Robertg Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Witam! Zakupiłem właśnie takowego Asusa. Czytając to forum widzę, że jest tu wielu dobrze znających sie na rzeczy. Może znajdę odpowiedź na parę pytań dotyczących tej płyty? 1. Na czym polega ten ASUS EZ-Backup? To znaczy wiem, że jest to kontroler Silicona, Można zworką ustawić Raid0 lub 1, bądź ustawić w trybie 10 wykorzystując dodatkowo kontroler Intela. Ale co jest w tym takiego niezwykłego, co rózni go od innych kontrolerów HD? Czy gdy mam podłaczone dyski np. w trybie Raid 0 na tym kontrolerze mogę bezproblemowo zainstalować WinXp. Do tej pory dyski podłączone na innym kontrolerze niż intel, wymagały podczas instalacji (F6) dodatkowych sterowników, a tu na płytce nic nie znalazłem oprócz intelowskich i Jmicron, zresztą gdy w biosie mam ustawiony Raid to też muszę włożyć dyskietkę ze sterownikami dla intela 2. Czy istnieje możliwość wyłączenia karty WiFi-AP Solo, tak aby nie była rozpoznawana przez Menedżera urządzeń, np czy istnieje jakaś opcja w biosie, tak jak do innych urządzeń zintegrowanych na płycie. Ja jakoś nie znalazłem. Wiem, że można wyłączyć w menedżerze, ale może istnieje inny sposób? 3.Przeraża mnie temp. MB. do tej pory płyty które miałem nie przekraczały 35 st. a tu cały czas grubo powyżej 40. Jaka jest bezpieczna temp. dla MB? Edytowane 19 Września 2006 przez Robertg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkamil Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 2. Czy istnieje możliwość wyłączenia karty WiFi-AP Solo, tak aby nie była rozpoznawana przez Menedżera urządzeń, np czy istnieje jakaś opcja w biosie, tak jak do innych urządzeń zintegrowanych na płycie. Ja jakoś nie znalazłem. Wiem, że można wyłączyć w menedżerze, ale może istnieje inny sposób? 3.Przeraża mnie temp. MB. do tej pory płyty które miałem nie przekraczały 35 st. a tu cały czas grubo powyżej 40. Jaka jest bezpieczna temp. dla MB? Wylaczenie WiFi polega na wyciagnieciu ze slota, bo to nie jest zintegrowana karta, co wiecej, jesli juz zalozyles plyte to bedziesz musial jak wyciagnac, bo jakis madry wpadl na pomysl, ze karta jest dodatkwo przykrecana do pcb plyty i leb sruby jest od drugiej strony :-) U mnie tez tem chipa jest spora, no asusik byl juz troche katowany i jakos nic sie nie dzieje, jesli nei bedziesz szalenczo krecil, to mysle, ze wysokie temp na chipie nie beda dla niego wielka krzywda ;-) Co co ez-backup to zdaje sie, ze jego wyjatkowosc posrod innych kontrolerow polega na tym, ze mozesz sobie postawic na nim radia majac dyski z danymi i nie tracisz tych danych przy tworzeniu macierzy - tak mie sie przynajmniej wydaji ;-) Jesli bladze, to niech mnie ktos poprawi :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 1.Czyli rozumiem, że gniazdo WiFi jest po prostu tak jakby dodatkowym kontrolerem USB i płyta nie "zgłupieje" gdy wyjmę tę kartę. 2.No mnie by interesowała graniczna temp. MB. Płyty nie katuję, w tej chwili jest P930 3.Czyli jeżeli dyski, które teraz mam w Raid0 na kontrolerze intela przepnę w EZ-Backup to ten Raid będzie widoczny i nie stracę nic z danych na tych dyskach? Oczywiście ustawiam zworkę na Raid0. Ale jak jest przy instalowaniu WinXP z tego kontrolera nie potrzebuje żadnych sterowników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexor6 Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Witam wszystkich. Dołączyłem do klubu i ten topik pomógł mi w podjęciu decyzji odnośnie doboru komponentów :) Dzięki za radę wszystkim którzy służyli mi radą na PW :) W ciągu ostatnich 2 tyg. pogoniłem opka, geile na TCCD i DFI. Jak narazie zero problemów z mobo . Co do OC to czuć potencjał ale temperaturki mnie zaskakują, mam 45 i 47 stopni w idle na ustawieniach z sygnaturki. Moja grafa niestety dość znacznie podnosi mi temperaturę w budzie. Następnym krokiem będzie WC. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Witam! Zakupiłem właśnie takowego Asusa. Czytając to forum widzę, że jest tu wielu dobrze znających sie na rzeczy. Może znajdę odpowiedź na parę pytań dotyczących tej płyty? 3.Przeraża mnie temp. MB. do tej pory płyty które miałem nie przekraczały 35 st. a tu cały czas grubo powyżej 40. Jaka jest bezpieczna temp. dla MB? U mnie temp oscyluje w granicach 45-50 stopni. I w sumie takowa byla nawet zanim zaczalem podkrecac o ile pamietam. Obecnie mam 3400 (425x8) przy 1,3875v. U Ciebie jaka jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkamil Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 1.Czyli rozumiem, że gniazdo WiFi jest po prostu tak jakby dodatkowym kontrolerem USB i płyta nie "zgłupieje" gdy wyjmę tę kartę. 2.No mnie by interesowała graniczna temp. MB. Płyty nie katuję, w tej chwili jest P930 3.Czyli jeżeli dyski, które teraz mam w Raid0 na kontrolerze intela przepnę w EZ-Backup to ten Raid będzie widoczny i nie stracę nic z danych na tych dyskach? Oczywiście ustawiam zworkę na Raid0. Ale jak jest przy instalowaniu WinXP z tego kontrolera nie potrzebuje żadnych sterowników? 1. Cos jakby usb, chociaz ten slocik jakis taki inny, nie jak pci-e i usb tez nie przypomina. Plyta nie zglupieje, no przynajmniej ja po swojej nie zauwazylem objawow zglupienia ;-) 2. Nie mam pojecia jaka jest, moze intel na swoich stronach pisze cos o bezpiecznych temp. dla chipa 975x? 2. Wydaje mi sie, ze tak wlasnie bedzie (przy czym zaznaczam, ze empirycznie tego nie badalem). No wlasnie, sterow do xp chyba nie potrzeba - to tez rozni ten kontroler od innych "raid'ow". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alt Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 cacyk i jak poradziłeś sobie z Tym Wolnym POSTEM? ahh... a mogłem kupić Intel Bad Axe :-| :-| :-| Pozdrawiam BTW To podobno najlepsza płyta pod E6600 <_< <_< zauważyłem , że nie tylko ja mam problem z wolnym POST .. może To jakieś walnięte egzemplarze walniete kontrolery albo coś :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertg Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 U mnie temp oscyluje w granicach 45-50 stopni. I w sumie takowa byla nawet zanim zaczalem podkrecac o ile pamietam. Obecnie mam 3400 (425x8) przy 1,3875v. U Ciebie jaka jest ? W tej chwili 39, otwarte okno(czyli niska temp otoczenia), boczny nawiew wentylator 120. Po odłączeniu wentylatora temp podnosi się do 45 st. A bywało już że dobijała do 50. Założenie tego wentylatorka dołączonego do płyty nie wpływało w żaden sposób na temp. MB. Ciekawe jakie temp MB występują na płytach które nie mają heatpipe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Gdzieś się natknąłem że Skystar2 chyba nie działa na tej płycie,ale palca nie dam obciąć.Znajdę linka to zapodambyłbym bardzo wdzięczny jakbyś znalazł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Mam w biosie ustawione hasło na odpalenie kompa. Czasami jest tak że komputer wstaje a ja nie mogę wpisać hasła. Kalawiatura jakby nie statrowała. Muszę robić reset. Dzieje się to sporadycznie. Też tak macie uzytkownicy WDH ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Jeżeli masz klawiaturę na usb podepnij ją pod dodatkowy śledź powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 byłbym bardzo wdzięczny jakbyś znalazł No właśnie nie moge sobie przypomnieć gdzie to czytałem,ale wpisz w google; Skystar2 + P5wdh i będzie wszystko jasne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Podpiąłem pod śledzia i nadal czasami nie łapie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) W tej chwili 39, otwarte okno(czyli niska temp otoczenia), boczny nawiew wentylator 120. Po odłączeniu wentylatora temp podnosi się do 45 st. A bywało już że dobijała do 50. Założenie tego wentylatorka dołączonego do płyty nie wpływało w żaden sposób na temp. MB. Ciekawe jakie temp MB występują na płytach które nie mają heatpipe To nie tak zle w sumie jak kolo 40stu. Ale teraz mam pytanie bo sam sie juz pogubilem, temp plyty glownej wg everesta to jest temperatura czego ? Napisz dokładniej,na jakim FSB i dzielniku pamięci to sie dzieieje ? Gdyby to było FSB 400MHz 1:1 to rzeczywiscie dziwne. :wink: Byc może mobo(FSB) już nie wyrabia,bo ona już tak ma że na SPD na auto idzie wyżej. :wink: Popróbuj takie testy przy FSB 380MHz,tutaj powinna jeszcze luźno biegać. :wink: Przy manual SPD mam: HP3=disabled DRAM TT=disabled Tak mialem fsb 400 i 1:1. I napiecia bralem od 2.00 do 2,1v i nic. Co do fsb mniejszego sprobuje pozniej jak znajde wiewcej czasu ...praca itp :/. DRAM TT dopiero wylaczylem bo mialem na Auto ale nie mam pewnosci czy czasem wczesniej tego nie probowalem. Ale obecnie mialem Auto. Edytowane 20 Września 2006 przez Kinslayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 No właśnie nie moge sobie przypomnieć gdzie to czytałem,ale wpisz w google; Skystar2 + P5wdh i będzie wszystko jasneno szukam i szukam i nic nie ma :( na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Wrzuciłem kolejną partę bloków na mobo. Właścicieli P5WDH posiadających WC powinien zainteresować Abadon na NB. Polecam Chipset odczuł spoooooorą ulgę. I jak widać da się założyć go na dwóch zapinkach co ważne obyło się bez jakichkolwiek zniszczeń :) Edytowane 21 Września 2006 przez Interloper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Wrzuciłem kolejną partę bloków na mobo. Właścicieli P5WDH posiadających WC powinien zainteresować Abadon na NB. Polecam Chipset odczuł spoooooorą ulgę. I jak widać da się założyć go na dwóch zapinkach co ważne obyło się bez jakichkolwiek zniszczeń :)Fajnie. :) Też myślałem o Abadonie NB,te haczyki są na wyposażeniu bloczku czy dorabiałeś ? No i najważniejsze,czekamy na testy max FSB :) to dodatkowo wersja z 1,85V mch. :rolleyes: Edit: Są na wyposażeniu to jesy wersja na I875. A na testy max fsb trzeba będzie poczekać bo nie mam teraz na to czasu. Dzisiaj moje imieniny :PSpoko,poczekamy. :lol2: Wszystkiego najlepszego. :) Edytowane 21 Września 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Są na wyposażeniu to jesy wersja na I875. A na testy max fsb trzeba będzie poczekać bo nie mam teraz na to czasu. Dzisiaj moje imieniny :P Edytowane 21 Września 2006 przez Interloper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Piekna sprawa WC na NB. Musze cos takiego skolowac dla siebie, bo wiecej niz 446 nie pociagnie moje mobo...Vmod odpada, bo widac wyraznie ze to z powodu ciepla... na 1.7 i 1.8 jest tak samo-roznica 2 fsb. Zle docisniety radiatorek, to natomiast 10-20fsb mniej....wnioski chyba rpawidlowe mam, co ? Edytowane 21 Września 2006 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Ja zarzucilem u siebie na P5B deluxe zalmana zoltego na NB + cooler 40X40 i mam 30 stopni przy FSB 450... po prostu te heatpipe'y transportuja cieplo z mosfetow na mostek... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Kurde mam ninje, 2x 120mm, 2x80 i 2x92mm w obudowie i mam problemy z 412 mhz :/ na 1,6 nie daje rady ;/ a pozatym mam problem z ramem powyzej 400 nie chce chodzic :/ nie wiem ocb :/ ponawiam prosbe o podanie wasszych konfigow. Interloper 1# E6600 @ 3.98Ghz :o Napisz jakie masz chlodzenie itp i jak Ci sie udalo to zrobic plz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 @banan slepys ? Jego chlodzenie stoi kolo i kopie cie w twarz.... patrz 6 postow wyzej... Jesli masz pierwszy rev plyty, to i tak niezle jak 412. Przy max fsb pamieci nie beda ci dzialac 1:1 tylko 4:3. A po drugie, to ile ty chcesz na AC zrobic MHz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Interloper , co dokladnie masz schlodzone tymi niebieskimi radiatorami ? Bo chyba cos jeszcze oprucz mosfetow, tak ?? banan , a moze chodzi o zasilacz, chief 400 wat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Przeciez widac ze cewki ma chlodzone. Mosfety wlasnie nie ma, ma nawiew na nie w postaci ambera 120x120, jesli dobrze widze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Dokładnie tylko że to amber 80mm chwilowo bo ciągle nie przyszły do mnie radiatory na mosfety :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 (edytowane) Mam małe pytanko odnośnie tej mobo, czy to jest najnowsza revision: Revision: 1.02G czy jest jeszcze nowsza? Edytowane 24 Września 2006 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 (edytowane) Jak uruchomić na tej płycie drugi slot pci-e chodzi mi o dodanie drugiej karty graficznej tak by pracowały jako ''dual screen'' Ps. Płyta sama przełącza pci-e w tryb 2x8 po włożeniu drugiej karty. Niestety druga karta nie jest aktywna, pod windows też jej nie widać. Próbowaliście podłączać vga w dolny slot pci-e?? Edytowane 23 Września 2006 przez rxg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Niestety podłączenie klawy pod sledzia nie zmieniło problemu. Nadal czasami jej nie chce załapać. W biosie ją wykrywa ale nie chce od niej przyjąć nic. Mam wrażenie że to mobo się zawiesza poprostu albo USB się zawieszają. Może reklamować płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Niestety podłączenie klawy pod sledzia nie zmieniło problemu. Nadal czasami jej nie chce załapać. W biosie ją wykrywa ale nie chce od niej przyjąć nic. Mam wrażenie że to mobo się zawiesza poprostu albo USB się zawieszają. Może reklamować płytę? dokladnie taki problem mialem u znajomego na gigabyte pod amd, troche inna bajka, ale rozwiazanie było trakie, ze przegralismy stary od klawy do windows/system i do windows/system32/drivers z innego windowsa, niestety nie pameitam jaki to był, ale podejrewam sp1 --> sp2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacyk Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 no i wiecie juz czemu tak dlugo trwa botowanie ??? ja mam ten sam problem - okolo 15-20 sekund :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...