Skocz do zawartości
°°°

Ułożenie Wentylków W Obudowie I Nowy Wentyl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Myśle kupić taki wentyl klik do 35zł czy ktośz forumowiczów ma go ?? i jest cichy i wydajny ??. Proszę o pomoc, . Dodaje jeszcze jak zrobiłam w moim kompie wentyle i czy według was to wydajny sposób jaki zrobiłam.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego revolteca nie bierz, za ta cene!! pozatym ten wentylator na boku bedzie ci tylko zaklocal caly obieg powietrza, moim zdaniem najlepiej by bylo dac go jak wyciagajacy... ale na gorze obudowy, pzdr

Edytowane przez bobster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Również mam niebieską koncepcję podświetlenia obudowy , ale u mnie podświetlenie tworzą świecące na niebiesko wentylatory ( świecących mam 7 ;) ) , oraz dwie katody UV ( teraz wyłączone ponieważ jak świecą to się nagrzewają i wzrasta temperatura we wnętrzu ).

Zastosowanie świecącego na czerwono wentylatora , wprowadzi bardzo ciekawy efekt kontrastu kolorów ( czerwony/niebieski ) , który nieźle się prezentuje , szczególnie w obudowie z okienkiem .

Ten revoltec to moim zdaniem dobry wybór , ponieważ niema zbyt dużego wyboru wentylatorów świecących na czerwono . Minusem tego wentylatora jak również wentylatorów Akasy jest obudowa z twardego plastiku w który należy ostrożnie wkręcać śrubki i stosować raczej śrubki z mniejszym gwintem o minimalnie mniejszej średnicy , ponieważ otwory na śrubki moga pękać . W przypadku Akasy , takie śrubki są dodawane do zestawu , natomiast niewiem jakie są w przypadku revolteca .

Osiągi ma całkiem dobre i przedewszystkim jest cichy ponieważ ma łożysko/a ślizgowe .

Akasa jest teoretycznie minimalnie bardziej wydajna , ale niestety również bardziej głośna .

Miejsce teoretycznie jest dobre , ale ja proponowałbym spróbować zamontować go przy frontowej ściance obudowy i jeżeli niema to zrobić dodatkowy otwór wlotowy na dole frontu obudowy . Jeżeli zamontujesz tak wentylator i umieścisz dysk twardy na samym dole to , będzie on dodatkowo chłodzony przez ten wentylator , a przez otwór wlotowy dostarczane powietrze z zewnątrz obudowy , a nie tylko tworzone zawirowania powietrza znajdującego się w środku .

Ten wentylator "ZAWARD ZGF120T" jest bardzo dobrą konstrukcją , ale nie widziałem go niestety w wersji świecącej na czerwono .

Jeżeli będziesz miała jakieś pytania natury technicznej , np jak i czym wyciąć otwór wentylacyjny oraz jakiekolwiek inne pytania to możesz pisac na PW > chętnie odpowiem na wszystkie pytania .

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku nie można ich nazwać katodami.

To jak je nazwać , skoro są to oryginalne katody UV 28cm firmy "Sunbeam" ??

Trochę to nielogiczne . Powineneś jakoś uzasadnić twoje stwierdzenie , bo w tym przypadku poprostu spamisz .

Jak masz katody to je włącz i jak podziałają kilka minut , to ich dotknij i sprawdź temperaturę , a zobaczysz że będą ciepłe ( nie nagrzewają się jakoś bardzo mocno , ale są wyraźnie ciepłe , a ciepło to oddają powietrzu które je opływa i w związku z tym może minimalnie wzrosnąć temperatura powietrza wewnątrz obudowy )!!

Ale to nieważne . Odbiegamy od tematu , a jest nim zastosowanie dodatkowego wentylatora 12x12cm z czerwonym podświetleniem , oraz ustawienie przepływu powietrza w obudowie .

Sorry za OT .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po cholere zakladasz temat?

IMHO 80mm na boku jest zbedna. Sam mam kilka ( 4 :lol: ) 80mm w budzie i ich rozklad jest co najmniej dziwny ale skuteczny :wink:

• Przod-sam dol@7v
  • Przod-2 koszyk z dyskiem@7v
  • Bok-wyciaga cieple powietrze z okolic karty@7
  • Tyl-Arctic z regulacja obrotow :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego wentylka tyle że wersje 80 mm i co o nim powiem: cichy, wydajny (mocno wieje dość), super świeci, w nocy efekt jest naprawde ładny, no ale ta cena.... jak cchesz osobiscie polecam te wentylki, pisze to bo myśle ze w wersji 120mm bedzie tak samo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fredus >

Orgiusz pisał wcześniej że ma wentyle puszczone na 7V więc stąd to "świeci tak sobie" .

To po cholere zakladasz temat?

> nie rozumiem pytania > to nie ja zakładałem ten temat .

Odnośnie twojej koncepcji wentylatorowej to oczywiście że można przy dobrej konfiguracji wentylatorów nawet i dwoma wentylatorami zapewnić wystarczający , dla danego sprzętu , przepływ powietrza .

