piotrlaz Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Znowu padła mi płyta Dfi, wczoraj zawiozłem do serwisu. W związku z tym zamierzam pilnie kupić M2N-SLI Deluxe. Poradźcie czy opłaca się używaną, czy lepiej nówkę? W eMarkecie jest taka za 320zł z kosztami wysyłki a w ulubiony.pl jest za 214zł - dziwne! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) Pewnie się walnęli... kiedyś w morele.net były Abity na NF590 za 130zł :D. Edytowane 8 Marca 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) Znowu padła mi płyta Dfi, wczoraj zawiozłem do serwisu. W związku z tym zamierzam pilnie kupić M2N-SLI Deluxe. Poradźcie czy opłaca się używaną, czy lepiej nówkę? W eMarkecie jest taka za 320zł z kosztami wysyłki a w ulubiony.pl jest za 214zł - dziwne! Moim zdaniem lepiej nówkę - 3 lata gwarancji i spokoju. Z używką nigdy nie będziesz miał pewności co z nią było robione. Ja uporałem się już z wysoką temperatura płyty na wskaźnikach, co z lekka mnie wpieniało - okazało się, że monter w serwisie odwrotnie wsadził taśmę do FDD i płyta wariowała. Moim skromnym zdaniem pod XP nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. No i ta pamięć do 2,5v :-) PS. Te 214 zł to na pewno nie za M2N-SLI Deluxe na chpsecie 570 SLI, tylko M2N-SLI na chipsecie 560 - łatwo dać się nabrać. Edytowane 8 Marca 2008 przez nuradin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Wreszcie odebrałem z serwisu nową płytę DFI Infinity NF SLI-M2/G i teraz mam dylemat: czy ją sprzedać i kupić Asusa M2N-SLI Deluxe (w sirius.pl jest po 296 zł), czy zostawić? Co radzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Wreszcie odebrałem z serwisu nową płytę DFI Infinity NF SLI-M2/G i teraz mam dylemat: czy ją sprzedać i kupić Asusa M2N-SLI Deluxe (w sirius.pl jest po 296 zł), czy zostawić? Co radzicie? W kwestii niezawodności Asus czy DFI to odpowiedź już znasz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 W kwestii niezawodności Asus czy DFI to odpowiedź już znasz :wink:To wszystko przez to, że ta płyta prowokuje do mocnego podkręcania i widocznie nie jest tak solidnie jak Asus zmontowana. A co do overclokingu to porównałem te dwie moje płyty (M2N-E i DFI SLI-M2/G) w ten sposób, że ustawiłem ich parametry dokładnie tak samo i na tych samych podzespołach, dosyć mocno podkręciłem i porównałem w testach Sandry i Everesta. Wyszło na to, że Asus ma sporo większą wydajność! Nie wiem czy to jest tylko sprawa chipsetu (nForce570 i nForce4)? Mówi się, że Asus M2N-E ma słabe zasilanie ale dlaczego w takim razie na tej płycie udało mi się więcej wycisnąć z mojego Athlona X2 5000+ ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Mówi się, że Asus M2N-E ma słabe zasilanie ale dlaczego w takim razie na tej płycie udało mi się więcej wycisnąć z mojego Athlona X2 5000+ ????? Dlatego, że masz Brisbane G2, który jest w technologii 65 nm, płytę główną rev. 1.02G (w sumie to niewiadomo, co zostało poprawione) i w miarę dopracowany bios. Zauważ, że słaba sekcja zasilania była dużym problemem w O/C dla x2 w tech. 90 nm, płyta jedną z pierwszych z chipsetem NV 570 Ultra i mocno szwankowały początkowe biosy. I dlatego większość albo zmieniła platformę na Intela lub zakupiła motherboard innej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 No i źle zrobili, bo M2N-E/M2N-SLI Deluxe to naprawdę dobre płyty dla przeciętnego użytkownika, który wymaga stabilności i ciszy. O o/c się nie wypowiadam, bo sam nie kręcę. W tej cenie ciężko jest znaleźć coś równie udanego pod AM2. Dodatkowo Asus udostępnił szybko biosy umożlwiające włożenie Phenoma, dzięki czemu płyta ma jeszcze przed sobą przyszłość. W ostatnim biosie do M2N-SLI Deluxe jest nawet możliwość ustawienia pamięci tak, by chodziły na 1066 MHz - czego chcieć więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Cena M2N-E na początku była za wysoka, co do jej możliwości. Sam się nabrałem na bardzo dobrą (na papierze) specyfikację tej płyty, ale zgodzę się z tym, że do "normalnego" użytkowanie jest OK. Tak szczerze, to przy następnej modernizacji PC, postawię na innego producenta, bo z Asus'a zrobił się straszny moloch, za dużo mają produktów aby skupić się konkretnie na dopracowywaniu, czy to konstrukcji sprzętu, czy softu do niego, a skutki widać tego np. na różnych forach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) No i źle zrobili, bo M2N-E/M2N-SLI Deluxe to naprawdę dobre płyty dla przeciętnego użytkownika, który wymaga stabilności i ciszy. O o/c się nie wypowiadam, bo sam nie kręcę. W tej cenie ciężko jest znaleźć coś równie udanego pod AM2.Bez przesady... są równie stabilne płyty i do tego tańsze. Np: taki Biostar TF570 SLI A2+ - oferuje praktycznie to samo, co M2N SLI Deluxe, a jest tańszy. A za ~200zł kupisz Gigabyte GA-M56S-S3, który pod wieloma względami przewyższa M2N-E (zwłaszcza, jeśli chodzi o oc)... A Asus robi sporo płyt, które w swojej cenie są po prostu nijakie (np: cała seria na NF500), więc wychwalanie tej firmy w niebiosa jest po prostu bez sensu. A za ~300zł kupisz już parę ciekawych płyt. Edytowane 25 Marca 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Ale nikt tu nie wychwala Asusa pod niebiosa, w ofercie mają kilka tak beznadziejnych płyt, że aż człowiek się zastanawia kto to kupuje. Linia M2N-E/M2N-SLI to po prostu stabilne płyty dla przeciętnego Kowalskiego, jeżeli ktoś chce bawić się w ostre o/c to przecież ich nie kupi. Dla 80% nabywców są jednak OK. Nie wiem jak jest z Biostarem w kwestii odpowiedniego biosu do obsługi Phenoma, ale wiele firm ten temat sobie olało, chcąc zmusić ludzi do zakupu nowej płyty na AM2+ (można poczytać na zagranicznych i polskich stronach). Asus zaś wydał szybko odpowiedni bios i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Biostar TF560 A2+ był pierwszą płytą z "gwarantowanym" wsparciem dla K10 i jako jeden z pierwszych miał support dla K10. TF570 SLI A2+ jest nowszą konstrukcją, wsparcie K10 miał już od listopada albo grudnia tamtego roku (dokładnie nie pamiętam), podobnie jak ten gigabyte, o którym pisałem wcześniej. Edytowane 26 Marca 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Sądząc po opisie w Twojej sygnaturze prawdziwe jest przysłowie, że każda sroka swój ogonek chwali :D Prawda jest taka, że obie te konstrukcje są jednymi z lepszych w tym przedziale cenowym propozycji pod AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Hehe :), niezupełnie - miałem/mam jeszcze kilka innych płyt pod AM2 w domciu, w tym również przez dzień M2N-E i jakoś mnie ta płyta niezafascynowała... M2N-E SLI Deluxe niestety znam tylko z recenzji. Ok, koniec ot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 To ja mam takie pytanko. Jak pisałem w innym temacie, zrobiłem update BIOSa do 1202. Nie ruszył, ale wyjąłem baterię i działa. Rozumiem, że nie muszę go na nowo wgrywać, i już jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Miałem to samo. Wyjęcie baterii, zabawa zworką od "clear cmos" i pomogło. Będzie działać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Aha, dzięki. No ale jeśli się komp nie chciał włączyć, to musiało coś być z biosem. Pytam się, żeby mieć spokój, bo to mnie męczy. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Pojawiły się niespodziewanie płyty M2N-SLI Deluxe w cenie 193 i 195 zł!!! Może to jest jakaś wybrakowana partia? Czy wiecie o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) Może po prostu jest małe zainteresowanie tymi płytami... Dla wielu >=300zł za płytę to za dużo, wolą coś pod yntela kupić. Poza tym nowego M3A można już dostać za ~220zł. Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Właśnie postanowiłem sprzedać swoją DFI i chcę coś kupić. No i zastanawiałem się nad M2N-SLI Deluxe, bo mam na drugim kompie M2N-E zmodowany Vdimm, który spisuje się świetnie. Ale zaciekawiłeś mnie tym M3A, czy warto to kupić? Poza tym co zrobić z nieracjonalnym przywiązaniem do chipsetu nVidii? Jak wypada porównanie chipsetów nVidii contra AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) Też wcześniej zastanawiałem się nad M3A (wtedy kosztował ~280zł). Z tego co udało mi się o nim znaleźć: Po włożeniu K8: + można osiągnąć wysokie HTT (sporo powyżej 350MHz). + możemy dać maks. 1,55V na cpu. - można regulować tylko 4 podstawowe timingi (chyba, że najnowszy BIOS coś zmienił). - jeśli komp był kręcony, to po dłuższym wyłączeniu zdażały się coldboty. Po włożeniu K10: - praktycznie nie można podnosić napięcia na cpu (niektóre BIOSy udostępniały niby napięcia do 1,55V, ale to nie działało) + jest regulacja mnożnika NB + potrafi osiągnąć dość wysokie HTT (~270MHz) + można regulować większość timingów Reszta wad/zalet: +/- maks. 2,25V na RAM - wlutowana kość BIOS + 4-fazowe zasilanie - na razie używany jest mostek południowy SB600, który ma gorszą wydajność SATA i USB niż NForce. +/- AMD770 podobno mniej się grzeje, ale radiatory są podobnej wielkości jak na NF520/560/570LTD :) Generalnie dość mocno niedopracowana płyta... gdyby nie brak możliwości reg. napięcia na K10, to może bym się na nią skusił... Moim zdaniem jeśli faktycznie za ~200zł możesz mieć M2N-E SLI Deluxe, to lepiej chyba ją wziąć. Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Wziąłbym tylko coś mi tu śmierdzi... Sirius oferuje M2N-SLI Deluxe za 193 zł a M2N-E za 224 zł emarket też podobnie M2N-SLI Deluxe za 195 zł a M2N-E za 222 zł Przecież to jest absurd!!! Zadałem pytanie na GG handlowcom Siriusa i nie otrzymałem odpowiedzi a telefony ciągle zajęte. Dziwna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Wziąłbym tylko coś mi tu śmierdzi... Sirius oferuje M2N-SLI Deluxe za 193 zł a M2N-E za 224 zł emarket też podobnie M2N-SLI Deluxe za 195 zł a M2N-E za 222 zł Przecież to jest absurd!!! Zadałem pytanie na GG handlowcom Siriusa i nie otrzymałem odpowiedzi a telefony ciągle zajęte. Dziwna sprawa. Miło by było gdyby tak obniżyli cenę Asus M2N32-SLI Deluxe WIFI-AP albo wersji pro. Moim zdaniem nie ma w tym nic dziwnego bo płyta zrobiła się przestarzała. Jest w wielu sklepach w obniżonej cenie tu jest jednoznaczny opis wykluczający pomyłkę: http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6550513 Może nie być w zestawie bajeranckiego mikrofonu przykładowo. (wtedy cena i tak by była wysoka) Taka stara płyta jest niewygodna bo nie ruszy z wieloma nowymi CPU bez zmiany bios a z K10 też może mieć problemy po zmianie bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 No to jestem w kropce... Wydawało mi się, że to jest świetna płyta a teraz okazuje się, że przestarzała. Muszę coś kupić do 300 zł. Która płyta Asusa albo innej firmy jest najlepsza w tej cenie? Pytam bo sam nie bardzo mogę znaleźć nic sensownego. Taki M2N32-SLI Deluxe WIFI-AP jest duuużo droższy a między nim i M2N-SLI Deluxe jest dziura. Pojawiły się jakieś płyty z chipsetem AMD770 ale nie wiem co to jest warte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 770 daje tyle że to pełne AM2+ i ruszy bez wgrywania bios ( o ile RAM nie sprawi problemu bo to zawsze jest jakieś ryzyko przy wymianie płyty) M2N-SLI Deluxe za 195 zł tęż jest niezła ale to jednak różnica 2 lata w technologii. PCI-E 2.0 i więcej dostępnych w przyszłości nowych CPU do 770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 To, że M2N-E jest droższa od M2N-SLI to faktycznie wariactwo - przecież M2N-E to uboższa wersja M2N-SLI, pozbawiona SLI i z obniżonymi ustawieniami napięcia dla pamięci. Natomiast czy jest przestarzała to kwestia gustu i czasu obecności na rynku- ale jeżeli umożliwia pracę z najnowszymi procesorami (Phenom), to ja bym jej tak nie nazwał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) nuradin ten Twój procesor się nudzi. Ustaw chociaż mnożnik x15. :) Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez mortex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) nuradin ten Twój procesor się nudzi. Ustaw chociaż mnożnik x15. :) Namawiasz mnie do grzechu :) A tak poważnie, to nigdy nie bawiłem się w żaden overclocking, więc zadam dziecinne pytanie - jak mam to zrobić (tylko bez śmiechu proszę)? Ustawić w biosie odpowiednią opcję x15 i to wszystko? Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez nuradin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Namawiasz mnie do grzechu :) A tak poważnie, to nigdy nie bawiłem się w żaden overclocking, więc zadam dziecinne pytanie - jak mam to zrobić (tylko bez śmiechu proszę)? Ustawić w biosie odpowiednią opcję x15 i to wszystko? Jak nigdy nie bawiłeś się w O/C, to akurat na tym forum jest o czym czytać na ten temat. Zasilacz masz niestety słabej firmy, ale jak ciągnie Twój config, to niepowinno być problemu z lekkim przetaktowaniem procesora. Na próbę spróbuj zwiększyć mnożnik o jeden więcej z x13 na x14. Zobacz jak działa sprzęt i tak dalej. Akurat BE do O/C jest idealny bo ma odblokowany mnożnik w górę i się marnuje na stockowym taktowaniu. Mały edit. ----------- Wydawało mi się nuradin, że też masz procesor Black Edition, ale teraz nie jestem pewny. Jeśli to nie BE, to z podkręcaniem będzie więcej roboty. Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez mortex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Nie, to nie jest Black Edition tylko zwykły Brisbane G2. A co do zasilacza to Corsair HX520 juz czeka na montaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...