mic_s Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zaryzykowałem ;) i zrobiłem dzis pizzę z przepisu RS Wyszła znakomicie :D Dawno nie jadlem tak smacznej pizzy domowej roboty. Troszkę tylko sos nie wyszedl taki jak powinien, dalem 1 lyzeczke papryki a mimo to byl ostry jak diabli. Poza tym rewelacja, polecam :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 (...) dalem 1 lyzeczke papryki a mimo to byl ostry jak diabli. Poza tym rewelacja, polecam :ploom: Chyba coś nie tak zrobiłeś. 2,5 łyżeczki to jest ostra, ale nie piekielnie. Ostatnio dałem 1.5 łyżeczki i wyszło za łagodnie. Imo najlepiej 2 lyzeczki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zrobiłem dopiero dziś pizze z przepisu i jest naprawdę dobra mało to powiedziana dobra :D bardzo dobra. Ale jedyne czego nie zrobiłem to oregano zapomniałem bo byłem aż tak głodny. Jednak pizza z jajkami i mlekiem to grzech :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mic_s Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Chyba coś nie tak zrobiłeś. 2,5 łyżeczki to jest ostra, ale nie piekielnie. Ostatnio dałem 1.5 łyżeczki i wyszło za łagodnie. Imo najlepiej 2 lyzeczki :) U mnie bylo istne pieklo :) Ale wiedzac ze jest sos ostry dalem go cieniutko na pizzę i pozniej nie bylo juz tego czuć. Czemu tak ostry sos wyszedl nie wiem, moze papryka moze pomylilem proporcje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Quba_ Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Dzisiaj zrobiłem dwie pizze z przepisu RS i wyszły znakomite. Sos też wyszedł bardzo dobry, a ser... poezja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 pizza ta, według przepisu RS, która przed chwilą zjadlem bylaby idealna , gdybym dal troszke wiecej szynki i boczku, użył mozarelli( nie moglem w sklepie znalezc :/ ) oraz uczynil cos aby ciasto nie bylo tak chrupiace i w niektorych miejscach przy grube;] a tak to zajebista kolacja wielkie Dzięki RS ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Dzisiaj zrobiłem z przyjacielem tą pizze jeszcze raz ale wszystko zrobiłem tak jak w przepisie poprostu SUPER:) a jak jedliśmy to aż lepiej się grało w BF2 :) taka pizze mogę jeść cały czas :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 :) fajnie ze wam smakuje. Robie pizze od paru lat zgodnie z przepisem i nie zawsze mi sie udaje tak samo. Co do ostrosci sosu, to zalezy od tej papryki sproszkowanej.... niekiedy dlugo stoi otwarta i wietrzeje. Jak jest dobrze zasmarzona, to wydobywa sie z niej ten ostry smaczek. Trzeba starac sie nie przekraczac 2,5 szklanki maki. To wtedy ciasta bedzie w sam raz na ta blache piekarnikowa. Jak zalejecie za duzo wody a pozniej dosypujecie maki to wtedy ciasto robi sie za chrupiące. Mozna sie poratowac dodajac oliwy. I jeszcze jedno. Ten kolega kucharz, o ktorym mowa we wstepie tematu, poradzil mi zeby pizze piec wg zasady - Krotko (total max 15min) ale w jak najwyzszej temp. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Ooo całe wieki już nie robiłem pizzy, a i te które jadłem ostatnio były takie sobie - suche i mało dodatków. Jak wrócę do domu to przepis wyprubuję na 100% - w ogóle to mam książkę z przepisami na pizze i jak narazie tylko jeden przepis z niej sprawdziłem. Dla mnie idealna pizza ma ser - najlepiej dwa lub trzy gatunki, szynkę (nie salami) i oliwki (czarne i zielone) - oczywiście sos i oregano i cieniutkie ciasto to podstawa. Nie wiem, czy wytrzymam do powrotu do domu i chyba skoczę do mojej ulubionej pizzeri w Krakowie na Caprichiozę - chyba się Cyklop nazywa - dawno mnie tam nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 w sobotę zrobiłem z kumplami 2 pizze z tego przepisu... coś mi ciasto nie chciało wyrosnąć za bardzo, może woda za gorąca była, ale i tak była niezła :) na dniach fotki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Hmm zrobiłem 2gą pizze i chyba RS zapomniałeś dodać, że należy wysmarować ciasto oliwą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Dzisiaj zrobiłem 2 pizze dla całej rodzinki (to chyba juz 7ma w tygodniu - przez miesiac daruje sobie pizze ) Zamiast smarowac oliwą blachy wylozyłem ją papierem do pieczenia ciast. Niestety nie mam termoobiegu i jak smarowalem oliwą blache to ciasto wychodzilo odrobine za tłuste. Dzisiaj blache wylozylem papierem do pieczenia ciast i ciasto wyszło dużo smaczniejsze. Mniej tluste, od spodu super przyrumienione. Radze wam tez sprobowac tak zrobic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 God bless you RS za ten przepis. Już wiem, co jutro na obiad będę jadł! :* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 no muszę to przetestować :) ale na wierzchu liczy się tylko sos czosnkowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Mam pytanie, czy mozna dodac jakas ilosc wody (jezeli tak, to ile?) jekszcze przed wyrabianiem ciasta? Tak zeby juz mniej wiecej mozna bylo je rozrabiac, dodajac ciutke wody/maki? Bo jak zaczynam rozrabiac to widac ze brakuje wody, i musze dolewac po trochu zeby nie przesadzic co trwa dlugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Tak wodę trzeba dodać. Ale ja dodaje na oko, czyli po łyżeczce wody aż będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 bardzo trudno jest podac z gory idealne proporcje woda/mąka. ja przygotowuje rozczyn w 3/4 szklanki wody, po dolaniu zaczynam wyrabiac ciacho i widze czy trzeba jeszcze dolac. Lepiej jest dolewac po troszke, az ciasto "zlapie" cala make i bedzie mialo odpowiednia lepkosc, niz przelac i dosypywac mąki... Wtedy wychodzi ciasta za duzo i rozchodza sie proporcje z oliwa i drozdzami. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Właśnie robie Pizze z przepisu RS, sosik dochodzi, a ciasto rośnie :D Za jakieś 30-40 min podziele się wrazeniami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RogerWhite Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Ja powiem jedno pizza była dobra ale imho zbyt zapieczona (termobieg) next razem bedzie sie piec bez termobiegu :> Piekła sie 14 min i od spodu ciasto było lekko zarumienione a na wierzchu ten brąz podchodzil już pod spalenizne [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Ser - miód, sosik pycholo, ogólnie pizza bardzo dobra ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 RogerWhite, a u mnie cos dziwnie wyszlo, z gory pizza juz wygladala ok, byla przyrumienione i jeden bok sie robil czarny, a pod spodem bylo czuc make. ;) Mozliwe ze wysypalem maki na blache, pewnie to przez to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Pizza była świetna, nastepnym razem musze ją tylko troche dłużej potrzymać w piekarniku bo teraz piekła się 13 min i imo troche za mało dopieczona była. P.S To było chyba moje pierwsze bardziej skomplikowane danie, które zrobiłem zupełnie sam. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Pizza wyszła super, dopieczona (nie spieczona :) ) pomagała mama, bo sam nigdy nie robiłem [; Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Ale sera ; o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 No troche było :) Ale ja nie wiem jak RS zjadł tą swoją :D Ja tam dałem 200 + 100, a on 250 :D Nastepnym razem dam 150 + 100 ale powiem szczerze, że taka była bardzo podobna do Margeritty z Pizza Hut (chodzi oczywiście o ilość sera i to ciągnące się uczucie xD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 :P ten przepis ktory podalem jest na duza defaultową (kwadratowa) blache do piekarnika :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Ano właśnie ;) Ja preferuje okrągłe xD następnym razem zrobie mniej sera i mniej ciasta, żeby było cieńsze, bo ta wyszła gruba, fajna, ale ciekaw jestem jaka będzie cienka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yearman Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 RS -respect !! i wielkie dzieki za ten przepis-najlepsza home made jaka kiedykolwiek zrobilem- mimo iz przepis z ktorego korzystalem byl bardzo podobny, ale z twoim przepisem wszystko bylo tak jak byc powinno. Jedyne roznice jakie zastosowalem to wlasny sos i termoobieg ktory wlaczylem na ok. 7 minut przed koncem 15 min. pieczenia-aby nie spalic skladnikow-byla troche mokra w srodku ale reszta mMMmm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 jak pizza wydaje sie miejscami za mokra, to znaczy ze sos byl za rzadki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zrob sos taki jak w przepsie podal RS, ktory jest swietny. Sam robile mkiedys sos 'koncentratowy' ale ten z pomidorkow normalnie nadaje sie nie tylko do pizzy i ma super smak. Respekt ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...