BLANTMEN Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Doszedłem do wniosku, że nie każdy musi wiedzieć jak się robi prostą ramkę w Photoshopie, albo jeszcze jakieś inne ciekawe efekty ;). Dlatego zrobiłem ten temat. Na google można znaleźć wiele tutorialów co i jak zrobić, ale nie są one zazwyczaj przejrzyście napisane. Jeśli pomysł spodoba się moderacji, to proszę o przyklejenie. A do każdego prośba - jeśli umicie coś ciekawego zrobić w Photoshopie to zapraszam do robienia tutoriali i wklejania ich tutaj. Rozwińmy trochę temat. :) Aha - ze względu na to, że będzie dużo tutoriali, prosiłbym osoby je dodające aby umieszczały je w spoilerach. Przyspieszy to ładowanie strony. Do komentowania tutoriali zapraszam tutaj ------------------------ SPIS TREŚCI * Dodawanie znaku wodnego do zdjęcia, definiowanie podpisu * Efekt 'plastikowej skóry' * Dodawanie ramki do zdjęcia * Dodawanie ramki do zdjęcia - metoda 2 * Dodawanie ramki do zdjęcia - metoda 3 * Lustrzane odbicie * Kolejny sposób na ramkę * Zaznaczanie włosów bez utraty szczegółów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Dodawanie znaku wodnego do zdjęcia. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1)Otwieramy zdjęcie do którego chcemy dodać znak. 2)Narzędziem do pisania tekstu zaznaczamy obszar roboczy, wybieramy czcionkę, wielkość, umieszczenie tekstu i piszemy swoją ksywkę albo co tam tylko chcecie. 3)Znak wodny najlepiej wg mnie prezentuje się, gdy jest pod skosem. Ustawiamy go właśnie w ten sposób. 4)W stosunku co do wielkości zdjęcia napis jest trochę za mały. Zwiększyłem go do 200pix, wyśrodkowałem i ustawiłem na środku zdjęcia. Efekt: 5)Odznaczamy teraz pole tekstowe i przechodzimy do wartości 'krycie' po prawej stronie. 6)Zmieniamy krycie na 50%. I znak wodny gotowy. ----------------- Definiowanie podpisu. 1)Tworzymy nowy dokument. Wymiarami się nie sugerujcie, bo robiłem to pod siebie :P. 2)Wpisujemy jaką tylko chcecie czcionką swój podpis, albo rysujemy cokolwiek ;). 3)Teraz w prawym panelu wybieramy 'pędzle' i tam 'nowy pędzel'. 4)Zapisujemy go pod wybraną nazwą. 5)I od teraz w pędzlach mamy gotowy nasz podpis. Wystarczy go wybrać, ustawić kolor i rozmiar i kliknąć na zdjęciu. Szybko i sprawnie :). Edytowane 29 Lipca 2006 przez BLANTMEN 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) To może coś dość ciekawego: Przerabianie fotki dziewczyny (lub faceta - nie wnikam), a dokładniej popularny efekt "plastikowej" skóry. (Obrazki się rozwalają to zostawiam same linki, bez miniatur). » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1. Otwieramy fotkę. SCREENSHOT 2. Klikamy prawym na warstwę (jedyną) i wybieramy "Duplicate layer". W oknie OK. SCREENSHOT 3. Mając zaznaczoną nową warstwę wybieramy Filter->Blur->Gaussian Blur. SCREENSHOT 4. Ustawiamy moc filtra wg. własnego uznania, nie za słabo i nie za mocno, proponuję coś pomiędzy 2 a 3. SCREENSHOT 5. Tworzymy nową (pustą) warstwę i ustawiamy ją nad pierwszą warstwą i pod jej kopią (czyli pomiędzy). SCREENSHOT 6. Klikamy prawym na kopii i wybieramy Create Clipping Mask. SCREENSHOT 7. Przełączamy się na pusta warstwę, którą dopiero stworzyliśmy. Wybieramy Brush Tool (B). Ustawiamy mu Hardness i rozmiar wg. własnego uznania. Kolor nie ma znaczenia. SCREENSHOT 8. Teraz najważniejsza część. Malujemy po pustej warstwie. Efekt będzie taki, jakbyśmy malowali Gaussian Blurem. Pomijamy elementy, które nie mają być gładkie np. oczy, zęby. Efekt: Przed: SCREENSHOT Po: SCREENSHOT Jessica Alba akurat ma ładną skórę bez poprawek, dlatego efekt nie jest szokujący. Poza tym nie umiem sam za bardzo tego robić, zwłaszcza okolic nosa i oczu. Ale technika jest dobra :) Edytowane 29 Lipca 2006 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Dodawanie ramki do zdjęć » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1)Otwieramy zdjęcie na którym chcemy zrobić ramkę. 2)Wybieramy zaznaczenie prostokątne i zaznaczamy obszar tak jak na screenie poniżej. Oczywiście może on być węższy albo szerszy. 3)W następnym kroku zaznaczymy obszar, który będzie obramowany. W tym celu klikamy PPM w przestrzeń poza zaznaczeniem (bliżej krawędzi zdjęcia) i wybieramy 'zaznacz odwrotnie'. 4)Tym sposobem zaznaczyłą się druga część zdjęcia. Następnie tym samym sposobem co poprzednio wybieramy opcję 'wypełnij'. 5)Ukaże nam się takie oto okienko. * Wypełnienie - tutaj ustawiamy kolor obramowania * Tryb - ustawiamy ciemniej (dla białego - jaśniej) * Krycie - ustawiamy % krycia zdjęcia. Oznacza to, jak wypełnienie będzie zakrywać zdjęcie. 100% - pełne zakrycie, 50% - częściowe zakrycie, 0% - niewidoczne. 6)I oto mamy porządany efekt. Mamy zewnętrzną ramkę. Teraz opiszę jak dodać do niej ramkę wewnętrzną. 7)Tak samo jak poprzednio, wybieramy opcję 'zaznacz odwrotnie'. 8)Klikamy PPM i wybieramy opcję 'obrysuj'. 9)Pojawi się takie okienko. * Szerokość - grubość wew. obramowania * Kolor - jak sama nazwa wskazuje :wink: * Położenie: + wewnętrzny - obramowanie pojawi się po wewnętrznej stronie zaznaczenia (bliżej środka zdjęcia) + środek - obramowanie pojawi się na środku zaznaczenia + zewnętrzny - obramowanie pojawi się po zewnętrznej stronie zaznaczenia (dalej od środka zdjęcia) 10)I oto mamy końcowy efekt. Mam nadzieję że pomysł się wam podoba. Pewnie są inne sposoby na zrobienie ramki, ale ja robię tak. :) Edytowane 29 Lipca 2006 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Dodawanie ramki do zdjęć metoda 2 :) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1. na początek otwieramy fotkę przykładowa o wymiarach 480x680 duplikujemy zdjęcie i wypełniamy wiaderkiem z opcją opacity 100 kolor czarny lub biały 2. następnie zwiększamy nową warstwę o 2 piksele szer. i wysokość 3. duplikujemy warstwę 2 i zwiększamy, ja powiększyłem o 200 piks. szer i wysokość oraz wypełniamy kolorem (znów kubełek) 4. teraz nakładamy białą warstwę na czarną a całkiem na górę wklejamy zdjęcie i osiągamy taki wynik 5.teraz spłaszczamy obrazek (flaten all albo merge all) 6. następnie zaznaczamy cały obrazek (select all) i modyfikujemy granice (modify borders lub contract) o 2 pixele 7. używamy opcji odwróć (invert) 8 wypełniamy kubełkiem i gotowe Edytowane 31 Lipca 2006 przez cyganos king Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 To jeszcze jedna metoda na rameczke, tym razem w nieco innym stylu. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Otwieramy interesujacy nas obrazek. Nastepnie zaznaczamy calosc, wybieramy opcje "przeksztalc zaznaczenie" i zmniejszamy je o 1-2% : Majac tak zaznaczony fragment, tworzymy nowa warstwe przez kopiowanie: Na nowo utworzonej warstwie wybieramy "opcje mieszania", wlaczamy obrys i uztawiamy go wedle naszych upodoban: W ten oto sposob mamy zgrabna, nieduza rameczke: W ten sam sposob mozna tworzyc duzo bardziej skomplikowane ramki, powielajac powyzsze czynnosci, zmieniajac tylko rozmiar zaznaczenia i parametry obrysu. EDIT: widze, ze na pierwszym screenie wkradlo sie skopiowane tlo - nie jest to oczywiscie konieczne, zaznaczac mozna bezposrednio na wczytanym obrazku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Boone Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) To może coś odemnie. Popularny efekt odwróconego zdjęcia (lustrzane odbicie). Właściwie jest to bardzo proste do zrobienia ale ostatnio wiele osób mnie pytało o tą opcje. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1.Otwieramy zdjęcie, które chcemy obrobić. 2.Zaznaczamy je "Zaznaczeniem prostokątnym". 3.Wchodzimy do menu: Edycja-->Przekształć-->Odwróć poziomo Efekty: Przed Po Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Boone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^goku^ Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Kolejna metoda dodawania ramki. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1. Otwieramy zdjęcie do którego chcemy dodać ramkę ;). 2. Wybieramy narzędzie "Rectangular Marquee Tool" (skrót klawiszowy: M ). Zaznaczamy obszar na obrazku tak by z każdej strony odległość od jego "końców" była taka sama, pomoże nam w tym specjalna siatka "Grid" (View -> Show -> Grid lub skrót klawiszowy Ctrl+' ). 3. Teraz odwracamy zaznaczenie (Select -> Inverse lub skrót klawiszowy Shift+Ctrl +I). Tworzymy nową warstwę (Layer->New->Layer lub skrót klawiszowy Shift+Ctrl+N). Używamy narzędzia Paint Bucket Tool (skrót klawiszowy: G), wypełniamy zaznaczenie kolorem białym i ustawiamy przezroczystość na mniejszą. 4. Tak mniej - więcej powinien wyglądać efekt końcowy: Edytowane 29 Grudnia 2006 przez ^goku^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konios Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 od niedawna bawie sie ps'em. Pedzlami itp...i mam pytanko czy jesli mam pedzel dajmy na to imitujacy rysy i jest on w ksztalcie lewego dolnego naroznika (czyli w ksztalcie takiej L) to czy moge go odwrocic jakos tak zeby mi pasowal do prawego naroznika? tak zeby ta "L" odwrocic jak sie zdjecia obraca :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00tz Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) hmm, ja ze swojej strony moge polecic forum 1337art.org, jakies 600 polskich tutoriali do photoshopa i 3d :) Edytowane 6 Maja 2007 przez w00tz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 (edytowane) Zaznaczamy włosy bez utraty szczegółów. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Na starcie dodam, że ten tutorial powstał na bazie innych mu podobnych, które miałem okazję przeczytać. Nie ma w nim nic trudnego, ale po prostu trzeba się o tym w ten czy inny sposób dowiedzieć. To mój pierwszy tutorial więc proszę o wyrozumiałość. Zaczynamy. 1. Otwieramy zdjęcie i z paska narzędziowego wybieramy Background Eraser Tool. 2. Na górze pojawiają się nam opcje dotyczące tego narzędzia. 3. W menu Brush zmieniamy opcję Hardness na 0 (wielkość pędzla taka jaką uznacie za stosowną) dla pędzla wielkości ok. 60. Dla pędzla mniejszego Hardness będzie musiało być większe (jeśli pędzelek będzie miał wielkość 8 to możliwe, że Hardness trzeba będzie podciągnąć i pod 100, w innym przypadku narzędzie nie będzie działać) 4. Dalej mamy trzy przyciski Wybieramy ten trzeci: "Sampling: Background Swatch" i Eyedropper'em (skrót "i") lub kombinacją klawiszy alt+lewy klik myszy pobieramy kolor znajdujący się blisko włosów i wciskamy klawisz "x" dzięki czemu kolor z foreground zamieni się z background. 5. Jeśli chodzi o opcję limits to najlepiej jeśli sami porównacie co i jak: 6. Tolerance: Tu po prostu trzeba sobie zrobić testy. Mniejsza wartość oznacza, że będą usuwane tylko pixele bardzo podobne do kolory wybranego w pkt. 4. (może się okazać, że działanie narzędzia jest niewidoczne) Jeśli ustawimy za dużo to PS usunie nam część zupełnie innego koloru. (polecam zacząć od 50) 7. Select Protect Foreground to bardzo przydatna opcja. Działa ona tak: Na twarzy lub włosach sotsujemy alt+lewy klik tak jak w pkt 4, z tym ,że pomijamy wciśnięcie klawisza x. Dzięki temu nie musimy się już tak bardzo przejmować wyborem z pkt. 5 (chociaż przy włosach najlepszy może być wybór Discontiguous ponieważ pozostałe 2 opcje mogą nie usunąć małych plamek, które będą poukrywane między włosami :) ). 8. I to już wszystko. Teraz czyścimy sobie naszą przygotowaną gumeczką tło wokół włosów. A efekt? U mnie wyszło to tak: Przed: W trakcie: Po: Jeśli się spodoba to postaram się stworzyć instrukcję dotyczącą zaznaczania za pomocą narzędzia Pen Tool, a jak siły wystarczy to może też coś o maskach :) Edytowane 13 Stycznia 2008 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soczek Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Tworzenie "niewidzialnego" tła. <!--SPOILER BEGIN--><div onClick="openClose('d0301a43d8e5ea930c710ad624d51ad5')" style="font-weight: bold">» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «</div><div id="d0301a43d8e5ea930c710ad624d51ad5" style="display:none"><!--SPOILER END--> Wybieramy obrazek po czym zaznaczamy obiekt, który ma być na niewidzielnym tle. Polecam używanie Lassa. Następnie wciskamy kombinację CTRL+J i w ten sposób tworzymy nową warstwę. W okienku z warstwami widzimy "Tło" i "Warstwę 1". Obok Tła klikamy na "oko" i już mamy niewidzialne tło ;) Jeżeli pozostały cześci tła zaznaczone podczas 1 czynności, usuwamy je na jakikolwiek sposób. Koniec :)<!--SPOILER DIV--></div><!--SPOILER DIV--> Sorki za odgrzebywanie tematu sprzed 2 lat, ale jednak dopiero teraz zacząłem siedzieć w photoshopie i właśnie z przezroczystością tła mam problem. Chodzi mi po głowie ustawienie 'absolutnej przezroczystości'. Mam na myśli efekt, gdy po ustawieniu tła okna, przyjmijmy listy kontaktów w komunikatorze, część arta jest widoczna (stanowi faktyczne tło listy), a reszta - nieistotny background arta - jest przezroczyste w taki sposób, że widać pulpit. Da się? :wink: A dlaczego cytuję Twoją wypowiedź? niestety w taki sposób to nie wychodzi, z niewiadomych przyczyn PH ustawia białe tło przy próbie zapisu obrazu. Może to tylko wina ustawień? Jak ktoś wie gdzie błądzę to z góry dzięki za odp ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Ja obstawiam, ze probujesz zapisac plik w formacie, ktory nie obsluguje przezroczystosci, najprawdopodobniej jpg. Musisz uzyc GIF lub PNG (PNG duzo lepszy - obsluguje tez kanal alpha, nie tylko "zwykla" przezroczystosc) i wtedy przezroczystosc z PS powinna sie zapisac poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Dokładnie tak jak napisał FiDO, musisz zapisać obraz w porządnym formacie. GIF jak ma zajmować mało, PNG jeżeli ma być dobra jakość. Jeżeli chcesz aby obrazek był sam w sobie przejrzysty (nie tylko tło) to pobaw się funkcją Opacity. Znajdziesz ją w Layer - Layer style - Blending options. Edytowane 30 Stycznia 2008 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soczek Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 No no, prawie to ;P Zmiana formatu pomogła, wszystko ładnie na innych obrazkach, ale wyszło na to, że to komunikator jakiś paskudny 'tint' nakłada na tło :f Ale dzięki za pomoc. Mógłbyś coś niecoś wyjaśnić o użyciu tego kanału alpha i po co go stosować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 ... Mógłbyś coś niecoś wyjaśnić o użyciu tego kanału alpha i po co go stosować? Jak już zauważyłeś dzięki temu kanałowi można ustawić sobie przeźroczystość w obrazkach. Dodatkowo jeśli chodzi o PS'a można w na tym kanale zapisywać zaznaczenia, czyli: Zaznaczasz jakąś cześć obrazka i wybierasz menu selection -> save selection. Dzięki temu