Skocz do zawartości
tomek106

Chłodzenie Na Grafike Ati X1600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam kartę graficzną Asus EAX 1600 PRO 256 MB. Chciałbym zmienić chłodzenie na tej grafice. Oryginalne jest strasznie hałaśliwe. Chciałbym zamontować Zalmana VF700-Cu. Chciałbym wiedzieć czy zamontowanie tego Zalmana i ustawienie go w trybie Silent, czyli ok. 1300 obrotów/min wystarczy do chłodzenia tej karty. Może ktoś ma jakiś pomysł jak mogę kontrolować temperature GPU, bo niestety zdaje się że sterowniki tego niestety nie umożliwiają.

I jeszcze pytanie: Czy pasta Arctic Ceramique na GPU pod tego Zalmana będzie odpowiednia czy lepiej coś innego?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej as5, nie starzeje sie

najpiej zrobic przelotkę i podpiąć wentylator pod kartę (jeśli umożliwia regulację prędkości..), będziesz miał pasywke i idle i ile chcesz do kręcenia. działa tok u mnie na tym co w sigu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a artic ceramique co jaki czas trzeba wymienić? Z tym ustawieniem obrotów wentyla i kontrolowaniem temperatury to na tej grafice jest lipa :/ bo ani jednego ani drugiego nie ma :mur: W zasadzie karta takich groszy nie kosztuje, a tego nie ma... na tańszych jest więc dziwne. No ale nic się na to nie poradzi <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupiłem Zalmana VF700Cu. Narazie rewelacja :D

Jest cichutki, puściłem go na 5V, ma ok 1300 obrotów. Temperatury to akurat dokładnie określić nie mogę :P ale jak się dotyka radiatora to jest chłodny. Jest świetny, polecam każdemu i warto dołożyc te pare złotych i kupić Zalmana niż Pentagrama.

I jeszcze jedno, na swojej karcie - ASUS EAX1600 Pro 256 MB nie można było od razu Zalmana zainstalować, bo jak się okazało rozstaw dziurek do radiatora jest totalnie inny. Musiałem wywiercić jedną dziurkę na trzymaniu Zalmana. Ale nie sprawiło to większego problemu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest świetny, polecam każdemu i warto dołożyc te pare złotych i kupić Zalmana niż Pentagrama.

e - bo ? - > wiem czepiam się :) ale w sumie ciekawy jestem też :P Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety z tą kompatybilnością jak się okazało to troche lipa, no ale to nie jest żaden problem żeby wywiercić tą jedną dziurkę ;) Mi się wydaję że ASUS po prostu robi po swojemu te dziurki i tyle. Ale po za tym jest Zalman jest naprawdę godny polecenia :) i mam nadzieje że będzie tak cicho jak najdłużej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi