lgolebio Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Muszę się głeboko zastanowić czy opłaca mi się kupować x1900 bo i tak należałoby wymienić tą "suszarkę" a to dodatkowy koszt. Jeżeli rzeczywiście jest ona zauważalnie lepsza od tego 7900GT to wówczas wybór będzie raczej jasny. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Poczytaj test, 7900GT zalman po OC chodzi minimalnie wydajniej od 7900GTX , X1900XT może mieć 1-2fps więcej, po OC do X1900XT pare fps'ów więcej. Co do tego, że 7900GTX512MB ma chłodzenie ciche i wydajne to widocznie wyczytałem, a może i widziałem? JEst bardzo ciche, może najcichsze to przesadziłem. A po co ładować w X1900XT, jak lepiej kupić 7900GT zalman, a po paru miesiącach cośpod DX10 kupić !? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Jesli juz ma byc 7900gt to poszukalbym na allegro tak do max(!) 1000zł, kupujesz chlodzenie(duzo lepsze od zalmana) za 70 dych i masz. Jak w nowszych grach okaze sie, ze 7900gt jest wyraznie w tyle za x1900 to przynajmniej bedziesz mial swiaodomosc, ze dales za nia 300zł mniej. 2257824[/snapback] A po co ładować w X1900XT, jak lepiej kupić 7900GT zalman, a po paru miesiącach cośpod DX10 kupić !? Sadzisz, ze jak ktos kupuje grafe za 1200zł to na kilka miesiecy? Za duzo strata zdecydowanie. Twoim tokiem rozumowania lepiej byloby kupic 7600gt badz x1800gto-modowalne, bo w takim przypadku jest sie najmniej stratnym. A co do roznicy w fps to siega ona np. w FEAR nawet 12 fps na niekorzysc GTX'a, a co dopiero GT. FarCry to 50 fps wiec chyba nie ma o czym dyskutowac. Trzeba być mega ciulkiem, żeby iść na takie kilkuprocentowe skoki wydajności i troszke teoretycznych punktów marka... Czy aby napewno ten kto wybierze x1900xt?? :blink: Fakty mowia same za siebie. Pohopne zdecyzje wystawiasz niepoparte niczym :mur: A ten kto ma Fx;a to kim musi byc?? :lol2: Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) W gruncie rzeczy to jak kupuję kartę graficzną to już na 2-3 lata. Chcę więc jak najefektywniej wykorzystać ten fundusz, który obecnie mam. Narazie Crossfire/SLI sobie odpuszczę bo pojawiły się niespodziewanie inne wydatki. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) W gruncie rzeczy to jak kupuję kartę graficzną to już na 2-3 lata. Chcę więc jak najefektywniej wykorzystać ten fundusz, który obecnie mam. Narazie Crossfire/SLI sobie odpuszczę bo pojawiły się niespodziewanie inne wydatki. To wybor jest tylko jeden... Test znaleziony na szybko Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Jak widac w najwyższych detalach przy wysokich rozdziałkach x1900xtx radzi sobie lepiej niz 7900GTx - oczywiście nie dotyczy to do Doomopodobnych :D Wypraszam sobie nazywanie mojego radzia 'dziadem'. ;) Stary jest to fakt, ale jeszcze nie zdziadzial do konca. :P Zwracam honor :wink: @Lechu1777 - jak sie sprawuje twoje 5600 ? :D Działa cos na tym? Może 1/50 użytkowników ma wiekszy monitor niż 17'' Ja naleze do tej 1/50 uzytkowników co maja monitory większe niz 17' :wink: Hmmm Za 1300zł to są najtańsze modele X1900XT, trafisz na egzemplarz ze słabym ramem i debilnym chłodzeniem - lipa. Najtańsze modele sa takie same jak te za 1500 zł - zdaje sie są to referenty Ati wiec loozik - w pudle pusto ale po co komu duperele? Galaxy tez nic do nvidii ciekawego nie daje za to ma niezle ceny B-) A accelero x2 to koszt 80 zeta bodajże (wchodzi na x1900xt prawda?) Trzeba być mega ciulkiem, żeby iść na takie kilkuprocentowe skoki wydajności i troszke teoretycznych punktów marka...Mega ciulkiem to bym sie czuł jakbym teraz wzioł 7900GT :D Kiedyś sie wszyscy podniecali SM 3.0 na karatch Nvidi i że jak to nvidia technologicznie odsadziła Ati :) A teraz mozna sie podniecać HDR + AA na kartach Ati a posiadaczom 7900GTX idzie tylko zaciskać zęby że karta z takim potencjałem nie jest w stanie obsłuzyć tej funkcji :) Wszystko ma swoje zalety i wady ale teraz przy takich cenach to wybór wydaje sie oczywisty, lubie nvidie bo generalnie zawsze miałem ich karty i były git (poza 5600U :)) ale nie bede ładował kasy w coś gorszego ze wzgledu na sentyment czy na to że na budzie mam znaczek nvidii (i tak go nie zerwe nawet jak bede miał Ati:]) Co do Dx10 to spokojnie - zanim na dobre wejdzie to minie troche czasu - poczekajmy może na gry co wykorzystają 9.0c w 100 procentach .... Crisis i UT2007 Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Poza tym niektórzy się zdeka zapędzili temat mówi k. graficzna do 1300zł, a tu co niektórzy rzucają linkami z 7900GTX w cenie 1890zł czy tego śmiesznego 7900GT 512 MB za 1600zł. Caleb X2 kosztuje 60-65 zł, więc wymiana chłodzenia nie problem swoją drogą na moim x1800xt suszarka jak narazie nie osiąga 100% w żadnej grze bo 100% załącza się gdzieś przy 93-94°C, a w stressie na podkręconej mam góra 88°C, czyli jakieś 50% obrotów. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez mastertab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Poza tym niektórzy się zdeka zapędzili temat mówi k. graficzna do 1300zł, a tu co niektórzy rzucają linkami z 7900GTX w cenie 1890zł czy tego śmiesznego 7900GT 512 MB za 1600zł No 7900GT 512MB za 1600 to jest dopiero OKAZJA :lol2: http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...CI-E_2xDVI.html to ja juz wole tego babola :D HIS x1900XT 512 IceQ - mniam Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) No 7900GT 512MB za 1600 to jest dopiero OKAZJA :lol2: Dla prawdziwych ciuli :lol2: :lol2: Za 70zł mozna miec juz chlodzenie pelen wypas. Nie tylko X2 Pozatym w temacie zaczynamy dochodzc do absurdu. Facet chce karte na 2-3 lata i a niektorzy mu polecaja cos WYRAZNIE gorszego bo ma znaczek NV. http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...CI-E_2xDVI.html to ja juz wole tego babola :D HIS x1900XT 512 IceQ - mniam Wlasnie o tym chlodzeniu caly czas sie produkuje, no ale suszara na GTX jest lepsza... Cena az mnie zdziwila. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Dlatego właśnie jest to forum żeby co niektórzy widzieli jak niektórzy producenci sprzętu wciskają shit i mówią że jest super hiper i do tego tanio, żeby niebyć gołosłownym link z poprzedniej strony do tego 2257992[/snapback] ... ale ta cena <_< No właśnie za 1600zł to przecież X1900XTX można kupić i nikt nie wmówi mi że ten 7900GT byłby lepszym wyborem. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez mastertab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Dlatego właśnie jest to forum żeby co niektórzy widzieli jak niektórzy producenci sprzętu wciskają shit i mówią że jest super hiper i do tego tanio, żeby niebyć gołosłownym link z poprzedniej strony do tego 7900 GT za 1600zł No w sumie takty ma całkiem całkiem 550/1400 przy 512MB (nie wiem jakiej jakości) - gdyby oc było w miare znośne i ramy wykrecały sie tak ja te w 7600Gt do poziomu 1600 mhz a rdzeń by sie jeszcze pogoniło do 600 :wink: ... ale ta cena <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 No w sumie takty ma całkiem całkiem 550/1400 przy 512MB (nie wiem jakiej jakości) - gdyby oc było w miare znośne i ramy wykrecały sie tak ja te w 7600Gt do poziomu 1600 mhz a rdzeń by sie jeszcze pogoniło do 600 :wink: ... ale ta cena <_< Problem większości (wszystkich?) kart 7900GT z 512MB vram leży nie w samej pamięci - Samsung BJ14 - a w jej obsłudze (kontroler lub zasilanie). W każdym razie swego czasu (miesiąc temu z hakiem) sporo czytałem o tej karcie i OC pamięci praktycznie nie istnieje, niektórzy natomiast osiągali lepsze wyniki w 3dM05 po obniżeniu taktów pamięci :blink: Cena ze strony Gainward.pl oczywiście chora, o ile pamiętam w Niemczech można było kupić tego typu karty za ok. 1200-1300 zł. Moim zdaniem wybór jest następujący: 1. dołożyć trochę i brać 1900XT (optymalne rozwiązanie, niezależnie od bzdur jakie niektórzy userzy tu wypisują) 2. kupić jak najtaniej 7900GT, zmienić chłodzenie, zrobić vmoda i powinno być OK (zakładając, że nie padnie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Moim zdaniem wybór jest następujący: 1. dołożyć trochę i brać 1900XT (optymalne rozwiązanie, niezależnie od bzdur jakie niektórzy userzy tu wypisują) 2. kupić jak najtaniej 7900GT, zmienić chłodzenie, zrobić vmoda i powinno być OK (zakładając, że nie padnie;) No z tym 7900GT 512 to taka na oko wygląda ok :wink: , ale skoro sa to takie gnioty to kij im w ucho. Dla mnie opcja nr 1 zdecydowanie najatrakcyjniejsza :) a gadkami maniakw jednej maki nie ma się co sugerować :wink: Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 http://images4.fotosik.pl/80/af2920a1cc2d65ae.jpg Wykres sporządzony przez HucK'a z naszego forum, widać na nim gołym okiem że X1900XT jest lepsze od 7900GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) @igolebio teraz juz od Ciebie zalezy czy pojdziesz za glosem rozsadku, logiki, wykresow, prawdy i czego tam jeszcze, czy za glosem glupoty. Jak sam twierdzisz chcesz wydac 1300zł, wiec nie ma co oszczedzac i wydaj w calosci kase. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) SLI na 965 działa - co pokazał coolaler na XS (sterowniki modowane 85.96) żadna z dostępnych obecnie kart nie obsłuży DX10 Pewnie ze dziala, ale jedna z grafik dziala najwyzej jako PCIe 4x (zalezy od konstrukcji plyty). A z tymi hakowanymi sterami to wiadomo jak jest. Niektorzy potrzebuja SLI do czegos innego niz tylko 3D Mark, a niektore gry na tych sterach dzialaja tak sobie. Dla tych co zaryzykuja pozostaje nadzieja, ze ktos jeszcze jakies stery kiedys przerobi na Intel Chipset SLI Ready (chyba ze sama NV zmieni ta sytuacje). W efekcie mozna uznac ze nie dziala... Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Mi nie zależy na HDR/AA itd. Nie zależy mi też na DirectX 10, gram tylko w Counter-Strika:Source'a, więc np. ja nie mam po co wydawać na karte więcej niż 1100zł, na 7900GT mam cisze i (za) dużo fps'ów, wole kupić procek lepszy, bo CS takowego potrzebuje. Jak ktoś gra w nowinki i ma szmalec to niech kupi X1900XT(X), ale potem już DirectiX 10 i znowu będą zmiany... Co do mojego FX'a to wiesz mam go za friko zamiast Geforce 2 Mx/MX400... Tylko kasa się liczy :| jedyny problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5hiva Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Test PowerColor X1900XT - komentarz zbedny.. http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...or-x1900xt.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Test PowerColor X1900XT - komentarz zbedny.. http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...or-x1900xt.html Gdybym mial te 1300zł kupowalbym bez zastanowienia. Do tego chlodziwko za 6 dyszek i koniec swiata :D Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Od poczatku bylem za x1900xt a po tym tescie to pewno ze bym bral tego powercolor-a! Moim zdaniem przesadzacie troche z glosnascia tago chodzenia. Ono wcale nie jest taka suszara. Moj kolo go ma i jak dla mnie nie jest glosny. Szczeze to go nawet nie slyszalem. No moze troszeczke :P Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Fisher15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 (edytowane) Dobra, biorę tego PowerColor X1900XT........... Mam nadzieję, że sklep jest OK. Edytowane 5 Sierpnia 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...