Skocz do zawartości
Gość lukas_gab

Komp Do Biura , Za Małe Pieniądze .

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukas_gab

Cześć ! Mam zamówienie , na złożenie komputera , do firmy + internet + kompiowanie zdjęć z cyfrówki . Złożyłem coś takiego , ale nie wiem , czy aby to dobre jest i wszystko będzie na 100 % pasować :

Dołączona grafika Microstar K8MM-V Via K8M800 (z VGA) bulk 190/155 zł

Dołączona grafika AMD Sempron 3400+ BOX (Socket 754, 64-bit) 298/244 zł

Dołączona grafika DDR 512MB PC-400 CL3 GoodRAM 193/158 zł

Dołączona grafika WD Caviar XL 40 GB 2MB cache, ATA/100 168/137zł

Dołączona grafika Colors-IT ATX-C8010 C45 czarna 117/95 zł

Dołączona grafika Klawiatura Q-Line Mistral QL-118 - czarna 16/13zł

Priorytet , to szybka praca w aplikacjach , oraz niska cena . Powiedzcie co sądzicie o tym zestawie oraz jakies sugestie do zmiany podzespołów , na jakie uważacie . Zachęcam do komentów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

MI absolutnie by wystarczył , ale gość chce wszystko nowe i na fakture , na firme bierze . A z tym procem to tak mówisz , bo można go podkręcić na 3400 , czy dlatego , że nie odczuje sie różnicy pracujać na aplikacjach i necie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[AM2] Procesor AMD Sempron 2800+ BOX - 182 zl

[AMD][AM2] Płyta Asrock AM2NF4G-SATA2 mATX VGA - 234 zl

Pamięć DDR2 512MB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/512 - 142 zl

to bym polecil jesli chodzi o procka/mobo/pamieci - ceny z apollo.pl

na dysk i reszte nie wiem ile masz kasy

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 2600+ Ci starczy, płyte możesz używaną na allegro dostać... Ja wyrwałem Gigabyte ze zintegrowana grafa za 80 zł z gwarancją. 150-200 zł w kieszeni B-) Procek tez uzywany :rolleyes: Albo nówka 2600+.

Slusznie. Gorszy procesor, ale dysk minimum 80GB. Cyfrowka latwo napstrykac gigabajty zdjec (zwlaszcza tymi lepszymi, majacymi zapis do RAW lub co gorsz TIFF).

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, ze ten dysk bedzie dzialal z tym ASRockiem :P dodam od siebie, ze nawet mozesz ladnie wykrecic procka na nim - MILANS osiagnal na tym ASRocku HTT 380

co do zasilacza wez Modecoma MC-350W: http://www.apollo.pl/store/show_detail/46/17219

[AM2] Procesor AMD Sempron 2800+ BOX - 182 zl/149.18 zl

[AMD][AM2] Płyta Asrock AM2NF4G-SATA2 mATX VGA - 234 zl/191.80 zl

Pamięć DDR2 512MB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/512 - 142 zl/116.39 zl

[sATA2] Dysk Seagate Barracuda 7200.9 80GB NCQ ST3808110AS - 185 zl/151.64 zl

Zasilacz ModeCom MC-350ATX 2.0 350W - 118 zl/96.72 zl

na ASRocku jest blokada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Sory , zanim odswierzył to jeszcze nie było ... no cóż ... taki komp i to za 750 zł ... ładnie co nie ? Ciekwae tylko , że ddr jest droższe od ddr2 heh ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

A tak sobie mysle , czy ten zestaw , jakby wsadzić tam a64 to czy był by mocniejszy od tego co mam w sigu ? Nawet grafa na tym asrocku to nv44 a ja mam nv34 .... Czy dało by sie na tym pograć w nowe tytuły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pracowałem 2 tygodnie w biurze turystycznym - głównie na kompie ( praktyka ) 512 może się okazać maławo - naprawde :wink:

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Jego praca ogranicza się do wystawiania faktur i wysyłania zamówien ... ALe co z moim pytaniem , o to jak by wsadzić tam a64 3000+ to by można było na tym w nowsze gierki pograć ? Może bym tam wsadził jeszcze z 512 ...A ta płyta nadawałaby sie do oc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o procka to nawet ten semp 2800+ bedzie lepszy niz twoj celek co masz w sigu (mowa o grach)

a co do integry to ma ona podobna wydajnosc co gf 3ti (w nowszych grach ma lepsza)

twoj fx jest okrojony bo ma tylko pamieci 64 bitowe - wedlug mnie jest slabszy niz gf 3 ti

plytka do OC sie nada, pozniej mozesz wrzucic jakiegos Galaxy 7300gt/7600gs i bedziesz mial calkiem spoko sprzet

test integr (na s.939/754 - obrazowo, mozesz zobaczyc jaka maja wydajnosc): http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=553

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Obecnie w 3DM2001 robie po oc 6200 , ile bym wyciągnął , na oko z tego co napisałem ? Czy ta zasiłka da rade na OC ? O nowej karcie bym pomyslał jak wyjdzie dx10 . Czy pograł bym na tym w pray na low detalach ? Teraz jak mam wszystko na low i 640*480 to jakieś mam 2-5 fps .... A jaka by była różnica pomiędzy A64 a Sempromem w grach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

semp od athlona rozni sie tylko cachem, wiec w wiekszosci gier wydajnosc bedzie podobna przy tych samych taktowaniach... lecz w grach, ktore lubia cache (vide doom3) a64 bedzie o 15-20% lepeszy niz semp, ktory ma tego cachu mniej

w makru 01 ta integra moze miec slabszy wynik, lecz w grach bedzie miala raczej troche lepsze wyniki niz ten fx - w tym tescie wyzej byl doom3 (porownaj wyniki z twoja grafa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Heh ... ale ile by to wyszło co ? Ja zamówiłem już , i wszystko wychodzi mnie 770 zł za dsyk 140 więc to chyba optymalne rozwiązanie . Dysk jest SATA , a w porównaniu do dysku 2gb 5400 co ma 14 lat pewnie różnica będzie zauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi