Jump to content
RS

Pizza By Rs - Krok Po Kroku

Recommended Posts

Pizze by Rs robiłem już dwa razy, jedna próba była nieudana jeśli chodzi o ciasto, coś nei chciało rosnąć, więc zrobiłem nowe, po czym stare wykorzystałem do grissini - takich włoskich paluszków - wyszły idealnie, więc mogłem spokojnie zrobić na tym cieście pizze. Zdjęcie tylko mam z pierwszej pizzy.

 

Dodatki jakich użyłem to:

szynka, ananas, kukurydza, camembert no i oczywiście pomidorowy sos na masełku z ziołami, oraz ser żółty.

W drugiej pizzy użyłem jeszcze dodatkowo kurczaka i kiełbasy zamiast szynki, chciałem jajko, ale bylo za późno ;)

 

Dołączona grafika

Edited by Tony Soprano

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ! Zgadzam sie z tym co napisał ten temat, jeśli chodzi o składniki. Chciałbym osobiście dodać , ze dużą rolę grają inne czynniki. Pierwszym z nich jest temperatura i piec (powinno byc 400 C) oraz drugim sposób wyrabiania ciasta. Uważam że wystarczy dodac składnikow i mieszac byle jak, sa odpowiednie techniki. poza tym wcale sie nei zgadzam ze w pizzeriach robia lepszą pizze. Ostatnio byłem w New York Pizza i pizza smierdziała Rzygami. W telepizza ciasto było twarde i gumowe nie dalo sie tego zmielic w japie :/ Oczywisice sa tez lepsze pizzerie, ale ja osobiscie wole swoja pizze. wiem z czdgo ja robie i lepiej mi smakuje. No ale o gustach sie nie dyskutuje.

Wiec moja pizza wygląda tak:

 

Dołączona grafika

 

Sory za ketchup ale ja tego nie żrę, w garnku jest obok sos jogurtowy i pomidorowy. To moj stary zre ketchup dlatego tam stoi. no i oczywiscie dodam, ze niektorzy robia pizze twardą jak ciastko. Pizza powinna byc z przypieczona skórką ale w srodku miekka. Ser mozarella jak najbardziej ale nie wierze ze w pizzeriach zawsze daja 100% mozarelle, sam widziałem jak dawali wiórki żółtego sera. Mozarella jest biała i zamoczona w słonej wodzie. Osobiście nie wykładam blachy ciastem, wyrabiam ręcznie az do uzyskania kształtu koła. Powoli przyuczam sie do podrzucania, podglądam pizzerów w pizzeri dominuum, ale na razie jeszcze nie umiem w 100% dobrze tego robic. Na koniec dodam, ze moja pizza piecze się około 5-7minut :) a nie 25 jak mozna znalesc w google. :) Osobiście stosuje podobny przepis jak u kolegi zakładającego temat czyli:

-30g drozdzy

-2,5 szklanki maki - okolo 400 gram (ale to neio jest reguła moge sobie dac poł kilo i zmienic pozostałe składniki, wszytko sie robi na oko jak sie pare lat uczy gotowac.)

-niecała szklanka wody

- ze 3 albo i moze 5 łyzek oleju z oliwy, tez na oko jak wszystko :)

- łyzeczka albo imnie soli zalezy jak duzo ciasta :) tez na oko

-cukier dla drożdzy

 

Ciasto inaczej robie niz kolega , nie trzeba drożdzy iosobno wyrabiac w garnuszku mozna zrobic dziurke w mące i wsypac drozdze, no ale technika jak technika. Najważniejsze w pizzy jest ciasto , czas pieczenia, sposób wyrabiania, rodzaj pieca, temperatura. Składniki wole dawac z umiarem , nie daje całej masy na 10 cm wysokosci. Powinno sie dawac tak zeby wygladało apetycznie. O składnikach nie bede sie rozpisywał bo dla mnie najważniejsze jest ciasto. Tak na marginesie polecam pizze z oscypkiem i żurawiną :D

Edited by plastikman

Share this post


Link to post
Share on other sites

cale zycie sie ucze ;)

prawdziwa mozarella jest wlasnie w zalewie, w okrągłym kształcie tak jak na obrazkach w wiki, te w sklepie rzadko mają cos wspolnego z prawdziwą, ale i tak swietnie smakuje w pizzy/ smażona na patelni w panierce <3

a co do temp.

to mimo ze mam na tym piecu max 270 i termoobieg to wole na 200* z termo jechac, w 12-13min pizza jest gotowa

 

@HeatheN

chyba zapomniales troche sera na wierzch posypac jeszcze ;p

Edited by TeLe

Share this post


Link to post
Share on other sites

@HeatheN

chyba zapomniales troche sera na wierzch posypac jeszcze ;p

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza

 

Pizza ma ciasto, sos, ser na tym skladniki. Dzieki czemu w dobrym piecu (u mnie piekarnik z termoobiegiem) idealnie dodaki sie opiekaja i obsuszaja. Ser na górze= ZAPIEKNKA, poza tym warstwa sera "dusi" dodatki , i wychodzi na wpol surowa pieczarka, i cebula... cebula z pod sera nigdy nie wyjdzie zlota i chrupiaca!:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pizza