Podstawowa różnica pomiędzy wentylatorami 8x8cm a 12x12cm jest taka że wentylator o większej średnicy aby wytworzyć taki sam przepływ powietrza co mniejszy , pracuje z mniejszą prędkością obrotową i w związku z tym wytwarza mniejszy poziom hałasu .

britfanka > Napisz jaką masz obudowę to sprawdzę , jakie są w niej mozliwości odnośnie montażu tego wentylatora na dole frontu obudowy .

Ostatnio w dwóch obudowach robiłem taką modyfikację > Otwór wlotowy na dole frontu obudowy , najprostszy grill druciany za 6zł , i montaż wentylatora 12x12cm . Po takiej modyfikacji temp. dysków twardych spadła odpowiednio o 5*C i 7*C oraz dzięki dodatkowemu nawiewowi powietrza , większość podstawowych podzespołów również odnotowała spadek temperatury .

Otwór w przedniej plastikowej części obudowy , najprościej wyciąć lutownicą ( najlepiej z grotem stożkowym , o mocy ok 120-150W ) . Nie jest to zbyt trudne .

Jeżeli natomiast są tam przyciski power/reset i diody , to musiałabyś przemieścić w inne miejsce te włączniki i diody co wiąże się z dodatkowym kosztem ok. 13,20zł ( dwa przyciski po 2,50zł dwie metalowe oprawki na diody po 3,50zł i dwie diody po 60gr ) . Wszystkie te części możesz kupić w sklepie elektronicznym ( takim dla elektroników nie elektryków ;) ).

Szkoda że nie mieszkasz we wrocku , to wpadłbym do ciebie zrobiłbym ci taką modyfikację ( czas ok. pół godzinki > koszt browarek ).

Odnośnie kwestii wentylatorów na bocznej i górnej ściance to mam wentylatory w obydwu tych miejscach ( na górze obudowy 8x8cm wyciąga powietrze , na bocznej ściance/szybce 12x12cm ( +shroud 12>8cm revoltec'a ) nawiewa na kartę graficzną , na której mam tylko pasywnego zalmana ) . Dzięki dużej ilości wentylatorów mogę zpewnić spory przewiew w obudowie przy zachowaniu niskiego poziomu hałasu ( większość wentylatorów > oprócz CPU i NB > ma regulację obrotów z potencjometrów lub panelu Chiefteca ) i dzięki temu wszystkie moje podzespoły mają niską temperaturę pracy , pomimo mocnego przetaktowania .

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego revolteca nie bierz, za ta cene!! pozatym ten wentylator na boku bedzie ci tylko zaklocal caly obieg powietrza, moim zdaniem najlepiej by bylo dac go jak wyciagajacy... ale na gorze obudowy, pzdr

Ja ci powiem tak jeżeli myślisz że nawiew z boku zakłuca obieg powietrza w obudowy to lepiej wróć gdzieś do szkółki niedzielnej u mnie takie coś obniża temperature podzespołów o 5 stopni a ten revoltec 120mm jest bardzo dobrym wentylatorem. Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dark red siedzi akurat na radiatorze procka wiec jest na 12. Po prostu stwierdzam fakt ze jak na 80mm wiatrak z 4ledami efekt jest wg mnie sredni. :P

Na budzie mam same czarne. Chiefteci, Arctic Cooling, CoolerMaster i jakis noname z budy Modecoma [;

@Kencho-1

Pasywny Zalman na o/c 6600? Lekkie przegiecie ale to Twoj sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@britfanka > Pooglądaj sobie zdjęcia w mojej galeri na Techpowerup > GALERIA.

Możesz sobie tam pooglądać jak wygląda moja obudowa i w jaki sposób mam aktualnie zamontowane chłodzenie ( wczoraj wrzuciłem kilka świeżych fotek ) . Na samym dole tej galeri jest również link do paczki w której są wszystkie fotki jakie udało mi się wygrzebać na twardym , wykonane mojej obudowie ( paczka 14,5Mb na Rapidshare ) .

Daj znać jaką masz obudowę to może jeszcze się coś wymyśli ;) .

@Orgiusz > To jest oryginalne chłodzenie tej karty ( Gigabyte GF6600 128Mb Turbo Force "Silent Pipe" ) . Zobacz sobie na tą galerię , tam to ładnie widać . Dlatego na bocznej ściance mam Fandera 12x12cm ze shroudem który kieruje powietrze bezpośrednio na radiatory grafy ;) ) . Karta z takim chłodzeniem ( przy rdzeniu na 500Mhz ) ma przy obecnych upałach ok 46-50*C w IDLE na rdzeniu GPU i ok 34*C na pamięciach , więc tragedii niema ( w stresie max. 56*C / 36*C ) , a zawsze mogę zwiększyć obroty Fandera bo chodzi teraz na ok połowie obrotów . Jak na ten model karty to temperaturki są dużo niższe niż widziałem u innych osób .

