Skocz do zawartości
LukeXE

Xauto-c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jakoś mnie wzieło dzisiaj i postanowiłem złożyć autokaskadę w mojej nowej budzie, którą zakupilem. Do tego celu użyłem kompresora, który pozostał po FWC jodlastego, wiec zanim go sprzedam i oddam pieniądze wlascicielowi, niech pochodzi jeszcze troszkę.

Specyfikacja :

Kompresor -- Aspera 1/2HP 12mm (NE2134GK)

Skraplacz -- w budzie był, nieduży niestety

Parownik -- Kayl style, brakuje izolacji mi jeszcze, będzie oplot na ssącej czarny seksowny, ale to w poniedziałek.

Separator gazów -- Z pustego filtra 60g

Wymiennik ciepła -- mój projekt, nieduży, aby sie zmieścił, ale zarazem na tyle wydajny, żeby to działało.

Dodatki -- wymiennik przed separatorem, manometr (podłączony na niskie ciśnienie poki co, jutro zmienie to, będzie na wysokie)

Kapilary -- 250cm dla R290, 270cm dla CO2

Jestem cholernie zmęczony, robiłem to dziadostwo dokładnie 7h bez przerwy, było kombinowania jak to wszystko zmieścić w tak małej budzie.

Przepraszam za cały śmietnik i te tlenki w budzie, nie mam siły tego teraz czyścic, jutro sie tym zajmę.

Także nie mam pojęcia, jak będzie sie ten skraplacz zachowywal...zobaczymy w praniu.

Dołączona grafika

Separator gazów

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Głowny wymiennik ciepła, jutro dam schemacik.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kompresor w budzie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Parownik z długą ssąca

Dołączona grafika

malutki wymienniik, wiem ze śmieszny

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zaczynamy spawać...

............

Po 7 godzinach....

.............

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To wszystko na dziś, jutro update

BTW, na pierwszej fotce juz zlozonego wszystkiego z zamkniętą budą, moze sie wydawac, ze od lewej strony scianka boczna sie nie domyka...ona jest luzem, bo nie mam srubek zeby ja przykręcic, wszystko pasuje doslownie idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, wiec teraz dam fotki działającego...i co najważniejsze, autokaskadującego systemu.

Dołączona grafika

Pierwsza temperatura...nieźle

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Spójrzcie na cały agregat. Niektóre połączenia są pomazane LeackLockiem od hinco, dla bezpieczeństwa (wczesniej wszystko bylo sprawdzane ciśnieniowo).

Dołączona grafika

CIśnienia przy -45*C na evapie (1,2bar/19bar, autokaskaduje).

Dołączona grafika

Zjezdzamy niżej...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

....

Najniższa temperatura:

Dołączona grafika

Temperatura otoczenia w moim pokoju to +29*C...system jest goły, wiec z izolacją i troszku kalibracji powinienem przeskoczyć -60*C.

Dołączona grafika

Evap w dziwnej pozycji :P

Dołączona grafika

"śnieg" na ssącej

Dołączona grafika

Końcowe ciśnienia przy -53*C (1,8bar/22bar)

Ostatnia fotka:

Dołączona grafika

Póki co to wszystko, jutro zakupie otulinki i zamocuje manometr na przodzie budy.

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest :]

może to przez propan? :P

btw, czemu przekręcacie mój nick? :P Najlepiej poprostu Hincó(tu mam inaczej ale niewazne) :P

Juz poprawiłem

imho to wymiennik hx ciut za maly i rewelacji tutaj nie zrobi, ale pozyjemy zobaczymy, moze r507 poprawi sytuacje

Myslisz ze zmiana r290 na r507 namiesza mocno z temperaturami?

Wymiennik jest dobry, działa jak powinien, co2 sie skrapla, wiec nie wiem w czym problem ? Całkowity brak izolacji, kupa *C w pokoju, nie można oczekiwać niczego sensownego od tego agregatu, zważywszy na to, że przecież to jest tylko 1/2HP kompresor.

R507 nic nie da i go nie uzyje, bo łączy sie z CO2 i ogólnie pupa będzie.

Dla mnie temperatura bardzo, bardzo satysfakcjonująca.Patrzcie na auto-k berkuta, uzywał 1,5HP kompresora rotacyjnego i R22 i do ilu doszedł ? -63*C (było -67*C ale niestabilnie jak pisał), a tutaj macie tłokowy 1/2HP z 12ccm i wszystko mini i bez izolacji i -53*C, to źle ?

Nowa tempka tak na szybko :

Dołączona grafika

Bez izolacji, scierką przykryłem evap :P

Static pressure na poziomie 7bar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak tam??

co do wykonania - hardcore :D

pozdro

luke tutaj nic nie mowi - zjrzyjk na XS - tam dał fotki ;) i to bardzo fajne fotki.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postępy do [gluteus maximus], że tak powiem ;)

Kompresor ma za małą pojemność skokową jednak, gdyby to był chociaż 17ccm...a nie 12ccm :/ Zbyt mało ciepła potrafi przepompować.

Dałem HX`a przed separatorem, udało sie uzyskać -25*C@155W i to chyba koniec całej zabawy.

Pomysł jest dobry, mogłoby to dobrze działać, ale z przynajmniej SC18 na pokładzie.

Pozdro ;)

BTW, bo idle robie tak :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do chłodzenia GPU sie nada idealnie, ale na cpu bym tego nie zakładał.

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi