kardas Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Witam. Od kilku dni jestem wlascicielem nowego laptopa ASUS A6R-B037 i jako ze mam ostatnio sporo wolnego czasu, postanowilem skrobnac mala recke. Mam nadzieje, ze dzieki niej pomoge jakims niezdecydowanym czytelnikom forum. Sam wiem, jaki to problem z wybraniem czegos konkretnego i ile potrafi zabrac to czasu, a nie ma nic lepszego niz recenzja napisana przez zwyklego uzytkownika, niz przez specjaliste od marketingu ;). Sprzet zostal zakupiony w powszechnie znanym sklepie Sirus.pl. Jesli chodzi o obsluge to musze przyznac ze sam bylem zaskoczony. Cala transakcje zalatwilem przez email w ciagu godziny. Bez wiekszych trudów wytargowalem 180PLN znizki, czyli dodatkowa kostka 512MB RAM’u byla gratis. Sprzet wyslano gratisowo kurierem i w ciagu dwóch dni byl u mnie. Cena koncowa: 3150 PLN. Laptopa kupilem bez jakichs specjalnych celów, do których mialby sluzyc. To znaczy, nie bedzie mi sluzyl jako zródlo zarobkowania czy cos w tym stylu. Po prostu kupilem go gdyz duzo przebywam poza domem, duzo podrózuje po Polsce i chcialbym miec dostep do swoich filmów, zdjec, muzyki itp. Desktopa ciezko byloby wozic ze soba, zwlaszcza, ze wole podrózowac pociagami niz samochodem. Wychodzi taniej i szybciej. Dlaczego ASUS? Ano, dlatego ze uwazam, iz jest to dobry sprzet za przyzwoite pieniadze. Poza tym mialem stycznosc z dwoma ASUS’ami i nie mialem do nich zastrzezen, jesli chodzi o uzytkowanie, wyglad i ergonomie. Nie chcialem ACERA (za duzo zlych opinii), ani TOSHIBY (mojej dziewczynie sie nie podobaja). Inne marki tez do mnie nie przemawialy, kwestia gustu. Co w srodku? ASUS A6R-B037 • Celeron M (390) 1.7 GHz • 512MB DDR2 ( + 512MB dolozylem) • 60 GB HDD 5400rpm (55.9 GB realnie) • ATI X200 128MB wspóldzielonej pamieci • 15’4 LCD 1280 x 800 • Wi-Fi b/g • Karta sieciowa 10/100 Mbps • DVD+/-RW DL • Wbudowana kamera internetowa 0,35MP (dziala po zainstalowaniu SP2) • Bateria litowo-jonowa (8-cell) • Karta dzwiekowa AC-97 2.1 system audio kompatybilny z MS-Sound • Typ gniazd PCMCIA 1x PC Card Type II Wyjscia/ wejscia: • 4xUSB 2.0 • LPT • D-SUB VGA • Czytnik kart (SD/MMC/MS/MS Pro) • FiR (Fast IrDA) • RJ-45 (Ethernet) • RJ-11 (modem) Wymiary: • Szerokosc 354 mm • Glebokosc 284 mm • Wysokosc 35,2 mm • Waga 2,85 kg Do kompletu dolaczone bylo kilka plyt CD. Sterowniki, jakis Nero OEM i jakis program graficzny od ASUS’a, ale przyznam szczerze, ze nawet nie otworzylem kopert od dwóch ostatnich. Torba ASUS’a, nic specjalnego, ale na poczatek do noszenia wystarczy. Myszka. Calkiem przyjemna, dwa glówne przyciski i kólko mogace sluzyc za przycisk. Oczywiscie zasilacz, instrukcja w kilku jezykach, w tym polski. Gwarancja 24 miesiace i 12 miesiecy na baterie. Pierwsze wrazenie. Pozytywne :). Jako ze mialem juz stycznosc z ASUS’ami wiedzialem, czego sie spodziewac. Jesli chodzi o dobór materialów i kolorów nie mam zadnych zastrzezen. Po prostu podobaja mi sie ASUS’y i tyle. Nic nie trzeszczy, nie skrzypi nawet przy wyginaniu obudowy. Wszystko jest tak jak powinno byc. Co tu bede duzo pisal, zobaczcie sami. Front Bok front2 Otwarty Klawiatura Power ON Pierwsze sekundy. Wiatraczek na maxa, szumi mocno, ale szybko sie uspokaja i cieszy bloga cisza ?. Jedyne, co slychac to HDD podczas pracy i jego charakterystyczne skrobanie. Ale jest na tyle ciche, ze nie powinno nikomu przeszkadzac. Podczas pisanie tego tekstu temperatura procesora nie przekracza 54st. (a w pokoju mam naprawde cieplo). Wiatraczek chodzi chyba na minimalnych obrotach, bo minimalnie wieje, ale go nie slychac. Przy graniu (laptop na kolanach, w pokoju upal) temp procka dochodzi do 61st., ale mimo tego wiatraczek slychac dopiero gry przylozy sie ucho w okolice procesora. Temperatura dysku utrzymuje sie w przedziale 39-47st. Jak szpak w.... No wlasnie, w co? ;) Na pewno nie w dobra matryce, co najwyzej w srednia. Niestety, matryca Optronics B154EW01 jest kiepska, widac to szczególnie podczas wyswietlania czerni. Nierównomierne podswietlenie i male katy pozwola, co najwyzej dwóm osoba cieszyc sie filmem i ogladaniem zdjec. W windowsie juz jest o wiele lepiej. Kolory sa przyzwoite, lekko wyprane, ale bez wiekszych przeklaman. Kontrast i jasnosc na wystarczajacym poziomie. I tak piszac w Wordzie i podczas WWW, przyciemniam obraz o jakies 30%. Jednak w laptopach z tego przedzialu cenowego, czyli low-end, o duzo lepsza matryce bedzie ciezko. Dysk twardy i naped optyczny. W srodku kreci sie dysk o pojemnosci 60GB firmy Hitach model Travelstar 5K100. Wpisujac kod dysku (HTS541060G9AT00) dowiemy sie, iz jest to dysk 5400rpm. Dziwne, bo na kazdej stronie sklepu podaja 4200rpm i tak tez myslalem. Dysk podczas defragmentacji nagrzal sie do 50st. (w pokoju bylo naprawde cieplo, lapek stal na blacie biurka) HD Tune Na tacy kreca sie krazki DVD z maxymalna predkoscia odczytu 6x i zapisu 4x (wedlug NERO ToolKit). Naped pracuje przyzwoicie, przy wiekszych predkosciach zaczyna szumiec, ale to raczej normalne. Uzywalem jak dotad kilku plytek i nie bylo problemów z odczytaniem zadnej z nich. CD jeszcze w nim nie uzywalem, ale pewnie sprawuje sie podobnie. (Nero CD/DVD Speed) CD/DVD Drive Info Reszta recki za jakis czas... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...