Edited by Kencho-1:

Orgiusz >

Od początku serii "Silent Pipe" , i w aktualnej "Silent Pipe II" chłodzenie to dla firmy Gigabyte produkuje Zalman .

Skoro więc produkuje je firma ZALMAN to jak mam je nazywać inaczej ??

http://www.gigabyte.pl/VGA/FileList/NewTec...018_silent2.htm

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

W twojej obudowie masz standardowo miejsca na wentylatory:

1X 8x8cm z przodu obudowy

2x 8x8cm na lewej ściance obudowy

2x 8x8cm na tylnej ściance obudowy

1x 92x92mm na tylnej ściance nad zasilaczem

Niewiem gdzie zamontowałaś w końcu tego czerwonego revolteca, ale proponuję zakupić jeszcze np. cztery wentylatory i zamontować:

1> Na przedniej ściance obudowy (Nawiew do środka>chłodzenie HDD)

2,3> na tylnej ściance obudowy ( wyciąg powietrza z obudowy )

4> na bocznej ściance ( na dole> nawiew na kartę graficzną )

Dzięki temu, będziesz miała dobrze wentylowaną obudowę i temperatury głównych podzespołów powinny spaść o kilka stopni co wydłuży ich żywotność.

Ja bym zapewne zamontował wentylatory we wszystkich dostępnych miejscach, ale na to potrzeba już więcej funduszy ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku serii "Silent Pipe" , i w aktualnej "Silent Pipe II" chłodzenie to dla firmy Gigabyte produkuje Zalman .

Skoro więc produkuje je firma ZALMAN to jak mam je nazywać inaczej ??

Pozdrawiam

Bardzo ciekawe, tylko skąd masz takie informacje? Bzdura. To, że chłodzenie używa technologii heatpipe nie znaczy, że jest wyprodukowane przez Zalmana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zapewne masz rację :mur:

"spójrz w lewy dolny róg tej strony"

To raz, a dwa to naklejka na pudełku, na której jest napisane: "cooled by ZALMAN ,Patented Heatpipe Technology, International Application No. PCT/KR2003/0006644".

http://img156.imageshack.us/img156/5184/060820224732df3.jpg

http://img239.imageshack.us/img239/6975/060820224749gg6.jpg

http://www.amdplanet.it/archivio/articoli/116/4

Pierwsze chłodznia z serii "Silent Pipe" były, z tego co czytałem/słyszałem ( zapewne błędnie , ale nie jestem w 100% pewien ), produkowane dla firmy Gigabyte u Zalmana, natomiast później Gigabyte wykupił prawa patentowe( lub w jakiś inny sposób uzyskał prawo do jego używania ) do stosowania technologii "Heat Pipe" od Zalmana i najprawdopodobniej póżniejsza wersja "Silent Pipe 2" była już produkowana w jakiejś innej fabryce, opierając się na patencie wykupionym od Zalmana.

Zapewne masz rację i to chłodzenie nigdy nie było produkowane w fabryce Zalmana, a określenie "Cooled by Zalman" jest poprostu chwytem marketingowym i mija się z prawdą ponieważ w rzeczywistości, chłodzenie to jest jedynie oparte na technologii "Heat Pipe" Zalmana i jak by czytać wszystko jednym ciągiem ( mały i duży druk ) to wyszło by: "cooled by ZALMAN Patented Heatpipe Technology".

Nie chcę się tu wdawać w niepotrzebne dyskusje, na ten temat. Niezależnie od tego czy jest to Zalman, czy "tania tajwańska tandeta" oparta na technologii "Heat Pipe" Zalmana, to doskonale spełnia swoją rolę i rewelacyjnie odbiera ciepło z GPU.

Stwierdzam więc:

"Mam na grafie radiator z rurką cieplną wykonaną w procesie technologicznym opatentowanym przez firmę Zalman"

I koniec gadki o tym radiatorze, bo nie o tym jest ten temat.

britfanka> Sorki za śmiecenie w twoim temacie. Jak masz jakieś fotki tego wentylatora, który kupiłaś, to wrzuć na Imageshack. Napisz też gdzie go w końcy zamontowałaś.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raz, a dwa to naklejka na pudełku, na której jest napisane: "cooled by ZALMAN ,Patented Heatpipe Technology, International Application No. PCT/KR2003/0006644".

uojejq to znaczy że mam pirackie chlodzenie na karcie bo tego raczej zalman nie zrobil a HP ma :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uojejq to znaczy że mam pirackie chlodzenie na karcie bo tego raczej zalman nie zrobil a HP ma :]

[OT]

Skąd wiesz <_<

Może jest wykonany na kradzionych patentach i HP są identyczne jak u Zalmana :lol2:

[/OT]

britfanka> Wrzuć jakieś fotki twojej budy i napisz jak się sprawuje i wygląda, ten twój żółto-czerwony sprzęt. :unsure:

Czekam na wizualizację . Takiego połączenia kolorów obudowy i podświetlenia jeszcze nie widziałem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi