semprini1 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Witam Dziś lekka zabawa w OC na DS3. Udało mi się dojść do FSB 450 stabilnie (raczej - sie potestuje jeszcze). Pamiątki na 900 MHz CL5-5-5-15. Próbowałem przy mnożniku 2.50 ale jakiekolwiek ustawienie powoduje zawieszenie po procedusze POST. Najniższe działające to 2.66 i na nim doszedłem pamiątkami lekko ponad 900MHz, więc przy FSB 460 1:1 najwidoczniej trzymają mnie pamięci :(, bo ORTHOS się wywala po 20 miutach przy bleed teście. Pamiątki mam na Voltażu +0.3. (czyli 2.1 tak jak powinny być te Geile) , większe napięcie zazwyczaj szkodzi niż zwiększa możliwości OC w moim przypadku. 1. Macie jakis pomysł jak to przeskoczyć ??? Wszystkie inne ustawienia napięć są na default, procek itd. Narazie więc śmiga na 3150 na Def. 2. Czy wogóle jest sens się bawić dalej,bo z płyty sądzę, że więcej nż ok 470 nie wycisnę, no chyba,ze się mylę. pozdrawiam AHA jeszcze jedno. Chciałem przy wiekszej częstotliwości (931MHz) ustawić timingi 6-6-6-18 ,ale po takim manewrze miałem masę pisków przy wlaczaniu kompa i nawet BIOS nie wrócił do def ustawień. Pierwszy raz musialem na tej płycie po prostu baterię wyciągnąć. Edytowane 9 Grudnia 2006 przez semprini1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Możesz dać nadmuch na pamięci - u mnie na def. parzyły a teraz nie dość że są ostro wykręcone to jeszcze dowoltowane ile się da i dzięki wentylowi 80mm są ledwo letnie :) mnie akurat proc hamuje :( Acha - wywala ci się cały orthos czy jeden z rdzeni?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Kurcze, nie przyjrzałem się ale to very good idea, jeśli jeden z rdzeni to znaczyłoby, że proc :). Zgadza się ?Jeśli chodzi o nadmuch to myślę,że aż tak bardzo im nie gorąco wiatrak 12cm z przodu wdmuciach!ący, z boku wdmuciach!ący 8cm, z tyłu wyciągający 12 cm, ninja dmucha od dołu, a w zasilaczu 14tka wciągająca już raczej z wentylami bym nie kombinował. Nie za bardzo się też da. Jeśli chodzi o dowoltowanie pamieci to jeśli ustawię +0.3,+0,4 albo 0,5 to w Everescie mi pokazuje 2.08-2.10 zawsze :/ w zakładce czujnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) Mierzyłem napięcia na Vcore. Niestety nie zrobiłem dokadnych wyników, bo nie zdążyłem ( padła zasiłka). Powiem jednak, że problem droopa w DS3 nie występuje. Real Vcore jest prawie zawsze wyższe o 0,02V np. na 1,400V (bios) jest 1,42V. Jedynie w górych granicach Vcore (czyt. 1,7V) real napięcie wyrównuje się z biosowym. Edytowane 10 Grudnia 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Pogrubiony bios jest do plyty GA-M55S S3 nie zas 965p S3, o ktorej traktuje topic. Zeby komus nie przyszlo do glowy, na sile tego wgrywac ;) Fakt .. moj bład :mur: ale porawiłem link... do S3. Mam nadzieje ze nikt nie spieprzył sobie płyty przez to... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Witam kupiłem dziś DQ 6 moze żle patrzę ale gdzie ona ma timingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Witam kupiłem dziś DQ 6 moze żle patrzę ale gdzie ona ma timingi? to gigabyte, ctrl f1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 w tym tygodniu powinien do mnie dojśc mój ds4 :) pytanko... http://www.allround-pc.com/index.php?revie...136/bericht.htm czy te g.skille czerwone nie będą się z tym gryzły ? jest szansa na 500mhz ? no chyba ze cos lepszego z USA w tym przedziale (w gra wchdza