Skocz do zawartości
PabloHasan

Lcd 19", Panorama?,fujitsu Siemens P19-2?

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie siedzie i przegladam fora, serwisy w celu wyboru monitora LCD. Stanelo na:

Fujitsu Siemens P19-2, ale

Przegladam dalej i mi sie panoramy zaczely podobac ...

Tutaj moje pytanie. Fujitsu Siemens P19-2 jest wrecz rewelacyjny do zastosowan rozrywkowych (film, gry) w pracy biurowej (exel, www) tez nie bedzie sprawial problemow i jestem nie mal pewien, ze bede z niego wielce zadowolony. Wybor panoram nie jest tak duzy, nie ma tez duzo testow. Czy jest jakas panorama, ktora bedzie parametrami zblizona do Fujitsu Siemens P19-2?.

Chcialbym wydac ok 2000 netto (bez VAT). Wiecej to mysle do moich skromych zastosowan (40% exel. www, 30% film, reszta..gry, raczej spokojne) to juz przesada, ale moze jesli naprawde przekladalo by sie to na drastyczna poprawe jakosci obrazu to czemu nie ...?.

A co z SCALEOVIEW W19-1 ? jak ma sie do Fujitsu Siemens P19-2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie siedzie i przegladam fora, serwisy w celu wyboru monitora LCD. Stanelo na:

Fujitsu Siemens P19-2, ale

Przegladam dalej i mi sie panoramy zaczely podobac ...

Tutaj moje pytanie. Fujitsu Siemens P19-2 jest wrecz rewelacyjny do zastosowan rozrywkowych (film, gry) w pracy biurowej (exel, www) tez nie bedzie sprawial problemow i jestem nie mal pewien, ze bede z niego wielce zadowolony. Wybor panoram nie jest tak duzy, nie ma tez duzo testow. Czy jest jakas panorama, ktora bedzie parametrami zblizona do Fujitsu Siemens P19-2?.

Chcialbym wydac ok 2000 netto (bez VAT). Wiecej to mysle do moich skromych zastosowan (40% exel. www, 30% film, reszta..gry, raczej spokojne) to juz przesada, ale moze jesli naprawde przekladalo by sie to na drastyczna poprawe jakosci obrazu to czemu nie ...?.

A co z SCALEOVIEW W19-1 ? jak ma sie do Fujitsu Siemens P19-2?

Jak masz do wydania 2000PLN netto to nie patrz na monitor, ktory kosztuje 1000PLN. ;) Jak masz mozliwosc zobaczyc na zywo panorame to zrob to. Wedlug mnie komfort pracy na panoramie jest nieporownywalnie lepszy niz na monitorze o proporcjach ekranu 5:4 (19" LCD). Za taka kwote to mozesz kupic Samsunga 215tw, Neca 20wgx2, Phillipsa 200w6cs lub ViewSonica vx2025wm. Pocztaj troche to subforum bo o panoramach jest tu dosc duzo napisane.

Tu masz dosc obszerny temat o F-S P19-2. http://www.mva.pl/forum/viewtopic.php?t=622

PS. Zanim zalozysz nowy temat to moze poczytasz troche? Wyszukanie odpowiedniego tematu chyba nie jest wielkim problemem? :P

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem go i jak sam tytul sugieruje Tania. Ceny tam oscyluja w granicach do 1600 brutto.

Ja zas gotowy jestem wydac 2500 brutto na monitor. Troche wiecej, tak mi sie wydaje przynajmniej wedlug mojej skali wartosci pieniadza. Wiekszosc poleca Fujitsu Siemens P19-2 . Czytalem www.mva.pl i on wlasnie wypada rewelacyjnie, zreszta tak jak i na tym forum i ogolnie w necie. Zapytalem sie, czy jest moze cos lepszego i ze jestem w stanie wydac wiecej. Nic takiego nie znalazlem w w/w temacie, ktorego ogranicza .. cena.

