yuucOm Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Jasne, dajesz ok 5g więcej drożdży i więcej mąki+wody. Dzięki za helpa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamero7 Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 (edytowane) Tydzień temu zrobiłem z moją dziewczyną pizzę z zamieszczonego tu przepisu i muszę powiedzieć, że jest naprawdę pyszna. Sos z tego przepisu jest bardzo dobry i świetnie pachnie, a proces jego przygotowania wcale nie jest trudny. Moja pizza mogłaby być trochę lepsza, bo w 1/3 była trochę zbyt bardzo przypieczona (nie wiem dlaczego, może temperatura w piekarniku była wyższa w jego głębi). Wydaje mi się też, że powstało trochę za mało ciasta, bo trzeba było je bardzo cienko rozwałkować, żeby pokryć nim całą blachę tak, aby nie było dziur. Zamieszczam kilka zdjęć, za jakość przepraszam, ale tamtego dnia dysponowałem tylko aparatem w telefonie. Gotowe ciasto: Sos w czasie powstawania: Pizza przed włożeniem do piekarnika: I pizza po wyjęciu z piekarnika: Naprawdę pycha! Dzięki RS za przepis! Edytowane 10 Października 2010 przez lamero7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Dzisiaj kolejna pizza wg. przepisu RS i muszę powiedzieć, że to naprawdę udany przepis. Szczególnie sos - ostatnio nawet do kilku innych potraw go używałem :P A samą pizzę robię trochę grubszą niż w przepisie (o ok. 1/3), bo dopiero wtedy człowiek może się naprawdę najeść ;) PS: Miały być fotki, ale niestety nie zdążyłem zrobić :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Dzisiaj robię wersję quattro fromaggi. Mozarella, Gorgonzola, Gruyer (został mi z fondue) i edamski. Zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) Przepis - 5+ Wykonanie - 5 :wink: Dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 10 Kwietnia 2011 przez qqrydza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) ciach!a no! dlaczego ta pizza mi tak rośnie cały czas :( ciasto już więcej nie rosło, a i tak urosła sporo w piekarniku + do tego dół się przypieka ładnie a to ciasto co wyrośnie nasiąka jakimś ciach!em (nie wiem z czego, pieczary odsączone) i jest jak papka. tak, jestem wciach!iony <_< Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Black_war Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 W piekarniku zawsze trochę urośnie, zwyczajnie zrób cieńsze, ew dodaj minimalnie mniej drożdży. Co do nasiąkania, to generalnie w 97,3% przypadków wynika to nieprzeczytania dokładnie przepisu RS-a i zrobienia zwyczajnej zapiekanki z naj*****ą na górze toną sera pod którą się wszystko gotuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A w przypadku 2,7%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Generalnie dużo rzeczy może się posiusiać ze szczęścia w piekarniku, zależy co konkretnie dajesz. Nie sądzę żeby to były pieczarki, ale... kto wie? Ja poza odsączeniem rzeczy, zawsze układam je przez rozpoczęciem urabiania ciasta na ręczniku papierowym, który pięknie wysysa całą niepotrzebną wodę i nigdy nie miałem takiego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Jak sie teraz przedstawia koszt tej pizzy ?. Pytam orientacyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zależy jak liczyć - mi wychodzi zawsze lekko drożej niż w pizzerii, ale za to jest lepsza = warto, znam tylko jedno miejsce w Poznaniu (kinepolis) gdzie ciasto jest tak dobre jak w RS-owej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Mi pizza ze składnikami z Biedronki(a jakże :wink: ) wychodzi trochę ponad 15 zł. Ser ~8 zł, szynka+salami ~4 zł, ciasto ~1 zł, pieczarki ~1 zł, sos ~2 zł. Jak na pizzę dla 2 głodnych lub 3 nieco mniej głodnych osób to się opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 Skusiłem się dziś na kolejną pizzę domowej roboty. Tym razem zrobiłem krok po kroku wg. przepisu RS. Najbardziej skupiłem sie na sosie, który wyszedł kozacki. Tradycyjnie jedna niespieczona za bardzo dla mnie, bo taką lubię. Do tego dużo sera. Piz Druga za to ładnie przypieczona z mniejszą ilością sera. Za nim zabrałem się za robienie zdjęcia gotowego wyrobu jedną już znajomi sprzątnęli z kuchni ;) Ogólnie wyszła bardzo smaczna. Z tą różnicą, że mogłem dać mniej sera gouda na wierzch, a więcej mozzarelli. Ale na błędach człowiek się uczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Czy mozna uzyc papieru do pieczenia czy to raczej slaby pomysl? Wysłano z Milestone z użyciem Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Raczej nie, lepiej folia. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Papier do pieczenia sprawdza się lepiej niż folia aluminiowa, przynajmniej z mojego doświadczenia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spown6 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Musze przyznać, że to najlepszy przepis jak na razie który próbowałem 10/10, troszkę z prawej strony mi się za bardzo przypiekła ale to wyłącznie z mojej nie uwagi. POLECAM ;) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ale wy przypalacie ta pizze... Polecam nie sypac gory serem ale po jakis 6 minutach w piekarniku posypac calosc serem (koniecznie SUTO) i wtedy wyciagac pizze po okolo 12-14 min z pieknym ciagnacym sie serem. BTW ktora mozarella? jest tak normalnie zolta podobna do goudy i jest taka jakby w zalewie(biala) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Oczywiście ta mięciutka w zalewie do pizzy. Ta druga, to mozarella wędzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razzowy Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jest to niezwykle kultowy przepis. Z radością poświęciłem mu pare słów. Jak ktoś się tutaj za mało naczyta i naogląda tego przysmaku to może przeczytać jego test na moim blogu. Ja zrobiłem dzisiaj po raz pierwszy ( o zgrozo, czemu dopiero po tylu latach?!) i innej jeść już nie będę. No może poza mrożoną, bo o czymś trzeba pisać. Zapraszam serdecznie na: Test "Pizzy by RS" --- Jemy-Testujemy.blogspot.com 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szkaradnik Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Jak wiadomo zdjęcie znaczy więcej niż 1000 słów więc następnym razem wstawię swoje pizze. :) Na początek jednak parę zdań, może kogoś to zainteresuje bo widzę 9 stron napisaliście. :) Przepisów jest mnóstwo, ja zaczynałem od Jamiego Oliviera z drożdżami w saszetce (z tego co pamiętam opakowanie 7g na 500g mąki). Śmiało można robić wg tego przepisu. Wiadomo, podstawa to mąka + najlepiej semolina. Farina di Gran Tenero Tipo 00 to typowa mąka do pizzy. W różnych proporcjach można dodać semolinę, ja lubię 60/40 czy nawet 50/50. Po drugie i trudniejsze - wysoka temperatura, ważne też by ciasto dostało kopa od spodu by było chrupiące i nie zamokło od składników. Testowałem wiele sposobów, mogę się podzielić. 1. Grill gazowy (taki jak w amerykańskich filmach ), nadaje się bardzo dobrze, przed włożeniem pizzy ustawiamy na max, później można zjechać gdzieś do 70% palinki. Można ułożyć bezpośrednio na (czystym!) ruszcie, bałem się że zapadnie się między rowkami rusztu ale przypieka się bardzo szybko. Można piec 2 pizze na raz ale troszkę mniejsze niż 32cm 2. Kamień w piekarniku - trzeba długo nagrzewać, uważać by nie spadł na niego sos czy inny składnik. Niektóre kamienie są w zestawie z blachą metalową ale ona niestety trochę przeszkadza bo nie nagrzewa się odpowiednio. Mam właśnie taki zestaw ale nie jestem w 100% zadowolony. 3. Ciasto wrzucamy na patelnię, lekko się podpieka na kuchence, sos + składniki, trzymamy jeszcze chwilę i pod grill w piekarniku. Ostatnio tak robiłem, wychodzi bardziej niż ok. 4. Piec na drewno - super sprawa i super klimat, można zrobić genialną atmosferę, ale wiadomo - mało kto ma. Używałem raz takiego ogrodowego, można zrobić niedużym kosztem. 5. Drogi piec elektryczny - chyba realne tylko w pizzeriach. 6. I bonus ode mnie - próbowałem ostatnio piec przy takim dużym.. kominku Był oczywiście wyczyszczony ale nie był to najlepszy pomysł. Temperatura niby wysoka, sposób pieczenia jak w piecu na drewno (czyli obok źródła ciepła) ale piekła się wolno i była bez szału. Uff.