Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

@Pewin

Z tego co piszesz wyika, zę te geile Masz na elpidiach, gdyż zwiększanie napięcia pogarsza sytuację.

Mam elpidie i wiem co to znaczy. Dla moich najlepsze napięcie to 2,0 V.

Wnioskując: pamięci nie są na D9 więc za dużo nie polecą.

Wiem też, ze zaraz powiecie, iż D9 są słabe na DS3. Jednak niektórym na forum dość dobrze śmigają na biosie F7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ds3 i geile ultra 800 cl4. Czasu na testy nie miałem ale trochę się bawiłem i doszedłem do fsb 460. Bios f5. Nie byłem zadowolony więc zmieniłem biosik na f6 i nie chce wstać na 450 fsb a 445 wszystko stabilne. Zaraz spróbuje z f7 choć nie sądzę żeby coś pomogło. A i wszystko na standardowych timingach i 2,2v. Niestety podnoszenie napięć nic nie daje a wręcz przeciwnie komp nie postuje gdy podniosę wyżej napięcia. Podobnie jest gdy luzuje timingi. Może procek mnie stopuje??

Co do tempertur również mam z tym problem Na procu powerx(pasta clp) chłodzony ładą przy pomocy atmana i tempy w win @3115ghz, mem 445 mhz idle 55st, stres 65st. Chłodnica zimna woda w układzie też zimna a przy 50st na moim SD@3ghz chłodnica robiła sie szybko ciepła.

mam bios f7 i memki nie chca wstac na 4/4/4/12 na 900 przy 2.2 na F5 lekko ronily pi32mega na 4/4/4/12 950 i 2.2 . Ja szukam właśnie dobrego biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Tak przegladam ten topic i nie znalazlem jak optymalnie dac ustawienia w biosie.

Narazie jest wg. Instrukcji Podkrecania Core 2 Duo

Moj sprzet to ds4, 6400, 2x1GB Geil Ultra 4CL ustawiony poki co jako 8x450 Ustawienia

Chlodzenie Scythe Infinity - okolo 43 stopni w SuperPi. Temperatura dopiero idzie w gore jak robie Prime na dwa rdzenie okolo 64 - odczyty z softu Asusa.

No i pytanie:

Co usawiac zeby wycignac szyne wieksza niz 450?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam tę płytę (DS4) od dwóch dni i jedna rzecz mnie wkurza :

Jak pod gniazdko LINE OUT na tylnym panelu lub też na przednim - podepnę słuchawki - to jakoś tak bardzo cicho w nich gra (w porównaniu np. do możliwości gniazdka słuchawkowego w laptopie czy komupterze HP, który mam w pracy).

DODATKOWO dźwięk zawiera strasznie mało basów - w ogóle jest taki 'wysokotonowy'

W tym programiku do REALTEK'a mam ustawione , że podpinam słuchawki.

Jak przełącze , ze w gniazdku jest LINE-OUT - to sytuacja poprawia sie o tyle, że dźwięk jest bardziej naturalny ale nadal nie można sobie 'przygrzać' po uszach.

Czy Inni posiadacze tej płytry tez tak mają , czy to jakos można gdzies ustawić - bo tak patrzę na opcje w tym programiku i jakoś żadna mi nie podchodzi zeby to ustawić.

I jeszce jedno - jak zrobić, żeby po wsadzeniu słuchawek do przedniego gniazdka odłaczało tylne - wiem, że jest opcja w tym programiku ale mi to nie działa .

Sterowniki do realteka ściągnąłem najnowsze ze strony GIGABYTE.

Czy mam zepsutą płytę ?

Dziękuję i Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam tę płytę (DS4) od dwóch dni i jedna rzecz mnie wkurza :

Jak pod gniazdko LINE OUT na tylnym panelu lub też na przednim - podepnę słuchawki - to jakoś tak bardzo cicho w nich gra (w porównaniu np. do możliwości gniazdka słuchawkowego w laptopie czy komupterze HP, który mam w pracy).

DODATKOWO dźwięk zawiera strasznie mało basów - w ogóle jest taki 'wysokotonowy'

W tym programiku do REALTEK'a mam ustawione , że podpinam słuchawki.

Jak przełącze , ze w gniazdku jest LINE-OUT - to sytuacja poprawia sie o tyle, że dźwięk jest bardziej naturalny ale nadal nie można sobie 'przygrzać' po uszach.

Czy Inni posiadacze tej płytry tez tak mają , czy to jakos można gdzies ustawić - bo tak patrzę na opcje w tym programiku i jakoś żadna mi nie podchodzi zeby to ustawić.

I jeszce jedno - jak zrobić, żeby po wsadzeniu słuchawek do przedniego gniazdka odłaczało tylne - wiem, że jest opcja w tym programiku ale mi to nie działa .

Sterowniki do realteka ściągnąłem najnowsze ze strony GIGABYTE.

Czy mam zepsutą płytę ?

Dziękuję i Pozdrawiam

ta plyta juz tak ma! dzwiek jest poprostu do d*** i nie da sie glosno ustawic :) musisz sobie kupic jakies audigy albo sie meczyc :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sam słusznie zauważyłeś to wyjście line out, czyli wyjscie liniowe a nie słuchawkowe. Nadaje się w sam raz do wyprowadzenia sygnału na zewn. wzmacniacz. Do podłączenia słuchawek niekoniecznie. Oprogramowanie niewiele tu zmieni. Polecam jakiegoś live'a lub jeszcze lepiej audigy z allegro. Zaskakujaco dobra jakość dźwieku - także na słuchawkach.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sam słusznie zauważyłeś to wyjście line out, czyli wyjscie liniowe a nie słuchawkowe. Nadaje się w sam raz do wyprowadzenia sygnału na zewn. wzmacniacz.

Dzięki, już wszystko jasne - nawet w instrukcji do płyty jest napisane, że rekomendują podłaczenie głośników przez wzmacniacz. I w sekcji troubleshoting jest tez cos takiego :

"Question 4: Why do I still get a weak sound after turning up the speaker to the maximum volume?

Answer: Please make sure the speaker you are using is equipped with an internal amplifier. If not, please

change another speaker with power/amplifier and try again later."

Na razie wymyśłiłem, że kupię jakieś głośniczki z wbudowanym wzmacniaczem, które mają wyprowadzone gniazdko słuchawkowe i przez nie puszczę dźwięk na słuchawki. a SB sobie kupie może w terminie późniejszym.

Ciekawe, czy w płytach innych producentów tez tak jest (myślę o Asusach p5b*).

Pozdrawiam

Edytowane przez pimak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, jakie macie wyniki w hdtachu na plycie DS3 (SATAII) ?? ja mam ~170MB/s bez wzgledu czy w biosie ustawione IDE, AHCI czy RAID... troche malo mi sie wydaje bo na asrocku 939DualSataII mialem bez problemow 270MB/s na tym samym dysku....

pozdro

partyboy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 26X na Segate Barracuda 9 160 GB.

Sekret podłączenia dysku na DS3 to: Podłączyć go do pierwszego fioletowego gniazda, zainstalować stery z płyty do chipsetu (najlepiej wszystkie co są) i w biosie ustawić na AHCI.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 26X na Segate Barracuda 9 160 GB.

Sekret podłączenia dysku na DS3 to: Podłączyć go do pierwszego fioletowego gniazda, zainstalować stery z płyty do chipsetu (najlepiej wszystkie co są) i w biosie ustawić na AHCI.

dzieki za info, mam jeszcze kilka pytan :)

-po osadzeniu fioletowej wtyki wyniki podskoczyly, tylko troche za bardzo, mam ~1450MB/s !! :)

-po ustawieniu funkcji AHCI nie wykrywa mi napedow IDE (DVD oraz Maxtora ata133)

łoco loto ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to można zobaczyć :D Te prędkości dysku.

Podkręciłem mojego e6300 na 2,8 ghz. Podniosłem mu napięcie o jedno oczko w biosie (nie pamietam ile dokładnie, coś 1.33125 v). W Cpuz mam inne napięcie - 1.296, w speedfanie 1,30v.

czemu tak roznie?

Edytowane przez Nick126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem i złożyłem zestaw na gigabycie ds3, chciałbym podłączyć na obudowie wyjście na słuchawki oraz na mikrofon czy jest to możliwe?

Mam też karte SB Live, wszystko jest ok, to znaczy działa, ale czy nie powinienem wyłączyć w Biosie zintegrowanej dzwiękówki z ds3? Jeśli tak to która to opcja?

Następna sprawa to taka, czy jest możliwość podłączenia z przedniego panelu mikrofonu i słuchawek bezpośrednio do dzwiękówki, czyli do SB Live?

Mam też problem z C2D, mianowicie, wyłacza mi się sam wentylator, pewnie jest to związane z jego automatyczną regulacją, ale jest to denerwujące, bo on tak jak by się potem zapominał włączyć :P Wyłącza się, i temp. skacze nawe do 75 stopni.... Jak przestawić, żeby wentylator się albo wcale nie wyłączał, albo się wyłączał i włączał spowrotem np. przy temp 60 stopni, oraz czy da się zwiększać i zmniejszać jego prędkość z pod windowsa? Jest to boxowy wentyl od C2D.

Czasem ten wentyl wariuje, załącza się i wyłącza, załącza i wyłącza, czy to jest normalne? :P

Edytowane przez Pantas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak zwykle nie może sie obejść bez problemów <_<

Złożyłem sprzęt, 965P-S3, E6300 - Infinity, Geil Ultra 2x512mb 800MHz, grafa na PCI (zwykłe), zasilacz Modecom 300W, hdd na ata

Odpalam sprzęt i wentyle i dysk ruszają ale nie ma obrazu ani nawet nie piśnie :? próbowałem bez grafy też nie piska nawet :/

bez ramu tyż

Co o tym myslicie :?: Prosze o pomoc.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku posprawdzaj podpięcie wszystkich części, to jest podstawa, szczególną uwagę zwróć na ramy. Sprawdź też grafikę u kogoś znajomego, u mnie było tak samo na starym kompie i komputer zaczął działać po kilku restartach i wyłączeniu zasilania, popróbuj tak, u mnie to była spalona karta graficzna.... Czego Tobie nie życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafika jest sprawna, dzisiaj jeszcze sprawdze z grafą na PCIE i innym PSU, razmy raczej nie bo bez nich też nie piszczy a speaker już nawet próbowałem na odwrót nawet podł. :P

Nie obrazisz się jak zapytam czy robiłeś długi reset CMOSa? Wygląda mi to niestety na uszkodzona plytę ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to podmieniłem zasialcz na 360W Szefa i qpa to samo, grafe dałem 6800GS też. Ale jako ciekawostke dodam że gdy nie podłączyłem dodatkowego zasilania na grafe to nie piszczała karta :? IMO mocno podejrzane i stawia w coraz ciemniejszym świetle mobo... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi