Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

no to ja nie wiem co u mnie jest nie tak. teraz nawet nie moge dac pamieci na 800 (na stadardowe ustawienia) czyli z mnoznikiem 1:3. mailem jeszcze taki objaw ze jak zainstalowlem audigy i zresetowalem kompa to potem sam sie resetowal kilka razy az wywalilo mi bios pisalo e error ccheck sume. msusialem wywalic audigy i grafe wsadzic na pci, z dyskietki chcialem wgrac bios i jak wczytal go to pojawil sie komunikat check sume AE=61 i czy na pewno chce wgrac ten bios hmm wczesniej nie mialem tego komunikatu . olalem bios wsadzilem znowu bebechy i plyta sie opamietala. takze jakiekolwiek zmiany w biosie robia u mnie problemy. zmiany OC. no jak wywale galaxy to jest lepiej da sie podrecic ale stabilnie doszedlem tylko do chyba 2,4 :( przy 2,8 nie przechodzi super pi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wkurzam sie nie milosiernie bo nie moge nic podkrecic...przy kazdym podkreceniu FSB = bios recovering

zmienilem BIOS'a na F4

System Memory Multiplier z auto zmieniam na 2

PCO zostawiam na auto

probowalem tez timingi zmniejszyc na 5-5-5-15 i tez nic...zawsze sie kaszani...co robie zle ???

pozdro

ps aha , i jak zrobic aby przy recoweringu biosa ten domyslny byl inny od f1 ??? bo nie chce mi sie ciagle wgrywac ...

Edytowane przez czekus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba przy update bios jest mozliwosc wybrania

-jest maina bios update

- nastepna pozycja chyba backup bios czy jakos tako pewnie trzeba ten drugi zupdetowac

widze ze w konfiga masz krafe gigabyte i tez masz problemy no i plyta DS3. myslalem ze tylko przy konfigu ds4 i galaxy sa takie walki a tu prosze. wie ktos czy z kartami ze stajni ATI tez sa takie walki. mam mozliwosc sprzedania mojego galaxy ale w tej cenie cikawa proposycja jest chyba tylko HIS 1300 albo his 1650 z tym ze ciezko je dostac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba przy update bios jest mozliwosc wybrania

-jest maina bios update

- nastepna pozycja chyba backup bios czy jakos tako pewnie trzeba ten drugi zupdetowac

widze ze w konfiga masz krafe gigabyte i tez masz problemy no i plyta DS3. myslalem ze tylko przy konfigu ds4 i galaxy sa takie walki a tu prosze. wie ktos czy z kartami ze stajni ATI tez sa takie walki. mam mozliwosc sprzedania mojego galaxy ale w tej cenie cikawa proposycja jest chyba tylko HIS 1300 albo his 1650 z tym ze ciezko je dostac

zapisanie aktualnego Biosa konczy sie fiaskiem...:( no coż bed esie bawil...

a co do karty to moze nie byloby takich jak jakbym ustawil odpowiednia wartoąc czaestowtliwosci PCI

jaką ustawiasz przy oc u siebie ??? na suto czy 100 czy jak ??

witam ponownie ...wreszcie cos sie ruszylo :D

tym razem na F5 wszysko -no problem (poza):

- dojechalem sobie skromnie (na boxowym coolerze) do 313 FSB ale problem poleca na tym ze CPU-z pokazuje mi voltage 1.424v (nie zmienialem -> ustawione na 1.325v) i temp poszla tez od razu o 2-3 stopnie - to normalne???

- PCi jest na auto - czy podkreca mi rowniez kart graficzna...to jej temp tez wzrosla o 2 stopnie (ale zegary sa takie jak byly - karta nie krecona)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S

kiedy zrobia dobry bios do ds4 wrrr

Wiele osób czeka na następne wydanie biosu. Sądząc po częstotliwości ukazywania się poprzednich wersji myślę, że nastąpi to dziś ew. jutro.

Czy ktoś mógłby mi zgrać biosa z grafy galaxy 7600GS 1.2 ZLM ale z pierwszego PCB - czyli duży zalman + radiatorki na pamiątki?? Byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja daje na 100 pci-e ale jakso to nie pomaga no chyba ze mam stara karte na pci wtedy moge sobie krecic.

czekus a probowales wiecej niz 313 ? jestem ciekaw ile teraz wyciagniesz .

P.S

kiedy zrobia dobry bios do ds4 wrrr

no probowalem - doszedlem bez problemu do 7x333 ale na tym koniec bo mam troche stracha ...napiecie poszlo automatycznie na 1.424v a temp systemu i probka o 10 stopni!!! (procek 50)

no i te pci ...nie wiem ale wydaje mi sieze karta tez sie auto kreci bo temp o 2-4 stopni wiecej ...wie cnie wiem ...musze przeciez pamietac ze mam boxowe chlodzenie ...- to 1 ...a 2 - ze mam karte graf z silent pipe - czyli grzalke ktorej temp w spoczynku wyniso 66stopni!! na razie nie probuje ...ale jeszcze sie okaże ;) - moze macie jaka propozycje co zmienic ....- oczywiscie chodzienie - to wiem sam :D hehe

ps:

jakie dajecie timingi - procucent moich podaje 4-4-4-12 wiec takie ustawilem ..ale czy nie lepiej je zwiekszyc , by procek szedl lepiej a temp zmalała ??

Edytowane przez czekus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie dajecie timingi - procucent moich podaje 4-4-4-12 wiec takie ustawilem ..ale czy nie lepiej je zwiekszyc , by procek szedl lepiej a temp zmalała ??

to zalezy jesli ci pamieci nie wyrabiaja to albo dajesz wyzsze vdim albo zmniejszasz czestotliwosc albo zwiekszasz taimingi. temperatura na procku raczej ci nie zmaleje gdy zwiekszysz taimingi co najwyzej tempratura pamieci.

hmm walasnie zauwazylem ze zdjeli ze strony gigabyte finalny bios f4, ciekawe czemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie kupic dobra chlodzenie do c2d ??

aha i czy da sie zmienic czestotliwosc pamieci tak jak FSB ( w sensie - recznie) ???

bo nie chce np jak mam FSB na 300 to pamieci sa na 600 ( bo mam System Memory Multiplier: 2.00) troche to takie bez sensu .... (na 2.50 nie probowalem ...l ei tak chyba sie zwiesza!?!?)

Edytowane przez czekus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Piszę bo uważam, że płyta Gigabyt DS4 jest dobrą płytą.

Moja konfiguracja: Gigabyt DS4, ASUS 1600XT z pasywnym chłodzeniem, E6300 z went. Arctic Cooling Freezer 7 Pro, Twinmos 2x512MB DDRII 800MHz, zas. FORTRON 400W, 2xHDD.

Zestaw chodzi stabilnie na FSB 400Mhz @2,8Ghz. Wyżej nie kręciłem bo ten poziom mnie zadawala.

Owszem na początku nie dało się tak wysoko kręcić, ale wystarczył went. arctic fan Pro Tc (9,90zł) na przód obudowy i bez problemu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz jest znacznie lepiej :) jak dostalem plyte wskoczylem od razu na bios f4 ( w koncu wersja finalna) jak zdieli go ze strony uswiadomilem soibe z w tych nowszych jest jakis blad i widocznie byl. teraz moge zmieniac w biosie fsb i kompe nie resetuje mi sie co chwile. teraz jedynie sie zastanawiam nad taka rzecza : mainaowicie jak robie testy w hot cpu tester pro zaliczam zwisy ale jak bawie sie w super pi to jest oki. w hot cpu nie przechodzi testu complex matrix. wiec nie bardzo wiem co jest grane. chyba ze nacie jakis dobry program do testowania stablinosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie :/. Tak czytam i dochodzę do wniosku, że chyba niektóre Wasze problemy wynikają z tego, że nie bardzo wiecie, co do czego i co z czym...

Przy podkręcaniu PCI-E freq. ustawcie na sztywno na 100. To standartowe taktowanie szyny x16, a wiadomo, że należy raczej unikać 'auto'. Memory multiplier na 2.00, chyba że lubicie nadtaktowanie pamięci względem fsb... 400 osiągnie chyba każdy E6300, a wtedy DDR2.800 mogą już rozwinąc skrzydła.

Nie zapominacie czasem o voltach? Jakieś +0.1 na (G)MCH raczej nie zaszkodzi. Jakie macie pamięci (kostki) - wiadomo, że Mircrony D9 lubią odstawiać cyrki z DSx. Sprawa vDIMM też jest otwarta. vCore na sztywno w BIOSie na ~1.325. Na pewno zasiłki Wam wyrabiają? Może nie macie podpiętych dodatkowych zasilań na PCI-E? Backup BIOS można sobie wrzucić robiąc update BIOSu albo zrobić go na kopię maina... bodajże F8 w setupie.

Wyłączcie wszystkie execute disable bity, eisty, wirtualizejszony, fajerłajery jeśli z nich nie korzystacie. Wyłączcie wszystko, z czego nie korzystacie.

Nie mówię, że jestem jakimś ekspertem, bo jestem zwykłym przeciętniakiem. Jednak uzbrojony w cierpliwość i znajomość "co do czego", każdy coś zdziała :).

Powodzenia, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie :/. Tak czytam i dochodzę do wniosku, że chyba niektóre Wasze problemy wynikają z tego, że nie bardzo wiecie, co do czego i co z czym...

Przy podkręcaniu PCI-E freq. ustawcie na sztywno na 100. To standartowe taktowanie szyny x16, a wiadomo, że należy raczej unikać 'auto'. Memory multiplier na 2.00, chyba że lubicie nadtaktowanie pamięci względem fsb... 400 osiągnie chyba każdy E6300, a wtedy DDR2.800 mogą już rozwinąc skrzydła.

Nie zapominacie czasem o voltach? Jakieś +0.1 na (G)MCH raczej nie zaszkodzi. Jakie macie pamięci (kostki) - wiadomo, że Mircrony D9 lubią odstawiać cyrki z DSx. Sprawa vDIMM też jest otwarta. vCore na sztywno w BIOSie na ~1.325. Na pewno zasiłki Wam wyrabiają? Może nie macie podpiętych dodatkowych zasilań na PCI-E? Backup BIOS można sobie wrzucić robiąc update BIOSu albo zrobić go na kopię maina... bodajże F8 w setupie.

Wyłączcie wszystkie execute disable bity, eisty, wirtualizejszony, fajerłajery jeśli z nich nie korzystacie. Wyłączcie wszystko, z czego nie korzystacie.

Nie mówię, że jestem jakimś ekspertem, bo jestem zwykłym przeciętniakiem. Jednak uzbrojony w cierpliwość i znajomość "co do czego", każdy coś zdziała :).

Powodzenia, pozdrawiam

dzieki wielkie za konkretna i rzeczową odpowiedz :D naprawde rozchwiales wiele moich watpliwości

a co do zasilki to musi wyrabiac :D wszak hi-endowa 400W hehe

a co do do dodatkowych zasilek pci-e....moja karta nie ma czegoś takiego .... wiec???

ps aha ...ja nie jestem zadnym expertem podkrecac zaczalem wczoraj :) wiec wiedzy nie mam - dlatego sie pytam !

ps2 jakie dobre chlodzenie do E6300 ???

pozdro

Edytowane przez czekus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps2 jakie dobre chlodzenie do E6300 ???

Wiekszosc powie ze Ninja albo infinity , ale jua sam mam ninje i nei jestestem zadowolony , temperatury wcvale nie takie niskie , zamowilem sobie teraz wentyl 2000 rpm moze cos pomoze bo radiator goraocy wiec wystarczy ko wystudzic ;-) .

Polceam TT big typhoon bo ninja ma jedna zasadnicza ale ogromna wade

Nie owiewa radiatorow od silent pipe

przez co temperatura mosfetow i chipsetu a zarazem temperatura w calej budzie jest wyzsza ,a wysoka temp chipsetu rowneiz ogranicza Oc , tt bt moze byc troche glosneijszy od ninjy ale z wyzszykmi obrotami bedzie rownie jak nei bardziej wydajny i jednoczesnie schlodzi silent pipe;a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja polecam taki zestawik thermalright si-128 : http://www.hartware.de/review_597.html

+ fender 120mm (ladnie pasi no i wieje na pamiec i silent pipe'a) cena odstrzasza :/

gareeat : ja probowalem wczesniej wszysktiego nie po za wyprobowaniem walsnie biosu f3 :)

juz komp sie nie resetuje tylko nie przechodzi testow :/ stabilnosci super pi czy inne . nie wiem czego teraz to jest wina ale walcze dalej :)

kurcze w sumie nie wiem co siedzi w moich geilach ultra 800 cl4 - moze ktos wie jak to sprawdzic jakie kostki

Edytowane przez Jeffu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech bios juz f5c a moj problem z napieciem powyzej 2.0v dla moich pamieci nadal nei dziala co prawda udalo mi sie osiagnacv 2.1v ale ani mhz wiecej na tym napieciu nei pojdzie a te ramy powinny robic co najmniej 480 cl4 na 2.1 a lykaja i 2.5 , to ewidentnie wina plyty, czy ma ktos jeszcze taki problem z pamieciami jak ja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz to juz jestem wkurzony na maxa.

nie przechodzi 20 sekund testu na hot cpu tester pro i to uwaga na kompletnie defaultowych ustawiniach. nic nie jest podkrecone i lipa. wczesniej nie zapuszczalem tego testu dla nei pokreconego proca. kurcze co jest .

zapodajcie jaks programik , ktorym wy testujecie stabilnosc sprzetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VeganJustice tak z ciekawosci, jakie masz temp na E6300 (lapped) + Scythe Ninja Plus (lapped) @ 1.3125v, 3.22ghz ?

To max oc ?

Cholera sledze co sie dzieje z conroe od poczatku i teraz zastanawiams ie czy brac E6300 czy E6600 , czy warto o te dodatkowe 2mb cachu wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc powie ze Ninja albo infinity , ale jua sam mam ninje i nei jestestem zadowolony , temperatury wcvale nie takie niskie , zamowilem sobie teraz wentyl 2000 rpm moze cos pomoze bo radiator goraocy wiec wystarczy ko wystudzic ;-) .

przez co temperatura mosfetow i chipsetu a zarazem temperatura w calej budzie jest wyzsza ,a wysoka temp chipsetu rowneiz ogranicza Oc , tt bt moze byc troche glosneijszy od ninjy ale z wyzszykmi obrotami bedzie rownie jak nei bardziej wydajny i jednoczesnie schlodzi silent pipe;a

to zamontuj jeszcze bardziej wydajniejszego i cichego : Infinity CPU Cooler

Montujesz wentylator na krotszym boku ( bo tylko tak wejdzie) i mam chlodzenie radiatora oraz wszystkiego obok ( bo wentylator wystaje poza radiator)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie owiewa. U innych też. Przecież powietrze przy chłodzeniu ninją owiewa elementy po bokach coolera i za coolerem wpada na radiator na mosfetach

przez co temperatura mosfetow i chipsetu a zarazem temperatura w calej budzie jest wyzsza ,

ilość wydzielanego ciepła jest taka sama, wiec temperatura w obudowie powinna pozostać taka sama

a wysoka temp chipsetu rowneiz ogranicza Oc ,

nie zauważyłem probemów z wysokim OC. Ten system chłodzenia jest na tyle wydajny, że poradzi sobie z wysokim FSB bez dodatkowego nawiewu. Nawet gorsze chłodzenie na DS3 radzi sobie z wysokim OC bez dodatkowego nawiewu. IMO przesadzasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wina moich problemow sa Geile takze bede sie musial z nimi pozegnac . Jesli nie Geile to co ?

Moze A-daty 667 Vitesty ? ponoc z tym konfigiem daja sobie bardzo ladnie rade i chodza powyzej 900mhz

no i jeszcze sa Astak 667 od team-group z tego co czytalem tez daja rade, wiec ktore radzicie ?

Edytowane przez Jeffu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee... tam gadasz gupotki ze Gaile sa slabe. Ty to pewnie bys chcial na timingach 4-4-4-12 osiagnac 1000MHz chyba. Ja mam 2*1GB Geile 800 Ultra Low Latency czyli takie jak ty i spokojnie lataja 970MHz przy 2.2v tylko ze 5-8-8-23. Ale powiem ci ze robilem testy na roznych timingach i o wiele lepiej wychodzi sie na poluzowanych a wyzszym taktowaniu. Moim zdanie to te pamiatki spokojnie pojda jeszcze wyzej tylko ze narazie sie wacham bo procek perzy takim taktowaniu (czyli 7*485=3395) ma temp w stresie 68C.

Swoja droga mam pytanie czy ktos ma jakis sposob na vdroop proca na DS4 przy obciazeniu. Bo jak na razie to tylko do DS3 znalazlem ale budowa plyty sie troche rozni i nie chce czegos przez przypadek zjebac.

PS U was Vdroop tez wystepuje????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

terrence81 : ja mam 2x512 800 cl4 i przy 4-4-4-12 nie robie 800 nie robie nawet 720 . probowalem nawet vdim 2,2 i tez [gluteus maximus] wszelkie mieszanie przy pamieciach konczy sie fiaskiem. w sisoft sandrze robie testy proca i przechodza elegancko ale jak zrobie test pamieci przetaktowanych nawet trzosze (testy bandwich i latency) to konczy sie zwisem :( takze nie przesadzam chyba ze cos robie nie tak ale juz nie mam innych mozliwosci jak zmienic te pamieci. na zagranicznych grupach wyczytalem ze nie jestem wyjatkiem jesli chodzi o takie zachowanie tych ddrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi