Skocz do zawartości
11fingers

Komp Bardzo Głośno Chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem tego typu ze gdy pogram przez chwile badz uzycie procka wyniesie 100 % komp zaczyna bardzo głośno chodzic. Mowią ze to wina wiatraka i musi sie wyrobić bo to nowy komp ale wyrabia sie juz pol roku. Dane kompa to Intel® Celeron® CPU 3.06GHz 512 RAM karta graficzna GF 6500 płyta główna 915p ne02-f v2 st ddr2 glan ac8 ms-7028. pomóżcie :) :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większe obciążenie -> większe zużycie prądu -> tranzystory w zasilaczu produkują więcej ciepła -> wiatrak w zasilaczu, regulowany automatycznie przyspiesza -> generując więcej hałasu

podobnie w przypadku procesora, jeżeli płyta ma automatyczna regulacje prędkości obr. wiatraczka na procesorze

podobnie w przypadku karty graficznej, jeżeli obsługuje automatyczna regulacje prędkości obr. wiatraczka

podobnie w przypadku wiatraczka an chipset, jeżeli taki istnieje itd......

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot]Jak jeszcze raz zobacze ze uzywasz buzki :mur: w takiej ilosci dostaniesz warna.[/ot]

Chcesz zeby ciszej chodzil? Zmien paste na procku ( albo lepiej niech ktos kto sie zna to zrobi ), wymien chlodzenie na wydajniejsze a zarazem cichsze, kup kilka wiatrakow do obudowy.

Chodzi gloszniej bo procesor ma wieksze obciazenie - czytaj grzeje sie. Naturalna kolej rzeczy jezeli obroty wiatraka regulowane sa w zaleznosci od temperatury celerona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz box'owe chlodzenia od intela, znam to normalnie tak głosno chodził że nie dało sie wytrzymać, zmieniłem na freezera 7 pro i jest cicho, tobie tez to radze zrobić czyli zmienic chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw podaj jakie masz temperatury. Sprawdź czy nie masz możliwości regulacji obrotów w biosie. Sam mam celerona D (336) na boxie obroty ustawione na około 1700 i przy takich ustawieniach temp to 30 stopni idle a stres ok. 48. i jest cicho. Spróbuj najpierw z ustawieniami zamiast od razu wydawać pieniądze na nowe chłodzenie chyba ze zamierzasz go kręcić ale jeżeli płyta jest na chipsecie 915p to nie wiele z tego będzie.

Edytowane przez Stig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Orgiusz dobrze Ci radził

kup kilka wiatrakow do obudowy

Mam podobnego Celka w pracy - wył czasami niemiłosiernie - wystarczyło że przyniosłem z domu wiatrak 80x80/ 2300 obr/min i wstawiłem z tyłu do obudowy.

Nie ma porównania - temperatury CPU/chipset spadły od razu o ok. 5 st. C - i ten wściekły box już nie wchodzi na najwyższe obroty.

Bywało że się kręcił 4400 - 4600 a teraz to tak 3000- 3200 obr/min.

A jak dasz dwa wiatraki na wlocie i wylocie z budy i to może trochę większe - 120x120 - to już będziesz miał luksus !!!

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko te wiatraki co dajesz albo skręć od razu na 5-7 V w zalezności od nominalnej prędkości i wielkości wiatraka ( są różne pprzejściówki ) albo kup cos z regulacją automatyczną ( jakiś czujnik ), bądź ręczną tak żeby 90 mm wiatrak krecił się ~1400RpM nie wiecej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi