Daamain Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Dzisiaj po próbie instalacji Vista Inspirant mój Xp się skaszanil. Instalacja się zawieszała, a potem miałem pół na pół tzn połowe ikon z visty i połowe z 98... Uruchomiłem odzyskiwanie systemu i zadziałało poprawnie, więc spróbowałem instalacji Vista Inspirant jeszcze raz. Ten sam scenariusz :/ Tym razem odzyskiwanie systemu tez się skaszanilo. po restarcie miałem komunikat że odzyskiwanie nie powiodło się. I tak za każdym nastepnym razem... Mam na kompie zdjęcie dysku zrobione Ghost 10 ale płyta którą mam nie chce się bootować. Spróbowałem wrzucic to zdjęcie na inny dysk i z niego na własciwy ale wciąż uruchamia się stary windows. Najprostszym sposobem byłoby uruchomienie jakos tego ghosta, ale jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Nie bardzo rozumiem jaka płyta nie chce się bootować ,ale przy Ghoście 10 startujesz kompa z płyty instalacyjnej Ghosta i w ten sposób możesz odtworzyć partycję z jej obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Rzecz w tym że ta płyta nie chce się bootować :/ Nie wiem, może jakaś walnięta jest, porysowana albo cos... Czy da się tą płytę zrobić od nowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 A czy kiedykolwiek bootowałeś z niej kompa ? Może poprostu nieodpowiednio ją nagrałeś ? Jedynym wyjściem teraz to skombinować drugą taką płytkę bootującą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Nigdy z niej nie bootowałem, pod windą zrobiłem kopie. Potrzebny mi jest Symantec Recovery Disk, tylko on dziala z ghostem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Ten Symantec Recovery Disk zrobisz za pomocą instalki ghosta,z tego co pamiętam można takowego zrobić.Bo to ,że ta płytka nie startuje nie znaczy że do końca jest upośledzona :) . Edit ponowny:Jeżeli dysk sata pamiętaj o F6 i sterach do kontrolera ,bo nie wiem czy Ghost będzie widział poprawnie dysk. Tak na marginesie jak już przywrócisz ten system zainteresuj się Acronis True Image jest szybszy i przyjemniejszy w obsłudze od Ghosta.(jest również w wer.PL) Edytowane 31 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Tzn jak można go zrobic? Próbowałem wypalać Ghosta ale nie bootował się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Masz rację z tym ghostem zakichanym.Niechcący go zainstalowałem ,do samego końca wierzyłem ,że zapyta o zrobienie recovery cd (najwyraźniej pomieszało mi się za starymi wersjami,ale one nie są kompatybilne z najnowszym) Zrobisz tak : zassasz i rozpakujesz ten plik http://rapidshare.de/files/27681194/Dla_Da...o9boot.zip.html Następnie otworzysz Nero i wybierzesz CD/DVD startowy ,jako źródło danych obrazu startowego wskarzesz NORTONGHOST9_00.bif ,w Zaawansowanych dajesz na bez emulacji i Segment ładowania sektorów / Load segment of sectors - z wartością 07C0 , Liczba ładowanych sektorów / Number of loaded sectors - ustawiona na 4 <-- te ustawienia sprawdź jeszcze przed samym naciśnięciem na Zapis ,bo Nero lubi się przestawić na default Pełniejszy opis z obrazkami masz tutaj http://www.searchengines.pl/phpbb203/index...amp;#entry98712 Zapomniałem napisać ,że do tej kompilacji w nero dodajesz wszystkie pliki które masz na tym CD Ghosta które nie startuje(musisz je w tym celu wcześniej przekopiować gdzieś na dysk),nie zwracaj uwagi w powyższym opisie na system XP i pliki ,chodziło mi tylko o utawienia samego Nero mają być tak samo jak w opisie Daj znać jak poszło Edytowane 31 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Udało mi się w koncu wrzucic kopię :) Najpierw spróbowałem twojego systemu ale mam nero 6 oem (dołączony do nagrywarki) i nie mogłem ustawić połowy opcji :/ Na szczęście akurat udało mi się zdobyć zdjęcie Symantec Recovery Disk (o dziwo waży 100 mb mniej niż ghost) i wrzucic kopię :) Tak czy owak wielkie dzieki, moze przyda się na przyszlosc :) Edit: Zapomniałbym, strasznie wolna ta 10. Chyba przerzucę się na coś innego. Mam do wyboru starsze wersje ghosta (IMO lepsze) i Acronis True Image. Czym różni się od ghosta? Edytowane 31 Lipca 2006 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Heh..czym się dokadnie różni...Z tego co dzisiaj widziałem to ten ghost potrafi zrobić kopię,nagrać,przywrócić z Recovery cd. To samo potrafi Acronis ,dodatkowo ma inne funkcje np: możesz nim zrobić również ukrytą partycję na której przechowujesz obrazy bezpieczne przed przypadkowym usunięciem i szkodnikami.Dodatkowo możesz utworzyć tzw.Startup Recovery Manager dzięki któremu bez płytki Recovery przez kliknięcie na F11 przy starcie kompa uruchamiasz Acronisa i w ten sposób masz dostęp do narzędzi.Warto jest jednak mieć Recovery cd w razie problemów z MBR ,bo wtedy znika nam również Startup Recovery Manager. Obraz Recovery CD Acronisa 9 PL zajmuje tylko 28MB(instalka ok.37MB ,ale wcale nie musisz jej mieć).Bez dodatkowych sterów można przywracać obrazy na dyskach sata i np. skonfigurowanych w Raid. Resztę funkcji masz opisane tutaj http://www.itxon.pl/content/view/27/48/ Edytowane 31 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Właśnie sciągam jakis trial Acronis True Image ale to chyba tylko instalka i zajmuje 75 mb... Tylko żebym znowu nie mial takich cyrków ze bedzie chciał płytę. Płytkę mozna sobie z tego wypalić czy trzeba jej gdzie indziej szukac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Wygląda na to ,że Ratunkowy Nośnik Startowy również jest w wersji trial.Tak więc raczej nie przywrócisz nim niczego po czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Dobra, mój komputer nie jest normalny... Wypaliłem plytkę z Acronis True Image, zrobilem sobie ukrytą partycję i MBR z Acronisem. Wszystko fajnie, restartuję kompa i dostaje komunikat: "nie można uruchomić systemu windows"! Restarty nic nie dawały. Wrzuciłem tą kopię zrobioną acronisem i windows zaczynał się ładować po czym od razu się restartował! Wrzuciłem kopię jeszcze raz, nic. Wrzuciłem płytę ghosta, a on wywala mi że nie moze znalezc obrazów. Zaczynam przeglądać dysk z pozimomu ghosta i co się okazuje? Jest tylko C, wszystkie inne partycje zniknęły! Z poziomu DOS też ich nie widzi. Zrozpaczony zrestartowałem kompa... a on uruchomił się bez problemu! Co to kurna było?! Przez co mogły być takie problemy? I czy po tych przygodach ryzykować dalej uzywanie acronisa czy lepiej powrócić do mimo wszystko sprawdzonego ghosta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Nie mam pojęcia co mogłeś namieszać.W jaki sposób robiłeś tę ukrytą partycję ? - ja poprostu zostawiłem trochę miejsca wolnego (obszar nie podzielony na partycje i wskazałem acronisowi gdzie i jakiej wielkości ma zrobić,jeżeli nie masz obszaru nieprzydzielonego żadnej partycji dobrze jest zrobić defragmentację partycji z której to Acronis ma kawałek odciąć i utworzyć swoją partycję) W jaki sposób robiłeś wszystkie partycje na dysku ? - jakimś programem ? -czy za pomocą systemu ? Najwyraźniej masz coś namieszane z MBR - uruchom kompa z Konsoli Odzyskiwania ,czyli wkładasz płytkę XP i wciskasz na pierwszej planszy R ,następnie 1 dla pierwszego dysku Enter,dla hasła Enter i wpisujesz fixmbr Enter ,na pytanie T i Enter następnie exit Enter. Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Płytką, Acronis zapytał mnie o tą partycję i przydzieliłem mu 10 GB miejsca z 100 GB partycji. Wiem co powoduje restart windy. To stary dysk. Po odłączeniu winda odpala się normalnie. Wczesniej gdy jeszcze nie miałem plyty wrzuciłem tam ghostem zdjecie mojego systemu, licząc na to że uruchomie go ze starego dysku i z tamtego systemu wrzuce kopie na ten wlasciwy. Nic to nie dalo, tamten system nie bootowal. Gdy dorwałem Acronisa widziałem że ma opcję usunięcia partycji. Usunąłem tą ze starego dysku i byłem pewny że zformatował partycje. Widocznie nie, ten system ciagle tam jest, ale ze teraz Acronis namieszał z MBR najprawdopodobniej chce się bootowac ze starego dysku. Sformatuję go jakoś, pewnie plytką ghosta, z pod dosa nie bede formatował bo jeszcze przypadkiem skasuje wlasciwy system :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Usuń wszystkie partycje z tego starego dysku za pomocą systemu (jak nie masz potrzebnych danych) Start/uruchom wpisz diskmgmt.msc i OK ,powinieneś widzieć wszyskie dyski i partycje.Nie kombinuj programami bo właśnie kończy się to zniknięciem partycji czy innymi niespodziankami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Rzecz w tym że z tym dyskiem systemu włączyć nie mogę :P Mogę sformatowac go tylko uzywając dyskietki startowej z dosa lub jakims programem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) A zworki ustawione na dysku jak należy ? (master na końcu taśmy,slave gdy dysk na środku) Jak nadal nie da rady to pod dosem usuń tylko wszystkie partycje,a utworzysz pod Windowsem. Możesz go sprawdzić programem HDD_regenerator_1.5? ,ale coś czuję że jego czas już nadszedł;spróbować jednak nie zaszkodzi. Edit:Zapomniałem wspomnieć ,że również producenci dysków mają na swoich stronach odpowiednie narzędzia. Jak już uda Ci się utworzyć partycje i sformatować dysk ,potraktuj go Start/Uruchom wpisz cmd OK ;następnie chkdsk /r X: Enter <--dla X wybierasz literę dysku Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Ok, po sprawie, usunąłem partycje i stworzyłem w windzie :) Dzięki za pomoc :) A dysk się jeszcze trzyma niezle :) Ma juz chyba z 5 lat i ani razu mnie nie zawiódł. Teraz nie robi się takiego sprzętu jak kiedys :P Kupiłem kiedyś nagrywarke CD LG 8x za 600 zl i do tej pory chodzi swietnie, zadnych problemów z nią nie mam. Za to po roku Lite-On nie potrafił już żadnej plyty nagrac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Dla pewności jednak zastosował bym: "potraktuj go Start/Uruchom wpisz cmd OK ;następnie chkdsk /r X: Enter <--dla X wybierasz literę dysku" Patrz na ilość KB w uszkodzonych sektorach - jak jest 0 to wszystko git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...