Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dnia wczorajszego zamówiłem zestaw głośników Genius 5.1 Home Theater.

Już od dłuższego czasu zastanawiałem się nad rozstawem tego zestawu w moim pokoju, jest to dosyć problematyczna sprawa.

Prosiłbym , aby bardziej doświadzczeni i wprawieni użytkownicy tego forum podali mi jakieś wskazówki albo propozycje co do rozmieszczenia poszczególnych elementów.

Poniżej zamieszczam kilka fotek otoczenia, w którym głośniki będą się najprawdopodobniej znajdowały.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję.

Edytowane przez pole123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za malo zdjec. Potrzebe sa zdjecia wszystkich 4-ech scian... Przynajmniej ja tak uwazam. Jak juz go potestujesz to napisz jak Ci sie sprawdza zestawik i z czym mozesz go przyrownac, zeby NIE bylo ze "zestaw super, po przesiadce z 2.0 firmy Manta zestaw rzadzi..."

--edit--

Moja obecna propozycja... :

Centralny pod monitor.

Front ( lewy i prawy ) rozloz jak najszerzej na biurku.

Rear ( tyl ) - w Tesco sa dostepne stojaki pod glosniki takie z drewniana podstawka na dole przykladowo , dwa takie sobie kup ( dobrze by bylo jakbys poszedl z jednym glosnikiem tylnym do tesco i sprawdzil jak pasuje )

No i te tylne po prostu na tych stojakach ( w odleglosci ok 30-40 cm od glowy , tak zeby glosniki byly skierowane w strone glowy ).

Subwoofer pod biurko albo obok biurka jak pod biurkiem nie masz miejsca... Np. pomiedzy kanapa a biurkiem... Kanape odslun troszke tak zeby sub wszedl

Edytowane przez tazikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dziś otrzymałem zestaw głośników og Geinusa.

Wydawało się, że wszystko jest ok, a tu klapa.

Sprzęt podłączyłem jak trzeba,zgodnie z instrukcja i oznaczeniami na wejsciach do płyty głównej.

Potem zabrałem się do ustawiania zgodności w systemie.Włączyłem Nvidia mixera i przeprowadziłem najprostszy z możliwych testów, który owy program oferuje.Test przednich głośników ok(słychać biały szum),tylne też,natomiast w centalnym nie słychać w/w szumu ale jednolity i ciągły pisk,testy subofera byly w jak najlepszym porządku.

Problem pojawia się podczas słuchania muzyki.Otóż głośnik centralny nie jest słyszalny a suba w ogóle nie słychać!!!

Wszystko mam podłączone do wyścia AC3 5.1, a następnie podczepione kabelkami do poszczególnych wejść tj. Front R/L, Rear R/L i Sub/Cen tak jak z oznaczeniami w instrukcji płyty głównej.

//////

a i jak podłącze kabelek sub/cen na miejsce Front R/L do zielonego wejścia sub i centralny chodzi a 2 przednie nie.Poza tym po tym zabiegu kabelek Front R/L nie pasuje do innych wejsc

Edytowane przez pole123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamietam masz SS. Sprawdz czy gdzies w konfiguracji nie masz takiego czegos ze "sub/centralny jest podpiety pod zlacze mikrofonu"

bo tam chyba cos takiego bylo... Po prostu zainstaluj oprogramowanie do SS i tam z tego co pamietam jest wlasnie taka opcja ( ze sub/center podpinasz za mikrofon ( albo wejscie liniowe ) a tyl podlaczasz za wejscie liniowe ( mikrofon - dziala zamiennie - i wtedy chyba obsluguje 7.1 )... Poszukaj w sterownikach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi