Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra teraz powstaje taki problem ze instaluje EasyTune 5 z plyty wszystko ladnie pieknie ale sie nie odpala :/

Moze ktos pomoc i podac link do pewnej wersji ET5

a jakim temperaturom ufacie i jakie macie @stock ? bo dla mnie 52C w stresie w stocku to jest delikatnie mowiac DUZO (a tak coreTemp pokazuje)

Edytowane przez Yacho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.jzelectronic.de/jz2/index.php

zawsze najnowszy bios , moznaby uaktualnic post na pierwszej stronie tak btw...

Co do duzych temp to tez mam ten problem ... mam ninje i proc szlifowana na lusterko + cienituko AS5 , wiatrak na ninjy @ 1200 a tempy 52 idle i 63 w stressie @ coretemp i everest , zawsze jeden rdzen jest goretszy ale to podbno normalne , nie wiem skad te tempy sie biora takie wysokie powinn6y byc z 5-7 stopni nizsze :/

Edytowane przez VeganJustice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglibyscie popodawac swoje temperatury w easytune i w coretemp ? bo kurcze cos te 65C po podkreceniu to wyjatkowo duzo... :/

nie wiem co moze byc zle :/

http://www.jzelectronic.de/jz2/index.php

zawsze najnowszy bios , moznaby uaktualnic post na pierwszej stronie tak btw...

Co do duzych temp to tez mam ten problem ... mam ninje i proc szlifowana na lusterko + cienituko AS5 , wiatrak na ninjy @ 1200 a tempy 52 idle i 63 w stressie @ coretemp i everest , zawsze jeden rdzen jest goretszy ale to podbno normalne , nie wiem skad te tempy sie biora takie wysokie powinn6y byc z 5-7 stopni nizsze :/

Powiedz jak masz ustawiony wiatrak na ninji ? ja mam u dolu ... moze to ? z boku nie moglem bo pamiec zawadza :/

kurcze nie wiem co jest... a zadnych problemow z kreceniem nie masz ? to taktowanie masz prime stable ?

kurde sprzedalem WC bo c2d mialo byc chlodne a tu taki babol... teraz patrze ze Worms14 ma 59 C w everescie na 6600@3.4 :/

Edytowane przez Yacho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wentytalor z Ninja jest nad sama koscia pamieci ? ( czy jest duza jeszcze odleglosc miedzy koncem kosci pamieci a obudowawentyla) ?

Pisałeś o Ninji Plus, nie o wentylatorze ;]

Radiator wchodzi bez problemów, a wiatrak ja np mam na samej górze wyciągający powietrze z Ninji i pchający wyżej. Wysoko, wysoko w budzie, pod górą, mam dopiero zasilacz. Jest super fajnie... zaward na procu ma 600rpm do 1000rpm w stresie, a zasilacz ledwo się kręci, bo się tak nie nagrzewa.

Zresztą u mnie ten procesor jest zimny, dlatego nie wiem czemu ludzie mają takie problemy z temp...

Nawet na def VCore, bo teraz jadę na 1.15V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałeś o Ninji Plus, nie o wentylatorze ;]

Radiator wchodzi bez problemów, a wiatrak ja np mam na samej górze wyciągający powietrze z Ninji i pchający wyżej. Wysoko, wysoko w budzie, pod górą, mam dopiero zasilacz. Jest super fajnie... zaward na procu ma 600rpm do 1000rpm w stresie, a zasilacz ledwo się kręci, bo się tak nie nagrzewa.

Zresztą u mnie ten procesor jest zimny, dlatego nie wiem czemu ludzie mają takie problemy z temp...

Nawet na def VCore, bo teraz jadę na 1.15V.

czyli co ? nie da sie wentylatora normalnie zamontowac na radiatorze ? ( nad pamieciami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam procesor E6300 @ fsb460 czyli 3220Mhz i płytę DS4. Chłodzenie to Pentagram QVC-120 Cu+ Jest sporych rozmiarów ale robi robotę. Bez obciążenia procesora temperatura nie przekracza 38C. Po obciążeniu naraz dwoma programami Super Pi temperatura nie przekracza 47C. Dodatkowo obroty wentylatora są ustawione w Smart Fan tak, że przy tych 38C ma około 900RPM i wówczas w ogóle go nie słychać. (gdybym miał obroty włączone na ful to temperatura na pewno była by o wiele jeszcze niższa). Wszystkie odczyty są z programu Easy Tune5. Choć jest sporych rozmiarów, pięknie pasuje do tej płyty i nic nie koliduje, a jego budowa dodatkowo pozwala na chłodzenie dodatkowych elementów dookoła płyty jak radiatora na płycie czy pamięci. Dlatego polecam każdemu tego pentagramka. Co do płyty głównej to widzę, że z każdym biosem jest coraz lepiej (po wgraniu F5b odblokowała się na szczęście funkcja w Easy Tune5 Smart Fan) Procek i pamięci ładnie się kręcą więc jestem naprawdę zadowolony. Co do tych temperatur podawanych w wyższych postach to moim zdaniem strasznie dużo jak na procesory serii core nawet po podkręceniu. To już nie są kaloryferki. Zalecił bym spróbowanie innego colerka. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych temperatur podawanych w wyższych postach to moim zdaniem strasznie dużo jak na procesory serii core nawet po podkręceniu. To już nie są kaloryferki. Zalecił bym spróbowanie innego colerka. :wink:

Odpal program core temp beta i obciąż procesor programem orthos. Dopiero wtedy wypowiadaj sie na temat temperatur. Zobaczysz wtedy ile stopni twój CPU ma w rzeczywistości. Jak nie przkroczy 70 stopni to bedzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do takiego zestawu to ja sie przejchalem , ninja u mnei bardzo malo wydajna jest , corsairy 800cl4 nei chca chodzic na napieciu wyzszym niz 2.0 a wiec przy wyzszych fsb np 440 w gore cl4 odpada, wogole kiepsko jak bym mogl to bym teraz wybral p5b deluxei mial spokoj ..... a co do ninji to proponuje ic wc bo te procki maja tak wysoki potencjal OC ze szkoda go marnowac na chlodzeniu powietrzem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do takiego zestawu to ja sie przejchalem , ninja u mnei bardzo malo wydajna jest , corsairy 800cl4 nei chca chodzic na napieciu wyzszym niz 2.0 a wiec przy wyzszych fsb np 440 w gore cl4 odpada, wogole kiepsko jak bym mogl to bym teraz wybral p5b deluxei mial spokoj ..... a co do ninji to proponuje ic wc bo te procki maja tak wysoki potencjal OC ze szkoda go marnowac na chlodzeniu powietrzem .

wiesz ja sam zaczynam glupiec jaka plyte wybrac . Wiem jedno bedzie to procek 2.4Ghz, pamieci Corsair 2x1Gb ( 667 lub 800) a co plyty to mam metlik w glowie

NIby asusu lepszy ale jak wiadomo Gigabyte przejal asusa i od nowego beda wychodzily plyty tylko pod logiem Gigabyte, wiec duze prawdopodobienstwo ze Asus przestanie wydawac aktualicje biosow do swoich plyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEZ sie dalem oglupic ta plotka ! , wierutna bzdura ! plyty z logiem asus nadal beda wychodzic tylko w mneijszym nakladzi a o zaprzestaniu wydwania akutalizacji biosow wogole nie ma mowy !

tak wogole to yes , yes , yes bo bios f5c dal wyrazna poprawe w napieciach na pamieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja sam zaczynam glupiec jaka plyte wybrac . Wiem jedno bedzie to procek 2.4Ghz, pamieci Corsair 2x1Gb ( 667 lub 800) a co plyty to mam metlik w glowie

NIby asusu lepszy ale jak wiadomo Gigabyte przejal asusa i od nowego beda wychodzily plyty tylko pod logiem Gigabyte, wiec duze prawdopodobienstwo ze Asus przestanie wydawac aktualicje biosow do swoich plyt.

Witam

Ludzie!! kto wam taka ciemnote wcisnal!! Rozmawialem na Zjezdzie z gosciem od Asusa i oczywiscie zaprzeczyl tym bzdurom... dalej zostaje Asus i gigabyte oddzielnie ale zainwestowali w spolne projekty i biura badawcze... Wiec dalej mamy High-end Asus Midle Gigabyte i dno Asrock :) ( to moje zdanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ludzie!! kto wam taka ciemnote wcisnal!! Rozmawialem na Zjezdzie z gosciem od Asusa i oczywiscie zaprzeczyl tym bzdurom... dalej zostaje Asus i gigabyte oddzielnie ale zainwestowali w spolne projekty i biura badawcze... Wiec dalej mamy High-end Asus Midle Gigabyte i dno Asrock :) ( to moje zdanie)

ale plotki robią swoje :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale plotki robią swoje :/

zgadza sie i pozniej krazy sto wersji :) a czlowiek i tak glupieje

Ja tak swoja droga sie zapytam , co byscie doradzili brac do procka 2.4Ghz - DS4 czy Asusa (ale ktory) ? Czy technologia z mostkiem IH7 nie jest stara konstrukcja w porownaniu z mostkiem IH8 ?

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi