Kyle Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) Tak sie napisałeś a ja i tak tego nie czaje co Ty piszesz. Nie można jaśniej? xD Czyli sub pixel to tylko, że nie wyświetla jakiś kolorów? Ale na niektórych kolorkach świeci dobrze tak? A bad to jak cały jest walnięty, że już nic nie świeci? Jak to jest z gwarancją? Było tak, że jak ileś pixeli to można oddać. http://img156.imageshack.us/img156/2256/tnpvajk5.jpg Wyobraź sobie że ten po lewej to taki NEC WGX2 z 10x większymi zniekształceniami a ten po prawej to jakiś EIZO 10 bit/kanał też z wyolbrzymionymi zniekształceniami ( oba po przeprowadzeniu regulacji R,G,B w menu monitora ). Subpiksel to czerwony , zielony , niebieski a piksel to zielony+czerwony+niebieski - prościej już nie mogę :wink: Co do gw. na piksele to musisz poczytać normę klasy drugiej - ale z tego co pamiętam sporo musi być padlaków ( kilka ) Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 No ale po czym mam to rozpoznać czy mam pixel czy subpixel? Wytłumacz na przykładzie? Co masz na myśli czerwony , zielony , niebieski a zielony+czerwony+niebieski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 kazdy pixel sklada się z trzech subpixeli czerwonego, zielonego, niebieskiego. Jeśli masz uszkodzony subipixel to świeci caly czas na czerwono, niebiesko, zielono, czerwono i niebiesko, niebiesko i zielono bądz czerwono i zielono, bądz nie świeci w tych kolorach. Jeśli masz uszkodzony pixel świecą wszystkie trzy częsci cały czas bądz nie świecą w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1zZ Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 ponawiam prosbe o zdjecie czerni monitora. z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Widzę że ten NEC nie wyświetla kliku odcieni czerni ( na RGB native jest jeden odcień więcej czyli od 5 5 5 jeśli dobrze pamiętam a po mojej korekcji jest od 6 6 6 - czyli różnica żadna ). Trochę powinno być firmie NEC wstyd ... w końcu to hi-end monitor dla gracza ... może idealne reprodukcji barw mieć nie musi ale jakieś minimum plasujące go ponad TN powinien chyba posiadać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Bez przesady! Czerń jest super jak sie siedzi na w prost monitora. Lekkie fioletowanie pod kątami. @PMichalak Mi świeci na czerwono, niebiesko, a na zielonym tle świeci na czarno. To mam suba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Bez przesady! Czerń jest super jak sie siedzi na w prost monitora. Lekkie fioletowanie pod kątami. @PMichalak Mi świeci na czerwono, niebiesko, a na zielonym tle świeci na czarno. To mam suba? Czyli super jest że zamiast 5 odcieni czerni ( od 0 0 0 do 5 5 5 ) jest jeden ... "czarny" ? ( i to nawet bez korekcji ) ... nie dla mnie. Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 To od którego odcienia widać różnice na tej stronie testowej ? http://lcdresource.com/tools/blacktest.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 To od którego odcienia widać różnice na tej stronie testowej ? http://lcdresource.com/tools/blacktest.htm Tak troche OT... Czy to normalne ze na Diamondtronie zeby zobaczyc roznice miedzy nimi musze podbic gamma lub jasnosc w sterach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) To od którego odcienia widać różnice na tej stronie testowej ? 2727234[/snapback] Tak troche OT... Czy to normalne ze na Diamondtronie zeby zobaczyc roznice miedzy nimi musze podbic gamma lub jasnosc w sterach? Po podbiciu w sterach praktycznie przesuwasz paletę i po odpowiednim przesunięciu na każdym monitorze pewnie zobaczysz wszystkie dolne odcienie ( ale będzie ścięcie od góry albo straty wewnątrz gradientu albo .... jedno i drugie ) nawet na tandetnym TN. Ja na diamondtronie widzę "normalnie" te odcienie ( ale jest b. ciemno ) i nie są zabarwione. Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Po podbiciu w sterach praktycznie przesuwasz paletę i po odpowiednim przesunięciu na każdym monitorze pewnie zobaczysz wszystkie dolne odcienie ( ale będzie ścięcie od góry albo straty wewnątrz gradientu albo .... jedno i drugie ) nawet na tandetnym TN. Ja na diamondtronie widzę "normalnie" te odcienie ( ale jest b. ciemno ) i nie są zabarwione.Jestem w stanie dopatrzyc sie roznic tylko do 8,8,8 - nizej to juz jednakowa czern. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) To od którego odcienia widać różnice na tej stronie testowej ? http://lcdresource.com/tools/blacktest.htm na profilu DV Gaming widze od 2,2,2 .. na upartego od 1,1,1 a tak wogle to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=242630 jak ktos chce ;] Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) na profilu DV Gaming widze od 2,2,2 .. na upartego od 1,1,1 a tak wogle to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=242630 jak ktos chce ;] Te profile DV tak modyfikują obraz że robi się sieczka ale faktycznie widać od " zera " :wink: . Ustaw sobie kolory na "native" i kontrast na 50% , albo ustaw je na neutralne zgodnie z moimi ustawieniami czyli B-100 , G-80, R- 70 ( biały będzie biały a szary będzie wyglądał jak szary - czyli tak jak ma być bo kolory w profilu "native" są zażółcone ) Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Te profile DV tak modyfikują obraz że robi się sieczka ale faktycznie widać od " zera " :wink: . Ustaw sobie kolory na "native" i kontrast na 50% , albo ustaw je na neutralne zgodnie z moimi ustawieniami czyli B-100 , G-80, R- 70 ( biały będzie biały a szary będzie wyglądał jak szary )ja Ci powiem tak .. ja mam brightness na 20 i contrast na 20 ... w ciul ciemny pulpit .. i ciemny skin na PPC ... jak wlacze tak ten test to nic nie widze tylko czern .. jednak mi to nie przeszkadza ... nie kazdy ma takie problemy jak Ty .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 na profilu DV Gaming widze od 2,2,2 .. na upartego od 1,1,1 a tak wogle to: 2727815[/snapback] ja Ci powiem tak .. ja mam brightness na 20 i contrast na 20 ... w ciul ciemny pulpit .. i ciemny skin na PPC ... jak wlacze tak ten test to nic nie widze tylko czern .. jednak mi to nie przeszkadza ... nie kazdy ma takie problemy jak Ty .. Właśnie! Ja do WWW włączam profil Text(żeby oczy nie bolały) a do gier i filmów przełączam. Mi to nie przeszkadza. I te fioletowanie po kątach też nie za bardzo :) Szkoda Tylko, że po wyłączeniu monitora wyłącza też Huba :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Ten monitor mógłby być cudowny - nawet dla mnie ... wystarczyło napylić warstwę antyodblaskową taką jak na CRT ( groszowa sprawa w procesie produkcyjnym a nikt by już nie narzekał na refleksy i chętnych do zakupu tego modelu byłoby więcej ) i dać 10 bitową precyzję przetwarzania ( tutaj mogło by być nieco drożej ) ... i już by można pracować z grafiką ( nie było by po kalibracji gubienia niektórych kolorów ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Chaos a Ty masz jakiegoś Suba lub Bada?nie .. czysto ;] byl jakis na poczatku ale dotknelem go i zniknal ... ;] nie wiem jakim cudem ...ale ogladalem go z kazdej strony i to nie byl brud raczej .. ;] w kazdym razie od pierwszego dnia nie ma nic ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 wystarczyło napylić warstwę antyodblaskową taką jak na CRTMi to nie przeszkadza. Monitor mam postawiony bokiem do okna i jest super :) i dać 10 bitową precyzję przetwarzania ( tutaj mogło by być nieco drożej ) ... i już by można pracować z grafiką ( nie było by po kalibracji gubienia niektórych kolorów ).Pewnie bym nawet nie zobaczył różnicy między tym a 10bitowym :P Dla szerego użytkownika jak ja to są szczegóły. Praktycznie do każdej rzeczy idzie się doczepić i w sprawach komputerowych zawsze trzeba się godzić z tym, że nic nie jest na zawsze. Np. za rok wyjdzie coś lepszego w podobnej cenie i ten pójdzie na sell i sie kupi drugi-lepszy. Niestety ale takie są realia :) nie .. czysto ;] byl jakis na poczatku ale dotknelem go i zniknal ... ;] nie wiem jakim cudem ...ale ogladalem go z kazdej strony i to nie byl brud raczej .. ;] w kazdym razie od pierwszego dnia nie ma nic ;] A słyszeliście coś o masowaniu tych badów/subów ? Bo mi sie coś obiło o uszy ale nie wiem o jakie matryce chodzi i czy to w ogóle prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam3012 Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Testuje ten monitor już kilka dni. Jak wydaje się idealny dla mnie. Niestety ta szklana powłoka, bardzo przeszkadza. Jestem w 70% przekonany że jednak zwrócę ten monitor i kupię sobie Dell'a 2007WFP. Uważam że powinny być 2 wersje tego monitora jedna ze szklaną powłoką, a druga z matową. Wtedy nie było by takich problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 1. Czy najlepiej jest wyłączać monitor po odejściu od kompa? 2. Czy bad/sub pixele mogą wyskoczyć zawsze? Czy jest jakiś najgorszy okres? Np. po 3 latach użytkowania też może się coś pojawić? 