janisz19 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) mam pytanie co do czyszczenia biosu w plytce AsRock i865PE.nie robilem tego jeszcze wiec poczytalem troche na google i znalazlem gdzieniegdzie taki opis czyszczenia biosu "...w instrukcji do mobo szukamy zworki clear CMOS; zazwyczaj znajduje się ona w okolicach baterii podtrzymującej pamięć CMOS (srebrny krążek wielkości dwuzłotówki) i ma postać 3 pinów, z których 2 są zwarte - musimy przestawić zworkę, zwierając wolnego pina. Czasami na płycie nie ma zworki - należy wyciągnąć wtedy bateryjkę i odczekać kilka-kilkadziesiąt sekund. Na niektórych płytach czyszczenie pamięci CMOS odbywa się przez trzymanie klawisza 'insert' przy uruchamianiu komputera...." wiec zagladam w instrukcje i w bebechy kompa,patrze a tam jest zwrka clear cmos ale ona ma tylko 2 piny i nie ma na nich zadnej zworki.wiec mam pytanie:czy czyszczenie biosu na mojej plycie polega poprostu na nalozeniu zworki (np takiej od dysku hdd czy cdromu) na te 2 piny??jak tak to na ile sekund?zdjecie tej zworki Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez janisz19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 tak, czyszczenie to nalozenie zworki na te dwa piny, ale wyjecie bateri na pare minut jest niezawodne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Na kazdej płycie obeznie są te zworki do czyszczenia biosu, przestawiasz na 5 sek. a później na te piny co było poprzednio i po sprawie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Na kazdej płycie obeznie są te zworki do czyszczenia biosu, przestawiasz na 5 sek. a później na te piny co było poprzednio i po sprawie :wink: przeczytales jego posta? do konca? to przeczytaj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) okee mój bład :-P, co nie zmienia faktu ze musi nałożyć zwore a później odstawić Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 na moim danwtm Gigabycie na 865PE też miałem dwa piny, wziąłem zworke z płyty brata, włorzyłem w dwa piny potrzymałem 5-10 sek i lajcik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janisz19 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 ok dzieki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 na moim danwtm Gigabycie na 865PE też miałem dwa piny, wziąłem zworke z płyty brata, włorzyłem w dwa piny potrzymałem 5-10 sek i lajcik bardziej pr0 jest robic to śrubokrętem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 bardziej pr0 jest robic to śrubokrętem Jak kto woli :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...