Tony Soprano Posted March 16, 2009 Report post Posted March 16, 2009 (edited) Pizze by Rs robiłem już dwa razy, jedna próba była nieudana jeśli chodzi o ciasto, coś nei chciało rosnąć, więc zrobiłem nowe, po czym stare wykorzystałem do grissini - takich włoskich paluszków - wyszły idealnie, więc mogłem spokojnie zrobić na tym cieście pizze. Zdjęcie tylko mam z pierwszej pizzy. Dodatki jakich użyłem to: szynka, ananas, kukurydza, camembert no i oczywiście pomidorowy sos na masełku z ziołami, oraz ser żółty. W drugiej pizzy użyłem jeszcze dodatkowo kurczaka i kiełbasy zamiast szynki, chciałem jajko, ale bylo za późno ;) Edited March 16, 2009 by Tony Soprano Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
plastikman Posted April 9, 2009 Report post Posted April 9, 2009 (edited) Cześć ! Zgadzam sie z tym co napisał ten temat, jeśli chodzi o składniki. Chciałbym osobiście dodać , ze dużą rolę grają inne czynniki. Pierwszym z nich jest temperatura i piec (powinno byc 400 C) oraz drugim sposób wyrabiania ciasta. Uważam że wystarczy dodac składnikow i mieszac byle jak, sa odpowiednie techniki. poza tym wcale sie nei zgadzam ze w pizzeriach robia lepszą pizze. Ostatnio byłem w New York Pizza i pizza smierdziała Rzygami. W telepizza ciasto było twarde i gumowe nie dalo sie tego zmielic w japie :/ Oczywisice sa tez lepsze pizzerie, ale ja osobiscie wole swoja pizze. wiem z czdgo ja robie i lepiej mi smakuje. No ale o gustach sie nie dyskutuje. Wiec moja pizza wygląda tak: Sory za ketchup ale ja tego nie żrę, w garnku jest obok sos jogurtowy i pomidorowy. To moj stary zre ketchup dlatego tam stoi. no i oczywiscie dodam, ze niektorzy robia pizze twardą jak ciastko. Pizza powinna byc z przypieczona skórką ale w srodku miekka. Ser mozarella jak najbardziej ale nie wierze ze w pizzeriach zawsze daja 100% mozarelle, sam widziałem jak dawali wiórki żółtego sera. Mozarella jest biała i zamoczona w słonej wodzie. Osobiście nie wykładam blachy ciastem, wyrabiam ręcznie az do uzyskania kształtu koła. Powoli przyuczam sie do podrzucania, podglądam pizzerów w pizzeri dominuum, ale na razie jeszcze nie umiem w 100% dobrze tego robic. Na koniec dodam, ze moja pizza piecze się około 5-7minut :) a nie 25 jak mozna znalesc w google. :) Osobiście stosuje podobny przepis jak u kolegi zakładającego temat czyli: -30g drozdzy -2,5 szklanki maki - okolo 400 gram (ale to neio jest reguła moge sobie dac poł kilo i zmienic pozostałe składniki, wszytko sie robi na oko jak sie pare lat uczy gotowac.) -niecała szklanka wody - ze 3 albo i moze 5 łyzek oleju z oliwy, tez na oko jak wszystko :) - łyzeczka albo imnie soli zalezy jak duzo ciasta :) tez na oko -cukier dla drożdzy Ciasto inaczej robie niz kolega , nie trzeba drożdzy iosobno wyrabiac w garnuszku mozna zrobic dziurke w mące i wsypac drozdze, no ale technika jak technika. Najważniejsze w pizzy jest ciasto , czas pieczenia, sposób wyrabiania, rodzaj pieca, temperatura. Składniki wole dawac z umiarem , nie daje całej masy na 10 cm wysokosci. Powinno sie dawac tak zeby wygladało apetycznie. O składnikach nie bede sie rozpisywał bo dla mnie najważniejsze jest ciasto. Tak na marginesie polecam pizze z oscypkiem i żurawiną :D Edited April 9, 2009 by plastikman Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Niemiec Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 Mozarella jest biała i zamoczona w słonej wodzie. chyba mylisz mozarelle z feta. nie spotkalem sie jeszcze z mozarella w zalewie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Imperator Kret Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 To tylko znaczy, że mało widziałeś :wink: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mozzarella Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Niemiec Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 To tylko znaczy, że mało widziałeś :wink: Mozzarella cale zycie sie ucze ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 (edited) niam oto moja kolacja wczorajsza:D cebula, salami, tunczyk,pieczarki, pomidor :) http://img19.imageshack.us/gal.php?g=s6301279.jpg Edited April 10, 2009 by HeatheN Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Marcin_gps Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 ->plastikman No fajnie, że masz w domu piec z temperaturą 400*, ale podejrzewam, że większość z nas ma max 250 ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 (edited) cale zycie sie ucze ;)prawdziwa mozarella jest wlasnie w zalewie, w okrągłym kształcie tak