Skocz do zawartości
LuKe

Monitor Lcd 20" Nec 20wgx2

Rekomendowane odpowiedzi

niezłą laurke wystawili, dawno nie widziałem tylu och`ów i ach`ow w teście

To co pojawilo sie na benchmarku trudno nazwac testem. Raczej jest to szczegolowy opis monitora z kilkoma pomiarami i zachwytami autora. Nie ma zadnego porownania do innych monitorow. :-| Skoro robili mini recke LG L203WT (na roznych matrycach) i Belki 102035W to mogliby sie pokusic o jakies porownanie.

A teksty w stylu "Zresztą co tu dużo pisać, na NECu jeden cały wieczór przegrałem w PREY i jakość obrazu oraz szybkość matrycy oceniam jako w wyśmienitą. Zwłaszcza po ostatnim patchu dodającym rozdzielczości 16:10." swiadcza tylko o prowizorce autora.

Oczywiscie nie neguje, ze NEC 20WGX2 jest swietnym monitorem, ale ten 'test' jest na dosc niskim poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od kilku dni posiadam ten monitor (20WGX2) i mam taki problem.

Przy połączeniu DVI uruchamia się tak, że nie widzę wgrywającego się biosu i nie mogę do niego wejść.

Monitor uaktywnia się dopiero przy planszy windowsa z napisem "zapraszamy"

Natomiaszt przy połączrniu analogowym monitor załącza się od samego początku,widzę rozruch całego systemu i bios jest dostępny.

Może ktoś zna przyczynę-proszę o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez uzywam VLC media player, bo innego nie znalazlem :D

a propo wiecie moze w jakiej rozdzialce max HD wyciagnie ten monitor??

gdzies widzialem ze jakis tam 20' LCD wyciagal ino 1080p HD, ten NEC tez tyle pociagnie ale czy pociagnie wyzsza rozdzialke HD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde dzisiaj zaczolem pierwszy raz od kupna wyczyscic ta szybe w NECU i myslalem ze mnie trafi nie moglem zdjac kurzu z niej

czyscilem szmatka do okularow ale ona ino przenosila kurz w jedno miejsce na ekranie a nie chciala zdjac tego kurzu, wiec zamoczylem woda delikatnie ta szmate i dopiero zaczelo cos zdejmowac kurz z ekranu, potem w niekotrych miejscach zostaly mazgi po wodzie wiec na sucho jeszcze raz ztarlem druga scierka do okularow

czy nie zaszkodzi takie czyszczenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic mu nie będzie,tylko nie używaj detergentów np.z amoniakiem czy alkoholem.

Jak upaprałem tłustym paluchem to myłem wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń(ludwik)+miękka bawełniana szmatka.

Kurz na bieżąco usuwam płaskim miękkim pędzlem do malowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda + odrobina delikatnego płynu + bawełna - potwierdzam, bardzo dobrze się tym czyści.

Co do kurzu, to zorganizuj sobie pędzelek do pudru (chyba tak to się nazywa, leżał u mnie w domu). Jest bardzo miękki i świetnie nadaje się do odkurzania monitora jak i wnętrza obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy monitora Nec-wgx2 jak i tych, którzy przymierzają się lub wiedzą coś na jego temat. Poszukuje monitora uniwersalnego i jusz prawie byłem pewny co do kupna tego. Jest on podobno do zastosowań multimedialnych i wszystko było by ok. Jednak wyczytałem na forach że podczas oglądania filmów występują przekłamania w kolorach jakieś, nierówne przejścia kolorystyczne, jakieś plamy itp. A za takie pieniądze nie chciał bym kupić czegoś nietrafnego. W tym miejscu jest o tym wątek

http://www.mva.pl/forum/viewtopic.php?t=2248. Więc dziwne jest że monitor reklamowany do zastosować multimedialnych źle wyświetla filmy , a przynajmniej gorzej niż konkurencja na porównywalnym poziomie cenowym. Następna rzecz to testy ma tej stronie: http://www.behardware.com/articles/619-9/u...-6-8-16-ms.html