//Skopiowałem swój post z pclaba ale to chyba nic złego. :) Edytowane 25 Marca 2014 przez Szkaradnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HannaS Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2014 RS - Twoja pizza jest najlepsza na świecie! Kiedyś zrobiłam ją w domu, to nawet najbardziej oporne jednostki pochłaniały ją w zawrotnym tempie. Niestety zanim się ogarnęłam ze zdjęciem to już pół znikło ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReaspowN Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 Tyle razy robiłem tę pizzę, ale jakoś nigdy nie udało się zrobić zdjęcia bo domownicy nie mogli się doczekać. Teraz zostałem na tydzień sam więc mogłem w końcu uwiecznić na fotografii co mi wyszło. Dzięki RS za przepis. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Zrobię mocny odkop więc proszę nie bić Jak to zwykle bywa pizza by RS smakuje po prostu najlepiej z dostępnych pizzeri jakie mam pod ręką. Wyszła rewelacyjnie. :) Edytowane 10 Grudnia 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneta1982 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Ja mam fajny sprawdzony sposób na domową pizzę, przygotowuję ją na patelni. Przepis na tą pizzę http://www.naszadrogado.pl/2017/06/pizza-z-patelni.html, oczywiście na górę możecie wrzucać co tam dusza, a raczej podniebienie zapragnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 ee do przepisu RSa nie ma startu, przecier pomidorowy? tylko ser żółty? :) kiepsko, oj kiepsko, może i jest smaczna ale nijak się ma do prawdziwej pizzy. Pytanie jeszcze po co ta patelnia, skoro i tak wkładamy ją do piekarnika? Myślę że równie dobrze można by pominąć etap z patelnia i na jedno wyjdzie. A co do przepisu z tytułu, wiadomo każdy ma różne szklanki, łyżki itd. Robiłem tą pizze kilka razy i jak to chłop twardo trzymałem się proporcji i ciasto mi wychodziło twarde. Polecam kombinować, u mnie np sprawdziło się 2 szklanki mąki zamiast 2,5 po czym dosypywałem po troszku, niby banalne i dla wielu oczywiste, ale niektórzy są zero jedynkowi :) soli też daję ciut więcej, paprykę do sosu dodaję dopiero po wrzuceniu cebulki i moim zdaniem lepiej to wychodzi. Reasumując nie ma co się trzymać sztywno przepisu tylko próbować można się zdziwić że pizza wyjdzie jeszcze lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 No ta RS to chyba też za bardzo się nie ma do "prawdziwej" pizzy niemniej jednak przynajmniej raz w tygodniu robię :D Co do twardości ciasta to zależy od składników. Ja robię z 3 szklanek bo mam większa blachę, a że pizza jest zajebista to wykorzystuje jej cała powierzchnię :D Zawsze proporcje identyczne, a raz ciasto mega miękkie łatwo się ugniata, a raz jak byś plastelinę ugniatał. Chyba sukces tkwi w mące i drożdżach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 pytanie co to znaczy prawdziwa pizza? :) mi ta wychodzi podobna do takich z knajpek, wiadomo że nie to samo ale jednak zbliżona, u mnie jak pisałem kwestia mąki, dałem mniej było lepiej :) drożdże to kupując w marketach nie ma za bardzo wyboru, możesz zdradzić gdzie kupujesz? co do mąki używam tortowej, ale widziałem takie niby specjalne do pizzy daje to coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 Drożdże nie mają raczej znaczenia, można używać świeżych, można też w proszku. Proponuję zamiast używania profesjonalnej miarki pt. "szklanka", ważyć mąkę i wodę. Wagowo ilość mąki w szklance może się wahać o ponad 10%, zależnie od tego jak się ułoży. Poza tym szklanki mają różną pojemność. Włoska mąką typu tipo 00 daje lepsze ciasto, ale raczej bez dodatku oliwy. Tworzy lepszą siatkę glutenową, przez co ciasto może być cieńsze i nadal się nie rozrywa. Patelnia dużo daje, pod warunkiem że jest żeliwna i nagrzana na maxa. Pizzę trzeba szybko włożyć na patelnię i od razu pod grill w nagrzanym piekarniku. Piecze się wtedy na podobnej zasadzie jak w prawdziwym włoskim piecu. Minus jest taki, że można robić tylko małe indywidualne pizze. Plus jest taki, że ciasto jest dużo lepsze i pizza jest gotowa w przeciągu 2-3 minut. Teflonowej patelni raczej bym nie wkładał do nagrzanego piekarnika, ale może ktoś lubi trochę tworzywa w swojej pizzy. W sumie już dawno nie robiłem pizzy z tego przepisu. Prawdziwą włoską pizzę mam pół godziny od domu a po wyjazdach do Włoch zrobiłem się wybredny jeśli chodzi o pizzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...