photoshop tworzy nowy kanał alpha, z którego możesz sobie odtworzyć zaznaczenie obrazka. Ja ostatnio stosowałem sobie filtr lens blur. W jego opcjach można wybrać sobie kanał alpha jako podstawę do rozmazywania obrazu. Można też ustawić kanał alpha w filtrze Lighting Effects jako texture channel. Dzięki temu można uzyskać coś takiego : (oczywiście jest to dość prostackie użycie, ale to tylko przykład. A jakby ktoś nie wiedział, to chodzi o wypukłe koło na fotce) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Polecam napisany przezemnie tutorial do korekty fotografii w Photoshopie CS2 i nowszym. http://www.cg3d.pl/polish/tutorials.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martaska Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) To ja mam pytanie: mam zdjęcie http://i76.photobucket.com/albums/j20/martaska/dobre2.jpg i chce zrobić aby ten kwiatek był jako taki przycisk na stronie www. Ale : 1. Nie wiem jak zrobić aby rozmiar był jak ten kwiatek (próbowałam skalić ale cały czas jest tak samo) 2. Żeby było przezroczyste tło ps. dodam tylko, że uzywam gimpa z góry dziekuje ze pomoc Edytowane 6 Lutego 2010 przez Martaska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Tworzysz z kwiatka kształt, przezroczyste tło uzyskujesz przez zabawę warstwami i zapisem pliku w .png lub .gif. Tak wykonany obraz (który jest prostokątem) wstawiasz na stronę i go linkujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Nie trzeba bawić się warstwami ;) 1. Po otworzeniu obrazka wybierz Obraz --> Wymiary płótna. 2. Ustaw z grubsza rozmiar tak żeby dopasować do kwiatka. Przed potwierdzeniem ustaw Wszystkie warstwy w polu Zmiana rozmiarów warstw. 3. Powtórz pkt. 2. Tym razem ustal dokładnie rozmiar płótna (rozszczep łańcuch). 4. Z narzędzi zaznaczania wybierz Zaznaczenie według koloru lub Shift + O i kliknij gdzieś na szarym tle. 5. Zaznaczenie --> Odwróć lub Ctrl + I. 6. Ctrl + C oraz Shift + Ctrl + V. 7. Zapisz nowy obraz koniecznie jako PNG. EDIT: Możesz zamiast pierwszych trzech punktów wybrać kwiatka za pomocą zaznaczenia prostokątnego, skopiować i wkleić jako nowy obraz. Edytowane 6 Lutego 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martaska Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 dzieki bardzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Próbowałeś(łaś) darmowego GIMPa? https://www.gimp.org/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Ja mam pytanie. Bo nie stać mnie na zakup Photoshopa. Widzę że jest bardzo drogi. W jakiej cenie Wy kupiliscie i gdzie? Moze są jakieś promocje? Poradzcie gdzie kupic najtaniej. Albo jakis inny podobny program tylko tańszy... pakiet adobe od niedawna dostępny jest w subskrypcji (jakieś 100zł miesięcznie za jeden program) dodatkowo możesz poszukać starszych wersji box na allegro jeśli nie potrzebujesz najnowszych funkcjonalności lub jak wyżej zamienniki oczywiście jest również wersja trial do ćwiczeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqua Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Chciałbym w przyszłości jakoś zarabiać na photoshopie, najlepiej w domu ze względów zdrowotnych.. Tylko tak właściwie to od czego zacząć? Kiedyś DAWNO temu obsługiwałem Photoshop cs3, ale to było dawno.. Czyli nauka od zera więc jak?Wpisując poradniki to wyskakuje ich milion, a mi chodzi o taką chronologię.. Czyli zaczynamy od podstaw X i z czasem przechodzimy do bardziej zaawansowanych rzeczy..To jak zacząć w ogóle?Nauczyć się narzędzi jakie są, co robią itd tak?A dalej? Edytowane 12 Czerwca 2017 przez aqua Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...