DEVILEK Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Podnies to sie dowiesz czy pomoglo, czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEN Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 'A gdzie ja pisałem że nie wiem co to vMCH? Nie załamuj mnie chłopku. Nie wiem co to vFSB - ale na tym forum nikt tego nie wie' Przeinaczylem niechcacy nazwy z tych nerwow, ale odpowiedzialbym to samo co napisal Devilek. Nie oznacza to jednak, zebys dalej obrazal. Zreszta koncze ta przegadywanke :) Wracajac do tematu... Jak mialem semprona na DFI NF4 to w biosie bylo napiecie dla HTT i i podwyzszenie wartosci pozwalalo przebic czestotliwosc 400MHz. Pomijam ze procowi daleko bylo do stabilnosci. U ciebie nawet przy tym chlodzeniu co masz, sadze ze przeszkadza wysoka temperatura. Przy tak wysokich taktowaniach tolerancja termiczna przeciez bardzo sie zmniejsza. W nowym biosie F7 opcja ta jest pod nazwa FSB overvoltage... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Wiecie co bios mi się sam z siebie zwalił... Miałem F6 na main i backup i po defragmentacji dysku w trakcie bootowania zaczęły się cyrki, komp dochodził do punktu za znakiem Windowsa z tym paskiem i czarno. Pierw myśle ścieżka do bootowania w Windzie się walneła, później myśle że może proc ma focha i potrzebuje więcej V. Na koniec komputer zaczął zachowywać się jak po nieudanym OC. No to ściągam jeszcze raz F6 i próbuje wgrać go i "Invalid Checksum". Żadnego F6 nie mogę wrzucić (chodzi o pobrane z różnych lokalizacji), a na F6b miodzio. Miał kotś taki przypadek? to częsty problem - jak zobaczysz czarny ekran, zacznij naparzać w klawisz escape, do momentu aż znowu pojawi się obraz - działa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larus Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 [info o piszczeniu mobo i regulacji wentyli w Speedfanie]Dzięki wielkie za info, tak uzbrojony - jeśli się nadarzy okazja - będę mógł skakać na Gigabyte'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Witam! Nabyłem 965p-s3 i C2D e6300, oraz 2x512 kingston 667 cl5 (nie stać mnie na 2x1gb narazie), proc i pamięć po selekcji, na 457 leci. Narazie nie instalowałem systemu, bo jutro pojawi się grafa dopiero (7900gs od Galaxy). Bez zmiany napięcia komp wstaje przy 465. Mam więc pytanie, czy jeżeli wszystko biega ok, to wgrywać nowy bios (F6), zmieni coś w temacie O/C ? Czy zostawić stary? Drugie pytanie z innej beczki, jaka jest maksymalna bezpieczna temp. pracy C2D 6300? I trzecie: jest to mój pierwszy procesor Intela, jak wygląda sprawa z taktowaniami proc/pamięć- lepiej synchro czy asynchronicznie? EDIT: jeszcze czwarte: czy warto instalować windowsa 64bit? czy będzie duża różnica pomiędzy xp? Edytowane 17 Października 2006 przez boroveeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x3n Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Testowal juz ktos F7? Mnie zdaje sie cos juz mocno trzyma - albo mobo(choc napiecia dla mostka i szyny nie ruszane), albo co gorsza proc lub memki... Na F6b DS3 spisuje sie naprawde fajnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Możliwe że mostek lub pamięci - u mnie jest nawiem na pamięci a na mostku woda - nawet na def. się strasznie grzał. Może spróbuj założyć na NB niebieskiego zalmana i wiać na niego oraz wiać na pamięci - jak ciut się ruszy to znaczy że proc cię nie blokuje tylko te dwie rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 to częsty problem - jak zobaczysz czarny ekran, zacznij naparzać w klawisz escape, do momentu aż znowu pojawi się obraz - działa ;)Odnotuje do wiadomość z tym Esc na przyszłość, ale nadal pozostałproblem iż nie mogę wrzucić finala F6 bo cały czas wyskakuje mi Invalid Checksum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEN Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Konar a wez zrob caly zabieg z dyskietki startowej (zwyklego dos'a), najnowszym programem award'a, plik z biosu musisz wtenczas miec gdzies na partycji fat'owskiej bo na fd sie nie zmiesci i wymus upgrade (nie pamietam jaki byl parametr ale w helpie masz spis opcji); nie zwazajac na checksum error powinno sie wgrac dobrze - daj znac jak to zrobisz Edytowane 17 Października 2006 przez GEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slygado Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Witam. Miał ktos doczynienia z tą płytą główną: Gigabyte GA-965GM-S2 Intel G965 info: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31853 http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=2388 Co o niej sądzicie :?: Jakies wiadomości o O/C :?: Chętnie wysłucham każdego komentarza :!: Miała by chodzić w zestawie z: Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX i GeIL Dual Ultra 2x 512MB DDR2 800 MHz Proszę o opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyrko Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 U mnie plyta bardzo rzadko piszczy pod sp2004, naciskam stop i ucicha :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Macie problemy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyrko Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 (edytowane) Core temp 09.0.91 wysypuje sie co chwile. System full stabilny. W czym problem ? Edytowane 18 Października 2006 przez wyrko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Będę kumplowi składał kompa na DS3 + E63. Jakie pamięci polecacie, tak aby na 100% działały na tej płycie. PS. 2x512Mb 667MHz - jak najtańsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 te a-daty powinny byc dobre: http://znak.pl/index.php?cid=305&scid=...512667AData+CL5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 do posiadaczy DS4 - jakie macie rev ? (wg CPUZ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Witam jak to jest z tymi właściwie płytami gigabajta ponoć już problem z ramami znikną ( zmiana biosu na najnowszy ) Goodram Pro lub sam goodram bardziej mnie interesują czy ktoś ma na DS3 lub S3 takie kości lub je testował i czy już nie ma problemu jak to teraz wygląda z dobra płyta do 600 zł na goodram pro i osiagnieciem 400 -450 fsb. może kos się pochwalić osiągnięciami na takich kościach hm?, albo zapodać cos gdzie można cos o tym wiece poczytać aha i 2 pytanie czy te płyty już po ziemnie biosu będą obsługiwać Intel's Core 2 Quadro Kentsfield tego 4 rdzeniowe procki Intela hm? z góry za każde inf. dzięki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Ja mam Kości Goodram 667Mhz na kościach micronach d9. Troche czytałem i jak do tej pory te płty gigabyte mja problemy z tymi pamięciami i dlatego ja zdecydowałem że kupie jednak Asusa Bo z tymi moimi ramami gigabyte miała by problemy bo jak narzie nie powstał bios co juz rozwiązuje te problemy do końca zawsze jest jakis problem. Może wprzyszłości powstanie jakis bios co to rozwiazuje te problemy do konca ale jak narazie takiego nie ma a co do obsługi Core 2 Quadro to podajrze Ds3 obsługuje te procesory z po wgraniu biosy F7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak24dg Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 do posiadaczy DS4 - jakie macie rev ? (wg CPUZ) Ja mam C1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emesio Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 do posiadaczy DS4 - jakie macie rev ? (wg CPUZ) C2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 do posiadaczy DS4 - jakie macie rev ? (wg CPUZ)C1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAK38 Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 do posiadaczy DS4 - jakie macie rev ? (wg CPUZ)U mnie C1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Czy u Was też się tak dziwnie włącza komputer na Gigabyte z 965P (na 945 tego nie było), tzn. włącza się -> na chwilę wyłącza -> i włącza się ponownie ? Edytowane 20 Października 2006 przez harryt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak24dg Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Czy u Was też się tak dziwnie włącza komputer na Gigabyte z 965P (na 945 tego nie było), tzn. włącza się -> na chwilę wyłącza -> i włącza się ponownie ? tylko jak przesadze z podkręcaniem procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 tylko jak przesadze z podkręcaniem procka A u mnie za każdym razem przy włączeniu POWER-em. Ale podobno to normalne (o ile dobrze zrozumiałem: FAQ Gigabyte , Jak źle to proszę o poprawkę) "Piszczy" mi płyta przy gnieździe zasilania. Mam wtyczkę 20pin. Pisk jest najbardziej słyszalny przy 4 wolnych pinach gniazda. Czy jak zastosuje przejściówkę na 24 problem się rozwiąże ? Szkoda by wydać PLN-y na przejściówkę jak nic nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x3n Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (edytowane) Abstraciach!ac od OC itd... Na DS3 sa dwie grupy portow SATA - pomaranczowe (kontrolowane przez ICH8) i fioletowe (Gigabyte SATA2, z obsluga RAID). I teraz - standardowo kontrolery dzialaja w trybie IDE. W BIOSie mozna przelaczyc je na AHCI, co powinno dac obsluge np. NCQ. Jednak wg intela - do obslugi NCQ i uruchomienia ich softu (intel matrix storage) potrzeba minimum ICH8R (ktory zdaje sie jest dopiero w DS4). Wie ktos, czy na tych fioletowych portach Gigabyte'a, po instalacji sterow da sie wlaczyc NCQ? Instalowalem system na pomaranczowym porcie w trybie IDE - i nawet po przelaczeniu na AHCI mam same bluescreeny, a specjalnie stawiac nowy system by to sprawdzic jakos mi sie nie usmiecha :P EDIT: Po wczesniejszej instalce sterow GB (kontroler okazuje sie byc od JMicron'a), nastepnie zmianie trybu na AHCI(i native) oraz przepieciu w fioletowy port - dysk widziany jest jako SCSI, z obsluga NCQ :) Edytowane 21 Października 2006 przez x3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Mam pytanie do posiadaczy DS$/DQ6 - jakie temp ma u Was chipset ? pytam bo mam okazyjne problemy z transmisja danych - to moze byc wina chipsetu i jego temp - mam w budzie wiatrak wyciagajacy z tylu + ninje weic powinno owiewac radiatory, zastanawiam sie czy styk z układem jest dobry : Czy zdejmowal ktos te heatpipy ? Czym posmarowane sa (biała H czy cos innego ?) Warto to przesmarowac Ceramique ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Albo przez mostek południowy - ja u siebie zmieniłem firmowy radiator na niebieskiego zalmana - bo poprosty parzył!! Na NB mam wodę - z firmowym w ogóle nie chodził. Jeśli problemy z transmisją danych są przy podniesionym FSB i napięciu mostka to pewnie to przez to. Jeśli nie to możliwe jest że przez SB - z tego co sobie przypominam to właśnie SB odpowiada za część urządzeń - między innymi za hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlufA Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 :mur: Witam jestem tutaj z debiutem;]. Szukam odpowiedzi na pytanie: E6600 DQ6 F5 2x512 geil 667 7600GT gigabyte 550W thermaltake komp działa przez pare dni ok a czasami po 2 minutach reset reset i tak w kolko ja juz niemam sil do tego ustawienia standartowe wszędzie, probowalem zmieniac napiecie ram'u z 1.8V na 2.0V 2.1V i winda wywalala sie po starcie . Chcialbym jasna odpowiedz ewentualnie pomoc co do pamieci bo jest szansa ze zamienia w sklepie. POMOCY :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baaelSiljan Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 (edytowane) do x3n: no fajnie :) nei wiedzialem o tym nawet sie nie interesowalem a dysk mi sie marnowal. jedno pytanie mam jeden na fioletowym i jest wykrywany jako scsi a drugi chodzi pod sata jako ide (systemowy), jaki wplyw ma native i jaki legacy na to dzialanie? Edytowane 26 Października 2006 przez baaelSiljan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...