seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Siema. Oprócz laptopa z podpisu, posiadam jeszcze dwa kompy, w tym jeden z 1998 roku - Celeron 500 MHz, 64 MB RAM (jakaś ch***wa), dysk WD 40 GB (płyta widzi max. 32 GB, zworką ustawiłem na dysku ograniczenie do 32 GB), dysk 20 GB (firmy nie pamiętam) i jakieś inne graty w środku, w tym karta sieciowa firmy Planet, z chipem Realteku, zakupiona około rok temu. Zainstalowany WinXP Pro i Win 98, stery do wszystkiego, sieć prawidłowo skonfigurowana itd. Problem w tym, że jeśli z tego kompa użyje funkcji WOL, to uruchomi on laptopa bez żadnych problemów, ale jeśli z laptopa próbuje odpalić tego kompa, to on nie reaguje (próbowałem z lapka odpalić trzeciego kompa z wbudowaną sieciówką i nie było problemu). Czytałem gdzieś że trzeba połączyć kartę z płytą, ale nie wiem co jak i gdzie. Proszę o pomoc i nie wysyłajcie mnie na www.google.pl. Aha i jeszcze jedno: płyta tego starego kompa na 100% obsługuje WOL, w BIOSIE jest taka opcja i mam to ustawione prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jak przeczytasz instrukcje obsługi od płyty to się dowiesz jak podłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Jak przeczytasz instrukcje obsługi od płyty to się dowiesz jak podłączyć.Sory, ale komp jest stary, i nie mam instrukcji. Nawet nie wiem jaka to płyta, mogę ewentualnie napisać to co mi everest wyświetla. EDIT: więc Everest wyświetla to tak: Nazwa płyty gł.: Aristo AM-639BX-S/AM-948/A-Trend ATA-N400-CX0 Typ magistrali: Intel GTL+ Edytowane 29 Lipca 2006 przez seboxxl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 plyta moze obslugiwac ale jeszcze sieciowka musi miec taka opcje bo inaczej lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 plyta moze obslugiwac ale jeszcze sieciowka musi miec taka opcje bo inaczej lipaSieciówka na 99% obsługuje, przecież jest w miarę nowa - ENW-950x RTL-based PCI Fast Ethernet Adapter, zainstalowane sterowniki, brak problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Wejdź w bios i poszukaj opcji "Wake Up On Lan" i włącz ją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Wejdź w bios i poszukaj opcji "Wake Up On Lan" i włącz ją.Napisałem że mam to włączone w BIOSIE - Waka up On Lan ma ustawione Enabled. EDIT: W sumie nie zależało by mi na WOL, ale chce wykorzystać ten komputer jako coś w rodzaju serwera, który będzie mi np udostępniał neta, i będę mógł na niego i z niego zażucać plik na drugiego kompa/laptopa. Dlatego chcę mieć możliwość zdalnego uruchamiania, bo w domu obydwa kompy będą od siebie oddalone, i nie chce w środku nocy budzić rodziny, przechodząc przez dom, i odpalając ręcznie kompa. EDIT2: Znalazłem w necie takie zdjęcie: Ale moja karta w tym miejscu zaznaczonym czerwonym kółkiem nie ma "takiego czegoś" do podłączenia kabelka, tylko ma namalowany biały kwadracik, i zrobione 3 dziurki. Czy to znaczy że ten mode karty nie obsługuje WOL?? Edytowane 29 Lipca 2006 przez seboxxl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Czy to znaczy że ten mode karty nie obsługuje WOL?? na to wychodzi - bez podłączenia tego kabelka nie zadziała. Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 na to wychodzi - bez podłączenia tego kabelka nie zadziała. Pozdr. :) a ta karta wogóle obsługuje WOL?? bo kabelki mogę dolutować. Aha tylko jeszcze do czego na płycie gł. podłączyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jezeli płyta obsługuje WOL to powinno byc gdzies podobne wejscie jak to z karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jezeli płyta obsługuje WOL to powinno byc gdzies podobne wejscie jak to z karty.Niom, będę musiał dokładniej poszukać :D Tylko żeby nie lutować na marne w karcie - czy ktoś nie wie na 100% że ona powinna to obsługiwać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 powiem Ci, ze to mniej wiecej takie same pomysly jak dolutowac sobie brakujace czesci na plycie glownej, zeby miec lepsza wersje. Mam wrazenie, ze nawet po lutowaniu niewiele zyskasz, gdyz 'moim zdaniem' karta po prostu nie obsluguje w/w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Niom, widocznie karta nie obsługuje, kupię sobie nową. A jaki polecacie system operacyjny i oprogramowanie do udostępniania połączenia internetowego i udostępniania HDD na tym gracie?? Żeby szybko się włączał zdalnie, i żeby połączenie od razu się ustawiało (żeby tylko wysłać mu sygnał WOL, a on się szybciutko odpali). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...