tylko sklepy, nie ebaye itp) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Jak to D9 to musisz się bardzo, bardzo postarać, żebyś miał 1000Mhz. U mnie Goodramy PRO (stara wersja na D9GMH) robiły max 800 Mhz na 4-4-4-12 przy 2,4V. Może akurat taki traf z płytą, lecz jak zauważyłem często to się zdarza. Ciekawe jak będzie w nowych rev. Gigabyte'a. BTW Memki Tuning-Komp'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 d9 to pewnie nie są - za tanie... pewnie eplidy czy takie cuć... czyli te g.skille niebardzo :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) Mam jeszcze pytanie dotyczace zadładki Adwanced w dq 6 co tam trzeba wyłączyć lub włączyć,mam mały problem z OC pamieci robia 1000Mhz na 5-5-5-15 , a komputer nie chce się uruchomic przy 450 fsb na asusie p5b chodzil na 3.7 GHz a na tej nie chce mozecie zdradzic jakieś "sztuczki" na tej płycie ? I jeszcze ile wynosi auto VDimm czy jes gdzieś na stałe pci 33MHz? Edytowane 11 Grudnia 2006 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Mam jeszcze pytanie dotyczace zadładki Adwanced w dq 6 co tam trzeba wyłączyć lub włączyć,mam mały problem z OC pamieci robia 1000Mhz na 5-5-5-15 , a komputer nie chce się uruchomic przy 450 fsb na asusie p5b chodzil na 3.7 GHz a na tej nie chce mozecie zdradzic jakieś "sztuczki" na tej płycie ? I jeszcze ile wynosi auto VDimm czy jes gdzieś na stałe pci 33MHz? a jak ustawiłeś timingi i napięcia? DDR2 1000 na DQ6 można osiągnąć bez problemów, tylko trzaba dobrać odpowiednie ustawienia. Na podstawie doswiadczeń z corsair dominator 9136 mogę powiedzieć, że kłopoty zaczynają się tuż przed granicą DDR2 1100. PCI masz zablokowane, więc nie ma sie co martwic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) No właśnie a jak po kolei ustawić timingi od góry i to prawda że nie da si przekroczyć 450 fsb ? Jak poustawiać zakladki w Adwanced ? Dlaczego po podniesieniu VDim mam ostrzezenie failed wiem że marudzę ale nie ma nigdzie tematów o tej plycie za wyjątkiem Pure Pc no i trudno polapać się w ami po asusie. Dzięki za zainteresowanie. Edytowane 12 Grudnia 2006 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Wczoraj testowalem bios F7e beta do DS4 Jest fajny bo wyświetla domyślne ustawienia timingów i procka, ale do OC, na razie porazka... noboot powyzej 490FSB... Wrocilem do F6, tam nawet 510 śmiga... F7b (nie ma tych bajerów co F7e) też działał, ale F6 wydaje się byc lepszy przy wysokim FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 takie pytanko ile ds4 dają zazwyczaj (ile ta MoBo ma ze tak powiem "pewne") fsb przy 1:1 ?? pozdr jeszcze pare: z jaką szybkością działa dolny i górny slot pci-e na ds4 w które sloty montowac pamięci (chyba ze jest to bez znaczenia) czy standardowe montowanie (pasta itp) systemu chłodzenia nb jest porządne oczywiscie nie chodzi o caly system (w koncu hp i miedz :D) ale o material przewodzacy pod systemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) w przyszlym tygodniu powinny sie juz pojawic w polsce DS4 w rev 2.0.. Przez ostatnie dni meczylem 3 plyty: DS4, P5B D z WIFI i bez WiFi i gigabyte wypada najlepiej, dokladniejsze regulacje napiecia... OC nawet chyba lepsze na DS4 .. kazda z plyt robila FSB 500, sprawdzane na kilku sztukach, zarówno Asusa jak i Gigabyta.. dodaku DS4 ma teraz dobra cene, 565zł :) Edytowane 15 Grudnia 2006 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 