11fingers Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Witam mam problem tego typu ze gdy pogram przez chwile badz uzycie procka wyniesie 100 % komp zaczyna bardzo głośno chodzic. Mowią ze to wina wiatraka i musi sie wyrobić bo to nowy komp ale wyrabia sie juz pol roku. Dane kompa to Intel® Celeron® CPU 3.06GHz 512 RAM karta graficzna GF 6500 płyta główna 915p ne02-f v2 st ddr2 glan ac8 ms-7028. pomóżcie :) :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) większe obciążenie -> większe zużycie prądu -> tranzystory w zasilaczu produkują więcej ciepła -> wiatrak w zasilaczu, regulowany automatycznie przyspiesza -> generując więcej hałasu podobnie w przypadku procesora, jeżeli płyta ma automatyczna regulacje prędkości obr. wiatraczka na procesorze podobnie w przypadku karty graficznej, jeżeli obsługuje automatyczna regulacje prędkości obr. wiatraczka podobnie w przypadku wiatraczka an chipset, jeżeli taki istnieje itd...... Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Mowią ze to wina wiatraka i musi sie wyrobić bo to nowy komp ale wyrabia sie juz pol roku. Co za by-zy-dy-ura. Nic się nie musi wyrabiać. A co dokładnie zaczyna głośno "chodzić"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 [ot]Jak jeszcze raz zobacze ze uzywasz buzki :mur: w takiej ilosci dostaniesz warna.[/ot] Chcesz zeby ciszej chodzil? Zmien paste na procku ( albo lepiej niech ktos kto sie zna to zrobi ), wymien chlodzenie na wydajniejsze a zarazem cichsze, kup kilka wiatrakow do obudowy. Chodzi gloszniej bo procesor ma wieksze obciazenie - czytaj grzeje sie. Naturalna kolej rzeczy jezeli obroty wiatraka regulowane sa w zaleznosci od temperatury celerona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Pewnie masz box'owe chlodzenia od intela, znam to normalnie tak głosno chodził że nie dało sie wytrzymać, zmieniłem na freezera 7 pro i jest cicho, tobie tez to radze zrobić czyli zmienic chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11fingers Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Dzięki jak znajde troche czasu to zaczne ciałać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stig Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Najpierw podaj jakie masz temperatury. Sprawdź czy nie masz możliwości regulacji obrotów w biosie. Sam mam celerona D (336) na boxie obroty ustawione na około 1700 i przy takich ustawieniach temp to 30 stopni idle a stres ok. 48. i jest cicho. Spróbuj najpierw z ustawieniami zamiast od razu wydawać pieniądze na nowe chłodzenie chyba ze zamierzasz go kręcić ale jeżeli płyta jest na chipsecie 915p to nie wiele z tego będzie. Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez Stig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 @Orgiusz dobrze Ci radził kup kilka wiatrakow do obudowy Mam podobnego Celka w pracy - wył czasami niemiłosiernie - wystarczyło że przyniosłem z domu wiatrak 80x80/ 2300 obr/min i wstawiłem z tyłu do obudowy. Nie ma porównania - temperatury CPU/chipset spadły od razu o ok. 5 st. C - i ten wściekły box już nie wchodzi na najwyższe obroty. Bywało że się kręcił 4400 - 4600 a teraz to tak 3000- 3200 obr/min. A jak dasz dwa wiatraki na wlocie i wylocie z budy i to może trochę większe - 120x120 - to już będziesz miał luksus !!! Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 tylko te wiatraki co dajesz albo skręć od razu na 5-7 V w zalezności od nominalnej prędkości i wielkości wiatraka ( są różne pprzejściówki ) albo kup cos z regulacją automatyczną ( jakiś czujnik ), bądź ręczną tak żeby 90 mm wiatrak krecił się ~1400RpM nie wiecej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...