Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

A mógłbym się ktoś wypowiedzieć na temat nowszej rev. DS4? Ja i tak narazie sobie poczekam, może ceny trochę spadną no i trzeba więcej kasy zorganizować. Chciałbym do tego kupić ram, zwykłe Geile 2x512MB 667 CL4, myślę że na początek wystarczy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Powracam do marudzenia.

Poddałem sprzęt testom, okazało się że memtest wywala błędy na wszelkich ustawieniach.

Zacząłem testy z jedną kością pamięci i okazało się że śmiga fajnie, druga już sam nie wiem raz idzie ładnie, drugim razem błędy :(.

Jedyne co zauważam to że szybkość testu nie jest taka sama dla obu kości.

Mam geile ultra 800 2x512, i pewnie je zwrócę chodź będą problemy :(, tylko co kupić w cenie do 500 PLN żeby to chodziło wreszcie :(

Pozdrawiam Marcin

Załamany jestem pisząc ten post w tle chodzi memtest pamięci (tej niby uszkodzonej),teraz już nie ma błedów, a co dziwne CPU-Z pokazuje ze częstotliwość pracy tej kości to 400,1- 399,1 dziwne) :(.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to mi chodzi, że są na D9 dlatego raczej nie do tej płyty (z tego co tu piszecie).

Można kupić pamięci na D9 do DS3/4/DQ6. Nie pogryzie się to. Wprawdzie są kłopoty z uzyskaniem bardzo wysokich częstotliwości pracy dla pamięci, ale zawsze można ustawić niższe częstotliwości i lepsze timingi. Pisząc o niższych częstotliwościach chodzi mi o okolice DDR2 1050-1100, bo w tej chwili trudno się przebić poza tę granicę. Może nowsze biosy coś pomogą (np. F8i dla DS3 ładnie się sprawdził). Próbowałem Dominatory DDR2 9136 (jedne z najlepszych z oferty Corsaira) na DQ6 i stanęło na DDR2 1080 na czwórkach i 2.2V. Na wyższe częstotliwości nie było szans niezależnie od timingów, napięcia i możników pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Proszę poradźcie mi w takim razie jakie kości pamięci kupić do swojego sprzętu żeby nie mieć problemów , nie znam się na tym które są na d9 a które nie. Po prostu chciałbym nie mieć juz problemów a mam do dyspozycji około 500 pln. Chcę kupić 2x512 MB duala.

Pozdrawiam i przepraszam za marudzenie.

Jeszcze jedno. Czy może być sytuacja że problem to nie pamięci tylko jakieś inne wnetrzności kompa które powodują błedy ?? Czy memtest jest wiarygodnym programem ??

Pozdrawiam Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

2x512 pdp patriot llk, podobno niezle współgrają z gigabyteami i mają gwarantowane 1000 mhz ;) sam takie kupiłem - w drodze do mnie

nówki koło 540pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

najlepsze będą patrioty llk, lub geile ultra (ostatnio jednak zdarzają się padaki)... do tych oczy kłądą jakieś odpady odpadów..., jezeli koniecznie coś z tych to ja wziąłbym kingstony, tutaj największa sznasa na oc

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

właśnie :P znajomy miał 2 kity i chodziły max po 440 stabilnie :/ w llk jest przynajmniej gwarancja na 1000, przy wysokich opóźnieniach ale jest, timingi można potem żyłowac ;]

@Fulgor - była seria na d9, ale chyba już nie do dostania... na elpidach je teraz robią

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno. Czy może być sytuacja że problem to nie pamięci tylko jakieś inne wnetrzności kompa które powodują błedy ??

A jaki masz zasilacz? Nie mam na mysli tu ile Watt podaje producent, bo z tym czesto bywa roznie...

Zanim wymienisz RAM radze sprawdzic go jeszcze raz na markowym, uznanym modelu. Bo moze okazac sie ze kosci sa ok a podczas obciazenia to zasilka przyprawia Cie o bol glowy. Szczegolnie jesli to jest Chieftec...

EDIT

Masz 6300+7950GT na Feelu 400W a to nie jest konfiguracja dla tego zasilacza. Szczegolnie jesli ten zasilacz ma jedna linie 12V okolo 17A. To, ze komus podobna konfiguracja dziala bezproblemowo nie znaczy, ze tak bedzie u Ciebie a z tego co piszesz widac, ze tak nie jest.

Wniosek-zasilka do wymiany. Przed zakupem warto jednak sprawdzic zanim zaplacisz.

Z tanich dobrych moge podac HuntKey 350W (450W) ponizej 200zl.

O zasilkach masz osobny topic.

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios F8 w moim przypadku nie dziala dobrze. W ustawieniach M.I.T. pojawily sie wartosci domyslne SPD od pamieci, w glownym oknie programu pojawilo sie Advanced Chipset a w nim opcje GBE oraz SOL (podejrzewam ze zwiazane z marvelem). Bios bardzo dziwnie sie zachowuje, po pierwsze nie chce dzialac dobrze - prawie nigdy sie nie uruchamia gdy pamieci sa taktowane 1000MHz, bez wzgledu na timingi badz napiecia. Powrocilem do F7 - w nim nie ma takich dziwnych problemow, jak do tej pory to najlepszy bios. Szkoda ze panowie sie pomimo tak dlugiego czasu nie popisali, myslalem ze zrobia w koncu pokazywanie w biosie aktualnych wartosci poszczegolnych napiec.

Edytowane przez GEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT

Masz 6300+7950GT na Feelu 400W a to nie jest konfiguracja dla tego zasilacza. Szczegolnie jesli ten zasilacz ma jedna linie 12V okolo 17A. To, ze komus podobna konfiguracja dziala bezproblemowo nie znaczy, ze tak bedzie u Ciebie a z tego co piszesz widac, ze tak nie jest.

Wniosek-zasilka do wymiany. Przed zakupem warto jednak sprawdzic zanim zaplacisz.

Z tanich dobrych moge podac HuntKey 350W (450W) ponizej 200zl.

O zasilkach masz osobny topic.

Jezeli jest to feel/logic 400W z dwoma wentlatorami to bez problemu bedzie sobie radzil, skladalem wiele zestawów w takiej konfiguracji a nawet z X1900GT/XT. przez kilka miesiecy uzywalem tkai zasilacz do selekcjonowania procesorów i nic mu nie bylo. Warunek, musi byc to wersja z 2 wentylami, jest znacznie lepsza, nawet od feela 2..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi