LukeXE Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Witam wszystkich Jakoś mnie wzieło dzisiaj i postanowiłem złożyć autokaskadę w mojej nowej budzie, którą zakupilem. Do tego celu użyłem kompresora, który pozostał po FWC jodlastego, wiec zanim go sprzedam i oddam pieniądze wlascicielowi, niech pochodzi jeszcze troszkę. Specyfikacja : Kompresor -- Aspera 1/2HP 12mm (NE2134GK) Skraplacz -- w budzie był, nieduży niestety Parownik -- Kayl style, brakuje izolacji mi jeszcze, będzie oplot na ssącej czarny seksowny, ale to w poniedziałek. Separator gazów -- Z pustego filtra 60g Wymiennik ciepła -- mój projekt, nieduży, aby sie zmieścił, ale zarazem na tyle wydajny, żeby to działało. Dodatki -- wymiennik przed separatorem, manometr (podłączony na niskie ciśnienie poki co, jutro zmienie to, będzie na wysokie) Kapilary -- 250cm dla R290, 270cm dla CO2 Jestem cholernie zmęczony, robiłem to dziadostwo dokładnie 7h bez przerwy, było kombinowania jak to wszystko zmieścić w tak małej budzie. Przepraszam za cały śmietnik i te tlenki w budzie, nie mam siły tego teraz czyścic, jutro sie tym zajmę. Także nie mam pojęcia, jak będzie sie ten skraplacz zachowywal...zobaczymy w praniu. Separator gazów Głowny wymiennik ciepła, jutro dam schemacik. Kompresor w budzie Parownik z długą ssąca malutki wymienniik, wiem ze śmieszny Zaczynamy spawać... ............ Po 7 godzinach.... ............. To wszystko na dziś, jutro update BTW, na pierwszej fotce juz zlozonego wszystkiego z zamkniętą budą, moze sie wydawac, ze od lewej strony scianka boczna sie nie domyka...ona jest luzem, bo nie mam srubek zeby ja przykręcic, wszystko pasuje doslownie idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Nigdy bym niepowiedzial, ze to ak - bardziej wyglada to na mocno nieprzemyslany i przekombinowany single ;) Nie myslales moze nad dodaniem kolejnego stopnia 4fun :D? Edytowane 29 Lipca 2006 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 luke ale tam jest jeszcze duzo miejsca na drugi kompresor, po co sie w jakies ac bawisz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 luke ale tam jest jeszcze duzo miejsca na drugi kompresor, po co sie w jakies ac bawisz :P Chyba 1/20HP :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Normalnie szalejesz. Jeden projekt na drugim. Firme otwieraj i zacznij to sprzedawać na większą skale :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 http://forum.purepc.pl/miniaturki/014b93e2...76b7dc86819.jpg syci :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 http://forum.purepc.pl/miniaturki/014b93e2...76b7dc86819.jpg syci :E Normalnie chyba wiem gdzie to zdjecie wrzuce :P Niech tylko dostane urlop to przerabiam swojego monstera.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) Edytowane 30 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Jeszcze powiedz co to jest ten kilkuczęsciowy wymiennik po drugiej stronie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) Edytowane 30 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) OK, wiec teraz dam fotki działającego...i co najważniejsze, autokaskadującego systemu. Pierwsza temperatura...nieźle Spójrzcie na cały agregat. Niektóre połączenia są pomazane LeackLockiem od hinco, dla bezpieczeństwa (wczesniej wszystko bylo sprawdzane ciśnieniowo). CIśnienia przy -45*C na evapie (1,2bar/19bar, autokaskaduje). Zjezdzamy niżej... .... Najniższa temperatura: Temperatura otoczenia w moim pokoju to +29*C...system jest goły, wiec z izolacją i troszku kalibracji powinienem przeskoczyć -60*C. Evap w dziwnej pozycji :P "śnieg" na ssącej Końcowe ciśnienia przy -53*C (1,8bar/22bar) Ostatnia fotka: Póki co to wszystko, jutro zakupie otulinki i zamocuje manometr na przodzie budy. Edytowane 30 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 hmmmm, spodziewalem sie -60 bez izolacji, ale nie jest zle ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 za gorąco :E musze trafo 230 ->12V zalatwic dla wiatrakow, nie chce zasilki podłączac non stop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Myslisz ze zmiana r290 na r507 namiesza mocno z temperaturami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Dobrze jest :] może to przez propan? :P btw, czemu przekręcacie mój nick? :P Najlepiej poprostu Hincó(tu mam inaczej ale niewazne) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 imho to wymiennik hx ciut za maly i rewelacji tutaj nie zrobi, ale pozyjemy zobaczymy, moze r507 poprawi sytuacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Dobrze jest :] może to przez propan? :P btw, czemu przekręcacie mój nick? :P Najlepiej poprostu Hincó(tu mam inaczej ale niewazne) :P Juz poprawiłem imho to wymiennik hx ciut za maly i rewelacji tutaj nie zrobi, ale pozyjemy zobaczymy, moze r507 poprawi sytuacje Myslisz ze zmiana r290 na r507 namiesza mocno z temperaturami? Wymiennik jest dobry, działa jak powinien, co2 sie skrapla, wiec nie wiem w czym problem ? Całkowity brak izolacji, kupa *C w pokoju, nie można oczekiwać niczego sensownego od tego agregatu, zważywszy na to, że przecież to jest tylko 1/2HP kompresor. R507 nic nie da i go nie uzyje, bo łączy sie z CO2 i ogólnie pupa będzie. Dla mnie temperatura bardzo, bardzo satysfakcjonująca.Patrzcie na auto-k berkuta, uzywał 1,5HP kompresora rotacyjnego i R22 i do ilu doszedł ? -63*C (było -67*C ale niestabilnie jak pisał), a tutaj macie tłokowy 1/2HP z 12ccm i wszystko mini i bez izolacji i -53*C, to źle ? Nowa tempka tak na szybko : Bez izolacji, scierką przykryłem evap :P Static pressure na poziomie 7bar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Piknie :D. Licze na -70'C z izolacja (optymista ze mnie :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Piknie :D. Licze na -70'C z izolacja (optymista ze mnie :) ) Spróbuje :) Ogólnie ciśnienia są za wysokie, muszę dodac jeszcze 2 zaworki serwisowe do systemu...bedzie czym sie bawić, najpierw izolacja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 i jak tam?? co do wykonania - hardcore :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 i jak tam?? co do wykonania - hardcore :D pozdro luke tutaj nic nie mowi - zjrzyjk na XS - tam dał fotki ;) i to bardzo fajne fotki. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « http://gorajec.net/lukexe/XAuto-C/working/P1060400.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Postepy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 (edytowane) Postępy do [gluteus maximus], że tak powiem ;) Kompresor ma za małą pojemność skokową jednak, gdyby to był chociaż 17ccm...a nie 12ccm :/ Zbyt mało ciepła potrafi przepompować. Dałem HX`a przed separatorem, udało sie uzyskać -25*C@155W i to chyba koniec całej zabawy. Pomysł jest dobry, mogłoby to dobrze działać, ale z przynajmniej SC18 na pokładzie. Pozdro ;) BTW, bo idle robie tak : Do chłodzenia GPU sie nada idealnie, ale na cpu bym tego nie zakładał. Edytowane 6 Sierpnia 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...