Mr.Martin Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) Czytaj topici o obu to sie dowiesz ;) :lol: wlasnie pocztalem az metlika w glowie dostalem i nie moge sie zdecydowac Szkoda ze w pierwszym topicu nie ma takiego malego podsumowania z czym jest problem nadal w danej plycie( oczywiscie na biezaco aktualizowany) Edytowane 6 Marca 2007 przez Mr.Martin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 To Ci podpowiem -bierz DS4 rev 3.3 i koniec. To są na prawdę bezproblemowe płyty. Sam mam DS3 rev. 1.0 i jest wszystko dobrze. Nawet na XS coraz więcej opinii pojawia się, że ta nowa rev. z D9 o wiele lepiej współpracuje. Po Twoich wypowiedziach widzę, że raczej Extremalne o/c Cię nie intersuje. Dlatego raczej wybierz DS4 zamiast P5B Dlx, ponieważ ta druga nieraz maja jeszcze kaprysy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 To Ci podpowiem -bierz DS4 rev 3.3 i koniec. To są na prawdę bezproblemowe płyty. Sam mam DS3 rev. 1.0 i jest wszystko dobrze. Nawet na XS coraz więcej opinii pojawia się, że ta nowa rev. z D9 o wiele lepiej współpracuje. Po Twoich wypowiedziach widzę, że raczej Extremalne o/c Cię nie intersuje. Dlatego raczej wybierz DS4 zamiast P5B Dlx, ponieważ ta druga nieraz maja jeszcze kaprysy. no raczej nie bede extremalnie krecil ale napewno bede chcial wycicnac ze swoje procka tyle ile sie da max , takze jak wyjda procki o FSB 1333MHz tez napewno bede sie bawil w OC - tylko zastanawia mnie ile max FSB MHz ta plyta DS 4 wyciagnie aby mogla pracowac i nie pasc po kilku dniach , tygodniach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 IHMO szybciej Dlx padnie od o/c patrząc na to z czego jest zbudowana. Zresztą gwarancja 5-letnia na DQ6 o czyść świadczy, a DS4 to praktycznie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) IHMO szybciej Dlx padnie od o/c patrząc na to z czego jest zbudowana. Zresztą gwarancja 5-letnia na DQ6 o czyść świadczy, a DS4 to praktycznie to samo. a z czego zlego asus jest zbudowany ? a tak w kilku slowach , moze kilkunastu :) mozesz napisac mi z czym moge miec problem z plyta DS4 rev 3.3 przy jej urzywaniu ? ( jakie ma niedociagniecia) Edytowane 6 Marca 2007 przez Mr.Martin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 (edytowane) No i pojawił się problem na DS4 rev 1.0 ( bez znaczenia na wersję BIOSU ). Podaje zasilanie na płytę w celu uruchomienia komputera , a on po 1-2s wyłącza się i za chwile włącza i uruchamia . Często resetuje się – czarny ekran a wentylatory idą na maxa ! . Wszystko zarówno na seryjnych ustawieniach jak i podkręcony bez znaczenia ! Jak daje z WIN uruchom ponownie – to komp już nie wstaje – czarny ekran i wentylatory na maxa – nie reaguje na przycisk POWER trzeba odłączyć zasilanie zasilacza . Często komp nie wstaje tzn resetuje się u uruchamia w kółko – pomaga dopiero reset zworką BIOSU !! Jakieś porady – sprzęt jak w podpisie – czy płyta mówi już PA PA :blink: :mur: ?? Testy były też na samej płycie + ram + grafika + hdd - w celu odciążenia zasialcza też to samo . Aktulanie napisałem to samo do wsparcia technicznego GB . Edytowane 7 Marca 2007 przez Hans15336 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 czy te pamieci : OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 beda dobrze dzialaly na tej plycie glownej ? ( bez gryzienia sie , itp) - mowa o rev 3.3 Wiem ze nikt nie jest wrozka czy jasnowidzem ale moze ktos mial stycznosc z tymi pamieciami , cos wie o nich lub cos innego - chetnie wyslucham. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Hmm mialem brac 945p s3 ale chyba jednak wezme 965p S3 Czy da sie na niej cos sensownie podkrecic majac pamiatki robiace max 750? Zreszta na razie i tak chodzilaby na niej 805-ka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 wlasnie przegladalem sobie sklepy w poszukiwaniu DS4 i orientacyjnych cen i zauwazylem ze np Komputronik wycofal z oferty DS4 , takze w moim miescie nie moge DS4 dostac - czyzby brak u dystrybutorow czy duzo zwrotow ludzi ktorzy za mocno podkrecali i popalili :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schriss Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 No i pojawił się problem na DS4 rev 1.0 ( bez znaczenia na wersję BIOSU ). Podaje zasilanie na płytę w celu uruchomienia komputera , a on po 1-2s wyłącza się i za chwile włącza i uruchamia . Często resetuje się – czarny ekran a wentylatory idą na maxa ! . Wszystko zarówno na seryjnych ustawieniach jak i podkręcony bez znaczenia ! Jak daje z WIN uruchom ponownie – to komp już nie wstaje – czarny ekran i wentylatory na maxa – nie reaguje na przycisk POWER trzeba odłączyć zasilanie zasilacza . Często komp nie wstaje tzn resetuje się u uruchamia w kółko – pomaga dopiero reset zworką BIOSU !! Jakieś porady – sprzęt jak w podpisie – czy płyta mówi już PA PA :blink: :mur: ?? Testy były też na samej płycie + ram + grafika + hdd - w celu odciążenia zasialcza też to samo . Aktulanie napisałem to samo do wsparcia technicznego GB . To wina RAMu. Mam dokładnie te same kości. Przy tych płytach niestety nieodzowne jest posiadać w domu tanią kość 256MB DDR2 533 np. GoodRam - na niej komp zawsze się uruchomi. Co do Twojego problemu, u mnie jest to samo. Odpal komp na tanim ramie, w biosie ustaw ręcznie timingi pamięci (nic na auto), PCI Express zostaw na Auto, następnie ustaw FSB na 267 a dzielnik RAMu na 2.0. zapisz, jak tylko sie zaczenie restartować - zgaś komp i wymień RAM na swoje Patrioty, powinien się odpalić. Te RAMy mają tylko jedną wartość w SPD, tzn DDR800, jak płyta ma wszystko na auto i komp się chce odpalić z FSB 266 to płyta nie widzi w SPD danych RAMu dla 533 (bo jest tylko dla 800), prawdopodobnie stąd problem. Potem możesz próbować zmienić FSB na wyższe a dzielnik ramu na niższy, aby na RAM było 800, powinien się odpalić (obecnie tak mi pracuje). Ja chyba wymienię RAM :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 To wina RAMu. Mam dokładnie te same kości. Przy tych płytach niestety nieodzowne jest posiadać w domu tanią kość 256MB DDR2 533 np. GoodRam - na niej komp zawsze się uruchomi. Co do Twojego problemu, u mnie jest to samo. Odpal komp na tanim ramie, w biosie ustaw ręcznie timingi pamięci (nic na auto), PCI Express zostaw na Auto, następnie ustaw FSB na 267 a dzielnik RAMu na 2.0. zapisz, jak tylko sie zaczenie restartować - zgaś komp i wymień RAM na swoje Patrioty, powinien się odpalić. Te RAMy mają tylko jedną wartość w SPD, tzn DDR800, jak płyta ma wszystko na auto i komp się chce odpalić z FSB 266 to płyta nie widzi w SPD danych RAMu dla 533 (bo jest tylko dla 800), prawdopodobnie stąd problem. Potem możesz próbować zmienić FSB na wyższe a dzielnik ramu na niższy, aby na RAM było 800, powinien się odpalić (obecnie tak mi pracuje). Ja chyba wymienię RAM :( Rozumiem że kolega przeczytał dokładnie tekst który napisałem ?? Ale mam pytanie . Po co mam odpalac kompa na innym ramie ???? Jak komp działa ale często zdarzają się takei reczy jak opisałem . Sprzęt mam od grudnia , a niedawno zaczął wariować , ale mam już info od wsparcia technicznego - mam odesłać płyte na GW :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schriss Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Rozumiem że kolega przeczytał dokładnie tekst który napisałem ?? Ale mam pytanie . Po co mam odpalac kompa na innym ramie ???? Jak komp działa ale często zdarzają się takei reczy jak opisałem . Sprzęt mam od grudnia , a niedawno zaczął wariować , ale mam już info od wsparcia technicznego - mam odesłać płyte na GW :) Tak, czytałem, te części też mam od kilku miesięcy i działało kiedyś lepiej, potem wgrałem najnowszy bios F10 i po restarcie już nie wstał. Reset biosu i wyjmowanie kabla nic nie daje. Inny RAM po to, że komp się odpali od razu, zamiast w kółko się resetować, tak jak napisałeś. Po odpaleniu na innym RAMie możesz zwiększyć napięcie na RAM, ustawić inne opcje (opisałem) i wtedy zwykle się odpala z Patriotami. To wszystko na wypadek, gdy kiedyś nie pomoże Ci nawet reset biosu zworką lub wyjmowanie kabla, wiele osób tak ma i ja tak miałem. Jedynym sposobem wtedy jest włożenie zwykłego RAMu. Masz rev.10, nie wiem czy DS4 ma wyzsze rev, ale jak tak, to koniecznie bierz najnowsze (DS3 najnowsze są rev 3.3). Za problemy odpowiadały jakieś rezystorki, w nowych rewizjach chyba poprawili. Jeśli dostaniesz DS4 Rev. 1.0 to obawiam się, że nic to nie zmieni. Raczej zmiana RAMu. Daj znać jak dostaniesz wymienioną płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Tak, czytałem, te części też mam od kilku miesięcy i działało kiedyś lepiej, potem wgrałem najnowszy bios F10 i po restarcie już nie wstał. Reset biosu i wyjmowanie kabla nic nie daje. Inny RAM po to, że komp się odpali od razu, zamiast w kółko się resetować, tak jak napisałeś. Po odpaleniu na innym RAMie możesz zwiększyć napięcie na RAM, ustawić inne opcje (opisałem) i wtedy zwykle się odpala z Patriotami. To wszystko na wypadek, gdy kiedyś nie pomoże Ci nawet reset biosu zworką lub wyjmowanie kabla, wiele osób tak ma i ja tak miałem. Jedynym sposobem wtedy jest włożenie zwykłego RAMu. Masz rev.10, nie wiem czy DS4 ma wyzsze rev, ale jak tak, to koniecznie bierz najnowsze (DS3 najnowsze są rev 3.3). Za problemy odpowiadały jakieś rezystorki, w nowych rewizjach chyba poprawili. Jeśli dostaniesz DS4 Rev. 1.0 to obawiam się, że nic to nie zmieni. Raczej zmiana RAMu. Daj znać jak dostaniesz wymienioną płytę. Chyba już nie produkują rev 1.0 , a mamy już rev 3.3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schriss Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Chyba już nie produkują rev 1.0 , a mamy już rev 3.3 :) To zyczymy, zebyś nie dostał magazynowego leżaka rev1, przecież na śmietnik ich nie wywalą :lol: P.S. Wszystkie te problemy, resety itp spowodowały uszkodzenie jednej kości Patriota, moze wyczyścił się eprom z SPD albo coś innego, w każdym razie porażka :? Na 1GB nie da się grać, do tego gwarancyjna wymiana, a miało być tak pięknie :mur: Zastanawiam się czy nie olać tego wszystkiego i nie kupić Asusa Commando. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 (edytowane) Kupilem dzis wersje S3 i dostalem rewizje 3.3 z wielkim napisem o obsludze 1333 Mhz ;) Teraz pytanie czy da sie zainstalowac win Xp sp2 na dysku ide bez uzycia dyskietki z driverami ? [edit] tak jak sobie patrze na nia to w zasadzie ma perfekcyjny layout ;) Edytowane 7 Marca 2007 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 powiedcie czy najnowzsza rev DS4 rev 3.3 z najnowzszym biosem ma jaeszcze jakies niedociagniecia ? (tzw bugi) jezeli tak to jakie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) Dobra jednak layout nie jest idealny ;) Montaz bez problemowy za to kiedy chcialem zrobic clear cmos.... okazalo sie ,ze zworka jest tuz pod karta graficzna i dwuslotowe chlodzenie gigant od MSI calkowicie blokuje do niej dostep przy okazji zaslaniajac polowe baterii i uniemozliwiajac jej wyjecie :D Z ciekawostek plyta dla 805d ustawia standardowe FSb na 200 i pamiatki na 800 :blink: Za to przynajmniej pozniej bezproblemowa instalacja. [edit] Na szybko dojechalem bez gmerania w napieciach do 3.2 Ghz tam gdzie asrock ledwo sie bootowal to gigus liczy superpi bez problemu. 3.4 juz niestety nie chcialo wstac wiec jutro bede testowal czy to ram czy proc potrzebuje wiecej zycia;) Bo temperaturki rzedu 38 stopni w biosie raczej mnie nie trzymaja :) Edytowane 9 Marca 2007 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Bo temperaturki rzedu 38 stopni w biosie raczej mnie nie trzymaja :)Raczej Cię trzymają... Zobacz sobie ile Masz w coretemp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Core temp nie dziala z procesorami netburst. w kazdym razie u mnie wywala taki komunikat. Mam odczyty ze speedfana, easy tune'a i w zadnym z nich nie przekraczaja 55 stopni pod orthosem. Zreszta mowimy o chlodzeniu ninja z fanderem rozkreconym na maksa za ktora znajduja sie 2 wyciagajace wentyle 120mm jeden w chiefteku tuz nad ninja i drugi TT 3-4 centymetry za nia. Calosc w otwartej budzie o 2 w nocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Zreszta mowimy o chlodzeniu ninja z fanderem rozkreconym na maksa za ktora znajduja sie 2 wyciagajace wentyle 120mm jeden w chiefteku tuz nad ninja i drugi TT 3-4 centymetry za nia. Calosc w otwartej budzie o 2 w nocy.To co innego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Zreszta dzis juz dojechalem do 3.33 @ 1,41V w miare stabilnie i policzylem super pi @ 3.4 ale potem znowu kicha i nawet nie wstalo 3.5 @ 1.45. Musze pokombinowac z innymi ustawieniami w biosie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 (edytowane) Czołem, mam 4 kości pamięci, 1GB każda, w sumie 4GB. Bios na starcie pokazuje mi 4, program "Informacje o systemie" w menu Start w akcesoriach, pokazuje mi 4 GB, natomiast Panel Sterowania / System / Zakładka "Ogólne" pokazuje mi 3.25 GB. Także 3.25 GB pokazuje pod ctrl+alt+del w zakładce "Wydajność" Może wiecie co jest grane, pamięć zrypana ? :) Ani zmiana gniazda, ani pamięci nie pomaga, cały czas jest coś koło 3.25GB pozdr. kostek Edytowane 12 Marca 2007 przez kostek11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 A to nie jest przypadkiem maksimum tego co 32 bitowy system obsluzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 A to nie jest przypadkiem maksimum tego co 32 bitowy system obsluzy ? o matko, nawet mnie nie strasz :) To co ja teraz z tym "wolnym" 1GB zrobie, na grzyba mi toto ? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Do Visty ;) Podobno Vista w 100% rozwija skrzydła przy 4gb ramu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 (edytowane) Może ktoś mi pomóc? właśnie złożyłem kompa na ds4 i za każdym razem gdy instaluje stery od płyty windows mi się sypie :/ po restarcie pisze że coś z rejestrem i opóźnionym zapisem plików i trzeba go reinstalować... bo nic nie można zrobić(po tych informacjach jest restart tryb awaryjny nie działa... a gdy nie instaluje to w sumie działa...) Wydaje mi się, że to instalacji driverów RAID ale nie jestem pewien... :/ Edytowane 13 Marca 2007 przez -=Drizzt=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Do Visty ;) Podobno Vista w 100% rozwija skrzydła przy 4gb ramu :D Niestety, Vista także pokazuje 3.35 GB. Gdzieś wyczytałem że wszystkie Microsoftu nie pociągną 4 GB :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 A ta vista byla 32 czy 64 bitowa ? Moze sprobuj linuksa jakiegos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 A ta vista byla 32 czy 64 bitowa ? Moze sprobuj linuksa jakiegos. Vista jak najbardziej 32 bitowa :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Hey może jednak ktoś zerknie na mój problem? Proszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...