Roszust Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Czytam i czytam i sam juz nie wiem. To lepiej wkońcu wziąć ds3 czy asusa p5b deluxe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Czytam i czytam i sam juz nie wiem. To lepiej wkońcu wziąć ds3 czy asusa p5b deluxe? asusa, ale asus drozszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=114600 Może i już było ale dodam. DQ6 zrobiła 600FSB !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=114600 Może i już było ale dodam. DQ6 zrobiła 600FSB !!! Bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 I co z tego jak zadna wydajnosc z tego bo ja na E6300 @ 480fsb licze superpi 1m w 17s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 (edytowane) I co z tego jak zadna wydajnosc z tego bo ja na E6300 @ 480fsb licze superpi 1m w 17s.I co z tego ? Jak ja na E6600@FSB 445 licze 1M w 12s :lol: Tu chodzilo o max FSB a nie wynik w SPI :wink: btw : Robiles szlif proca widze, mozna prosic foty ? Jesli masz. Edytowane 5 Września 2006 przez DEVILEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Bylowidziałem tylko boota na FSB 600 :> Takie kicanie dq6 pod windą pokazane jest pierwszy raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 no niestety fot nie mam i nei mam jak zrobic , zreszta go wyjme i bede szlifowall jeszcze raz pewno w ten weekend bo jestem perfekcjonista, ale dran nierowny byl . coz no z procem to do miedzi i na lustro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrrew Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Witam Posiadam płytę DS4 i procesor E6300. Mam problem z programem Easy Tune 5 (wersja najnowsza) tzn w ogóle nie mam dostępnej w nim funkcji Smart Fan. (jest nieczynna). Pozostałe opcje wszystkie są sprawne. Czy trzeba coś włączyć w biosie? Pod biosem mam ustawione opcje wentylatorów na auto, ale nie ma tam możliwości dostosowania własnych obrotów do danej temperatury procesora. Co mam zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 http://www.jzelectronic.de/jz2/index.php nowe biosy , f4 final do ds4 ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) No to zobaczymy jutro jak się bedzie sprawować :D Mam nadzieje, że problem z dovoltowaniem pamięci znikł. ADD: Vegan masz jakieś info co dokładnie się zmieniło? Edytowane 6 Września 2006 przez Konar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 sprawdzalem i 2.2v 4-4-4-12 @ 920 nie dziala stabilnie na corsairach 6400c4 ktore powinny robic tyle i duzo wiecej na 2.3v tez jzu sie zastanawiam czy to nie problem z pamieciami sam nie wiem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 sprawdź po jednej kości z osobna, bo moze jedna jest walnięta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrrew Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 No niestety po aktualizacji najnowszego Biosu F4 dalej nie jest dostępna funkcja Smart Fan w Easy Tune 5. Bardzo proszę o kolejne rady bo mi pomysły już się skończyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garreat Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Andrrew, ja też miałem to nieaktywne, aż przeinstalowałem Easy Tune. Wtedy ot tak się zrobiło aktywne o_O. Dziwny przypadek :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baaelSiljan Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 (edytowane) chcialem sie podzielić pewną dziwną obserwacją. otóż próby podkręcenia FSB w przedziale 330-350MHz kończyły się niepowodzeniami, wogole nie wstawał tylko POST. za to świetnie i stabilnie poszło na 360MHz i więcej, obecnie mam 430 FSB i czekam na lepsze chłodzenie. do podkręcania musiałem wyłączyć USB i koniecznie ustawić PCI-E na 100MHz, system ładował się i wszystko ok, niestety był bardzo niestabilny, po deintalacji "easytune 5" system ruszył z 12h (dluzej mi sie niechcialo testowac) stabilnością na prime95 i jednoczesnie superPI na 32M, temp okolo 53* w stresie na chlodzeniu boxowym, dodatkowym wentyl na NB. czy może ktoś zaobserwował problemy z easytune i stabilnością procesor: e6300 st. B6 pamięci: 2GB PDP patriot LLK 667 @ 860MHz 2.3V 4-4-4-12 płyta: gigabyte ds3 grafa: gf7300GT gigabyte Edytowane 7 Września 2006 przez baaelSiljan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrrew Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Andrrew, ja też miałem to nieaktywne, aż przeinstalowałem Easy Tune. Wtedy ot tak się zrobiło aktywne o_O. Dziwny przypadek :). Niestety przeinstalowanie Esy Tune5 nic nie pomogło. Funkcja dalej nieaktywna. :mur: Gdyby ktoś wiedział co zrobić, bardzo proszę o informację. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szopen77 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Potrzebuje pomocy - mam DS4 problem rozbija sie o porty USB - w momencie podłaczenia dysku 2,5" wywala błąd że nie moze wykryć urządzenia poprawnie - dysk i kabel na 100% sprawne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 chcialem sie podzielić pewną dziwną obserwacją. otóż próby podkręcenia FSB w przedziale 330-350MHz kończyły się niepowodzeniami, wogole nie wstawał tylko POST. za to świetnie i stabilnie poszło na 360MHz i więcej, obecnie mam 430 FSB i czekam na lepsze chłodzenie. do podkręcania musiałem wyłączyć USB i koniecznie ustawić PCI-E na 100MHz, system ładował się i wszystko ok, niestety był bardzo niestabilny, po deintalacji "easytune 5" system ruszył z 12h (dluzej mi sie niechcialo testowac) stabilnością na prime95 i jednoczesnie superPI na 32M, temp okolo 53* w stresie na chlodzeniu boxowym, dodatkowym wentyl na NB. czy może ktoś zaobserwował problemy z easytune i stabilnością procesor: e6300 st. B6 pamięci: 2GB PDP patriot LLK 667 @ 860MHz 2.3V 4-4-4-12 płyta: gigabyte ds3 grafa: gf7300GT gigabyte na XS pisali cos, ze bez ET5 da sie lepiej podkrecic :D to fsb jest zwiazane z konstrukcja mostka, jego wewnetrznym taktowaniem i dzielnikami, w skrocie mowiac przelaczyl sie w 2 tryb... dlatego wiele ludzi mowi, ze bez problemu chodzi im 400fsb a 410 juz nie ( ja np:) ) Potrzebuje pomocy - mam DS4 problem rozbija sie o porty USB - w momencie podłaczenia dysku 2,5" wywala błąd że nie moze wykryć urządzenia poprawnie - dysk i kabel na 100% sprawne USB Legacy cos tam w BIOS na Enabled masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt32 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Witam, chce zakupic E6300 + DS3 + 2x512MB Patriot LLK 667 MHz. Nie bedzie sie to gryzc ze soba? Chce podkrecac. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terrence81 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Ja mam pytanie odnosnie podnoszenia napiec. Co daje np podbicie "FBS overvoltage" +0.1 ??? ---> co to daje albo (G)MCH overvoltage +0.1 ??? ----> Co to wogole jest, za co to odpowiada i jak wysoko mozna podniesc napiecie na tym Czy dzieki temu podkrece bardziej procka ??? Bo zatrzymalem sie na 7x450 przy 1.350v i podnoszenie napiecia na procku juz nic nie daje nie moge podniesc nawet do 460 przy 1.4v PS. A zapomialem tez spytac o PCI-E overvoltage. Co to daje i jak wysoko mozna z tym pojechac Z góry dzieki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garreat Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) FSB overvoltage to podbicie napięcia bezpośrednio na szynie FSB... nie zauważyłem, żeby coś dawało, ale dla zasady można podbić choć troszkę, nic się nie stanie ;). Podobno bezpiecznie można do +0.2V. (G)MCH to dowoltowanie kontrolera pamięci. Z moich obserwacji na oko wynika, że to COŚ daje. Czasem, gdy widzisz, że blokują Cię pamięci, ew. zaczynają się restarty w Windozie, pomaga podniesienie tego cusia :). Podobnie jak przy FSB, krąży opnia, że do +0.2V będzie "spokoluz" :P. Ja za to nie ręczę... nie wiem jaką masz płytę, ale DS3 ma takie dość średnie chłodzenie mostków. PCI-E overvoltage do dodatkowe wolty na PCI Express. Nie ma to wpływu na procka czy RAM. W większości przypadków nie daje to absolutnie nic grafie, chyba że ciut wyższe temperatury. Prawdopodobnie blokują Cię pamięci. Podaj może na jakich kostkach, napięcie, timingi... Andrrew -> SmartFan znów zdechł :D. Udało mi się wtedy wejść do niego zaraz po reinstalce EZ tjuna, nawet bez reboota. I dotyczy to chyba tylko wentyla NB. A jak wiadomo, DS4 nie ma wentylka, więc pewnie po reboocie płyta jest "do końca" wykrywana i SmartFan się wyłącza ze względu na chłodzenie pasywne. Tak mi się wydaje. pozdrawiam Edytowane 8 Września 2006 przez Garreat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrrew Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Garreat -->Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Co do wentyla NB to bym się zgodził, ale w SmartFan są opcje jeszcze do prędkości obrotów wentylatora CPU względem temperatury i moim zdaniem ta opcja powinna być w tej płycie aktywna. :cry: Właśnie o to mi chodzi aby z automatycznych ustawień jakie są w biosie obniżyć obroty co do danej temperatury ponieważ są niepotrzebnie za wysokie na mój wentylator (Pentagram QVC-120 Cu+) a co za tym idzie mogło by być ciszej. Dla mnie jest dziwne, że taka płyta nie obsługuje możliwości manualnego dopasowania obrotów. Najlepiej gdyby taka opcja pojawiła się w biosie, ale to pewnie tylko marzenie. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 nowy bios f5b pomogl , stabilne juz dziala napiecie +2.1 , max udalo mi sie osiagnac fsb 430 przy tymingach 4-4-4-12 (1:1) ale to malo jak na te moje korsarze , ale widac ze to kweista biosu bo z kazdym jest lepiej , lecz w takiej sytuacji i tak wydajniejsze bedzie dla mnie fsb450 i timingi 5-4-4-4-12 @ 2.1v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Czy ktoś na DS4 zamontował chłodzenia ThermalTake Sonic Tower ?? Mam zamiar kupić tą płyte a chłodzenie już mam. Nigdzie nie moge znaleść o tym info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 jaki jest rozstaw otworów pod cooler nb?bo mam blok i nie wiem czy bede musial zmienic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baaelSiljan Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) Witam, chce zakupic E6300 + DS3 + 2x512MB Patriot LLK 667 MHz. Nie bedzie sie to gryzc ze soba? Chce podkrecac. Pozdrawiam. ja mam dokladnie to, tylko w wersji 2GB, chodzi jak burza i się kręci, jeżeli 512 są równie dobre co 1Gb to polecam, głównie ze względu na cene Edytowane 9 Września 2006 przez baaelSiljan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terrence81 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) FSB overvoltage to podbicie napięcia bezpośrednio na szynie FSB... nie zauważyłem, żeby coś dawało, ale dla zasady można podbić choć troszkę, nic się nie stanie ;). Podobno bezpiecznie można do +0.2V. (G)MCH to dowoltowanie kontrolera pamięci. Z moich obserwacji na oko wynika, że to COŚ daje. Czasem, gdy widzisz, że blokują Cię pamięci, ew. zaczynają się restarty w Windozie, pomaga podniesienie tego cusia :). Podobnie jak przy FSB, krąży opnia, że do +0.2V będzie "spokoluz" :P. Ja za to nie ręczę... nie wiem jaką masz płytę, ale DS3 ma takie dość średnie chłodzenie mostków. PCI-E overvoltage do dodatkowe wolty na PCI Express. Nie ma to wpływu na procka czy RAM. W większości przypadków nie daje to absolutnie nic grafie, chyba że ciut wyższe temperatury. Prawdopodobnie blokują Cię pamięci. Podaj może na jakich kostkach, napięcie, timingi... pozdrawiam A wiec tak: MOBO: Gigabyte GA_965P_DS4 CPU: C2D E6300 1.86MHz(7*266) @ 3150MHz (7*450) --> 1.350V COOLER: Ninja + GPU: His Excalibur x1800GTO ICEQIII (520/1000 @ 675/1440 - 16p) MEM: GeIL 2GB (2x1GB) 800MHz Ultra 4-4-4-12 @ 900MHz 5-5-5-15 --> 2.1V Mi sie osobiscie wydaje ze to raczej nie sa pamieci bo po wyluzowaniu timingow lataly spokojnie 960MHz tylko problem byl z prockiem. Znaczy tak mi sie wydaje bo ja to sie az tak nie znam zeby powiedziec co spowodowalo np. restart kompa :) I takl jak mowilem podbicie napiecia nawet do 1.4 na procu nic nie dawalo moge jeszcze ewentualni sprobowac podniesc napiedcie na memkach ale nie wiem jaka jest bezpiedczna granica (moze 2.3v ??) PS Bymbyl zapomial wszysscy tu mowia zeby uruchomic najlepiej podwujne SUPER PI lub PRIMA95 no tak ale jak ja probowalem wlaczyc 2 SPI to wyskakuje jakis error, hmm tylko nie pamietam jaki, chyba ze nie mozna robic 2 obliczen na raz. A co do PRIMA95 to nawet nie moge 2 okienek otworzyc jakchce drugiego otworzyc to wyskakuje pierwszy :) i tyle "kropka" EDIT AHA a czym najlepiej przetestowac memki w dualu ?? Edytowane 9 Września 2006 przez terrence81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 ja probowalem wlaczyc 2 SPI to wyskakuje jakis error, hmm tylko nie pamietam jaki, chyba ze nie mozna robic 2 obliczen na raz.error mówi co następuje: baranku, uruchom 2xSPI z różnych katalogów, bo inaczej kicha :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Dobra - mam pytanie - czym mierzycie na gigabyte temperatury i co daje w miare realne wskazania - bo u mnie na Ninja + Fander po 3 min prime pprocek ma 58 C (7x430 @ stock) a to chyba nie jest normalne - generalnie speedfan strasznie dziwne temperatury podaje bo w idle skacza jak glupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...