IamWeasel Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Dostałem od znajomych cynk, że ich komp strasznie muli. Wiedziałem, że mają słaby sprzęt, ale z tego co pamiętałem to kiedyś chodził całkiem ładnie. Wziąłem kompa do domu celem go oczyszczenia (C: był całkiem zawalony, wszystko w program files, podczas gdy D: pusty). Ponieważ miałem na to pozwolenie, wykonałem elegancki format. Zainstalowałem XP SP2, stery do wszystkiego, poprawki z najnowszego packa od SGJ, Avasta, K-Lite i inne tam takie podstawowe programiki. Już na początku, mimo czystego systemu czułem, że nie będzie zbyt dobrze. Wszystko muliło strasznie. Teoretycznie nic dziwnego, patrząc na konfig: Duron1000 128MB DDR@266 Radeon 7000 Wiem, że bardziej pasowałby 98SE, ale mieli XP, chcą XP. Wyłączyłem Lunę, dałem 1GB pamięci wirtualnej, porobiłem wszystkie te sztuczki z tematu o przyspieszaniu Windy. Mimo to w połowie całej "zabawy" nie wytrzymałem nerwowo i wrzuciłem do złomu 512 od siebie, co by się nie pochlastać. Oczywiście z 512MB system chodził pięknie. Pytanie nie brzmi co zrobić, żeby ten system chodził dobrze na 128. Pytanie brzmi - jakim cudem kiedyś ten komp chodził "ładnie" na 128 (czego jestem świadkiem)? EDIT: Tak sobie własnie pomyślałem, że ten temat bardziej pasowałby do działu o Windowsie. Jak jakiś moderator podziela moje zdanie, to niech się zlituje i przeniesie. Thanks from the mountain. Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Boone Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Mój stary komp też miał 128mb i pamiętam, że na początku Xp poprostu wymiatał a później z czasem było co raz gorzej. Apokalipsa nastąpiła gdy podpiąłem net'a więc też jestem ciekawy odpowiedzi na to pytanko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 nie widzieliscie chyba jaki Xp muli na cwelku 333mhz, 32MBram i vga 8MB. Powiem jeszcze, ze system po wylaczeniu niemal wszystkiego był calkiem funkcjonalny. btw, moj kumpel jedzie na XP juz 8 miechów. Maszynka to Cel 900mhz 128mb,GFmx 420. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 zlituj sie nad nimi, 128 to mało i tyle, klik ew. poszukaj tinyxp ale to tylko eng.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 tinyXP mozna sobie zrobic samemu, po necie kraza nawet gotowe pliki konfiguracyjne do nLite'a jak ktos jest leniwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 nie widzieliscie chyba jaki Xp muli na cwelku 333mhz, 32MBram i vga 8MB. Powiem jeszcze, ze system po wylaczeniu niemal wszystkiego był calkiem funkcjonalny.Wybacz, ale o ile dobrze pamiętam przeprowadzane przeze mnie testy, to przy 32MB system nie kończy ładowania - wywala niebieski ekran. Aby zaś XP chodził dobrze na 128MB, to koniecznie trzeba go obciąć nLite. Następnie XPLite oraz wyłączamy wszystkie zbędne usługi i wodotryski (style, indekstowanie, przywracanie, dźwięki, kursory, tapetę). Poza tym niektóre opcje (wygląd Web itp). Na koniec możemy się pokusić o sprzątanie rejestru - RegCleaner 4.3, Registry Mechanic, sprzatanie reczne - wywalamy nieużywane schematy dźwięków, graficzne itp. Do tego ręczne wywalenie śmieci z Windows + degfragmentacja partycji systemowej. Ogromnym hamulcem systemu jest insalowany z niektórymi wersjami MS Office debugger - MDM.EXE. Należy go najnormalniej usunąć, gdyż osobiście nie znam nikogo, kto potrafiłby go używać. ;) Poza tym należy wystrzegać się uruchamiania programów razem ze startem Windows - kalendarze, tweakery itp. Unikać należy także zbędnych narzędzi związanych z kartą graficzną lub dźwiękową - ATI Center, C-Media Center itp. Jeśli na kompie nie ma netu, to można zyskać dużo, wycinajć wszelkie usługi sieciowe. Jeśli natomiast jest Net, to niektóre usługi są niezbędne do jego działania. Nadal jednak wiele usług typowo serwerowych można wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Wybacz, ale o ile dobrze pamiętam przeprowadzane przeze mnie testy, to przy 32MB system nie kończy ładowania - wywala niebieski ekran. Aby zaś XP chodził dobrze na 128MB, to koniecznie trzeba go obciąć nLite. Zgadzam się z predmówcą, to najważniejsze:) U mnie windows śmigał na pIII 550 + 192MB SDR :P Jeszcze od siebie dodam, że zamiast avasta jakiegoś mniej mulącego antyvira i zamiast całej paczki kodeków jakiegoś xvida + ac3filter i do odtawarzania nietypowych rzeczy VLC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) postaw WIN 2000 :> Kiedys wydawalo Ci sie ze chodzil ladnie bo sam miales pewnie wolniejsze peceta ;] i nikt nie przypuszczal ze to moze szybciej chodzic ;) Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) wyłącz niepotrzebne usługi i inne nie potrzebne cuda , zrób okrojoną wersje xp nlitem będzie dobrze śmigał Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazdzioch Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 dacjei spokoj ja jade na XP od roku albo wiecej a mam kompa Celina 633@790 Mhz 192SDRAM(do nie dawna mailem 128 ;)) RIVA TNT2 M64 i chodzi nawet ladnie wszystko(Winda oczywiscie :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Wiem, ze robie duzy offtop, ale nie moge wyjsc z podziwu. Przyszlo mi zainstalowac na zabytkowym przecie win 98SE. Nie mialem wspanialych wspomnien co do tego systemu. Ale ogromne zdziwko mnie sztrzelilo, jak po zainstalowaniu systemu + nieoficjalny SP 2.1b sprzet myka jak szalony. Glowa mala. A teraz uwaga, celek 400 + 49 MB ramu i jakies 4 MB VGA !!!! System laduje sie w 30 sekund !!! Az mnie mierzi jak partze na celka 1200 + 384 MB ram :mur: Nawet przeszlo mi przez mysl powrot do 98SE. Martwi jednak brak supportu i softu pod ten OS. Pomyslec jak na mojej maszynce smigalby system :rolleyes: A co do tematu, to wyczysc autostart, wylacz uslugi, przywracanie systemu (bezposrednio nie zwiazane z wydajnoscia) ale poprawia prace, przerzuc plik stronnicowania na 2ga partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 powerxp 2.0 2 link od góry :] - w pełni funkcjonalny system xp startuje nawet poniżej 16 Mb ram ale to juz nie ten sam system :D tak jak d3 chodzi na rivie tnt tylko to juz nie ten sam doom :P ( z resztą *ówniana gra ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 i dziwisz sie ze muli jak zawaliles go sterami ? mam na mysli K-lite , AVast tez nei nalezy do lekkich :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Wedlug mnie to dysk odpowiada za szybkosc pracy systemu, potrafi dac naprawde duzego kopa. Nie nalezy oczywiscie popadac w skrajnosci ale na 128 mozna pracowac uzywajac xp odpowiednio okrojony i z miare szybkim dyskiem spokojnie sobie da rady, nie mowie oczywiscie tutaj o graniu a raczej mam na mysli net mp3 i filmy :) Odpowiednio dobrane aplikacje potrafia wiele dac podobnie ich konfiguracja :) No i oczywiscie obowiazkowo do kompa petch Merlina :) ale nastepne 128 ramu tez znaczaco poprawi ergonomie pracy :) K-lite jest dosc wymagajacy, Ac3 +xvid jakis styka do tego Vplayer. kav 3.5 z odpowiednia konfiguracja zajmuje niecaly 1mb pamieci i nie mieli dyskiem :), przegladarka to najlepiej jakas opera, nowe gadu to raczej zbrodnia osobiscie polecam konnekta, adobe tez odpada FoxitReader niezle spelnia jego funkcjie i jest znacznie szybszy :) ACDSee 3.o wymiata malo zajmuje a radzi sobie z wiekszoscia formatow :) Co do poprawek to tylko krytyczne i to jeszcze nie wszystkie to tez potrafi znaczaco zwolnic kompa, foobar tudziez winamp ponizej versji 3.o, nowe za bardzo zamulaja takiego kompa, chyba tyle ode mnie ;) Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Jesli chodzi o kodeki, to ffdshow + VobSub spokojnie wystarczy (ew. CCCP). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) xp czysty bez sp , bez netu sie nie muli nawet n 64mb ramu (wyłączona luna) i to na celku 266 pamiętam jeden z pierwszych kompów na którym miałem xp :P zapomniałem co miałem właściwie napisać :P ja siedzę teraz na kompie u brata , ma p3 900 256mb ramu , system to xp sp2 , mam nod32 i outpost firewall , używam opery komp sie praktycznie nie muli (jest neostrada !! ) nie wiem czy to przypadek czy cud , system ma już dobre pół roku !! Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Dr@GuN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Mialem XP SP1 na Celku 1000 @ 1111, czy tam 1110, 384MB Ram i GeForce 3 Ti 500 (i nawet na tym sie dalo pograc w ET i CS:Sa) Wszystko bylo w miare spoko, wystarczy tylko nie instalowac zbyt mulacych programow, niektorych updateow, a przy mniejszej ilosci ramu powylaczac zbedne uslugi (np. WindowsUpdate, Bufor drukarki - o ile to komus potrzebne) i tez bedzie fajnie, a najlepiej zainstalowac jakas okrojona wersje XP. Mam jakiegos okrojonego XP SP2 na Celku 433, 128MB Ram i zintegrowanym Intelu, komp robi za serwer, nic nie muli i calkiem szybko sie wlacza :) Przesiądz sie na jakis szybszy komputer i wróc potem do swojego to zobaczysz jak sie (nie) muli.To bylo do mnie? Aktualnie mam okrojonego XP SP2 na sprzecie jak w sigu i wszystko fajnie jest ;) A tego Celka to juz dawno nie mam :D Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Przesiądz sie na jakis szybszy komputer i wróc potem do swojego to zobaczysz jak sie (nie) muli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 sprawa jest prosta kup dodatkowe 128Mb to jest tylko 30zł powiedz do tego jaki tam dysk ? ja pamietam do tej pory jak wymienilem dysk mojemu Pll 400@533 stary dysk jakiś seagate 17Gb 5400rmp nowy maxtor 120Gb 8mb 7200 ... komp dostał ogromnego kopa, a po necie śmigał tak samo jak ten komp co mam w singu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Rozwiązałem problem w najprostszy sposób, kupując dodatkowe 512MB jakichś no-namów z allegro. Może nie najlepsze rozwiązanie, ale łatwe i przyszłościowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 "Xp Na Kompie Sprzed Stu Lat" => Kurde jak ja pracowalem na Celinie 466 to chyba nie byl juz komp tylko liczydlo patrzac , ze tu narzeka sie na Durona 1GHz ;) Nie ma bata XPlite nLite i wlasnie wiecej RAMu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 powerxp 2.0 2 link od góry :] - w pełni funkcjonalny system xp startuje nawet poniżej 16 Mb ram ale to juz nie ten sam system :D tak jak d3 chodzi na rivie tnt tylko to juz nie ten sam doom :P ( z resztą *ówniana gra ) A to jest legalne, bo cos nie moge odszukac na necie innego zrodla niz p2p a chcialem to sobie stestowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zaden taki windows nie jest legalny. A ten windows to sie pewnie za bardzo do pracy nie nadaje. Bo jesli zeby zejsc do http://img161.imageshack.us/img161/4185/process24jh.png Musiałem powybijac prawie wszystkie procesy i usługi, to zeby zejsc nizej trzeba by pozbyc sie z pamięci jeszcze sporej ilosci sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...