do zawartości
SU8Z3R0

Asus M2n-e

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat czy kupić pamięci Geil Ultra Dual Channel DDR2 800 CL4 czy DDR2 667 CL3. Czy lepiej mieć 800 z gorszym cl (4-212-4-4) czy 667 z lepszym CL (3-8-4-4). Jak te 800 bedą chodzić po przestawieniu na 667? Czy da sie na 800 ustawić timing typowy dla 667, podany przez producenta?

złowroga cisza, wszyscy pewnie grzebią przy M2N-E. To nie wróży nic dobrego. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje problemy z M2N-E wreszcie się skończyły :D (przynajmniej dopuki nie zabiorę się za podkręcanie).

Pamięci były sprawne, ale Asus ich nie polubił.

Po wymianie Twinmosów na Goodramy 667 wszystko działa super (już na BIOSie 0304).

Kupując M2N-E pamiętajcie, żeby nie brać TwinMOSów! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat czy kupić pamięci Geil Ultra Dual Channel DDR2 800 CL4 czy DDR2 667 CL3. Czy lepiej mieć 800 z gorszym cl (4-212-4-4) czy 667 z lepszym CL (3-8-4-4). Jak te 800 bedą chodzić po przestawieniu na 667? Czy da sie na 800 ustawić timing typowy dla 667, podany przez producenta?

złowroga cisza, wszyscy pewnie grzebią przy M2N-E. To nie wróży nic dobrego. :mur:

Z tych które piszesz to weż 800-tki, lepiej beda sie sprawowac, czasy w tym wypadku nie dadza takiej różnicy jaką daje róznica pomiędzy 667 a 800 (na forum o pamieciach duzo o tym piszą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odebrałem mojego M2n-e i nie mogę na nim Windy postawić. Moja konfiguracja to

Athlon xp 3000+

2 x 512 mb ram Goodram 667 (dualchannel)

Galaxy 7300 gt

Winda xp Pro Sp2.

Dysk Seagate 250 gb sataII ncq

Instalka przechodzi przez pierwszy etap (mogę sformatować dysk, wybrać partycję itp.), ale po skopiowaniu plikow i uruchomieniu sie ponownie wyswietla mi się napis "błąd ładowania systemu operacyjnego", bardzo proszę o pomoc

Uff wreście udało mi się rozwiązać ten problem zainteresowanym podaję linki, w sumie więc nie była to wina płyty

1) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187031&hl=

2)http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=129255&hl=

Edytowane przez Rorschach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz moja sygnaturke. Obnizone taktowania trudno jest nazwac 'podkreceniem'. Poza tym placisz za to by miec w przyszlosc problem z pamiecia? Ja kupilem na samym poczatku gdy nic o tej plycie jeszcze nie bylo wiadomo. Teraz tego baaaardzo zaluje.

Modowac? Lutowac? Napisac nowy bios? Ja raczej wole gwarancji nie stracic. Moze druga rewizja cos rozwiaze, wtedy najwyzej ja wymienie.

Obniżone taktowanie pamięci u Ciebie jest spowodowane mnożnikiem CPU (11?). Gdzieś jest taka obszerna tabelka pokazująca przy jakim mnożniku jakie pamięci jak chodzą. Dziwne to też jest dla mnie, jednak taką specyfikację technologiczną ma socket AM2. Ja będę miał procka z mnożnikiem 10x (2000MHz) i dla mnie 533 to 533, 667 to 667, 800 to 800. Tak samo jest chybla dla mnożnika 12x i prędkościu CPU=2400.

Zresztą ja mogę do miesiąca wymienić płytę na inną w sklepie w którym ją kupiłem. Więc gdyby cos mi nie pasiło, a mam nadzieję że po złożeniu będzie hulać jak złoto, to sobie pomyślę na co wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doczekaliśmy się na benczowym marku, nie doczekaliśmy się na pisi-labie, ale za to na Xbicie jest test "naszej" (kto ma ten ma) płyty ASUS M2N-E (oraz M2N-SLI). Angielski w stopniu ułatwiającym zrozumienie zapewne większość zna. Czytać!

hehe jest tekst np.:

I didn’t tear off the paper sticker with the model name M2N-E, but I suspect it hides the text “M2N-SLI Deluxe”

;)

P.S. może lakoniczne pytanko... - czy sterowniki do dysku SATA do płyty M2N-E są na dołaczonym CD? i czy muszę je skopiować na dyskietkę i podać windowsowi jak się zapyta? czy można mu podać płytę asusa i po wczytaniu z niej sterowników SATA, instalacja Widnowsa pójdzie dalej?

ktoś to robił????

P.S.2 wg Xbita można przełożyć kości BIOSU z M2N-SLI do M2N-E i wszystkie opcje z SLI są dostępne na M2N-E. Niech ktoś to doczyta, rozczyta i upewni szanowne grono na forum, że tak można zrobić. Skoro byłoby napięcie do 2.5V na M2N-E, to pal licho podkręcanie, ale chodziły by pamięci DDR2-800 CL4, które zazwyczaj potrzebują wyższego niż nominalne napięcia....

Edytowane przez malkovich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic ciekawego tam nie napisal.

Tylko to ze przelozyl kostke z biosem od SLI-Deluxe i mial wszystkie jej opcje. No tak ale jakie opcje? Zwiekszyla sie mozliwosc operowania napieciem dla pamieci? A to juz zostanie zagadka bo autor tekstu nie wpadl na tak oczywista rzecz aby to napisac..

no i lipton

EDIT Napisze do tego kolesia "recenzenta" w sprawie napiecia dla pamieci.

Edytowane przez SU8Z3R0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo tego linku od @malkovich'a na stronie piątej tego artykułu jest:

...Having reduced the memory and HyperTransport frequencies, I tried to start up at a clock-generator frequency of 300MHz, but the mainboard hung up during the POST right after detecting the memory modules. I thought there might be a problem with the BIOS, so I updated it from version 0202 to the newest 0304 and set the clock-generator frequency at 280MHz. The mainboard started up normally and booted the OS and passed a few tests. But when I restarted the computer, the system hung up. On the restart it issued the standard message that the CPU had been over-overclocked and invited me into the BIOS Setup. I thought the mainboard just lacked a bit of stability and reduced the clock-generator frequency by only 5MHz. But then I had to reduce it by 5MHz more, then by 10MHz more, etc.

In every case the system booted up normally, but always hung up on restart. It only became stable at a clock-generator frequency of 220MHz, i.e. a mere 10% above the default....

ten sam problem z którym ja sie borykałem (także tutaj jest przedstawiony strone wcześniej). Tyle że autor wgrał do płyty m2n-sli bios 304 i pomomo tego problem dalej u niego wystepuje.

Informacyjnie podaje że wgrałem bios w wersji 307 i problemu nie ma (botuje sie normalnie, restartuje też, testy sp i inne przechodzi), obecnie szyne mam na 230mhz i bawie sie dalej (musze podkrecić pamięci) w podkrecanie a błędy przy bootowaniu pojawiały sie wczesniej juz na szynie 215mhz.

A propo pamieci, mam patrioty 2x512mb 667mhz, czy może mnie ktoś oświecić na jakim one napięciu chodzą standartowo, bo nie moge sie tego doczytać nigdzie...:( a potrzebne mi to strasznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo pamieci, mam patrioty 2x512mb 667mhz, czy może mnie ktoś oświecić na jakim one napięciu chodzą standartowo, bo nie moge sie tego doczytać nigdzie...:( a potrzebne mi to strasznie...

Tutaj masz odpowiedź jeżeli to twoje pamięci http://www.znak.pl/index.php?cid=305&s...al512667Pat+CL5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo tego linku od @malkovich'a na stronie piątej tego artykułu jest:

ten sam problem z którym ja sie borykałem (także tutaj jest przedstawiony strone wcześniej). Tyle że autor wgrał do płyty m2n-sli bios 304 i pomomo tego problem dalej u niego wystepuje.

Informacyjnie podaje że wgrałem bios w wersji 307 i problemu nie ma (botuje sie normalnie, restartuje też, testy sp i inne przechodzi), obecnie szyne mam na 230mhz i bawie sie dalej (musze podkrecić pamięci) w podkrecanie a błędy przy bootowaniu pojawiały sie wczesniej juz na szynie 215mhz.

A to ciekawa sprawa z tym biosem, w 304 tez Ci nie dzialalo, a w 307 dziala. No coż nam używtkownikom M2N-E przyjdzie jeszcze poczekac az asuas laskawie wypusci nowy bios. Ja czekam i trzymam kciuki zeby i unas problem zostal naprawiony najlepiej juz w kolejnym Biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam dużo czasu - nie wiem jak połączyć audio pod front panel? Z obudowy mam wyjścia (kabelki) S-R (2PIN), S-L(2PIN), MIC GND(2PIN), MIC BIAS(1PIN). Jak to podłączyć do płyty bo na płycie są inne oznaczenia.... HELP!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwierzenia z podkrecani c.d

Ustawiłem 230mhz, na 235 nie uruchamia sie wcale, podciągnołem napięcie na mostku 0 0,1V do wartości 1,5V, bios wstaje ale winda po botowaniu nie wczytuje sie, mam z budy odgłosy jakby pisku, pewnie kondensatory :mur:

jakieś sugestie, co dalej:?

Ai booster tez nie pomaga, chodz moge w nim ustawic szyne 240mhz i testy dziłają wszystkie ale sie nie botuje komuter. Chyba pozostanie to co jest tzn 2760Mhz...do czasu nowego biosu ;)

Edytowane przez Serekin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie udalo sie podlaczyc dodatkowe dwa USB.

Zajrzyj do instrukcji. Tam masz wytlumaczone co gdzie jest, ja tak podlaczylem USB.

No z instrukcji nie wynika wiele. USB też mi się udało podłączyć, ale z dźwiękiem jest kłopot bo na końcówkach kabelków jest inne oznaczenie, na płycie (w manualu) inne. Poza tym nie jestem pewien czy mam podłączyć kabelki jako HD Azalia czy AC97. Na necie wyczytałem, że AC97 mimo żę mam kodek Azalia. Ktoś to zrobił i mu działa?

P.S. jestem w trakcie update'owania SIGA :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z instrukcji nie wynika wiele. USB też mi się udało podłączyć, ale z dźwiękiem jest kłopot bo na końcówkach kabelków jest inne oznaczenie, na płycie (w manualu) inne. Poza tym nie jestem pewien czy mam podłączyć kabelki jako HD Azalia czy AC97. Na necie wyczytałem, że AC97 mimo żę mam kodek Azalia. Ktoś to zrobił i mu działa?

P.S. jestem w trakcie update'owania SIGA :rolleyes:

Ja mam front panel z przodu na 2 USB, glosniki i mikrofon, podłączyłem i wszystko działa bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnąłem ze strony Modecoma instrukcję i jest tam ładnie napisane co i jak z podłączaniem front panela do pinów płyty głównej. Jakby ktoś chciał:tutaj. Dziś kończę instalację systemu, sterowników. Najbardziej jestem kontent z 2GB CL4 przy 800MHz na tej płycie :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie i panie odkąd kupiłem tą płyte nie mam z nią żadnych problemów, płyta sprawóje sie świetnie, bez problemu moge podkręcać procesor, jedyny wada to to, że jak przestawie pamieci na 1t to płyta nie wstaje. Mój konfig to Athlon X2 3800, 2x1bg goodram pro 800 mhz cl5, geforce 7600gs, chiedtec 450w.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie i panie odkąd kupiłem tą płyte nie mam z nią żadnych problemów, płyta sprawóje sie świetnie, bez problemu moge podkręcać procesor, jedyny wada to to, że jak przestawie pamieci na 1t to płyta nie wstaje. Mój konfig to Athlon X2 3800, 2x1bg goodram pro 800 mhz cl5, geforce 7600gs, chiedtec 450w.

Pozdrawiam

masz m2n-e czy wersję sli? z jakim biosem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w późnych godzinach wieczornych nagle "skończył się" prąd. Oczywiście komputer był włączony. Zasilania nie było pare godzin. Ponieważ na rano miałem do pracy poszedłem spać.

Być może źle zrobiłem że nie wyłączyłem akara i ustawiłem zasilacza na zero. Ale z drugiej strony nie pierwszy raz zabrakło prądu i inne płyty wstawały.

Rano dziś, tknęło mnie coś i zapuściłem kompa - zasilacz rusza, ruszają wiatraki, dysk, bios piska - czyli postuje a potem za każdym razem zawiesza się na logo asusa, nie można wejść do biosu.

Wyjąłem na chwilę baterie i przełączyłem zworki clear cmos (jakieś 20 s) ale jak ponownie włączyłem - nie rusza.

Wychodząc do pracy, jeszcze raz wyjąłem baterie, i zostawił zworki w ustawieniu na czyszczenie biosa. Tak będzie stał przynajmniej 8 godzin. Może to pomoże ?

Nauczka jest - po pierwsze przydałoby się coś podtrzymującego choć na chwilę prad...

Teraz boje się o płytę czy inne komponenty ale na litośc boską w końcu nie [ciach!]lnął piorun, płyta powiina wstawać.

Mam pytanie - co o tym sądzicie, co zrobić, jak przywrócic płytę i kompa do życia. Będe wdzieczny za wszystkie uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja się powtórzę, ale napiszę: posiadam 2x1GB GEILE CL5 DDR2-800 i działają na 1.8V bez pierdnięcia przy nominalnym CL5, co więcej ustawiłem timingi 4-12-4-4 i wszystko hula jak trzeba (1.95V). pamięci kosztowały mnie 760PLN (teraz była podwyżka i kosztują ok 950PLN) i uważam że to był dobry zakup bo mam GEILE Ultra w cenie zwykłych. aha ważne - na pierwszym BIOSIE 0103 pamięci działały tylko jako 667 i CL5, nie pomagało dovoltowanie. ale na BIOSIE 0304 CL4 DDR2-800 1.95V i voala! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z użytkowników M2N-E używa karty Skystar2 ?

Czy ta karta, na tej płycie działa bez problemu ?

W którejś wersji Asusów na soc. 939 były problemy z w/w kartą.

Czy w M2N-E już to naprawili ?

Szukałem już chyba wszędzie ale 100% potwierdzenia nie widziałem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi