mortex Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 To przepraszam za wprowadzenie w błąd z tym mnożnikiem. Ale w tym wątku jest sporo na temat O/C. Poczytaj. A jak się zdecydujesz na podkręcanie to daj znać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 nuradin jak ci się spisuje M2N-SLI Deluxe, bo zdaje się, że kupiłeś ją niedawno? Teraz te płyty mocno staniały i zastanawiam się czy ją kupić. Niektórzy mówią, że nie warto bo te płyty są już przestarzałe. Waham się między M2N-SLI Deluxe a jakąś płytą na AMD770, tylko to przyzwyczajenie do nVidii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Płyta sprawuje mi się bezproblemowo, polecam zakup. Wcześniej posiadana M2N-E też była OK do czasu tej niefortunnej próby flashowania biosu spod WinXP , kiedy to nie wstała po tej operacji, więc poleciała do wymiany na SLI, ale jak czytam w tym wątku mogłem spróbować reanimować ją przez wyciągnięcie baterii i clear cmos. Nie rozumiem tego narzekania, że M2N-SLI to przestarzała płyta. A co takiego musi mieć teraz płyta pod AMD, czego nie ma M2N-SLI, żeby powiedzieć, że jest nowoczesna? Dla mnie przestarzała płyta, to np. płyta pod AGP. Obsługa Phenoma, duży zakres napięć dla pamięci, możliwość obsługi pamięci 1066 MHz ustawiana w biosie, stabilność i wydajność - to jej atuty. Zresztą żeby nie być gołosłownym i posądzonym o tanią reklamę, poczytaj sobie tutaj: http://pclab.pl/art30059.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 ASUS M2N-SLI Deluxe w cenie poniżej 200 to świetna dobrze wyposażona płytka nadająca się nawet do serwera. Jedyna wątpliwość to bezproblemowa obsługa Phenom (zwłaszcza przyszłych wydajniejszych wersji ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) poczytaj sobie tutaj: http://pclab.pl/art30059.htmlŚwietny, przydatny link, dzięki! No i po obniżce! Kto kupił M2N-SLI Deluxe za 193 zł w Siriusie ten wygrał. Teraz znowu cena podskoczyła do 299 zł. Ale głupi byłem, że zwlekałem z decyzją. :mur: Edytowane 7 Kwietnia 2008 przez piotrlaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Mam 2 dziwne problemy z tą płytką, a szukajka mi nie pomogła. 1. Ustawiam dzielnik ddr-800, jednak CPU-Z (najnowsza wersja) zamiast 400 MHz pokazuje 350 Mhz :huh: 2. Prawie każdy program zaniża mi vcore. Ustawiam 1.3V w bios, a CPU-Z, speedfan, everest pokazuje ~ 1.15V. Jedynie core temp dobrze wskazuje. wtf? Proc X2 4000+ brisbane g1, bios 0802. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) 1. Cpu 2100 MHz (X2 4000+), ram DDR2-800, dzielnik 6 i wychodzi 350 MHz dla ramu. Polecam zapoznać się z tym FAQ. 2. Olać. ------- Edit Jest nowy BIOS 1401 do M2N-E. Edytowane 6 Maja 2008 przez mortex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Witam Wszystkich ;) Znajomy przywiózł mi swojego nowego kompa (ma ok. 1mc), bo ma z nim straszne problemy. Częste BSOD'y wskazywały na pamięci (2x1GB Kingston DDR2-666), ale po testach GoldMemory i MemTest'em dałem im spokój - wygląda na to, że są ok. Druga myśl - może padł dysk, bo chyba przez te BSOD'y na dysku zrobiła się sieczka totalna (chkdsk odzyskał prawie 2GB danych w katalogu FOUND.000), a winda XP wstaje raz na kilkanaście razy z komentarzem, że odzyskała stabilność po strasznym padzie ;). Dysk przeskanowany narzędziami diagnostycznymi WD - jest ok. Czyli to tez nie jest przyczyną padów. Przejrzałem prawie cały wątek i z tego co zauważyłem, to należy zwrócić uwagę na CR 1T dla pamięci (ale to powinno wyjść w testach) i przegrzewający się chipset. Jak wrócę to to sprawdzę. Zwiechy zarówno z włączonym C&Q jak i wyłączonym. Ogólnie komp zachowuje się całkowicie nieprzewidzialnie - czasami BSOD w XP jak na kompie nic sie nie dzieje, a czasami nawet nie może do windy wejść :(. Macie może jeszcze jakieś inne sugestie co może być powodem takiego zachowania (sprzęt niekręcony)? Konfig: AMD Athlon X2 bodajże 6000+ (zgłasza się na 3000MHz) Płyta ASUS M2N-E - bios 1202 2x 1GB Kingston DDR2-666 GeForce 9600GT HDD WD320GB + DVD-RW (jakieś na SATA) zasiłka ASUS'a bodajże 400 lub 450W (buda chyba też jest ASUS'a, nie przyjrzałem się dokładnie ;)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 CR T1 jest niewart ustawienia, ponieważ wzrost wydajności marginalny, a stabilność wtedy pozostawia wiele do życzenia nawet z najnowszymi biosami. Najprościej wsadzić inne moduły pamięci i wtedy zobaczyć jak komputer się sprawuje. Co do błędów w XP przejrzyj logi w Podglądzie zdarzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venx Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 mam pytanie do znawców tej płyty a mianowicie brat ma kompa na tej płycie i poprosił mnie żebym mu dokupił 1GB ramu, ale jest problem bo aktualnie ma 2x 512MB KINGMAX DDR2-800 i teraz mam właściwe pytanie..... czy komputer wstanie jak dokupię 1 (jedna) kość 1024 MB czy nie ma szans i musi być 2x 512?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ma ktoś tę płytę na systemie Windows Vista? Ciekaw jestem jak się sprawuje, jak jest ze sterownikami?. Na stronie Asusa nie widać sterowników chipsetu na Vistę. Co radzicie: kupić zwykłego XP-ka czy Vistę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Płyta śmiga z Vistą bez najmniejszego problemu. Polecam nawet nie instalowanie żadnych sterów. Po instalacji sterowników Nvidii do zarządzania dyskami Vista przestaje wykrywać dyski podpinane bezpośrednio przy włączonym systemie. Bez sterów od razu po instalacji jest dobrze. POZDRO. P.S. Na twoim miejscu bardziej zastanawiałbym się, czy kupić system 32bit, czy 64bit. 4GB Ramu to teraz prawie jak za darmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 (edytowane) Potrzebuje waszej pomocy. Posiadam płytę M2N SLI DELUXE + AMD 4000 brsbone próbuje wyciagnąc troszkę z mojego procesora i zwiększyć stabilność komputera: interesują mnie opcje w biosie Advance Memory Settings > CPU on-die Termination 300 – 150 – 75 jak ustawić? Wszystkie opcję poniżej też mam ustawione na Auto w Dram Timing Control > też wszystko Auto i w Output Driver Control > też Auto Co gdzie warto zmienić? Dzięki z góry aaaa.... spytam jeszcze o Advancea Voltage central > opcja Cpu Vcore offset Voltage > mam na Disabled, przełączenie na offset 100mV wnosi Coś?? Resztę W Advancea Voltage mam ustawione na maxa. I jeszcze jedno czy przy FSB 280 tak jak teraz mi chodzki komuter powinienem PCI ustawić na sztywno bo mam też Auto? Edytowane 4 Lipca 2008 przez Pablo Hudinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Temat trochę przymarł :sad: BTW: Czy Ktoś ma na tej płycie phenoma? Chodzi mi konkretnie czy model 9850be będzie (że tak powiem) dobrze się czuł na tej płycie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Dlaczego jak dam fsb na wiecej niz 230 to albo nie wlacza sie pc albo windows?? Edytowane 15 Lipca 2008 przez brolly666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Dlaczego jak dam fsb na wiecej niz 230 to albo nie wlacza sie pc albo windows?? A próbowałeś zwiększyć napięcie dla cpu ? Dla pamięci ? Obniżyć taktowanie ramu ? U mnie stabilnie jest na 245 fsb, bez zmiany napięcia i częstotliwościowi ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 tak ram dalem na 667 zwikszylem napiecie na 3,0 i dlaej to samo... nawet mnoznik fsb cpu zmniejszylem na np 6 i zawsze gdy dam wiecej niz 230 fsb system nie wstaje.... dziwne bo na 230 dziala w 100% stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 tak ram dalem na 667 zwikszylem napiecie na 3,0 i dlaej to samo... nawet mnoznik fsb cpu zmniejszylem na np 6 i zawsze gdy dam wiecej niz 230 fsb system nie wstaje.... dziwne bo na 230 dziala w 100% stabilnie. 3.0v to do czego ustawiłeś ? Zmiejsz mnożnik htt na 4x, pamięci daj na 667MHz i kombinuj dalej. Spróbuj też z jedna kostką pamięci kręcić. Możliwe też ze cpu nie pozwala Ci na więcej, zdarza się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) to 3.0 to do Procka... ide cos po probowac. Dalem Htt na 800 i ram na 667 caly czas to samo... watpie aby to byla wina procka skoro na 230dziala w 100% stabilonie zadnych bledow a na 231 juz sie windows nie wlacza. Edytowane 17 Lipca 2008 przez brolly666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 to 3.0 to do Procka... ide cos po probowac. Dalem Htt na 800 i ram na 667 caly czas to samo... watpie aby to byla wina procka skoro na 230dziala w 100% stabilonie zadnych bledow a na 231 juz sie windows nie wlacza.3v na proca? Dobre :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 A 3V to jak uzyskales? Moze proca bateriami zasilasz? Luuuudzieee, paranoja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 A 3V to jak uzyskales? Moze proca bateriami zasilasz? Luuuudzieee, paranoja...Baterie "paluszki" AA przecież i tak mają tylko 1,5V :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Widze, ze fizyka to nisko stoi :P Przy szeregowym laczeniu zrodel zasilania napiecia sumujemy. Nawet jak do glupiego walkmana czy discmana wsadzasz "paluszki" R6 to uklad zasilany jest 3V a nie 1,5. Ale jesli gosc zrobil to procesorem to mocny jest :D Z pewnoscia elekrtonik z niego nie z tej ziemi :D Ciekawe na ile takie paluszki starczaja :P Bo akumulatorki niestety - 1,2V :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Mam pytanie czy ktoś posiada na tej płycie 4x1gb ramu i instalował vistę 64bit?Ostatnio próbowałem i musiałem wyjąć dwie kości żeby zainstalować system a później jak je włożyłem to windows chodził ale co trochę były bluescreeny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Sprobuj dovoltowac pamieci. Uklad zasilania bankow pamieci jest na tej plycie wyjatkowo slaby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kov Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Panowie mam problem na M2N-E + dysk seagate 640GB SATA czasem znika mi dysk (partycja systemowa) w windzie i po samoczynnym restarcie kompa w biosie tez go nie wykrywa. Dopiero po wylaczeniu zasilania i odpieciu i podlaczeniu kabli wykrywa dysk. Mam bios 1504 i chce sprobowac wgrac bios 1202 ale przy probie powrotu do starszego biosu awdflash daje komunikat ze bios jest starszy ble ble, jak sobie z tym poradzic, wiem ze pewnie bylo a nawet gdzies o tym czytalem tylko za cholere teraz nic nie moge znalezc. Gdzies znalazlem tez info ze na tej plycie biosy ktore juz obsluguja phenomy bardzo ograniczaja wydajnosc X2 (mam x2 6000) wiec rowniez z tego powodu chce wrocic do 1202. Pomozcie bo juz pol dnia siedze na necie probujac cos znalezc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Kov, późno już i lecę spać, więc wrzucam link gdzie pisałem o tym. downgrade biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam. Chciałem zapytać czy na m2n-e pojdzie nowy phenom II?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busterje Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 witam, nie ma możliwości zmiany biosu od tego dla m2n-sli ? bo tutaj czytałem w innym temacie, że ktoś próbował no i padaka no i pytanie, jakie polecacie pamięci 2x2GB lub 2x1GB które robią na tej płycie 4-4-4-12 na 800mhz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruner Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) Witam, Mam problem z Asus M2N SLI Deluxe bios 1604, pamięci Patriot 800 mhz 2x1 GB 4-4-4-12, k.graf. Asus EAH3650 256. Procesor AMD 5200+ 2MB cache. W zasadzie od kupna tej konfiguracji były problemy,co jakiś czas dochodziło do wyłączenia kompa (jakby ktoś odpiął wtyczkę) Miałem zasilacz Chieftec 360 (5 letni). Po jakimś czasie problemy ustąpiły. Wyłączanie kompa było sporadyczne. Ostatnio doszły do teog jeszcze problemy z błędami uruchamianych aplikacji z autostartu np. kalendarz xp, czy Samsung MagicTune. Błąd aplikacja zostanie zamknięta, etc. Lub jak się dobrze uruchomi to przy jej zamykaniu są podobne błędy. Sterowniki do płyty mam najnowsze 15.xx, k.graf najnowsze ze strony ATI-AMD sugerowane pod Radeona 3650 pci-x. Testowałem memtestem, goldmemory, mhdd, i jeszcze paroma programami do testów. Wszystko ok. Jak już zacznie działać jest ok ostatnie 2 tyg było wszystko ok, wczoraj znów sieje błędami przy uruchamianiu.0000 Moja konfiguracja to: a) Procesor AMD X2 5200 2mb cache b) Płyta Główna ASUS M2N SLI DELUXE bios 1604 c) Patriot 2x1 GB 800MHz Dual 4-4-4-12 PDC22G6400LLK (jeżeli dobrze pamiętam skrót nazwy) c) Asus Radeon HD 3650 256MB DDR3 Glaciator d) DVD-RW Benq 1650 e) HDD 160 GB Hitachi + Seagate ST3500320AS 500 GB f) Galant/Minton Tuner TV PCI Edytowane 16 Lutego 2009 przez bruner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...