witam zamierzam kupic E6300 Gigabyte GA-965P-S3 http://proline.pl/shop.php?prodid=GIGABYTE+965P-S3 i pamięci http://proline.pl/shop.php?prodid=GEIL+1GB+DDR2+667+KU lub http://proline.pl/shop.php?prodid=GEIL+1GB+DDR2+800+KU I moje pytanie. Czy to wszystko będzie ze sobą dobrze działało i czy pozwoli na dobre OC(~3GHz)?? Alternatywą dla S3 jest Biostar ale jakoś wolałbym Gigabyte , poza tym wszystko bym kupił w jednym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Tylko nie Geile 800 bardzo sie nie lubia z gabyte nie ma ich na liscie "polecanych" pamieci ja mam i masakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 a geile 667?? są ok do tej płyty?? czy może lepiej oszczędzić trochę kasy i kupic coś takiego http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+1GB+D2667+K a wogóle to czym S3 sie różni od DS3?? czy możliwości OC są podobne?? jakie pamięci 2*512 polecacie do Gigabyte?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Ja miałem geile na ds3 ddr800 ultra i do 3 ghz starczą. Kupiłem zestaw z proline :-) Robiły 890 MHz stabilnie 4 4 4 12 1:1(cpu 445x7) .Luzwanie tymingów i podnoszenie v nie pomagało. 4:5 do 920 stabilnie. Więcej nie miałem cierpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 widzę , że z Gigabyte Geile w miare dobrze chodzą bo np. z Biostarem to juz jest kiepsko. Powiedzice proszę czym się różni DS3 od S3?? Czy na S3 podkręce E6300 do 3GHz?? bo różnica w cenie ok~100 zł między tymi płytkami. A w prolinie kupuje bo mam na miejscu.(ew. arest ale oni mają drożej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Głównie portami i ilością sata oraz innymi bajerami. Co do OC to szczerze mówiąc nie potrafię powiedzieć - niby powinno być gorzej bo tańsza - ale np. w przypadku DS3 i DS4 to ja częściej widzę że to DS3 lepiej leci... Głównie portami i ilością sata oraz innymi bajerami. Co do OC to szczerze mówiąc nie potrafię powiedzieć - niby powinno być gorzej bo tańsza - ale np. w przypadku DS3 i DS4 to ja częściej widzę że to DS3 lepiej leci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Kyniek widze , że ty masz zwykłe Kingston'y . Jak one się sprawują przy podkręcaniu?? Czy jak bym kupił takie pamięci http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+1GB+D2667+K to by wystarczyły , czy lepiej dołożyć 100 zl do Geil'i Ultra?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Głównie portami i ilością sata oraz innymi bajerami. Co do OC to szczerze mówiąc nie potrafię powiedzieć - niby powinno być gorzej bo tańsza - ale np. w przypadku DS3 i DS4 to ja częściej widzę że to DS3 lepiej leci... Co masz na mysli piszac "portami i iloscia sata oraz innymi bajerami" ? Z tego co wiem roznia sie jedynie kondensatorami wokol procka. DS3 ma wzmocnione aluminiowe S3 zwykle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Kyniek widze , że ty masz zwykłe Kingston'y . Jak one się sprawują przy podkręcaniu?? Czy jak bym kupił takie pamięci http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+1GB+D2667+K to by wystarczyły , czy lepiej dołożyć 100 zl do Geil'i Ultra?? Jeśli masz gigabyte i chcesz kręcić to zasada prosta - pamięci na Elpidach - sporo osob uważa te kości za [ciach!]o - mi to [ciach!]o poszło 1000MHz 5-5-5-15 na codzień mam 912Mhz synchro z procem. Kupiłem w gral.pl - przed kupnem poprosiłem Pittera o wyselekcjonowanie - Pitter mówił że akurat w kingstonach nie było trudno :) po świetach może dołożę sobie kolejną kość RAM - ale to się zobaczy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Jeszcze nie mam Gigabyta bo właśnie zastanawiam się nad zakupem. Kupował będe po nowym roku i rozważam Gigabyta S3 , Asusa P5B lub Biostara. narazie skłaniam się do Gb S3 i dlatego pytam jak sprawuje się z pamięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAK38 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Wczoraj testowalem bios F7e beta do DS4 Jest fajny bo wyświetla domyślne ustawienia timingów i procka, ale do OC, na razie porazka... noboot powyzej 490FSB... Wrocilem do F6, tam nawet 510 śmiga... F7b (nie ma tych bajerów co F7e) też działał, ale F6 wydaje się byc lepszy przy wysokim FSBNiestety potwierdzam na F7e OC to porażka. Jak podkręcacie to nie wgrywajcie tego biosu! Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 A jak z flashowaniem do DS3 F8J. Miał ktoś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) W ostatnim czasie przyszla mi na mysl zmiana plyty z DS4 na P5B, sprzedalem swoje mobo i zrobilem wieli blad, od trzech tygodni mecze DS4, P5B Deluxe, P5W DH oraz P5W64. Dochodze do wniosku ze do selekcji i OC E6300, E6400 najlepsze jest DS4. P5W DH, problemy z osiagnieciem FSB 450... i brak wtyczki EPS 8-pin P5W64, znalazłem sztuke co robila FSB nawet 480 ale dalej to nie to samo co DS4.. P5B Deluxe, dosc nieudana plyta asusa, zwykle kondziorki, radi na ESATA ( ktos musiał byc mocno nacpany projektujac tap lyte) jak mozna wyprowadzic do raidu jedno złacze na PCB a drugie do raidu na tylnym panelu i to w dodatku na złaczu ESATA ? Asus nawet nie dodaje w komplecie kabelka Esata... Mozna taki kabelek zdobyc osobno (oczywiscie nie tak łatwo) ale i tak jest zbyt krotki aby siegnął do miejsca w którym sa zaomontowane dyski. No i awaryjnosc P5B, sporo praca tego do serwisu, jezeli chodzi o najmniej awaryjne plyty to gigabyte jest najlepszy. Wracajac do samego DS4, aktualnie psze z tej platformy, wlasnie wgralem bios F7e i nie zauwazylem spadku OC, ładnie smiga przy FSB500... Wracajac do nieszczesnego P5B Deluxe, mozna na niej uzyskac wyzsze OC niz na DS4 ale tylko do samego SPI bo stabilnosc na DS4 i P5B Deluxe Prime Stable konczy sie na tym samym poziomie.. Oczywiscie posiadam pamieci na D9 które smigaja z DS4( testowane na kilku plytach DS4) bez problemu 1000 4-4-4-8 Edytowane 19 Grudnia 2006 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) Pitter - tak zachwalasz DS4 - ja chciałbym od siebie dodać że DS3 od kiedy ją użytkuję ani razu nie sprawiłą mi kłopotu - no może po za tym że czasami po restarcie nie chce zabotować na ustawieniach OC (które zresztą mam na codzień) tylko się raz sama zrestartuje (nie dochodząc do POST) i automatycznie przełącza się prędkość FSB na domuślną (tylko FSB - reszta ustawień nadal pozostaje niezmieniona) - 3-4 razy się zrestartuje aż w końcu "zaskoczy" oprócz tego ani jednej zwiechy nie zaliczył komp czy nawet lekkiej czkawki. przy dalszym OC mnie proc chamuje - pamięci spokojnie 500 osiągną - mostek myślę że też. reasumując - uważam że DS3 również jest godna polecenia :) co prawda różnica niewielka w cenie - dla jednych a dla innych jednak większa - zależy kto jak na to patrzy ;) Edytowane 19 Grudnia 2006 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...