Jump to content
RS

Pizza By Rs - Krok Po Kroku

Recommended Posts

ja pizze robilem 2 razy, pierwszy raz identycznie jak w przepisie podanym przez RS'a, drugi raz zmodyfikowalem dodatki ;) (ale mozarella zostala:P)

jedynie co, to do sosu troche wiecej czosnku daje, bo lubie i termoobiegu nie wlaczam bo wtedy sie skorupa robi.

Ogolnie to pycha, wszyscy sie zajadali, ciasto najlepsze jakie jadlem, a w pizzeriach dosyc czesto jadam. Na spodzie kruchutkie i dobrze wyrosniete.

 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

kilka moich spostrzezen:

- jako ser do pizzy polecam Mozarelle President'a (w kostkach, trzemy ja przed polozeniem na pizze) - nie wiem gdzie mozna ja dostac normalnie, ja mam od dostawcow.

- po wywalkowaniu ciasta dobrze jest je szczelnie upchac na blaszce i zostawic na 10-15min, niech sobie podrosnie, i zaraz przed nalozeniem sosu i dodatkow jeszcze raz je podociskac, porozciagac i ladnie dopasowac do blachy (im bardziej ciasto jest dopasowane do blachy tym mieksze po upieczeniu)

- pieczarki daje sie bezposrednio na ser, potem mieso, dalej reszta dodatkow.

- oregano spelnia ta sama role przed pieczeniem jak i po.

- nie wolno przesadzac z sosem na pizzy bo bedzie ona mokra, ser natomiast pelni role izolatora mokrych skladnikow od ciasta.

- pizza powinna byc lepsza bez termo-obiegu.

 

ps. to takie luzne porownanie tego co robie w pracy (duza pizzeria z dluga tradycja) a tego co wy staracie sie zrobic w domowych waunkach.

mam nadzieje ze moje wskazowki beda chociaz troche pomocne.

'troche' wiem o pizzy, wiec w razie czego mozna pytac.

Edited by Neon69

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja musze przyznac ze sam sos jest bardzo dobrym sosem po lekkich modyfikacjach do wielu dan. dzisiaj zrobilem sobie na obiadek ryz+ gotowana piers kurczaka obtoczona w przyprawie do gyrosa, a ryz byl oblany Twoim sosem, tylko zrobilem troche mniej ostry, i na koniec dodalem troche smietany do zeby lagodniejszy byl :) musze powiedziec ze super odzywcze danie jak ktos np chodzi na silownie :P

Edited by TeLe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juz zrobilem ja ponad 30 razy ale zawsze mam problem a raczej nie pasuje mi ciasto. Czegos mi w nim ciagle brakuje. Nie wychodzi jak z pizzeri, jest dobre ale to nie to.

Kombinowalem juz z uzywaniem mleka zamiast wody do drozdzy, rozne rodzaje mak i kombinowanie.

Jakies propozycje?

 

Co do sosu, totalna loteria z jakoscia i jest to chyba u mnie wina cebuli. Sos ma dziwna konsystencje na koncu wiec jak juz daje cebule to wychodzi cos kolo 0.5 na 2 porce sosu. Z pomidorami to tez loteria ale tego to nie da sie wyeliminowac... :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja często robie tą pizze na szybko jak ktos do mnie przychodzi.

Ciasto jest bardzo proste, robie podwójne na taką duzą blache - jest gruuube :)

Z tym ze czasem zdaza mi sie nie dopiec srodka pizzy, i ciasto po przekrojeniu jest troche jakby zakalcowate.

Ale sposób juz mam - po rozciągnięciu na blasze ciasta, wstawiam je do lekko ciepłego piekarnika (60*C) i trzymam 15 minut.

Następnie zapalam piekarnik, czekam az naciągnie do 150C i podpiekam ciasto 3 minuty, następnie obrót o 180* i kolejne 3 minuty.

Po tym procesie pizze smaruje sosikiem z przecieru pomidorowego+keczup+przyprawy+czosnek, kłąde serek, składniki i siup do pieca na 15-20 minut. Piekarnik mam niestety słaby i zanim naciągnie do tych 230 to ja zdązyłbym tą pizze na surowo zjeść :)

Niemniejjednak ciasto wychodzi meeega puszyste, jest go duzo, składniki ładnie się pieką, pizza miażdży - mimo to zal ze nie mam termoobiegu w piekarniku :(

Następnym razem zrobie fotki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ czyli robisz wszystko źle :lol:

 

jaki przecier? jaki keczup? grube ciasto? pizza idealna to taka z cienkim ciastem

Pizza na grubym cieście jest dla mnie najsmaczniejsza - nie lubie takiej na papierku :P

a sosik wcale nie jest zły - nie jest kwaśny, nie jest gorzki, ładnie pachnie czosnkiem i ziołami...

za ten z przepisu rs nigdy jakos nie moge sie zabrać :/ pomidory za drogie -.-

Edited by victor89

Share this post


Link to post
Share on other sites

No w tym miejscu musze podziekowac autorowi za wspanialy przepis na ta pychote. Dzisiaj zrobilem ta pizze juz po raz drugi i jestem z efektu bardzo zadowolony. I co najwazniejsze cala rodzina ja wcinala, az im sie uszy trzesly. Pzdr!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...