 

Pizza ma ciasto, sos, ser na tym skladniki. Dzieki czemu w dobrym piecu (u mnie piekarnik z termoobiegiem) idealnie dodaki sie opiekaja i obsuszaja. Ser na górze= ZAPIEKNKA, poza tym warstwa sera "dusi" dodatki , i wychodzi na wpol surowa pieczarka, i cebula... cebula z pod sera nigdy nie wyjdzie zlota i chrupiaca!:P

ja tam sie stosuje do przepisu RS czyli wiekszosc sera pod spód, mniejsza część na góre i pizza wychodzi znakomita :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ser na górze= ZAPIEKNKA, poza tym warstwa sera "dusi" dodatki , i wychodzi na wpol surowa pieczarka, i cebula... cebula z pod sera nigdy nie wyjdzie zlota i chrupiaca!:P

Nie słuchałeś :P RS dokładnie o tym mówił, co nie zmienia faktu, że troszkę sera się daje (25% sera). ;) 

Edited by MaciekCi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z dzisiejszej obiado-kolacji.

Ciasto robiłem tak jak plastikman, wyrabiałem 5 minutek - wyszło rewelacyjne. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie wewnątrz.

Na sosiku leży 30 dag sera żółtego (pospolita gouda) pieczarki, cebula, kukurydza, oliwki, szynka, salami, salami, salami, serek :D

 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

 

Zrobiłem już w zyciu z 50 pizz/calzone ale TA wyszła niesamowicie smaczna :)

Edited by victor89

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.optymalnie.eu/2007/08/01/pizza-optymalna/

 

haha :D obczajcie :D zwroccie uwage jak tam robic ciasto xD

niezla polewka

To jest pizza zgodna z dietą niejakiego Kwaśniewskiego, czyli masa tłuszczu, minimum węglowodanów :P

 

Ja jestem właśnie po pizzy by RS i jest rewelacja [;

Dołączona grafika

Niniejszym przepis otrzymuje mój znak jakości ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sos i dodatki każdy sobie dobiera (ja np nie lubię jakoś sosu ze świeżych ani puszkowanych pomidorów). Diabeł tkwi w cieście..

 

Mam swój przepis, ale wymaga posiadania thermomixa, w którym wyrabia się ciasto.. Ważne żeby do niego też ziół dosypać, z dołu było chrupiące i twarde na tyle, żeby kawałek pizzy nie wyginał się w ręce na wszystkie strony, a przy tym grube i miękkie w środku, żeby się nie nie smakowało jak zeschły naleśnik z posypką :)

Piekę w ten sposób, że wsadzam do piekarnika nagrzanego do 100*C i w momencie włożenia podkręcam na 180*C. Po 25-30 minutach pizza jest gotowa do jedzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sos i dodatki każdy sobie dobiera (ja np nie lubię jakoś sosu ze świeżych ani puszkowanych pomidorów). Diabeł tkwi w cieście..

 

Mam swój przepis, ale wymaga posiadania thermomixa, w którym wyrabia się ciasto.. Ważne żeby do niego też ziół dosypać, z dołu było chrupiące i twarde na tyle, żeby kawałek pizzy nie wyginał się w ręce na wszystkie strony, a przy tym grube i miękkie w środku, żeby się nie nie smakowało jak zeschły naleśnik z posypką :)

Piekę w ten sposób, że wsadzam do piekarnika nagrzanego do 100*C i w momencie włożenia podkręcam na 180*C. Po 25-30 minutach pizza jest gotowa do jedzenia.

to daj przepis, tak się składa, że posiadam thermomix :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

2.5MT wody/mleka

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

2 łyżki oleju/oliwy z oliwek

30g drożdży

trochę pieprzu i ziół prowansalskich

400g mąki pszennej

 

Wszystkie składniki OPRÓCZ MĄKI wrzucić do naczynia i miksować temp 100*C, obr poz. 3, czas 45s (nagrzeje się pod 40*C). Można to potem na chwile zostawić. Potem wsypać mąkę i wyrabiać - interwał, czas 1 min (dla starszej wersji thermomixa, bez "trzymania" po bokach naczynia to będzie 2min).

Ciasto od razu wyjąć z naczynia. Jeśli ma być odstawione do wyrośnięcia przed pieczeniem to lepiej na blasze niż w thermomixie. W ideale powinno być takie, żeby dało się rozciągać/rozwałkowywać bez potrzeby dodatkowego posypywania mąką.

 

Dodatki to sprawa prywatna, więc nie ma sensu żebym się o nich rozwodził.

Technika pieczenia: rozgrzać piec do 100*C, po czym wkładając pizzę podkręcić do 180*C. Piec 25-30min.

Edited by ainaruth

Share this post


Link to post
Share on other sites

No , no , nie powiem bo pizza robi szał . Oto moja pierwsza:

 

 

Dołączona grafika

 

Nie waham się stwierdzić że pizza z pobliskich pizzerii przy tej kuca.

 

 

Dołączona grafika

 

Sosik :

 

 

Dołączona grafika

 

Dodatki :

 

Dołączona grafika

 

Wyszła maksymalnie rewelacyjna. Polecam serdecznie , zwłaszcza że można zalansić przed znajomymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...