sthEn Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam, od jakiegos czasu mam problem z kompem. Podczas pracy slysze jak mi ktorys z dysków tak dziwnie strzeli (takie 'cyk') i w tym momencie zwiecha kompa + blue screen. Sprawdzalem blad ktory wyskakuje na stronie microsoftu, jednak nie istnieje w ogole bazie danych (zapomnialem juz co to za blad, jakis czas temu mialem spisany jeszcze). Dziwne jest to, ze czasami przez pol dnia nie moge uruchomic nawet kompa bo sie wali juz przy uruchamianiu windowsa, natomiast wystarczy ze odepne i podepne jeszcze raz tasme dyskową i potrafi dzialac bezblednie przez kolejne 2 dni. Tasmy zmienialem juz 3 razy, i zawsze po paru dniach w koncu wroci. Mialby ktos jakies sugestie? Zasiłka - Delta 350W, w 100% wystarczy (napiecia mierzone miernikiem, i sa absolutnie w porzadku), wiec nie pisac mi o zmianie zasiłki :D edit --> istnieje moze programik do testowania dysków jak np SP2004 dla procków? Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Odczyty ze SMART'a sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Pytanko - jak wlasnie uzywac tego SMARTA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Program Active SMART albo EVEREST odczytuje wartości SMART'a. Wszystko co tam będzie napisane wklejasz tu. EDIT: HD Tune też ma taką możliwość. Dodatkowo w HD Tune możesz zrobić ERROR SCAN (nie Quick Scan tylko pełny) Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez satoshie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zapodaj nam screan odczytu SMART z programu SpeedFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Dysk nr.1 Dysk nr.2 :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Na dysku nr 1 jest Ultra ATA CRC Error rate 922. Uszkodzona taśma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Heh, tasmy juz zmieniałem 3 razy... w sumie kto wie... Czy jesli zmienie tasme, to automatycznie powinna sie ta wartosc zmienic po restarcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak mi się wydaje bo ultra ata crc error oznacza, że występują błędy powstałe przy przekazywaniu danych miedzy dyskiem a kontrolerem. Current Pending Sector Count -> wartość 1 też oznacza jakieś błedy na dysku. Są tam jeszcze dwie rzeczy, ale nie wiem za co są odpowiedzialne. Zaraz pogoogluje. Skorzystaj z tego HD Tune i zrób skanowanie dysku nr 1 Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez satoshie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Zmienilem tasme na taka, ktorej jeszcze nie uzywalem i dalej to samo... zaraz odpale to HD Tune :) W tym HD Tune zapewne odpalic "Error scan", a nie Benchmark? ;D edit... zrobilo jakies 50% testu i znalazlo jeden bledzik... zobaczym jak tam do konca bedzie... Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak Error Scan. EDIT : Robisz quick scan, że już masz 50%?? Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez satoshie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Pierwszy dysk tylko 40GB... drugi dopiero 160 :) pewnie dlatego szybko idzie. I nie, nie robie Quick Scan ;] Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 W dysku nr 1 są jeszcze wysokie wartości przy Power-Off Retract Cycle z tego co czytam to jest to ilość naprawionych cykli wyłączenia oraz Load/Unload Cycle Count - ilość cykli do tzw. Landing Zone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Niby wykrylo jakis blad, ale czy to to? Watpie :) No i zadnego komunikatu po sprawdzeniu nie miałem... jeszcze jakies pomysły oprocz zonglowania taśmami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodnikpl Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Uzyj HDD Regenerator. Zrob sobie dyskietke bootujaca. Znaczy sie ten program ci zrobi. Wystartuj PC z tej dyskietki i postepuj zgodnie z instrukcjami ;] Wersja shaerware ;] pozwala na naprawienie tylko 5 pierwszych napotkanych bledow. Z tego co widze ty masz tylko jeden blok uszkodzony wiec nie ma problemu. Kiedys go użyłem bo mialem bady na hdd i sie naprawialo ponad godzine jak nie wiecej. Juz dokladnie nie pamietam. A moj dysk to tylko 40 GB :D Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...