Master78 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Witam, Posiadam taki zestaw: MB: ASUS P5W DH Deluxe RAM: Corsair Twin2X DDR2 2x 512MB 800MHz CL5-5-5-12 GFX: ASUS GF 7600 GT CPU: C2D 6600 - 2.4GHz (BOX - zatem AC) HDD: PATA (133) Maxtor 120GB na 7200RPM i PATA (100) IBM Deskstar 40GB na 7200RPM Optyczne: Teac CD-RW + Nec DVD-RW 3540A SFX: Creative SB Audigy 2ZS na PCI Obudowa: Midi-T Codegen - juz zabytek, do tego ciasnawy z otw. went. u gory i wylotem powietrza na tylnim panelu (wentyl 80x80mm) PSU: Tagan 430W U15 W moim przypadku, bez zadnego OC w BIOSie po ok 15-30min temp. sa nastepujace: CPU - ok. 35-40'C (max), zas MB ma ok. 55-60'C!!! Zatem widzicie, ze temp jedne z wyzszych do tego bez OC. Napisalem do ASUSa - 'taka temp. jest dla tej plyty NORMALNA' i wszystko w temacie. W moim przypadku plyta dotarla do mnie z BIOSem 701 i zrobilem upgrade do 1305 - zadnych problemow poza wstawaniem po wlaczeniu zasilki i wylaczaniu sie (jak opisywali niektorzy w tym watku) nie bylo. POST trwa dosc przyzwoicie - ok. 5-10sek., a w BIOSie wylaczylem wszystko co sie dalo z tego czego nie uzywam - taka mania ;) Bude musze zmienic, bo temp, i swist wentyli jest jednak meczacy. Interesuje mnie Chieftec Big-T plus za czas jakis OC - firmy CPC (www.cpc.pl) - czy znacie ja i macie jakies doswiadczenia pozytywne albo negatywne? Co do MOBO to mam pytanie takie - czy przy tym sprzecie, zasilka Tagana j.w. (430W) da rade? Troche slyszalne zrobily sie jej wentyle, ale sama zasilka goraca nie jest - wzglednie ledwie ciepla. Mam takze pytanie, czy w tym zasilaczu przelacznik zasilania 12V powinien byc w pozycji COMBINE, czy SPLIT? Sorki, ale nie kumam jeszcze zasilania tego typu :) Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Czy komuś z użytkowników tej płyty zdarzają się zupełnie bez powodu blue screany, bo mi dość często, 1 tydzień spokoju i nagle ciach i tak w kółko, przeważnie na krótko po uruchomieniu systemu? Nie mogę zlokalizować przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 mi nie zdarzył się ani jeden za to teraz nie mogę zrobić upa biosu spod windy bo jakis blad zgłasza :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Z windy też mi się nigdy nie udało, dyskietka się przydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Tak czytam ostanie posty i troche zaczynam sie bac, przyznam sie ze napalilem sie na ta plyte [P5w Dh Deluxe] bo ma min. PILOT zdalnego sterowania. Pytanie: Czy jest jeszcze jakas inna sensowna plyta z dobrym oc i wyposazeniem posiadajaca PILOT [niekoniecznie ASUS] ?? Bo ja nie znalazlem. Edytowane 25 Września 2006 przez FanEk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Tak czytam ostanie posty i troche zaczynam sie bac, przyznam sie ze napalilem sie na ta plyte [P5w Dh Deluxe] bo ma min. PILOT zdalnego sterowania. Pytanie: Czy jest jeszcze jakas inna sensowna plyta z dobrym oc i wyposazeniem posiadajaca PILOT [niekoniecznie ASUS] ?? Bo ja nie znalazlem. No jasne, że jest podłączasz kompa pod telewizor i masz z pilotem :lol: A tak na poważnie to innej z pilotem nie ma, ta P5w Dh Deluxe jest jedyna B-) PS. Zadałem wcześniej pytanko i widzę, że nikt nie odpowiada, czy może nikt nie wie jaka jest najnowsza revision tej płyty: P5w Dh Deluxe, spotkałem się z wersją 1.02G, może posiadacze niech napiszą jaką mają? Edytowane 25 Września 2006 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacyk Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 mi ani raz ni wyskoczyk niebieski ekran, za kazdym razem upgrade biosu robie w windowsie ALE WK...A MNIE TO DLUGIE BOTOWANIE......... nie macie pojecia jaka przyczyna...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 szczerze powiem ze mimo wszystko narazie nie wymienilbym tej plyty na zadna inna, jestem zadowolony a to ze teraz nie moge upa biosa zdrobic spod windy to pewnie winny jest moj smietnik pod xp-ekiem, pozatym niemam zadnych problemow ani z czasem botowania ani bluescreenów ani nic, jak sie pojawia problemy napewno napisze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Czy komuś z użytkowników tej płyty zdarzają się zupełnie bez powodu blue screany, bo mi dość często, 1 tydzień spokoju i nagle ciach i tak w kółko, przeważnie na krótko po uruchomieniu systemu? Nie mogę zlokalizować przyczyny. Bluescreeny występują bez OC? I w jakich momentach (Winda, gry itp?) Zadałem wcześniej pytanko i widzę, że nikt nie odpowiada, czy może nikt nie wie jaka jest najnowsza revision tej płyty: P5w Dh Deluxe, spotkałem się z wersją 1.02G, może posiadacze niech napiszą jaką mają? Jest tylko 1.02G ale występuje w dwóch odmianach starsze płyty z VMCH do 1.65 oraz nowsze z VMCH do 1.85V. Nowsza wersja posiada bios od 9xx w górę najczęściej 1xxx poza tym zauważyłem że nowsze płyty posiadają inny dodatkowy wentylator. Edytowane 25 Września 2006 przez Interloper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Bluescreeny występują bez OC? I w jakich momentach (Winda, gry itp?) Pokazuja sie zupełnie z niewiadomych powodów, zaraz po zalogowaniu systemu w windzie, po około 15 sekundach, nie pamiętam innych przypadków, OC czy też nie-występują te same objawy. Pamiętam jak kupiłem tą płyte i stawiałem sysa, załadowałem wszystkie stery i inne programy, zrobiłem resa, ponowny rozruch i po czasie BSOD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Jest tylko 1.02G ale występuje w dwóch odmianach starsze płyty z VMCH do 1.65 oraz nowsze z VMCH do 1.85V.Ale kupując po czym można poznać jak wszystkie mają revision 1.02G? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 JA dostalem z serwisu nowke, nowe mobo z mozliwoscia 1.85. Nie ma dodatkowych fanow ani nic, poznac jedynie po biosie, no i po tym, ze leci na fsb 470 ;) A ci co sie pytaja jakie mobo, polecam przejrzec dzial : PurePC.pl - Forum Dyskusyjne > Sprzęt i Podkręcanie > Procesory i płyty główne > Socket 423/478/775/479 latwo znajdziecie cos dla siebie. innej mobo z pilotem nie znajdziesz :) Ja bootuje przy 450 i trwa to naprawde kriciutko... Bsod nie mam, tylko same resety lub freezy - za duze OC etc. Juz ktos powiedzial, ze ten ruch asusa(2 odmiany mobo) moze spowodowac czeste padanie mobo :D, lub duuuzy rynek wturny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacyk Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ja bootuje przy 450 i trwa to naprawde kriciutko... ...jak Wy to robicie ??? 450mhz ?????? :blink: powiecie mi co jak ustawic w biosie zeby komp. ruszyl z szyna 350mhz ...(chlodziwo - ninja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ja bootuje przy 450 i trwa to naprawde kriciutko... ...jak Wy to robicie ??? 450mhz ?????? :blink: powiecie mi co jak ustawic w biosie zeby komp. ruszyl z szyna 350mhz ...(chlodziwo - ninja) daj nizszy mnoznik, wyzsze vmch i boot. na AC i mnozniku 11 to raczej na 450 Ci nie wstanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Witam Jestem troche załamany 2 miesiące rzeźbienia przy kompie Chłodzenie wodne, smarowanie mostków, setki wentylów na każdy grzejący sie element. Wszystko to dało efekt w postaci bardzo niskich temperatur: Tylko co z tego, jak płyta nie chce wstać już przy 345 Mhz, a przy 340 winda sie dławi Albo mam słabe mobo, albo robię coś nie tak. Pamiątki mam Gelile ultra 800 4.4.4.12 i ustawiam je zawsze równo lub poniżej 800 mhz Zmiana napiecia w procku nic nie daje Większośc ustawień w biosie (wersja 1304) mam na auto ( może tu jest przyczyna, może powinienem coś zmienić ?) help !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) Ustaw w biosie: SPD=auto HP3=disabled DRAM TT=disabled Vmch=1.65V (1,85V jak masz nową rewizję) Daj znać czy pomogło. Edytowane 26 Września 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 od razu lepiej B-) Dziwna sprawa przy FSB 450Mhz bios juz nie wstaje ale przy FSB 460Mhz, C2D@4014 GHz ładuje mi windowsa, pojawia się pulpit a potem zwiecha. Mam strzasznie dużo zainstalowanych programów, może czysta winda chodziłaby dłużej. Przydałoby się 1.85 v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) dzielnik 6:8 - everest wymiata :E co do tego fsb to bardzo ciekawa sprawa :/ na strap to nie wyglada... aco na 451? Edytowane 26 Września 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 to samo, a powyżej 465mhz komp juz nie wstaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Jacek-Placek, jakie masz temperatury przy tak wykręconym procku, oraz napięcie, testowałes go wczesniej na AC, może jakies porównanie zrobisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 chłodzenie sprawuje się wyśmienicie temperatury są podane na dole w tray`u obok zegara: pierwsze cztery od prawej to : mobo, procek, rdzenie procka, potem temp grafiki i napięcia Od razu zainstalowałem WC, więc nie mam jak porównać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 pierwsze cztery od prawej to : mobo, procek, rdzenie procka, potem temp grafiki i napięcia Coś mi tu nie gra. Mobo to 47*C czy 31*C? Rdzenie proca mają niższe temperatury niż procek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 człowieku ktora prawa strona jest u ciebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) człowieku ktora prawa strona jest u ciebie? Moje wątpliwości wzbudza temperatura procesora i ich rdzeni. Może to zinterpretujesz? Dlaczego temperatura rdzeni (z diody) jest niższa od temperatury procesora? Edytowane 26 Września 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Master78 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Czołgiem OC-fantycy ;) Nie zdazylem sprawdzic rev mojej mobo, ale z pewnoscia w BIOSie nie mam 1.85V na MCH (dobrze pamietam?)... Na chlodzeniu AC sprzet sie grzeje jak piec martenowski - bez zadnego OC i w idle'u :/ Procek w BIOSie ma 36'C, to samo mowi PC Probe, ale juz Everest podaje temp na rdzeniach rowny 55'C na kazdym!! Taka sama temp. na NB mobo :/ Zajrze dzis jaka rewizja u mnie na plycie i dam znac. Jak obrobie bank, to instaluje WC. Czy ktos slyszal i uzytkowal WC firmy CPC? BTW moje pamiatki do Corsairy w dualu (2x512MB) na 800MHz ale z timingami 5-5-5-18. BIOS rzecz jasna wywala na auto ze to prekdosc 667MHz, wiec dalem recznie na 800MHz i jest OK. Ale everest daje dziwny wyniki - dzielnik to 12:8, a timingi to 5-5-5-2... Nie rozumiem o co lotto - ktos pomoze? W testach everesta wydajnosc takiego ustawienia pamieci i tak czesto miesci sie nieco wyzej od platformy na i975X z C2D X6800 lub nizej niz ten sprzet. Ostatnie pytanie: jak to jest z tym mobo (P5W DH Dlx) - obsluguje i975X pamieci 800MHz, czy nie? Wg info z everesta (v 3.01 czy 3.1...) MCH radzi sobie z ramem na max 667MHz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Ojoj widze ze zbyt duzo to nie czytales. CPC to kupa PLyta obsluguje pamieci 800 a nawet wyzsze. Wystarczy spojrzec po sigach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Moje wątpliwości wzbudza temperatura procesora i ich rdzeni. Może to zinterpretujesz? Dlaczego temperatura rdzeni (z diody) jest niższa od temperatury procesora?norma. zmiana biosu i mozesz miec rozne temp. proca,. w moim przypadku zmiana biosu dala jakies +20st w odczycie, oczywiscie temp. z CT i TAT bez zmian, no i teraz mam sytuacje, ze asus probe podaje temp wyzsza niz wspomniane programy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Właśnie... Mam starą wetrsję w VMCH do 1.65. W sklepie jest 5 paczek. Mogę sobie zamienić na jedną. Ale jak poznam która jest nowa z VMCH do 1.85? Nie moge ich wkładać do kompa wszystkich... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexor6 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Moją kupowałem w Gralu i ma Vmch 1,85. Pewnie mają wszystkie takie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Właśnie... Mam starą wetrsję w VMCH do 1.65. W sklepie jest 5 paczek. Mogę sobie zamienić na jedną. Ale jak poznam która jest nowa z VMCH do 1.85? Nie moge ich wkładać do kompa wszystkich... Można poznać po naklejkach na opakowaniu. Które są które? Tutaj odsyłam do XS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...