Mario82 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Czy są jakieś problemy z tą płytą podczas jej normalnego uzytkowania ? (stabilnosc itp. ) Nie ma absolutnie zadnych problemow podczas normalnej pracy. O ile mi wiadomo to jedynie przy "ostrym" podkrecaniu pojawiaja sie problemy z racji tego, ze napiecia na pamieci nie da sie podniesc wysoko. Jesli masz zlozone i wszsytko dziala to dzialac bedzie bez problemu. Ja uzywam tej plyty od lipca i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras24 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 uff, poprawiłes mi humor :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Znalazłem takie coś -> http://www.swistak.pl/aukcje/1793621,Sledz-LPT.html ale tam jest inna wtyczka, na płycie mamy na 16 zworek a tu na 10 :D więc chyba chodzi o to ->http://radiozet.allegro.pl/show_item.php?item=180611490 Pójdę jutro do sklepu to zobaczę czy mają takie coś :) PS: PROBLEM rozwiązany :) wyrwałem LTP ze starego kompa, podłączyłem - nie działa :D , przełożyłem taśmę - działa :) Pozdrawiam hm walczyłem z tym portem i mi sie nie udało mógłbyś strzelić fotke lub jakiś schemacik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3cho Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 hm walczyłem z tym portem i mi sie nie udało mógłbyś strzelić fotke lub jakiś schemacik Sorry, że dopiero teraz, ale nie było mnie, o co dokładnie chodzi? czego dokładnie Ci zrobić fotkę :) na początek zrobię Ci fotkę portu który udało mi śie zdobyć ze starego kompa i podłączyć do asusa. Porcik -> Podłączony porcik :) -> Jak Ci nie będzie działać, to przełóż wtyczkę na drugą stronę i reset. Ps: i pamiętaj, że to nie USB, także po podłączeniu drukarki, system nie zgłosi Ci, że wykryto nowy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 A co to za blower na pipeach od chipsetu? Jaka to firma i ile kosztuje. A co najwazniejsze, czy to pomaga:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3cho Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 A co to za blower na pipeach od chipsetu? Jaka to firma i ile kosztuje. A co najwazniejsze, czy to pomaga:] Kupiłem go na allegro w cenie 15zł -> http://allegro.pl/item186479217_wentylator...radiatorow.html Pisze na nim, że jest z Asusa więc się skusiłem :-) Czy coś pomaga? No skoro dmucha to coś musi dawać ;d podobno chłodzi mosfety umieszczone pod kaloryferkiem, a co do temperatury czipsteu nie zauważyłem specjalnej różnicy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Takie grosze to zamawiam, na moim chipsecie to mozna jajka usmazyc.. te kurze :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3cho Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Takie grosze to zamawiam, na moim chipsecie to mozna jajka usmazyc.. te kurze :]tylko nie wiem czy uda Ci się go poprawnie zamontować :D u mnie troszkę lata :) ale ważne, że się trzyma i nie hałasuje :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zius Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 co sadzicie o Asus M2N4-SLI nForce4 SLI s. AM2 2PCI-e lepsze od m2n-e ? tez ma takie niskie napiecia vmem jakie oc http://proline.pl/shop.php?prodid=ASUS+M2N4-SLI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 jak ma ograniczone napiecia to nie wiem czemu w ogole na nia patrzysz :] Wez jakies DFI, albo cokolwiek innego :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 No i musze przyznac ze ten wentylatorek jest super. Chipset nie jest juz taki gorący no i mam stabilne 2800MHz (miałem 2750). Takze polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 jakie max ht uzyskujecie na swoich plytach? wlasnie mysle nad przesiadka na x2 ale nie wiem czy nie musze brac jakiegos modelu z mnoznikiem 10 i wyzszym zeby go spokojnie dokrecic dotych 2800.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirezz81 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Witam! Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli będę coś chrzanił, motał etc.. Zakupiłem 2 dni temu płytkę Asus M2N E i na dzień dobry zrobiła mi brzydką niespodziankę. Wpakowałem ją do budy podpiąłem wszystko jak trzeba, wcisnąłem POWER i.... no właśnie, ruszyły wentylatorki na procesorze, grafice, obudowie, kontrolka LED się zapaliła, ale speaker wydał 3 piski (jeden długi i dwa krótkie) i nic się dalej nie działo tzn. na monitorze ciemność, a piski cyklicznie się powtarzały. Wyczytałem na internecie, że takie sygnały świadczą iż z kartą grafiki coś nie tak lub z pamięciami. Wyeliminowałem kartę grafiki ponieważ sprawdziłem na innym kompie i działa. Jeśli chodzi o pamięć to DDR2 nie mam gdzie sprawdzić. Moduł pamięci to Kingmax 1GB 800 MHz, skądinąd wiem, że awaryjność modułów Kingmaxa nie jest częsta. Doczytałem gdzieś również, że płytka może nie lubić się z takimi pamięciami, choć są użytkownicy którzy korzystają na Asusie M2N z tych pamięci i wszystko działa poprawnie. Może wina leżeć w wersji biosu nie, lecz nie mogę nic zrobić bo po prostu na tych pamięciach to nie możliwe żeby ruszyła. Dowiedziałem się również o brzydkiej sprawie z napięciami dla pamięci w tym modelu płyty. Okazało się że maksymalnie może to być tylko 1,95v. No ale gdyby nawet tak było to pamięci które wsadzałem pracują podobno na 1,8v więc już zupełnie nie wiem co jest grane. Trafiłem na to FORUM i zauważyłem, że jest tu niezła kadra specjalistów z zakresu Asusa M2N :) Bardzo będę wdzięczny za sugestie, uwagi i ogólnie pojętą pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Może po prostu nie podociskałeś dobrze modułów RAM (może "wykoczył" ci któryś z zatrzasków przy wkładaniu kości)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Proponuje standardowa procedure : *wyjmuj mobo z budy, moze gdzies jest jakies przebicie *skasuj pamiec cmos *odpal "na pajaczka" poza obudowa *sukcesywnie wymieniaj podzespoly, zacznij od zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3cho Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Witam Ja również miałem podobny problem, też miałem wszystko złożone dobrze i taka sama sytuacja, winą okazała się karta graficzna, mimo, że była dobrze wsadzona, dociśnięta do końca i tak jej nie łapał, dopiero bo kolejnych dociskach i przykręceniu jej do śledzia (nie do opooru) zadziała :D Więc poprobuj poodciskać grafę. poodkręcać, poluzować itp :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirezz81 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Witam ponownie! Zawiozłem pamięć do Proline i wymieniłem ten moduł Kingmax`a na Kingston`a 1Gb 667 MHz (co ciekawe na tej zamianie zyskałem 70 zł, bo aż tak spadły ceny Kingstonów). Od pana serwisanta dowiedziałem się przy okazji, że płyta w sumie nie jest, aż taka zła gdyby nie te napięcia na pamięciach (hmm...no tak). Zabrałem się do domu wrzuciłem w płytkę pamięć i ruszyło bez problemów. Jedynie co mnie drażni na razie to troszkę długie ładowanie się systemu. Pasek ładowania potrafi przelecieć 7-8 razy podczas gdy na poprzednim kompie (Epox 9NAPJ NF4, A3000+, 512 ddr400 x2, GF6600GT) zajmowało mu to za każdym razem równo 3 paski. Może się czepiam i to jest w ogóle nie istotne ale jeśli, to możliwe to napiszcie jak u Was wygląda ładowanie Win Xp. Może będę spokojniejszy, bo jak na razie to wpatruje się nerwowo za każdym razem ładowania systemu w ten nieszczęsny pasek (a moja kobita patrzy z boku z politowaniem na mnie, bo ma gdzieś ów pasek i twierdzi, że potrzeba mi więcej snu). Aha no i z dwa razy wyskoczyło mi na starcie ostrzeżenie, że wentylator się nie kręci ale to przez to ustawienie w biosie na powiadamianie gdy spadnie poniżej 800 obrotów, dlatego wyłączyłem to w cholerę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario82 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 napiszcie jak u Was wygląda ładowanie Win Xp. Może będę spokojniejszy, bo jak na razie to wpatruje się nerwowo za każdym razem ładowania systemu w ten nieszczęsny pasek (a moja kobita patrzy z boku z politowaniem na mnie, bo ma gdzieś ów pasek i twierdzi, że potrzeba mi więcej snu). Aha no i z dwa razy wyskoczyło mi na starcie ostrzeżenie, że wentylator się nie kręci ale to przez to ustawienie w biosie na powiadamianie gdy spadnie poniżej 800 obrotów, dlatego wyłączyłem to w cholerę. U mnie zawsze tyle paskow przechodzilo, wiec nie martw sie, juz kilka konfiguracji mialem i bylo tak zawsze (ok8-10). Na poczatku po instalacji win jest mniej paskow, im dluzej mam system, tym dluzej sie laduje. Chesz szybciej mozesz tez odlaczyc cdromy, wylaczyc dzwiekowke itp ;) tez przyspieszy ;) Co do wentylatora, nie wiedziec dlaczego to dziadostwo pokazuje zle wskazania. Obroty z kosmosu, przynajmniej u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirezz81 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 To znowu ja! Powiedzmy, że uporałem się jakoś z tą moją płytą wszystko śmiga jak na razie bez zwieszek itd. No ale irytuje mnie teraz inna rzecz. Chodzi o dźwiękówkę zintegrowaną. No niestety czasem podczas odsłuchu mp3 słyszę lekkie trzaski, choć nie zawsze, bo czasem słucham i nic takiego się nie dzieje. Szukałem sterowników, coś tam nowszego znalazłem, zainstalowałem, ale problem się powtarza co mnie coraz bardziej irytuje. Mam co prawda w szafce starego sound blastera live ale zależało mi na przednim panelu od obudowy, bo nie chce mi się za każdym razem mieszać z tyłu kompa kablami. Obejrzałem blastera ale nie wiem jak tam niby miałbym podpiąć ten przedni panel. Gdyby się ta dźwiękówka zintegrowana tak nie trzaskała to może bym już na niej został. Chciałbym się do wiedzieć jak to u Was wygląda z użytkowaniem ADI1985 na tym Asusie. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 To znowu ja! Powiedzmy, że uporałem się jakoś z tą moją płytą wszystko śmiga jak na razie bez zwieszek itd. No ale irytuje mnie teraz inna rzecz. Chodzi o dźwiękówkę zintegrowaną. No niestety czasem podczas odsłuchu mp3 słyszę lekkie trzaski, choć nie zawsze, bo czasem słucham i nic takiego się nie dzieje. Szukałem sterowników, coś tam nowszego znalazłem, zainstalowałem, ale problem się powtarza co mnie coraz bardziej irytuje. Mam co prawda w szafce starego sound blastera live ale zależało mi na przednim panelu od obudowy, bo nie chce mi się za każdym razem mieszać z tyłu kompa kablami. Obejrzałem blastera ale nie wiem jak tam niby miałbym podpiąć ten przedni panel. Gdyby się ta dźwiękówka zintegrowana tak nie trzaskała to może bym już na niej został. Chciałbym się do wiedzieć jak to u Was wygląda z użytkowaniem ADI1985 na tym Asusie. Pozdrawiam! Ja miałem to samo najpierw szumy i trzaski, szumy to były jakieś [ciach!]ły z zasilacza, po wymianie znikły. Trzaski tez były wiec kupiłem kartę na PCI AUDIGY 1 no i znikły trzaski a dźwięk jest o niebo lepszy:) BTW chcę kupić 2x1GB ramu 800MHz, możecie mi coś polecić co chodzić będzie na tej płycie, myślałem o Geilach Ultra ale one potrzebują 2,1V dla timingów 4-4-4-12 800MHz. Ale myślę że przy 1.95V na cl5 powinny chodzić. Jeśli ktoś ma ten ram niech podzieli się wrażeniami. Ja potrzebuje swoje pamiątki puścić na 866MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirezz81 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Witam! Jeśli chodzi o pamięci to pewnie Ci wiele nie pomogę. U mnie np. wyglądało to tak, że Kingmaxy 800 nie chciały działać (ale podobno bios miałem za stary). Znajomy zachwalał mi ostatnio bardzo Patrioty 800 bo podobnie ładnie się kręcą, mają fabryczne chłodzenie i można je już kupić za ok 200 zł. Ale jak to z nimi jest naprawdę to nie wiem, nie miałem okazji sprawdzać. Odnośnie tej trzeszczącej dźwiękówki integrowanej to dziś się dodatkowo poirytowałem jak zauważyłem, że po podpięciu drugiego zestawy głośników (kwadro) jeden z tylnych głośniczków grał żałośnie cicho. Myślałem że to wina kabla, czy też głośnika, ale niestety nie....to ta badziewna dźwiękówka....na jakiś opiniach o sprzęcie wyczytałem, że gość miał to samo. Zagotowało się we mnie poszedłem do znajomego i skołował mi Sound Blastera Audigy 1. Może to nie jest pierwszej świeżości dźwiękówka ale gra o NIEBO lepiej i równo na wszystkich kanałach. Poza tym ma pozłacane wtyki co mi się bardzo spodobało. Nareszcie mogę się cieszyć muzyczką wolną od podejrzanych trzasków. Naprawdę nie wiem czemu taka porządna firma jaką rzekomo jest Asus wstawił na płytę takiego bubla...no mam nadzieje, że już niczym nieprzyjemnym ta płyta mnie nie zaskoczy bo już mi starczy. Pozdrawiam. Ps.. aha ładowanie Windowsa po wyłączeniu integry znacznie przyspieszyło.... :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Witam, miał ktoś styczność z płytą Asus M2N DH ? Płyta kosztuje niewiele, a zależy mi na dobrym dźwięku, ma niby "High Definition Audio", wyjście na czincza. I jeszcze pytanie, czy ten chipset nforce430 to nie jakaś kicha.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ja miałem to samo najpierw szumy i trzaski, szumy to były jakieś [ciach!]ły z zasilacza, po wymianie znikły. Trzaski tez były wiec kupiłem kartę na PCI AUDIGY 1 no i znikły trzaski a dźwięk jest o niebo lepszy:) BTW chcę kupić 2x1GB ramu 800MHz, możecie mi coś polecić co chodzić będzie na tej płycie, myślałem o Geilach Ultra ale one potrzebują 2,1V dla timingów 4-4-4-12 800MHz. Ale myślę że przy 1.95V na cl5 powinny chodzić. Jeśli ktoś ma ten ram niech podzieli się wrażeniami. Ja potrzebuje swoje pamiątki puścić na 866MHz Ja mam GEILE DDR2 800MHz 2x1GB CL5 (5-5-15-5 chodzą na 4-4-12-4@1.95V) działają na tej płycie bez zająknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 zwykle kingmaxy667 5-5-5-15 na bga ida bez problemu na 800 4-4-4-12 przy 1,95v choc nizej nawet nie sprawdzalem. Tylko wlaczenie CR 1 powoduje zwisy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) Dzisiaj czyszcząc komputer postanowilem wymontowac płyte główną i sprawdzic jaka substancje dali pod pasywne chlodzenie chipsetu. Nie ukrywam, ze bylem zaskoczony. To co zwyklo byc pasta okazalo sie kamieniem. Zeskrobalem i nalozylem AC Silver, coz roznicy nie odczuwam w temperaturze, ale przynajmniej jestem spokojniejszy. Edytowane 8 Maja 2007 przez SU8Z3R0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Toć to jest pierwsza czynność po zakupieniu płyty, chyba ani razu nie spotkałem normalnej, dobrze nałożonej pasty pod radiatorami Respect za to, że jeszcze męczysz ta mobo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Witam! Powiedzcie mi proszę mam płytę M2N-E rev. A1 (bios 0103). Chciałem sobie uaktualnić bios i nie jestem pewny którą wersję 0701 czy 0802? Nie zamierzam kręcić (stabilna praca). Ponoć ten drugi bios jest do wersji deluxe. czy zatem spokojnie mogę pakować tego 802 czy coś padnie? Dodam, że system pracuje ok nie ma z płytą problemów. Edytowane 13 Maja 2007 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Deluxe to inna plyta. Kazda ma swoje wersje biosu. Istenieje bios 802 dla M2N-E, sam z niego korzystam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolek Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Witam, ma ktoś na naszej płycie te pamięci: Corsair_Twin2X_DDR2_2x_1GB_675MHz_CL4_4_4_12 ? Stabilnie działają? Nie ma problemów? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 jakbys spojrzal post wyzej to widac to w mojej sygnaturce.. Mam te pamieci i chodza ok na 800.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...