AwoniX Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jest to moj pierwszy post, a wiec Witam wszystkich na PurePC :D Kupilem niedawno sobie plytke DFI i Celerona A 1.1GHz Bez problemu poszedl na 133 co dalo mi 1.46 ale niestety w te upaly nie idzie nic robic bo temp skacze do 65(standardowy wentyl) Co polecacie zmienic z chlodzeniem?? Mam titana z Athlona :rolleyes: sadzicie ze wystarczy?? Narazioe pracuje z otwarta buda i wsio na max obroty mam kosiarke ale przynajmniej szybkawa :lol: Po ustawieniu FSB na 2 poziomy do gory spokojnie poszedl na 1595 ale tylko do biosu, dalej sie balem. Poradzcie cos z tym chlodzeniem bo na WC raczej kasy nie bede mial, chyba ze pompka od rybek + chlodnica od lady. Pozdrawiam AwoniX Ps. Na ciszy mi nie zalezy ale tak glosny jak jest teraz to juz przesada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 ja mam takie chlodzenie jak w zalaczonym obrazku - 7x7cm, 2200rpm, otwarta buda i temp w stresie nie przekracza 45* procek taki sam jak Twoj, rowniez puszczony na fsb 133 sprawdz mocowanie radiatora, moze pasta jest zle nalozona - cos musi byc nie tak, bo ta temp jest sporo za wysoka napisz jeszcze na jakim napieciu on pracuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwoniX Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Na standardowym 1.4V tylko ze ja mam mniejszy wiatraczek od twojego dopiero jutro kupie lepsza paste i zaloze tego titana to wtedy zobaczymy myslalem jeszcze o 120mm wyciagu z boku zeby odciazyc strasznie halasliwy wiatrak zasilacza(bo halas to jego zasluga). Lub moja druga koncepcja czyli odwrocic obieg, niestety komp stoi na podlodze i latwo lapie kurz wiec jakbym odwrocil obieg to wiatrak lapalby powietrze z gory i wydmuchiwal na podloge wiec byloby OK. Co o tym sadzicie? Pozdrawiam AwoniX PS. Narazie przy niskiej temp na dworze i otwartej budzie mam 55lidle i 61max wiec juz lepiej :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) na standardowym napieciu temp w idle nie powinna przekraczac 40* - moj proc chodzi na napieciu 1,675V moze czujnik na plycie przeklamuje? sprawdz organoleptycznie - przy ponad 60* radiator powinien byc wyraznie goracy lepszym rozwiazaniem bedzie, jezeli dasz z boku nadmuch bezposrednio na procesor Edytowane 30 Lipca 2006 przez rosolini Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwoniX Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Jest wyraznie goraca nawet bardzo widac zle zalozyny radiator ale poczekam do jutra bo zakladanie radiatora przez silikonowa paste to grzech :D Pozdrawiam AwoniX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwoniX Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Witam Dopiero dzis dostalem arctica :-| Nie ma to jak dobrze zaopatrzone sklepy w belku :mur: No ale nic, moze dziwne pytanie ale ja zawsze zakladalem radiator w prosty sposob spora kropka pasty na srodku i wciskalem radiatora ladnie sie rozprowadzalo i bylo OK. Czytajac jednak posty na purepc zauwazylem ze nikt tak nie robi :unsure: Wiec jak powinienem to robic?? Rozsmarowywac pedzelkiem, gdyz sposob na rozsmarowywanie pasty karta telefoniczna mi srednio wychodzil :oops: Co polecacie :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Za pomocą karty można ja robie to patyczkiem do uszu :D(na procu i na radiatorze). Warstwa pasty musi być b.cieńka musi wypełnić poprostu nierówności między procesorem a radiatorem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Wiem w czym leży twój problem, poprostu ta czapeczka na Tualatinie jest bycza. Ja paste rozprowadzam bez uzycia jakichkolwiek dodatkowych gadżetów, poprostu powoli nakładam pasek koło paska pasty tak pokrywając cały rdzeń i myśle ży to najlepszy sposób by do pasty nie dostały się żadne zabrudzenia i temu podobne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Wiem w czym leży twój problem, poprostu ta czapeczka na Tualatinie jest bycza. Ja paste rozprowadzam bez uzycia jakichkolwiek dodatkowych gadżetów, poprostu powoli nakładam pasek koło paska pasty tak pokrywając cały rdzeń i myśle ży to najlepszy sposób by do pasty nie dostały się żadne zabrudzenia i temu podobne. ?????? Pasty ma byc jak najmniej. Najlepiej by bylo gdyby pasty nie bylo niestety radiator nie przylega idealnie do procka dlatego wykorzstuje sie paste aby wolne miejsca miedzy radiatorem a prockiem wypelnic substncja termoprzewodzaca jednak najlepiej jaby radiator idealnie przylegal(fizycznie niemozliwe). Podczas nakladania pasty nalezy pamietac o tym aby pasty byo najmniej, jak najciezsza warstwa. Pasta powinna byc rowno rozprowadzona. Jest kilka szkol jak to zrobic najlepiej. Jedna mowi ze mozna dac malego gluta na srodek procka i nalozyc radiator. Pasta sama sie rozprowadzi. Inna szkola mowi aby nalozyc mala ilosc i wykorzystujac np. karte telefoniczna rownomiernie na procku rozprowadzic paste. Nadmiar mozna bez problemu zlikwidowac :P. Ja stosuje druga metode. Metoda ta pozwala na rozprawdzenie naprawde cienkiej warsty pasty termoprzewodzacej. Do tego nadmiar pasty nie tylko ze pogarsza przewodnosc cieplna to moze wyplynac na procek(a nawet dalej :P) i jesli nie ma na rdzeniu odpromiennika tylko odkryty rdzen i jakies sciezki/mostki itp. oraz pasta przewodzi prad to moze spowodowac zwarcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Dobra facet ja nie mówie że wale na proca kilogram pasty, poprostu wale cieniutki paseczek pasty co kawałek bo z doświadczenia wiem że patent na "kropeleczke po środeczku" nie zawsze się sprawdza - szczególnie na przykrytych odpromiennikiem rdzeniach. Ustosunkowuje się poprostu do tematu bo na Copperminie tak nie robiłem. Heh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...