luk1401 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Witam!!! Postanowiłem zbudować kompa, który ciągnie znikome ilości prądu. W zasadzie to będzie serwerek do dzilenia łącza i ciągnięcia P2P. Jakie części proponujecie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 jakie fundusze? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Witam!!! Postanowiłem zbudować kompa, który ciągnie znikome ilości prądu. W zasadzie to będzie serwerek do dzilenia łącza i ciągnięcia P2P. Jakie części proponujecie?? VIA C3 pasywnie 256 ramu sdr dysk 10 gb i jakis debian ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25825 Chociaż do dzielenia łącza to ci p2/p3 starczy które kupisz za grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 a moooze: http://allegro.pl/item117893473_epia_mini_...vat_od_ss_.html ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Witam!!! Postanowiłem zbudować kompa, który ciągnie znikome ilości prądu. W zasadzie to będzie serwerek do dzilenia łącza i ciągnięcia P2P. Jakie części proponujecie?? Notebook na p2 albo p3;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Fundeusze raczej małe. Wydajność niewielka. Aktualnie mam Cyrix 500 256 SDRAM jakies mobo z zintegrowaną grafiką, dwie sieciówki, kontroler sata i dysk Seagate Barracuda IV. On może byc głównym zjadaczem energii. W przyszłym tygodniu będę miał licznik to sprawdzę ile ciągnie. Czy zainstalowany system wpływa na zużycie energii?? Czy zmieniając zasilacz na słabszy obniże zużycie energii?? Aktualnie mam Feela 300W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 hmmm. system nic nie robi ;) zasilacz tez chyba nie. :) a wlasnie ja sie tu spytam czy do takiiej plyty z procesorem. takiej jak podalem na allegro naprzyklad, starczy zasilacz od laptopa? o.O i gdzie dostawc taki zasilacz? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Zacznijmy od podstaw: Zasilacz nie ciągnie tyle mocy, ile ma na naklejce, tylko tyle, ile potrzebuje komputer. Jeśli kupisz za słaby zasilacz, to komp będzie chodził niestabilnie - żadnych zysków z tego nie będzie, tylko nerwica. Stare procki miały dość wysokie napięcia - ogólnie stare komponenty. Dość mało prądu może ciągnąc w miarę nowy procek, z obniżonym napięciem i szybkością. Do tego maksymalna indegracja podzespołów (zintegrowana grafika, sieciówka, ew. dźwięk jeśli w ogóle jest potrzebny). Ironicznie jednak takie części są droższe od starych i to, co zaoszczędzisz na energi, będziesz wcześniej musiał wydać na ich zakup. W skrajnym wypadku oszczędzać energię można obcinając maksymalnie system - mniejsze użycie procesora = mniejsze użycie prądu. Różnice jednak będą dość małe nawet w skali roku. Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 W przyszłości myslałem nad Sempronem 3000+ na s939 z obniżonym napięciem i taktowaniem, ale czy pujdzie pasywnie?? Juto powinienem miec licznik to zobacze ile cianie to co teraz jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Jak się chce to pójdzie pasywnie... na coolerze Scythe Ninja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Jak się chce to pójdzie pasywnie... na coolerze Scythe Ninjami chodził na boxie passive przez godznne bez obciążania z zanizonym taktowaniem do 1 ghz, ale osiągnał coś koło 45*C. Wszystko dlatego że kabelka od wentylan ie podpiałem a alarm był off ;]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 ja sie moze tu spytam... czy w laptopie jest jakis zasilacz? o.O taki jak w komputerze? :) i jak tak, to gdzie mozna dostac go? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 jest, zewnetrzny, allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 ale czy to to samo ? :? on ma takie samo wyjscie na plyte glowna? bo chcialbym sobie zbudowac kompa na VIA zeby bral baaardzo malo pradu, i chce cichy zasilacz, a te od lapkow powinny byc ciche ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Dzisiaj wieczorem, jak skończe BIURKOMODa robie pomiary mojego sprzętu. Zobaczymy ile to ciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 imo kup jakiegś semprona 2600+ na s754, obniżysz taktowanie na 1000Mhz, napięcie 1.0V do tego pasywne chłodzenie i chodzi jak ta lala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 a to nie lepiej kupic cos staaarego? ;) zeby nie bulic duzo za sempa ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 w tej chwili taki semp 2500 jest dość tani , bo można za 120zl wyrwać jak sie wie gdzie , na allegro jest jakiś szajs z wbudowaną grafiką itp , razem może być cudo do serwerka , proc jak mówił ktoś na nawet 700mhz można puścić i będzie stykać :P ddr 256mb to 30zl nawet :P razem będzie nie więcej niż 250zl , a styknie , 90nm więc mało będzie ciepła wydzielał i mało prądu pobierał będzie git , dysk jakiś 5400rpm też styknoł by :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 co wy mu polecacie :/ chlopak zbankrutuje ja mam obecnei w domu takie cos : http://allegro.pl/item117699059_komputer_i..._cd_okazja.html zamiast proca 667 mam 733 , dziala pasywnie jedyny obieg czy cokolwiek to zasilacz , jest max cichutko , grafa jest jakis stary badziew tnt2 pro ( pasywna ) i juz masz cichego kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Z pierwszych bardzo wstępnych pomiarów licznikiem przy instalacji NND mój serwerek w konfiguracji: -cyrix 500 (standardowe ustawienia) -256MB SDRAM -mobo (nie mam pojęcia jakie) chyba coś ze star :D -sieciówka na R8139 -sieciówka na R8169 -kontroler SATA Unitec (niewykorzystywany) -dysk Seagate 4,3GB -DVD-ROM LG Pobiera przez ok. 20 godzin 1kW. Czyli miesięcznie wychodzi jakieś 20zł bez nocnej taryfy. Jestem mile zaskoczony, ale musze zrobić bardziej dokładne testy, ponieważ teraz liczyłem tylko czas jednego pełnego obrotu licznika, który wynosi 3 minuty 30 sekund. Porobie jeszcze więcej testów jak wyjdzie, że dysk dużo ciągnie (a w ostatecznej wersji serwera mają być dwa) to dam zamiast jednego dysku dwu gigowego pendrive. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...