3. Czy można na takim monitorze oglądać filmy HDDVD(ok.4-5GB) lub HD(ok. 20GB xD ) ? Bo widać, że zwykłe DVD nie dają rady i nie powalają jakością. Jakie będą efekty puszczenia na takim sprzęcie filmu HD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Ad 1) ja mam ustawione w windowsie wylaczanie monitora po 5 albo 10 minutach. W zupelnosci starcza. Wylaczam go calkiem tylko jak wychodze z domu na dluzej. Ad 2) teoretycznie moga wyskoczyc w kazdym momencie, ale z tego co slyszalem "najgorszy" jest pierwszy miesiac.. potem prawdopodobienstwo spada. Ad 3) Ech... pusc sobie jednego takiego HD to zobaczysz co to znaczy dobra jakosc filmu :) Efekt jest piorunujacy (jesli HD nie jest upscalowany i jest dobrej jakosci). Nie radze po takim seansie zapuszczac przez jakis czas niczego w DVD/DVDRiP, bo az sie nie chce tego ogladac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Ad 3) Ech... pusc sobie jednego takiego HD to zobaczysz co to znaczy dobra jakosc filmu :) Efekt jest piorunujacy (jesli HD nie jest upscalowany i jest dobrej jakosci). Nie radze po takim seansie zapuszczac przez jakis czas niczego w DVD/DVDRiP, bo az sie nie chce tego ogladac :) Oglądałem już filmy w HD ale na TV full HD 50" i efekt był piorunujący a co będzie jak włącze taki film na 20" ? Nie będzie za duży obraz na taki mały monitor? Jaką rozdzielczość mają filmy HD a jaką HDDVD ? Wczoraj pierwszy raz oglądałem film na TYM monitorze i powiem, że nie ma porównania do 17" CRT :) Jak ktoś dużo ogląda filmów i gra to tylko i wyłącznie ten monitorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Dino Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 1. Czy najlepiej jest wyłączać monitor po odejściu od kompa? 2. Czy bad/sub pixele mogą wyskoczyć zawsze? Czy jest jakiś najgorszy okres? Np. po 3 latach użytkowania też może się coś pojawić? 3. Czy można na takim monitorze oglądać filmy HDDVD(ok.4-5GB) lub HD(ok. 20GB xD ) ? Bo widać, że zwykłe DVD nie dają rady i nie powalają jakością. Jakie będą efekty puszczenia na takim sprzęcie filmu HD? Ad. 1 Ciągłe wyłączanie też nie jest szczególnie wskazane (ciągłe spadki napięć, zapalanie, gaszenie świetlówki, itp., to dla elektroniki też nie jest za szczególnie dobre). Ja mam ustawiony wygaszacz po 2 minutach i monitor wyłącza się po 20. Na pewno lepsze jest rzadsze wyłączanie niż włączanie go co 5 minut. Ad. 3 Jasne, że można. Sam oglądałem wiele trailerów w HD (z apple tylko takie ściągam) oraz posiadam jeden film Full HD (4 DVD), pomimo, że monitor nie ma rozdzielczości Full HD (ale i tak ma większą rozdzielczość niż wszystkie HD Ready) to i tak jakość powala, po prostu cudo. Szkoda, że nie ma więcej filmów w takiej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Oglądałem już filmy w HD ale na TV full HD 50" i efekt był piorunujący a co będzie jak włącze taki film na 20" ? Nie będzie za duży obraz na taki mały monitor? Jaką rozdzielczość mają filmy HD a jaką HDDVD ? 720p nie bedzie za duzy (1280x720), za to 1080p/i bedzie lekko za duzy (1920x1080), ale co to za problem przeskalowac go w dol? Dla wiekszosci (a raczej wszystkich) playerow zaden... PS. HDDVD to jest nowy format plytek, a nie format filmu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 PS. HDDVD to jest nowy format plytek, a nie format filmu :):) No tak ale te filmy na HDDVD zajmują tyle co płyta DVD a nie jak full HD 20GB xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 :) No tak ale te filmy na HDDVD zajmują tyle co płyta DVD a nie jak full HD 20GB xDNie - filmy na HDDVD na jednej warstwie to ok 16 GB jeśli dobrze pamiętam. Full HD i "nie full HD" to inna bajka. Generalnie to wymieszałeś wszystkie pojęcia jak w mikserze - zapoznaj się z nimi może przez google :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Nie - filmy na HDDVD na jednej warstwie to ok 16 GB jeśli dobrze pamiętam. Full HD i "nie full HD" to inna bajka. Generalnie to wymieszałeś wszystkie pojęcia jak w mikserze - zapoznaj się z nimi może przez google :wink:ok. później poczytam :) Ale HDDVD ma niecałe 5GB. Popatrz sobie na stronach z torrentami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 ok. później poczytam :) Ale HDDVD ma niecałe 5GB. Popatrz sobie na stronach z torrentami.boshe .... popatrz sobie do wikipedii :mur: :wink: ps. na torrent masz ripy z bluray albo HDDVD do np. X264 1280x720 a to inna brożka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Niecałe 5GB to ma zwykłe DVD, widocznie ktoś wrzucił w niewłaściwe miejsce te filmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dobra! Nie znam się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...