FumFel_20 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Witam. Czy jest jakis program w ktorym mozna ustawic na booku w zaleznosci od potrzeby czestotliwosc procka.Jest cos takiego na laptopy?(to moj pierwszy book :/ ). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Konkretnym MHzetów chyba nie da się ustawiać, ale jakąś tam wydajność procka pozwala ustawiać Tsohiba Power Saver. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Bardzo dobry jest programik Notebook Hardware Control. Można tam sobie poustawiać mnozniki i Vcore w zaleznosci od obciażenia procesora. Moj CD np cały czas pracuje na 1GHz przy 0.95V, a gdy właczy sie np jakas gre automatycznie przyspiesza do 1.66V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 torque8 fajny programik ale jest problem....Jakos we właściwosciach moj komputer dalej pokazuje ten sam zegar mimo ze w programie jest ustawione na 50%..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Bo we właściwościach to możesz sobie sprawdzać... U mnie też pokazuje cały czas 1,7GHz mimo, że mam ustawione na minimum. Ściągnij sobie cpu-z, ale NHC też pokazuje rzeczywistą prędkość procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 torque8 fajny programik ale jest problem....Jakos we właściwosciach moj komputer dalej pokazuje ten sam zegar mimo ze w programie jest ustawione na 50%.....Bo w moim komputerze pokazuje model procesora, a nie jego aktualne taktowanie ;) Jak chcesz sobie sprawdzic aktualne takty procka to patrz na NHC. Na dole w tray'u ustawione sa 3 ikonki: 1. pokazuje obciazenie procka 2. taktowanie 3. tryb pracy dodatkowo jak na nie najedziesz masz pokazane aktualne temp oraz napiecie na rdzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Bardzo dobry jest programik Notebook Hardware Control. Można tam sobie poustawiać mnozniki i Vcore w zaleznosci od obciażenia procesora. Moj CD np cały czas pracuje na 1GHz przy 0.95V, a gdy właczy sie np jakas gre automatycznie przyspiesza do 1.66V.Ale przecież w a100-529 jest Celeron M (jeśli się mylę proszę mnoie poprawić, bo nie pamiętam na 100%), więc NHC nie ma zastosowania, jedynie może przydusić programowo procka, ale to właściwie nic nie da, bo prawdziwa częstotliwość nie spadnie. EDIT: A co do programu do płynnego o/c i u/c to polecam systool'a - można płynnie redukować i zwiększać FSB, a także częstotliwość procka karty graficznej. Edytowane 29 Lipca 2006 przez seboxxl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 No faktycznie, w tym lapku siedzi Celeron M, czyli NHC w tym przypadku nic nie pomoże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Ja tez na to nie popatrzyłem. Widze a100 i jakis tam wysoki nr 529, myslałem ze to jakis Pentium jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 A co do programu do płynnego o/c i u/c to polecam systool'a - można płynnie redukować i zwiększać FSB, a także częstotliwość procka karty graficznej. Czy ten program dziala z Celeronami M i czy realnie obnizy takty procka? Ja tez na to nie popatrzyłem. Widze a100 i jakis tam wysoki nr 529, myslałem ze to jakis Pentium jest. Magia numrekow B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Czy ten program dziala z Celeronami M i czy realnie obnizy takty procka? Magia numrekow B-) Tak, realnie obniży częstotliwość taktowania Celerona M 380 po przez redukcję FSB, nawet do 900 MHz (oczywiście CPU będzie miał 900 MHz przy magistrali poniżej 60 MHz - edit), potwierdzi to każdy program typu Everest, CPU-Z. (Przynajmniej na moim lapie tak jest i na wszystkich L20). Jednak to nie ma zbyt dużego wpływu na temp., najwyżej 4 stopnie spadnie, ponieważ napięcie pozostaje bez zmian :/ (prawdopodobnie napięcie redukuje się samo podczas spakdku naładowania baterii - ale to jeszcze nie potwierdzona informacja, mogę się w tym wypadku mylić :D ) Edytowane 29 Lipca 2006 przez seboxxl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...