SU8Z3R0 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 a HT ustawiłeś? Pamiętaj, że kręcąc procesor kręcisz także pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszelk Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Tak, pamiętałem o wszystkim: HT na 4x oraz pamięci (mam 533 dałem na 400) c'n'q wyłączone, wszystko ok a jednak :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Daj HT na x3 , pamięci możesz zostawić na 533 , napięcie na pamiątki daj 1.95 V , zobacz czy CR pamiątek masz 1 czy 2 - daj na 2 , zwiększ ciutkę v core i próbuj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Ja się chciałem zapytać jak wygląda kwestia kontroli napięcia (obrotów) na gniazdkach do wentyli. Liczba możliwych do podpięcia wentyli to niewątpliwa zaleta tej NOBO, ale czy da się sterować prędkością wentyli z SpeedFana np? I czy wogóle poza wentylem procka bios jest w stanie dynamicznie sterować jakimś wentylem? Jestem ciekaw jak ta kwestia wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) Właśnie. Ze Speedfana (ostatnia wersja) da się regulować obroty 3 wentylatorów, CPUFAN, CHA1 FAN i CHA2 FAN z czego dwa ostatnie są regulowane jednym parametrem w speedfanie. U mnie te dwa to wyciągający AC 92mm i zamontowałem 70mm QOLTEC żeby wiał na miedziane finy na końcu HEATPIPE'a. Pozostałe złącza wentyli PWR FAN i CHA3 FAN i CHA4 FAN są nieregulowalne (przynajmniej u mnie na biosie 0501). Swoją drogą speedfan pokazuje, że wiatraki kręcą się z niebotycznymi prędkościami czasem 50 tys obrotów. W biosie jest regulacja wentyla CPU i CHA1 FAN z tego co pamiętam - są 3 ustawienia silent optimal i perfomance - różnią się prędkością wiatraka. A czy to jest dynamicznie, chyba nie. Po prostu jak ustawiam SILENT to po 2 sek od startu komputera wiatraki zwalniają. Edytowane 12 Grudnia 2006 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszelk Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Daj HT na x3 , pamięci możesz zostawić na 533 , napięcie na pamiątki daj 1.95 V , zobacz czy CR pamiątek masz 1 czy 2 - daj na 2 , zwiększ ciutkę v core i próbuj icon_smile3.gifhm, a jaki masz bios? Bo obecnie mam 0402 a może sflashować do 0501 albo 0502? (oczywiście o ile masz tę płytę :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 hm, a jaki masz bios? Oczywiście 0402 ... a config taki jak w podpisie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas0 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Może mi ktos powiedziec jak na tej plycie chodza HyperX 2x512MB 800MHz CL4 ?? Czy faktycznie tak trudno je puscic na 800mhz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanar Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) ja mam hyperx 2x1GB i od biosu 402 ida na 800MHz Edytowane 20 Grudnia 2006 przez Xanar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Panowie a tak z innej beczki - ustawienia pamięci jak macie ?? Tylko 4 podstawowe timingi plus CR1/2 i MHz czy ustawiacie coś jeszcze ?? Bo opcji i ustawień mamy w biosie od groma , tylko co jak ustawić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usterek Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Witam, Właśnie zakupiłem Athlon'a 64x2-3800 no i zastanawiam sie nad wyborem płyty. W gre wchodzi 3 kandydatów: 1.Asus M2N-E 2.DFI INFINITY NF ULTRAII-M2/G na nForce4 Ultra 3.Abit KN9 Ultra na nForce570 Najbardziej pasuje mi Asus ze względu na cenę, HP na mostku no i markę :) ale nie mogę się połapać z tymi problemami dotyczącymi OC pamięci - czy nowy bios rozwiązuje ten problem? Co do DFI to jest to całkiem ok MB ale denerwuje mnie to ,że w sumie na dosyć wiekowym układzie a do tego nie potrzebuje aż 2 kontrolerów IDE. Abit jako alternatywa dla tych pozostałych choć z recenzji niewiele o niej wiem. No właśnie - czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie związane z Asusem? Aha i jeszcze jedna podstawowa sprawa - tymczasowo dysponuje dosyć słabymi pamięciami - 2x 1 GB DDR2 Samsung ECC 400 Mhz - czy płyta odpali się z tym procesorem, który zakupiłem i tak nisko taktowanymi pamięciami? Dzięki za odpowiedź - pozdrowionka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedzia Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 ja nareszcie sie pozbylem m2n-e zaladowalem dfi pierwsza proba na starcie pamieci na 1000Mhz 4-4-4-14 bez w ogole zadnych problemow (na asucie max 760Mhz). Normalnie nie ma o czym rozmawiac dzisiaj bede ciagnal dalej bo wczoraj tylko raz kompa wlasnie odpalilem. I normalnie widze sens zakladania WC, ktore teraz lezy i sie kurzy bo na asusa to mi sie nawet zakladac nie chcialo. Tylko trzeba czekac az kaska na laing'a przyjdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usterek Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 ja nareszcie sie pozbylem m2n-e zaladowalem dfi pierwsza proba na starcie pamieci na 1000Mhz 4-4-4-14 bez w ogole zadnych problemow (na asucie max 760Mhz). Normalnie nie ma o czym rozmawiac dzisiaj bede ciagnal dalej bo wczoraj tylko raz kompa wlasnie odpalilem. I normalnie widze sens zakladania WC, ktore teraz lezy i sie kurzy bo na asusa to mi sie nawet zakladac nie chcialo. Tylko trzeba czekac az kaska na laing'a przyjdzie :) czyli radzisz DFI? Tylko zależy mi głownie na stabilności a nie podkręcaniu. Zakupiłem taki sam procek jak twój (z opisu) i może w przypadku troche starszego chipsetu jeśli chodzi o DFI w porównaniu z ASUS'em większe będzie prawdopodobieństwo bezproblemowej współpracy z tymi pamięciami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedzia Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) a na jakim napieciu chodza twoje pamieci? jezeli w granicach 1.8V to nie bedziesz mial zadnych problemow. Co do nowego chipsetu to te nforcy z serii 5 nie sa za bardzo udane a ta plyta i tak nie wykorzystuje jego mozliwosci (np brak 2 kart scieciowych podczas gdy chipset obsluguje dwie) tutaj sa dobre testy: m2n-e: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-4 ultra m2: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-7 Edytowane 21 Grudnia 2006 przez sedzia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usterek Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 a na jakim napieciu chodza twoje pamieci? jezeli w granicach 1.8V to nie bedziesz mial zadnych problemow. Boje się ,że nie napięcie będzie przeszkodą a niskie domyślne taktowanie tych pamięci... nie wiem - nie mam ich ze sobą ale raczej 1,8 V tak jak te http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26156 testy czytałem - generalnie na korzyść DFI ale nic tam nie ma o obsłudze tego typu memorek :) aha i może zmieniałeś to chłodzenie z chipsetu z wiatrakiem - u mnie leży w szafce zalmanik http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=168 i zastanawiam się czy wystarczy aby schłodzić tą płyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedzia Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) wlasnie dzisiaj bede zakladal tego zalmana bo wiatraczek z dfi jest nie do wytrzymanie dam na niego jeszcze 80mm jakiegos artctica i bedzie mam krotka karte graficzna wiec sie powinno wszytko zmiescic :) a co do dfi to w temacie o dfi poszukaj tam jest duzo o tym wiatraczku i czym go chlodzic :) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=208702 Edytowane 21 Grudnia 2006 przez sedzia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Jak już toczy się dyskusja na temat DFI vs Asus, to dodam, że Nforce z serii 5 ma taką samą wydajność co seria 4... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Pytanie może dla niektórych naiwne - czy po dokonaniu upgrade'u biosu za pomocą programu Asus Update wszystkie ustawienia z poprzedniej wersji biosu będę miał zachowane, czy muszę je ręcznie na nowo ustawiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Pytanie może dla niektórych naiwne - czy po dokonaniu upgrade'u biosu za pomocą programu Asus Update wszystkie ustawienia z poprzedniej wersji biosu będę miał zachowane, czy muszę je ręcznie na nowo ustawiać?Ja zawsze musiałem ustawiać na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 wystarczy zaznaczyć żeby nie resetował ustawień CMOS i wtedy wszysttko zostaje po staremu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 wystarczy zaznaczyć żeby nie resetował ustawień CMOS i wtedy wszysttko zostaje po staremu W którym momencie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 zero własnego wkładu...wszystko trzeba podać na tacy, ach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario82 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 zero własnego wkładu...wszystko trzeba podać na tacy, ach... Wiesz, jak ja nie aktualizuje przez windowsa to tez ppierwszy raz ta opcje widze ;) ale domyslalem sie ze pewnie tam bedzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuradin Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Dzięki za wyjaśnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Pytanie może dla niektórych naiwne - czy po dokonaniu upgrade'u biosu za pomocą programu Asus Update wszystkie ustawienia z poprzedniej wersji biosu będę miał zachowane, czy muszę je ręcznie na nowo ustawiać? Wiesz, jak ja nie aktualizuje przez windowsa to tez ppierwszy raz ta opcje widze ;) ale domyslalem sie ze pewnie tam bedzie :) Pytanie dotyczyło Asus Update - czytanie ze zrozumieniem się kłania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Czy próbowaliście edytować bios, żeby oferował wyższe napięcie dla RAMu? Czy takie coś jest zbyt ryzykowne i sobie odpuścić raczej? Bo to zmiana tylko jednego parametru, więc nie wiem. Gdyby dało sie ustawić Vmem tak na 2,3 to ta plyta miala by wszystko pod sobą :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Wyszedł nowy bios 0602 support new cpu.Wieczorem wrzucę to zobaczę co jest wart i jak z napięciem.Jest na http://www.station-drivers.com/page/asus/asus%20m2n-e.htm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario82 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 skoro jest "support new cpu" to z napieciami na pewno nic nie bylo zmieniane. W ogole ostatnie biosy wygladaja jak calkowicie juz "dopieszczone" przez asusa a dodawana jest tylko obsluga nowych CPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) Wgrałem i nie widzę różnicy co do poprzedniego. Mam nadzieje ze te drobne poprawki dadzą 100% stabilności, bo na tym powinni się skupić inżynierowie ASUSa. Na XS wgrywali już bios od SLI-Deluxe, ale pamięci i tak nie chodziły na 2.5V. Pozostaje tylko fizyczny vmod Edytowane 5 Stycznia 2007 przez SU8Z3R0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Wyszedł nowy bios 0602 support new cpu.Wieczorem wrzucę to zobaczę co jest wart i jak z napięciem.Jest na http://www.station-drivers.com/page/asus/asus%20m2n-e.htm . Pewnie oznacza to, że dodali obsługe X2 65nm :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...