Pod koniec strony są przydzielane gwiazdki od 1-5. We wszystkim jest ok. jednak za video dostał tylko dwie z pięciu. Więc chyba cos nie tak jest z tym wyświetlaniem filmów. Co myślcie na ten temat???? Jak wiadomo nie ma monitorów LCD idealnych, ale czy to nie jest zadużą wadą? Do wszystkich, którzy go posiadają mam pytania jak ogląda się na nim filmy czy tamte niedociągnięcia o ile występują ( np. na stronie benchmark.pl żadne takie wady nie były napisane) da się jakoś wyeliminować. Jak wam się ogląda na nim filmy???? Następna rzecz jak waszym zdaniem ten monitor się prezentuje pod względem konkurencyjnym z Samsungiem 215 tw i Philips 200W6CS. Czy też braliście/bierzecie te monitory pod uwagę i co przemawia na korzyść którego, waszym zdaniem.. Ostatnie pytanie czy w tej szybie w necu bardziej widać odblaski niż na zwykłym monitorze crt podczas pracy, czy podczas pisania np. w Wordzie nic się nie odbija itp., i czy naprawdę kolory są żywsze a czerń lepsza dzięki tej szybie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakies bzduy wyczytales, filmy sie elegancko oglada, jest tylko jedna mala wada ale to w kazdym lcdku jest ta wada a wiec na filmach divix a nawet na DVD widac kompresje czyli na divixach plamki a na dvd czasami snieg, ale to juz na kazdym LCDku tak jest bo matryca LCD widzi wszystko czego nie widzi CRT

dla porwonania pusc sobie film divix na telewizorze a potem ten sam na CRT zobaczysz ze na TV nie widac zadnych kompresji a na CRT widac, podobnie jest tu tyle ze na CRT mniej widac kompresji w porwnaniu do LCDkow

szyba jak najbardziej odbija sie wszystko w niej ale mi to nie przeszkadza, jak juz bylo pisane szyba poglebia glebie, czern i kolory

co do konkurencji jak narazie nie ma zadnej dla NECa konkurencji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakies bzduy wyczytales [...]

Niekoniecznie bzdury, bo w zależności od oprogramowania testowego mogą pojawiać się różne przekłamania w wyświetlanym obrazie. Ja oglądam mało filmów, ale jak do tej pory monitor nie dawał mi powodów do narzekania (głównie DVD). Co do pikseli, to rzeczywiście - jak na każdym LCD - kompresja jest widoczna, i filmy które dało się jakos strawić na CRT na LCD wyglądają fatalnie.

@mich83: jeżeli nie będziesz kupował wysyłkowo (lepiej obejrzeć, na co się wydaje dwa kafle), to zabierz ze sobą kilka swoich najlepszych filmów i zobacz sam. Wiekszość sklepów w których byłem miała całkiem przyzwoite stanowiska testowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Co do tego czy wierze tym słowom czy nie to pewnie że nie do konca żadnym testom można wierzyć ale jak widać dałem linki do róznych stron i na jednej z nich dwoje czy nawet więcej ludzi napisało że na akurat tym modelu te niedoskanałości są najbardziej widoczne (oczywiście na innych tez nei jest zawsze idealnie). Druga rzecz to ten testy monitorów który dałęm w linku tam monitor ten spośrod parunasty modeli ma chyba najmniej punktów jesli chodzi o wyświetlanie obrazów wideo. Czytałem równiez w majowym wydaniu PCWK test panoram wykazał że ma kontrast mniejszy od philipsa 200w więc zapewne od samsunga 215 też ma gorszy (chodz akurat to jest mniej istotne). A znasz może jakieś sklepy w warszawie gdzie można obejrzec monitory( głównie tego neca właśnie)? Oprucz "Lorien". W media markcie , Saturnie nie widziałęm tego modelu.

Widział ktoś z was może gdzieś porównanie Neca i samsunga 215? i jakąs polska recenzje della 2007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Co do tego czy wierze tym słowom czy nie to pewnie że nie do konca żadnym testom można wierzyć ale jak widać dałem linki do róznych stron i na jednej z nich dwoje czy nawet więcej ludzi napisało że na akurat tym modelu te niedoskanałości są najbardziej widoczne (oczywiście na innych tez nei jest zawsze idealnie).

Tu Ci nie pomogę, bo ja przy moim wykorzystywaniu monitora (net, praca z dokumentami - ostatnio BARDZO dużo, gry) z obrazu jestem zadowolony w 100%.

A znasz może jakieś sklepy w warszawie gdzie można obejrzec monitory( głównie tego neca właśnie)? Oprucz "Lorien". W media markcie , Saturnie nie widziałęm tego modelu.

Widział ktoś z was może gdzieś porównanie Neca i samsunga 215? i jakąs polska recenzje della 2007

Ja monitor kupiłem na Grzybowskiej, firma nazywa się Ico Komputer (wystawiają się też na allegro). Polecam sklep, sprzedawcy są w porządku i będziesz mógł pomarudzić. Okazało się zresztą, że kilka lat temu brałem od nich mojego kineskopowego NEca, w dodatku można dogadać się co do ceny (co prawda kupowaliśmy z kumplem dwie sztuki...). 20WGX2 jest też w ofercie firmy Comsys, ale nic o niej nie wiem.

Recenzję Della 2007 znajdziesz m.in. na widescreengamingforum, niestety jedynie po angielsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z innej beczki: spędziłem ostatnio dwa dni przed kineskopem (Samsung 997DF @ 100Hz, głównie Word i Excel), i po jakichś trzydziestu minutach bardzo rozbolały mnie oczy. Musiałem co kilka godzin robić przerwy dla odpoczynku. Niby obraz stabilny i wszystko w porządku, a jednak nie dało się dłużej wysiedzieć. Teraz siedzę na NECu i jak na razie zero tamtych objawów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z innej beczki: spędziłem ostatnio dwa dni przed kineskopem (Samsung 997DF @ 100Hz, głównie Word i Excel), i po jakichś trzydziestu minutach bardzo rozbolały mnie oczy. Musiałem co kilka godzin robić przerwy dla odpoczynku. Niby obraz stabilny i wszystko w porządku, a jednak nie dało się dłużej wysiedzieć. Teraz siedzę na NECu i jak na razie zero tamtych objawów.

Odzwyczailes sie od CRT, ot cala filozofia. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odzwyczailes sie od CRT, ot cala filozofia. :P

Masz rację, ale co znaczy "odzwyczaić od CRT"? Coś jest widocznie nie tak z obrazem wyświetlanym przez kineskop, skoro oczy tak szybko odmówiły mi posłuszeństwa :-|

Ciężko powiedzieć, bo w pracy też mam elcedeki i od dawna dłużej nie pracowałem na kineskopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szyba jak najbardziej odbija sie wszystko w niej ale mi to nie przeszkadza, jak juz bylo pisane szyba poglebia glebie, czern i kolory

co do konkurencji jak narazie nie ma zadnej dla NECa konkurencji :)

czy aby na pewno nie ma? a Dell 2007 tez na S-IPS ?

albo Asus 201, ten z kolei na PVA, ale z podobną 'szybą' co Nec..

--

pozdrawiam

zibis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--

pozdrawiam

zibis

Asus jest na matrycy P-MVA. ;] A co do konkurencji dla Nec'a to dla jednych nie ma, a dla innych jest. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--

pozdrawiam

zibis

Asusa nie widziałem (choć poprzednie modele nie zachwycały), a Dell nie jest dostępny z gwarancją w polskiej w sprzedaży detalicznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten monitorek już ze 3 miechy i mam taki problem: nie zawsze, ale często w windowsie, gdy ruszam myszką, to widać wyraźnie opóźnienie kursora, takie "skakanie" jak w grach. Myślałem że to wina sterowników albo czegoś innego, ale ostatnio miałem to samo na czystym systemie. Nie wiem czy to ten "input lag", czy ktoś ma to samo w swoim 20WGX2 ?

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szum delikatny, a raczej syczenie z prawej strony monitora i czeszczaca obudowa jak sie ja dotyka :-P, ale to zadna wada jak dla mnie :)

Słownik się kłania... u mnie nic nie piszczy, nie syczy i nie trzeszczy, ale za to mam subpiksel :sad: , którego jednak nie widać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi