Mociak Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Dysponuję dwoma routerami z wbudowanymi switchami, jeden był już do tego celu używany. Są to Speed Touch (chyba 510) i Asmax BR-604 - ale to raczej bez znacznia. Oba maja po cztery porty, na Lan Party zależy nam na jak największej ilości portów oczywiście ;) Więc tu pojawia się moje pytanie: jak połączyć dwa routery jako jeden wielki switch? Z tego co czytałem, trzeba kablem połączyć dwa porty LAN z każdego z routerów, co w sumie da [tylko] 6 dostępnych dla komputerów. Czy to jedyne wyjście? Czy nie można przykładowo podpiąć kabla z LAN jednego "switcha" do WAN drugiego? Z góry thx za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Jesli tylko lan party, to moze i nawet daloby rade to zrobic. Narysowalem conieco, ale mi sie wydaje ze takie kombinacje sa bez sensu, pozyczcie sobie od kogos jeszcze jeden switch :P Serwer gry musi koniecznie stac na ktoryms kompie z klasy 192.168.0.x bo inne kompy sie nie beda mogly polaczyc. Nie bedzie dzialac rzecz jasna otoczenie sieciowe miedzy dwoma klasami adresowymi. A oto i moj rysunek :) : http://img80.imageshack.us/my.php?image=jakostakzx1.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...