jak na obrazkach w wiki, te w sklepie rzadko mają cos wspolnego z prawdziwą, ale i tak swietnie smakuje w pizzy/ smażona na patelni w panierce <3 a co do temp. to mimo ze mam na tym piecu max 270 i termoobieg to wole na 200* z termo jechac, w 12-13min pizza jest gotowa @HeatheN chyba zapomniales troche sera na wierzch posypac jeszcze ;p Edited April 10, 2009 by TeLe Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 @HeatheN chyba zapomniales troche sera na wierzch posypac jeszcze ;p http://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza Pizza ma ciasto, sos, ser na tym skladniki. Dzieki czemu w dobrym piecu (u mnie piekarnik z termoobiegiem) idealnie dodaki sie opiekaja i obsuszaja. Ser na górze= ZAPIEKNKA, poza tym warstwa sera "dusi" dodatki , i wychodzi na wpol surowa pieczarka, i cebula... cebula z pod sera nigdy nie wyjdzie zlota i chrupiaca!:P Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
plastikman Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 ->plastikman No fajnie, że masz w domu piec z temperaturą 400*, ale podejrzewam, że większość z nas ma max 250 ;) Coż nie napisałem ze mam taki w domu , ale ze sa sposoby na zrobienibe takie pizzy . Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted April 10, 2009 Report post Posted April 10, 2009 Pizza Pizza ma ciasto, sos, ser na tym skladniki. Dzieki czemu w dobrym piecu (u mnie piekarnik z termoobiegiem) idealnie dodaki sie opiekaja i obsuszaja. Ser na górze= ZAPIEKNKA, poza tym warstwa sera "dusi" dodatki , i wychodzi na wpol surowa pieczarka, i cebula... cebula z pod sera nigdy nie wyjdzie zlota i chrupiaca!:P ja tam sie stosuje do przepisu RS czyli wiekszosc sera pod spód, mniejsza część na góre i pizza wychodzi znakomita :P Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MaciekCi Posted April 11, 2009 Report post Posted April 11, 2009 (edited) Ser na górze= ZAPIEKNKA, poza tym warstwa sera "dusi" dodatki , i wychodzi na wpol surowa pieczarka, i cebula... cebula z pod sera nigdy nie wyjdzie zlota i chrupiaca!:P Nie słuchałeś :P RS dokładnie o tym mówił, co nie zmienia faktu, że troszkę sera się daje (25% sera). ;) Edited April 11, 2009 by MaciekCi Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
RS Posted May 22, 2009 Report post Posted May 22, 2009 hehe zagladam tu raz na x miesiecy a tu prosze, moj temat ciagle zyje. Przegladam foty i komentarze, extra pizze wam wychodza :) Pozdrawiam ! 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dawid000 Posted June 12, 2009 Report post Posted June 12, 2009 jak wy to robicie z sosem ze wam sie cale pomidory rozpadaja? mi zawsze w sosie zostaja kawalki cebuli i pomidorow co do przepisu to nie bede owijac w bawelne ;d pizza jest zajebista ;d Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted June 12, 2009 Report post Posted June 12, 2009 coz ja tam pomidory zawsze kroje, lub daje z puszki co do cebuli to tez mi zawsze troszke twarda zostaje ale mam złoty środek na ten sos, BLENDER :] Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
victor89 Posted June 12, 2009 Report post Posted June 12, 2009 (edited) Z dzisiejszej obiado-kolacji. Ciasto robiłem tak jak plastikman, wyrabiałem 5 minutek - wyszło rewelacyjne. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Na sosiku leży 30 dag sera żółtego (pospolita gouda) pieczarki, cebula, kukurydza, oliwki, szynka, salami, salami, salami, serek :D Zrobiłem już w zyciu z 50 pizz/calzone ale TA wyszła niesamowicie smaczna :) Edited June 12, 2009 by victor89 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kvadzio Posted June 14, 2009 Report post Posted June 14, 2009 robilem przedwczoraj - ciasto wyszlo jak kruche, jakies pomysly co zrobilem zle? :( Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted June 14, 2009 Report post Posted June 14, 2009 (edited) za mało wody/drożdży ? Edited June 14, 2009 by TeLe Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dawid000 Posted June 15, 2009 Report post Posted June 15, 2009 co do tego sosu, ono mi wychodzi nie takie czerwone "plynne" tylko zostaja w nim kawalki pomidorow i cebuli i jest taki czerwono pomaranczowy (glownie pomaranczowy) hilp mi plax!!!111oneoneonejedenjedenjeden Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted June 15, 2009 Report post Posted June 15, 2009 moj sos takze nie jest dokladnie czerwony, a zwlaszcza jak blendera uzyje a co do kawalkow pomidorow/cebuli to ci juz przy poprzednim poscie odpisalem :P Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dawid000 Posted June 17, 2009 Report post Posted June 17, 2009 http://www.optymalnie.eu/2007/08/01/pizza-optymalna/ haha :D obczajcie :D zwroccie uwage jak tam robic ciasto xD niezla polewka Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
bagienny Posted August 23, 2009 Report post Posted August 23, 2009 http://www.optymalnie.eu/2007/08/01/pizza-optymalna/ haha :D obczajcie :D zwroccie uwage jak tam robic ciasto xD niezla polewka To jest pizza zgodna z dietą niejakiego Kwaśniewskiego, czyli masa tłuszczu, minimum węglowodanów :P Ja jestem właśnie po pizzy by RS i jest rewelacja [; Niniejszym przepis otrzymuje mój znak jakości ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ainaruth Posted November 7, 2009 Report post Posted November 7, 2009 sos i dodatki każdy sobie dobiera (ja np nie lubię jakoś sosu ze świeżych ani puszkowanych pomidorów). Diabeł tkwi w cieście.. Mam swój przepis, ale wymaga posiadania thermomixa, w którym wyrabia się ciasto.. Ważne żeby do niego też ziół dosypać, z dołu było chrupiące i twarde na tyle, żeby kawałek pizzy nie wyginał się w ręce na wszystkie strony, a przy tym grube i miękkie w środku, żeby się nie nie smakowało jak zeschły naleśnik z posypką :) Piekę w ten sposób, że wsadzam do piekarnika nagrzanego do 100*C i w momencie włożenia podkręcam na 180*C. Po 25-30 minutach pizza jest gotowa do jedzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kaaban Posted November 9, 2009 Report post Posted November 9, 2009 sos i dodatki każdy sobie dobiera (ja np nie lubię jakoś sosu ze świeżych ani puszkowanych pomidorów). Diabeł tkwi w cieście.. Mam swój przepis, ale wymaga posiadania thermomixa, w którym wyrabia się ciasto.. Ważne żeby do niego też ziół dosypać, z dołu było chrupiące i twarde na tyle, żeby kawałek pizzy nie wyginał się w ręce na wszystkie strony, a przy tym grube i miękkie w środku, żeby się nie nie smakowało jak zeschły naleśnik z posypką :) Piekę w ten sposób, że wsadzam do piekarnika nagrzanego do 100*C i w momencie włożenia podkręcam na 180*C. Po 25-30 minutach pizza jest gotowa do jedzenia. to daj przepis, tak się składa, że posiadam thermomix :wink: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ainaruth Posted November 10, 2009 Report post Posted November 10, 2009 (edited) 2.5MT wody/mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek 30g drożdży trochę pieprzu i ziół prowansalskich 400g mąki pszennej Wszystkie składniki OPRÓCZ MĄKI wrzucić do naczynia i miksować temp 100*C, obr poz. 3, czas 45s (nagrzeje się pod 40*C). Można to potem na chwile zostawić. Potem wsypać mąkę i wyrabiać - interwał, czas 1 min (dla starszej wersji thermomixa, bez "trzymania" po bokach naczynia to będzie 2min). Ciasto od razu wyjąć z naczynia. Jeśli ma być odstawione do wyrośnięcia przed pieczeniem to lepiej na blasze niż w thermomixie. W ideale powinno być takie, żeby dało się rozciągać/rozwałkowywać bez potrzeby dodatkowego posypywania mąką. Dodatki to sprawa prywatna, więc nie ma sensu żebym się o nich rozwodził. Technika pieczenia: rozgrzać piec do 100*C, po czym wkładając pizzę podkręcić do 180*C. Piec 25-30min. Edited November 10, 2009 by ainaruth Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
nodek Posted December 18, 2009 Report post Posted December 18, 2009 Wczoraj zrobilem pizze Rs'a, i musze powiedziec, ze wypasiona, najlepsza domowa pizza jaka jadlem, dzieki za przepis Rs!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
whatafuuuck Posted April 23, 2010 Report post Posted April 23, 2010 Ta pizza jest mistrzowska. Polecam. Robiłem ją już wiele razy. Kto by się spodziewał, że na forum o takiej tematyce znajdę taki przepis :D 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
diego351 Posted September 2, 2010 Report post Posted September 2, 2010 No , no , nie powiem bo pizza robi szał . Oto moja pierwsza: Nie waham się stwierdzić że pizza z pobliskich pizzerii przy tej kuca. Sosik : Dodatki : Wyszła maksymalnie rewelacyjna. Polecam serdecznie , zwłaszcza że można zalansić przed znajomymi. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
yuucOm Posted September 9, 2010 Report post Posted September 9, 2010 Zawsze cienkie ciasto wychodzi ? Da się z tego przepisu grupe zrobić ? Coś ala pan pizza z pizzy hut ? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Marcin_gps Posted September 9, 2010 Report post Posted September 9, 2010 Jasne, dajesz ok 5g więcej drożdży i więcej mąki+wody. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...