Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za pomoc. Udało mi sie osiągnąć stabilne 3,2Ghz. W sumie mogę iść jeszcze w gorę. Mam tylko problemy przy odpalaniu czasami komp nie startuje po włączeniu na tym zegarze. Musze sie włąćzyć na standardzie i dopiero potem podkręcić mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość amapi3d

Wie ktoś może dlaczego BIOS pokazuje mi mnożnik 8x, a CPU-Z twierdzi ze jest 6x ?

moze to jakis speedstep czy cos tego rodzaju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam na początek wszystkich forumowiczów i pozdrawiam jestem nowym forumowiczem i mam nie lada kłopot dlatego gdy zobaczyłem temat odnośnie posiadanej przeze mnie płyty głównej zdecydowałem sie zarejestrować.

Ale przejdźmy do tematu:

Mój komp to:

Płyta główna Gigabyte GA-965P-DS3 rev. 1.0 Bios F1 (nie zmieniałem do tej pory gdyż nie było potrzeby)

Procesor Intel Core 2 Duo E4400 2.01 GHz

Pamięci PDP Patriot DDR2 800 mhz PC-6400 2x Dual Channel po 1GB (czyli w sumie 4 GB)

Karta Graficzna Gigabyte GV-NX88S320H-B-RH 8800 GTS 320 MB GDDR3

Karta Muzyczna Audigy 2 ZS PLatinum

Karta WI-FI EDIMAX EW-7128G (IEEE 802.11g Turbo Mode)

2 dyski twarde jeden pod starym IDE (160GB) a drugi Pod SATA 2 (320 GB)

System Windows VISTA Ultimate 64-bit + WInows XP Profesional z SP2

A teraz przejde do problemu który mnie boli Na początku miałem 2 kosci pasmięci i wszystko było w porzadku

ale postanowiłem kupić dodatkowe 2 gdyż zakupiłem Vistę i tu pojawił sie nastepujący problem na Xp wykrywa mi 3,5 GB RAM (chociaż jak czytałem powinien 3 GB) ale to normalne gdyż wiem że XP obsługuje tylko 3GB ram ale na Viscie pojawił sie problem natury technicznej oczywiście vista wykrywa 4 GB ramu ale 4 GB powodują umnie to że przestaje mi działać połączenie na karcie Wi-fi z internetem po wyjęciu jednej kosci wszystko działa ok i na 3 GB Ram w Wiście nie ma problemów z połączeniem z Internetem ale kiedy wkładam ponownie dodatkową kośc w slot problem sie ponawia prosiłbym was o porade co z tym zrobić może upgrade biosu do f12 rozwiąże problem a może forumowicze wiedzą jak rozwiazać ten problem inaczej. Pozdrowionka.

PS. od nie dawna intersuję się Overclokingiem i mam pytanie czy na tej wersji biosu którą mam da sie podkręcić procka bez podkręcania Pamięci próbowałem podkręcac ale opcje dostepne w Biosie Podkręcają Pamieci wraz z Procesorem. A pamieci nie chciałbym przesilać a procesor przy standardowym ustawieniu na firmowym coolerku w Biosie pokazuje mi że ma temperaturę w granicach 33 do 35 stopni celcjusza więc chciałbym z niego coś wiecej wycinąć.

PS. Prosiłbym o jakieś programy które mógłbym użyć pod vistą takie jak Orthos (nie chce mi sie wogole zanstalować wyskakuje błąd o nie poprawnym systemie) chyba że istnie je wersja tego programu pod Vistę ale szukałem w googlu i nie znalzłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A teraz przejde do problemu który mnie boli Na początku miałem 2 kosci pasmięci i wszystko było w porzadku

ale postanowiłem kupić dodatkowe 2 gdyż zakupiłem Vistę i tu pojawił sie nastepujący problem na Xp wykrywa mi 3,5 GB RAM (chociaż jak czytałem powinien 3 GB) ale to normalne gdyż wiem że XP obsługuje tylko 3GB ram ale na Viscie pojawił sie problem natury technicznej oczywiście vista wykrywa 4 GB ramu ale 4 GB powodują umnie to że przestaje mi działać połączenie na karcie Wi-fi z internetem po wyjęciu jednej kosci wszystko działa ok i na 3 GB Ram w Wiście nie ma problemów z połączeniem z Internetem ale kiedy wkładam ponownie dodatkową kośc w slot problem sie ponawia prosiłbym was o porade co z tym zrobić może upgrade biosu do f12 rozwiąże problem a może forumowicze wiedzą jak rozwiazać ten problem inaczej. Pozdrowionka.

Zasysasz Orthosa i nim wykonujesz test blend , najlepiej dla kazdej kosci osobno - masz Viste wiec albo zainstaluj sobie xp , albo zastosuj sie do nastepnego zdania , jako ze to dziala w dosie. Zasyszasz memtesta86+/goldmemory i wykonujesz test pamieci by wykluczyc to , ze trafily Ci sie wadliwe kosci. Jesli w 100% dzialaja to sprawdz napiecie pracy tych patriotow. Gigabyte podaje 1.8B , jesli te potrzebuja wiecej to w zakladce MIT masz narzedzia.

PS. od nie dawna intersuję się Overclokingiem i mam pytanie czy na tej wersji biosu którą mam da sie podkręcić procka bez podkręcania Pamięci próbowałem podkręcac ale opcje dostepne w Biosie Podkręcają Pamieci wraz z Procesorem. A pamieci nie chciałbym przesilać a procesor przy standardowym ustawieniu na firmowym coolerku w Biosie pokazuje mi że ma temperaturę w granicach 33 do 35 stopni celcjusza więc chciałbym z niego coś wiecej wycinąć.

PS. Prosiłbym o jakieś programy które mógłbym użyć pod vistą takie jak Orthos (nie chce mi sie wogole zanstalować wyskakuje błąd o nie poprawnym systemie) chyba że istnie je wersja tego programu pod Vistę ale szukałem w googlu i nie znalzłem.

Intele nie umozliwjaja osobnego podkrecania proca wzgledem ramow. Aby odkryc dodatkowe opcje oc , w glownym menu biosa odpalasz CTRL+F1 , po tym bios powinien "mrugnac/przeladowac sie" i w zakladce MIT pojawia sie opcje od oc. Dajesz dzielnik 2.00 czyli 1:1 i jedziesz razem z procem. Przykladowo : 1:1 przy 300FSB da 300 na proca i 600 na ramy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem dla porównania P31-DS3L na 965P-S3 i zauważyłem coś dziwnego jak na P31 w biosie def vcore dla E2140 wyświetlało 1.325v tak teraz na 965P jest 1.375v i po podkeceniu E2140 do 2.66Ghz bez zmiany napięcia speedfan i everest pokazują 1.39 v o co chodzi? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, mam płytę GA-965P-DS4 i najprawdopodobniej rev.1. Czy ktoś na tej płycie uruchomił Peryna Quada ??

Przymierzam się do zakupu Quada jednak wolałbym żeby był to Peryn albo najlepiej Xeon 3350 ( tańszy odpowiednik Q9450)

Dzięki z góry za odp.

Co do CPU-z o który @PoGo pytał !!! Oczywiście gigabyte ma speed stepa .... tez mam u siebie tak, że CPU-z pokazuje mi 6x a mój proc ma max x7.

Oczywiście można to wyłączyć w biosie ..

Pozdrawiam

Edytowane przez byBlackBelieve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam takie pytanie, ma płytę taka jak w sigu, skąd moge sie dowiedziec jaka mam wersje złącza PCI-Express x 16, bo sie tak zastanawiam czy czasem nie 1.0 bo ponoć na 1.0 nie sa sprawne nowe karty graficzne obsługujace PCI-E 2.0 , czyli GF8800gt, 9600gt, 9800gt itd., wiem ze temat już z epoki kamienia łupanego , jak i sama płytka :P, ale moze sie znajdzie ktos kto bedzie wiedzial jakie ta plytka ma złacze, albo jak to sprawdzic :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszej nie dostaniesz , ale jesli to oem , serwisowka to zastanowilbym sie , mozesz tez kupic katowanego trupa. Ja ze swoim wiekszych problemow nie mialem i smiga dobrze , poza dwoma przypadkami , juz z poltora roku , rowniez przy oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczesniejsze mialy i denne biosy , dziury w fsb i niezbyt friendly user oc. W sumie na najnowszej i tak jest pewien patent zwiazany z resetem oc jesli ruszy sie alphy , ale oprocz tego jest w sumie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Mylisz w ogole plyty glowne.

G - zintegrowana grafika.

DS4 - wyzszy model niz DS3 , prawdziwy dual bios , inne chlodzenie. DS3 ma virtual biosa , nie ma fizycznie 2 wlutowanych kosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie sie zorientowalem ze ta z z litera G to wersja z grafika zamuwilem juz plytke na allegro napisz jak wiesz jak ona dziala z goodramami 1x2gb cl5 bo ten u ktorego kupilem plytke ma tez te pamieci za 80zl fabrycznie zapakowane i sie zastanawiam czy by ich tez nie kupic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ekspertem od ramow , sam na niej mialem rozne Geile i te zawsze smigaly poprawnie na niej , z wyjatkiem jednej wadliwej od nowosci pary. Zaloz pytanie o ramy , moze ktos bardziej obeznany w ich temacie doradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi