Jump to content
RS

Pizza By Rs - Krok Po Kroku

Recommended Posts

Pizzę robie bardzo podobnie jak RS. Ciasto i sos praktycznie identycznie. Co do ulepszeń to warto dodać do sosu w trakcie gotowania trochę bazyli a samą pizzę posypać oregano przed włożeniem do pieca a nie po. To dopiero jest aromat. Poza tym mozarellę też mieszam z goudą do pizzy "standard" ale robię też z innymi serami np. czasami dodaję plęsniowego bądź parmezanu. Wtedy taka sama serowa posypana oregano jest super.

Co do posypywania blachy mąką to nigdy tak nie robię ale smaruję blachę delikatnie oliwą z oliwek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tylko mi wyszła taka ... jaka wyjść nie powinna

A moge coś wiedzieć, w przepisie podane jest

 

Staramy się odmierzyc dokladnie 20g drozdzy (nie instant). Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyzeczke cukru, oraz łyżke maki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za goracej bo zabijemy drozdze). Mieszamy aby wszystko się rozpuscilo.

 

Ile tej wody trzeba dolać ? ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

RogerWhite naprowadziłeś mnie na dobry trop, ah...

Otóż ja jej w ogóle nie wałkowałem tylko po prostu ułożyłem w blasze i ładnie dostosowałem rękoma... i dlatego było pół miękkie :)

A próbowałas ktoś podrzucać pizzą ? tak jak to robią w pizzeriach ? ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wody dodajesz stopniowo az skąłdniki ciasta sie zmieszaja a sama jego konsystencja bedzie lekko lepka.

Z podrzucaniem...? Hah raczej trudna sztuka ale przeciez mozna poprobowac ;) a do kształtu okregu mozna juz sobie dopasowac na blasze.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Pioorek

RogerWhite naprowadziłeś mnie na dobry trop, ah...

Otóż ja jej w ogóle nie wałkowałem tylko po prostu ułożyłem w blasze i ładnie dostosowałem rękoma... i dlatego było pół miękkie :)

A próbowałas ktoś podrzucać pizzą ? tak jak to robią w pizzeriach ? ...

:blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i dziś zrobiłem pizze wg tego przepisu ( tylko, że z kurczakiem i papryką, a co! ) :D. R E W E L A C J A. Ciasto nie było tak cienkie jak prawdziwe włoskie, i nie było tak chrupiące, ale dla mnie jest to zdecydowanie zaletą :). Wspomne tylko, że troszeczkę odbiegłem od zaleceń i na jedną standardową blaszkę poszło 0.5kg mozzarelli i jakieś 50g goudy. :D POLECAM!

Share this post


Link to post
Share on other sites

??????? - ja zrobiłem na gruby cieście ;) po prostu robisz na mniejszej blasze i nie wałkujesz ciasta, bedzie wtedy gruba

 

Walkowanie tutaj nic nie zmieni (chyba).

Lepiej rozwalkować, żeby ciasto było wszedzie tej samej grubosci.

Ja na początku zrobilem wedlug proporcji RS'a na blasze Fi 30. Ciacho mialo ~3cm grubosci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokazałem mamie ten przepis jakiś czas temu i dziś zrobiła mi tę pizze.

Była tak dobra, że sam całą zchrupałem :blurp: :blurp:

Nie muszę mówić jaki jestem najedzony :D :D

Mam za to co spalić dziś na siłowni.

Szczerze polecam ten przepis wszystkim

Edited by lukmek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probowalem dzisiaj zrobic sosik wg przepisu RS'a i przez ponad godzinegotowania mialem ciagle wode :? Wie ktos moze dlaczego? Najpierw gotowalem pod przykrywka, po ~30min zdjelem ja i dalej woda :/

miąższ usuneles ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też zrobiłem i jest naprawde niezla, ale chyba byla wstawiona za nisko w piekarniku bo ciasto sie chrupiące zrobiło i nawet troche sie przypaliło ale nastepnym razem zobaczymy bo chciałbym żeby było własnie takie miękie jak niektórzy pisza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RS ...a ja mam pytanko małe co do przepisu.

Piszesz tam że w małym garnuszku rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę. Ile tej oliwy wlewać? Nie chciałbym za dużo albo za mało dać skoro ma to być według przepisu ;) a tak poważnie nie chce żeby był sos np. za tłusty. Zamierzam kupić wszystko i może jeszcze dzisiaj zrobić (a przynajmniej spróbować) taką pizzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też zrobiłem i jest naprawde niezla, ale chyba byla wstawiona za nisko w piekarniku bo ciasto sie chrupiące zrobiło i nawet troche sie przypaliło ale nastepnym razem zobaczymy bo chciałbym żeby było własnie takie miękie jak niektórzy pisza.

oliwy jak najmniej, tyle zeby rozlala sie po calym denku garnka, poto zeby cebulka sie nie spaliła a papryka w proszku podsmazyla, wtedy dopiero robi sie ostra.

 

 

CO do mieszania ciasta to nie wiem :P ja wole ugniatac recznie. Ma byc poprostu bardzo dobrze wymieszane ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już od jakiegoś czasu zbierałem się do zrobienia tej pizzy, aż w końcu przyszedł ten dzień :) Praktycznie wszystko według przepisu z tym, że troche inne dodatki. Nie miałem pieczarek, szynki i salami. Dałem jakąś inną kiełbasę oraz więcej sera (300 g Mozarelli i 200 g Edamera).

Dołączona grafika

 

Pizza jak można się domyśleć i zresztą chyba to widać wyszła totalnie serowa (0,5 kg sera zrobiło swoje :D )Ciasto dość grube, nie za miękkie, nie za twarde poprostu idealne. Sosik również extra. Smakowała naprawdę wyśmienicie :) POLECAM !!!

Edited by PartyBOY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...