O panoramach jest duzo napisane, ale w sensie jak kupic tanio, jaka maja podzialke 4:5, 16:10 i w miare dobrze - ceny podobnie oscyluja w granicach do 1600brutto. wiele z nich posiada matryce TN, ktore raczej odrzucam. Czesto tez jak ktos juz che dac wiecej to zaraz 20 i wiecej cali. Ja che "dobra" 19, za ktora moge dac ok 2500 brutto (raczej nie wiecej, bo chyba tyle wystarczy na "dobra" 19 - prawda). Niestety nie mam gdzie porownac LCD - mieszkam w malym miescie, gdzie ...nic nie ma.

Na opiniach sprzedawcow, ktorzy na oczy pewnie nie widzieli panoramy nie bede polecal, a co mowic o LCD powyzej 2000PLN. Moglbym pojecha gdzies do wiekszego miasta, ale niestety pracuje srednio od 8 do 20:00 w soboty tez.... *) % moich zakupow realizuje on-line. Opinie o produktach szukam na forach (szczegolnie tego). Nie znalazlem 19" w cenie powyzje 2000PLN...

Moze zatem (bo widze, ze temat zle subieruje) zmienic go na :

" LCD 19" w cenie ok 2500pln, "zwykly", czy panorama"?

Edytowane przez PabloHasan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewniam Cie, ze o panoramach jest duzo wiecej napisane niz to co wymieniles. ;)

Wazne jest czego oczekujesz od monitora (co jest priorytetem) - szybkiej martycy,j poziomu czerni, odwzorowania kolorow, katow widzenia itd. . Kazda matryca ma swoje plusy i minusy (nie ma idealnych). Nalezy tez wspomniec o wielkosci plamki. W normalnych LCD 19" wielkosc jej wynosi 0.294mm w panoramach 20" 0,255mm, a w panoramach 21" 0,27mm. Im mniejsza plamka (piksel) tym mniejsze standardowe czcionki w OS'ie.

Te monitory co Ci podalem w poprzednim poscie sa panoramami o dosc dobrych paramatrach i kazdy jest wart uwagi. Mozna dodac jeszcze Gateway 21" FPD2185W na matrycy S-PVA lecz jest go bardzo trudno dostac w Polsce (czasem na allegro sie pojawia). Ja polecam panorame bo naprawde pracuje sie duzo, duzo, duzo lepiej niz na kwadracie.

EDIT

Polecam przeczytac te dwa tematy o panoramach na konkurencyjnym forum. Mozna sie z nich sporo dowiedziec. ;)

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=174882

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=172358

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zapewniam Cie, ze o panoramach jest duzo wiecej napisane niz to co wymieniles." - sam nie wiem moze jestem juz przemeczony (od 4 miesiecy robie po ok. 12 godz. dziennie 6 dni w tygodniu...), ale wiecej ni ciekawszego mi sie nie rzucilo w galy, albo juz stary samsun 753 juz nie wyswietla wszystkiego ... ;).

"Wazne jest czego oczekujesz od monitora (co jest priorytetem) - szybkiej martycy,j poziomu czerni, odwzorowania kolorow, katow widzenia"

1. szybkiej matrycy - filmy,

2. odwzorowania kolorow i katow widzenia

3. poziomu czerni (ale tak wlasciwie jak sie to przeklada w realu? - jak pisalme nie moge na wlasne galy sie o tym przekonac).

"W normalnych LCD 19" wielkosc jej wynosi 0.294mm w panoramach 20" 0,255mm, a w panoramach 21" 0,27mm. Im mniejsza plamka (piksel) tym mniejsze standardowe czcionki w OS'ie"

no wlasnie dlatego wolalbym 19". Przesiadka z 17" CRT moze byc malym "szokiem" jak bede musial sie skupiac na ekranie by dostrzec literki, che normalnie czytac.

Czy cos spelni moje w/w oczekiwania w cenie do 2500Brutto.

Zgadzam sie, ze panorama bedzie the beast.

Matryca S-IPS chyba byla by najlepsza prawda ?

Zapewniam Cie, ze o panoramach jest duzo wiecej napisane niz to co wymieniles. ;)

Wazne jest czego oczekujesz od monitora (co jest priorytetem) - szybkiej martycy,j poziomu czerni, odwzorowania kolorow, katow widzenia itd. . Kazda matryca ma swoje plusy i minusy (nie ma idealnych). Nalezy tez wspomniec o wielkosci plamki. W normalnych LCD 19" wielkosc jej wynosi 0.294mm w panoramach 20" 0,255mm, a w panoramach 21" 0,27mm. Im mniejsza plamka (piksel) tym mniejsze standardowe czcionki w OS'ie.

Te monitory co Ci podalem w poprzednim poscie sa panoramami o dosc dobrych paramatrach i kazdy jest wart uwagi. Mozna dodac jeszcze Gateway 21" FPD2185W na matrycy S-PVA lecz jest go bardzo trudno dostac w Polsce (czasem na allegro sie pojawia). Ja polecam panorame bo naprawde pracuje sie duzo, duzo, duzo lepiej niz na kwadracie.

EDIT

Polecam przeczytac te dwa tematy o panoramach na konkurencyjnym forum. Mozna sie z nich sporo dowiedziec. ;)

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=174882

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=172358

Czytalem ...

Napisze inaczej bo juz wiem w czym lezy "moj problem". Napewno che kupic LCD (mniej miejsca na biurku, przekonala mnie panorama, mniejszy pobor pradu....Kazdy chwali swoje i to mnie ciagle myli, nie moge sie na nic zdecydowac. Nie moge na wlasne galy zobaczyc tych monitorow i samemu podjac decyzje. Uwzgledniajac w/w moje oczekiwania, czy moglbys podac mi powiedzmy dwa max monotorki godne uwagi, a ja juz sam bede sie z tym "meczyl".

Obawiam sie na wiecej niz 19 " - w natywnej rozdzielczosci czcionki moga byc za male ... (moze nie slusznie, ale skad moge wiedziec ?). Sporo czytam, analizuje tabelki, podsumowania itp.

Chcialbym komfortowo ogladac filmy. Gry - mysle, ze minimalne smuzenie nie bedzie mi doskwierac. On-line nie gram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze dla Ciebie najlepszym wyborem bedzie Samsung 215TW. Jest on na matrycy S-PVA, ktora obecnie jest chyba najlepsza (uniwersalna) jezeli wezmiemy wszystkie najwazniejsze cechy matryc (czyli te ktorych oczekujesz najbardziej ;) ). Ten monitor ma tez wieksza plamke od panoram 20". Imo problem plamki jest bardzo indywidualny. Dla mnie maly piksel to nie jest to jakas wada. Po prostu trzeba sie do niego przyzwyczaic. ;) Jedyny minus tego monitora to dosc spory input lag, ktorego podobno na kartach ATI da sie "wyeliminowac" poprzez odznaczenie dwoch opcji we wlasciwosciach ekranu (Reduce DVI frequency on high-resolution displayes i Alternate DVI operational mode). Mozesz tez poczekac (jak Ci sie nie spieszy z zakupem monitora) na panoramy 22", ktore lada chwila wejda na rynek.

W jakiej rozdzielczosci pracowales na 17" CRT?

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz dosc mocne oswietlenie przed matryca monitora (lampa, okno przez ktore 'przebijaja' sie promienie sloneczne) to bedziesz sie odbijac w ekranie. On ma szklana powloke zamiast matowej. Ma ona swoje zalety, dzieki niej jest lepszy kontrast i nasycenie barw. A wracajac do wielkosci czcionki to sam sie przesiadlem z CRT 17" na panorame 20" i jej wielkosc jest tak na "oko" o 1/4 mniejsza na LCD w porownaniu z CRT. Na starym monitorze pracowalem w takiej rozdzialce jak Ty tylko odswiezanie 100Hz.

Ten NEC jest bardzo dobrym monitorem i jak na razie kazdy jego posiadacz (przynajmniej na tym forum) bardzo go sobie chwali.

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Santi jestem Twoim dluznikiem. Jak bedziesz w Iławie, napisz do mnie wczesniej - masz u mnie duzego browara w ilosci nieograniczonej (ale w obrebie jednej nocy;) ). Wielkie dzieki za czasi i konkretne odpowiedzi.

Biore NEC-a ok 11.08.2006 (splynie mamona).

Jeszcze raz wielkie dzieki. Narescie moge isc spac - jak sobie cos wkrece o tak dlugo, az to zalatwie. Juz wiem co mam kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi