VeganJustice Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 AHCI mode to wlaczenie w dyskach Sata 2 dodatkowych funkcji jak NCQ , HOt PLug itp , daje do wzrost ogolnej wydjanosci dysku , ale komp sie wolniej uruchamia bo wczytuje odzielny bios dla dysku przy starcie kompa (jakies 12-14 sekund) , potem jak bede mial cZas i jak chcesz to moge dac jakies faq na forum jesli nie ma , trzeba sciagnac specjalne stery z na grac na fdd i dac podczas uruchomienia systemu a potem jeszcze stery w windzie zainstalowac , ale musisz przeinstalowac winde tera zzeby to miec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 a czym rozni sie mostek ICH8 od starszego ICH7 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SarmaX Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 a czym rozni sie mostek ICH8 od starszego ICH7 ? tutaj znajdziesz odpowiedz KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart80 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Witam, niektórzy użytkonicy DS3 skarżyli się że ich karty graficzne samoczynnie przełączają się w tryb Pcie x1. Mam jedno pytanie (tylko proszę się nie śmiać). W jaki sposób sprawdzić, w jakim trybie pracuje karta graficzna, w panelu nvidii (mam gf 7600gt) wśród inofmacji o karcie jest napisane Pci express x16, czy oznacza to że karta pracuje w tym momencie w takim trybie czy tylko że go obsługuje? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Witam, niektórzy użytkonicy DS3 skarżyli się że ich karty graficzne samoczynnie przełączają się w tryb Pcie x1. Mam jedno pytanie (tylko proszę się nie śmiać). W jaki sposób sprawdzić, w jakim trybie pracuje karta graficzna, w panelu nvidii (mam gf 7600gt) wśród inofmacji o karcie jest napisane Pci express x16, czy oznacza to że karta pracuje w tym momencie w takim trybie czy tylko że go obsługuje? Z góry dzięki za odpowiedź. Pracuje w TYM momencie... wiec masz ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Mam pytanie odnośnie karty muzycznej na płycie. Mianowicie czy ktoś się interesował jak karta radzi sobie z EAXem? No i jak wypada obciążenie przy słuchaniu muzyki w porównaniu do SB Audigy? Nie mam jak sprawdzić, bo mój Audigy (uszkodzony 1 kanał) nie domaga, a nie wiem czy załatwiać sobie nowego czy przejść na tego Realteka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) Przeczytałem ten wątek od początku i to bardzo dokładnie i świadomy wad kupiłem wczoraj DS4 :-P Do tego 6300 i GSa galaxy. Pamiątki mam w serwisie ale zaopatrzyłem się w kość kingstona 512/533 Elpida(działają na innej platwormie na 720MHz 4-4-4-12 :D ). Myślałem, że jestem przygotowany do tej płyty ale kicha :blink: Problem mam z O/C - bios oczywiście wgrałem od razu najnowszy F5C, w biosie ustawiłem na manual prawie wszystko, na auto też próbowałem - komp nie chce się przetaktować nawet o 1 MHz FSB :mur: Pamiątki oczywiście zluzowałem na cl5, przekładałem banki, przekładałem grafe, zmniejszałem mnożnik na procu i nie mam już pomysłu co dalej. Co pominąłem??? Wyłączyłem w biosie opcje USB Legacy ale też nic nie dało. Pamięć na tej płycie działa na 800MHz Grafa na PCI = 7x400 od szczała :) zaraz wgram F4. Edytowane 13 Września 2006 przez Marvik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) Przeczytałem ten wątek od początku i to bardzo dokładnie i świadomy wad kupiłem wczoraj DS4 :-P Do tego 6300 i GSa galaxy. Pamiątki mam w serwisie ale zaopatrzyłem się w kość kingstona 512/533 Elpida(działają na innej platwormie na 720MHz 4-4-4-12 :D ). Myślałem, że jestem przygotowany do tej płyty ale kicha :blink: Problem mam z O/C - bios oczywiście wgrałem od razu najnowszy F5C, w biosie ustawiłem na manual prawie wszystko, na auto też próbowałem - komp nie chce się przetaktować nawet o 1 MHz FSB :mur: Pamiątki oczywiście zluzowałem na cl5, przekładałem banki, przekładałem grafe, zmniejszałem mnożnik na procu i nie mam już pomysłu co dalej. Co pominąłem??? Wyłączyłem w biosie opcje USB Legacy ale też nic nie dało. Pamięć na tej płycie działa na 800MHz DS4+GF7600GS zalman edition=brak mozliwosci OC. Jakichkolwiek. Chyba to poprawiali w starszych biosach. Daj najlepiej finalny F4 i powinno zadziałać. Może znowu cos kombinują w tych betach i stary robaczek powrócił. Edytowane 13 Września 2006 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 DS4+GF7600GS zalman edition=brak mozliwosci OC....tylko ta konfiguracja, czy np. DS3 + 7300GT też ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Niestety z wersją biosu F4 też można zapomniać o OC :mur: Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?? wgrywam pokolei starsze biosy jeszcze bo przeciesz ktoś tu pisał,że problem już został rozwiązany :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 To najnowsze bety testuj (czyt. F5b i F5c) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 To najnowsze bety testuj (czyt. F5b i F5c) Fajny ten gigabajt, nie ma co :mur: wgrałem następujące biosy: F5c, f5b, f4, f4c, f4b, f4a, f3 jak się pewnie domyślacie żaden nie dał stosownego efektu. Z grafą w slocie moge zapomnieć o OC. Czy ktokolwiek odpalił galaxy 7600gs na tej płycie na tyle, żeby dało się podnosić FSB????? Nie chce mi się już przeglądać tego wątku ale ktoś raczej na pewno to zrobił. Pytanie dlaczego teraz mnie się to nie udaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 skombionuj se grafe na pci , mozna kupic za 5zl wloz grafe podkrec , po podkreceniu wloz galaxy io powinno byc ok , choc to dziwne ze akutalizacja biosu u Ciebie nei rozwiaxzal problemu, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 skombionuj se grafe na pci , mozna kupic za 5zl wloz grafe podkrec , po podkreceniu wloz galaxy io powinno byc ok , choc to dziwne ze akutalizacja biosu u Ciebie nei rozwiaxzal problemu, Zrobiłem już to. Ustawiłem od razu 400x7 i testowałem jakąś godzine pod orthosem. Włążyłem galaxy i reset biosika :mur: To galaxy co mam to jakieś dziwne, ma radiatorki (czytałem, że już nie puszczają z nimi) niebieski zalman i nie ma zworki do drugiego biosu :blink: do tego jak pamiątki ustawiłem na 850 to tak chodzą bez artów :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Marvik ty kręcisz tego GS'a za pomocą RivaTunera? To moze spróbuj wgrać bios do karty z takimi parametrami jakie chcesz i kręć wtedy proca. Chociaż dziwią mnie twoje problemy sam mam to co w sigu i żadnych problemów nie miałem nawet na fabrycznym biosie F2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 @Marvik zeby krecic Galaxy to trzeba sie pobawic, ustawiles reszte tak jak powinna byc? 2.0 dla mem, timingi recznie, usb legacy disabled itd? u mnie tylko w okreslonej kolejnosci da sie podkrecic kompa :D jak przestawie na raz za duzo to nie bootuje ;D hehehe AHCI mode to wlaczenie w dyskach Sata 2 dodatkowych funkcji jak NCQ , HOt PLug itp , daje do wzrost ogolnej wydjanosci dysku , ale komp sie wolniej uruchamia bo wczytuje odzielny bios dla dysku przy starcie kompa (jakies 12-14 sekund) , potem jak bede mial cZas i jak chcesz to moge dac jakies faq na forum jesli nie ma , trzeba sciagnac specjalne stery z na grac na fdd i dac podczas uruchomienia systemu a potem jeszcze stery w windzie zainstalowac , ale musisz przeinstalowac winde tera zzeby to miec.AHCI daje *tylko* hot plug i NCQ. O ile ktos nie ma kieszeni z SATA2 to to jest zbedne, bo dla *pojedycnzego* dysku NCQ powoduje zwolnienie ogolnej szybkosci i prosze nie krzyczec, ze w jakims tam syntetyku jest szybciej. Co wiecej ten zasrany bios od SATA wczytuje sie pare sekund i do tego trzeba sie cackac z driverami pod Windowsy (F6 przy instalacji) HD Tach daje dokladnie te same wyniki z AHCI jak i bez (czyli IDE) - testowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Marvik ty kręcisz tego GS'a za pomocą RivaTunera? To moze spróbuj wgrać bios do karty z takimi parametrami jakie chcesz i kręć wtedy proca. Chociaż dziwią mnie twoje problemy sam mam to co w sigu i żadnych problemów nie miałem nawet na fabrycznym biosie F2 Grafe kręce atitool'em. Nie kręce grafy jak chce kręcić fsb. W biosie mam legacy usb na disable, tmingi ręcznie, pamiątki x2, pod USB nie mam nic podpięte. Próbowałem wszystkie biosy, robiłem czyszczenie cmosu, przestawiałem do drugiego pci-e, stałem na jednej nodze ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>jąc kompa i jeszcze kilka innych szamańskich sztuczek :unsure: Może macie starsze galaxy gdyż ja mam wersje 3 PCB. Ona nie ma dual biosu i głośniczka. Może z tą grafą jeszcze nie współgra?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carnivore Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie, mam pytanie dla zorientowanych dotyczące wyboru pamięci dla płyty 965p-ds4. Jako że moje fundusze są teraz ograniczone zamierzam kupić 1024MB pamięci operacyjnej. I teraz mam problem z wyborem: za jakieś pół roku chcę dokupić drugie 1024MB i czy lepiej jest wybrać teraz jedną kość 1024MB czy 2x512MB? Zaznaczę że interesuje mnie pamieć 667MHz. Jeżeli miała to by być kość 1024MB w jednym module to znalazłem pamięć KINGMAX na elpidzie za 389 zł -> KLIK. Czy to jest dobry wybór? A może w tej cenie można dostać lepszą pamięć? Ten KINGMAX jest na liście Qualified Vendors List. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. EDIT: właśnie otrzymałem e-maila od gral.pl z informacją o P/N tego modułu pamięci KINGMAX i okazało się że NIE jest to moduł z listy Qualified Vendors List. Odpada więc ta pamięć w przedbiegach. Może znalazł ktoś inny moduł 1024MB z ceną ok. 400zł lub niewiele powyżej który sprawdzi sie w tej płycie głównej? Edytowane 14 Września 2006 przez Carnivore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) EDIT: właśnie otrzymałem e-maila od gral.pl z informacją o P/N tego modułu pamięci KINGMAX i okazało się że NIE jest to moduł z listy Qualified Vendors List.No i co z tego. Przeciez to żaden problem. Edytowane 14 Września 2006 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niebooki Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Witam, Kilka tygodni temu złożyłem komputer z E6600 i DS4. System chodzi stabilnie - mam jednak dwa problemy - moim zdaniem związane z płytą. Jeżeli ktoś miał podobne lub wie jak można je rozwiązać to proszę o pomoc. System chodzi na standardowych ustawieniach - nic nie jest podkręcane. Pierwszy problem dziwny start komputera - po włączeniu lub restarcie system przeważnie włacza się na około 2-3 sekundy, następnie wyłącza się na około 4-5 sekund po czym włącza się ponownie i dopiero potem startuje. Czasami zdarzają się dwa takie cykle, czasami idzie od razu, ale przeważnie jest to jeden cykl - czyli włączenie, wyłącznie i dopiero włączenie i post. Druga kwestia to problem zawieszającej się czasami myszki podczas ładowania profilu użytkownika. Po uruchomieniu systemu na ekranie logowania z wyborem użytkowników mysz działa normalnie, natomiast po kliknięciu na użytkownika i ładowania profilu zdarza się czasami, że mysz się wyłącza. Żeby ją właczyć muszę wyjąć mysz z portu ps2 i włożyć i wtedy działa normalnie. Dzieje się to tylko czasami podczas ładowania profilu po starcie - później mysz się działa normalnie - nie zdarzyło się żeby powiesiła się w trakcie pracy. Model myszy to bezprzewodowy Logitech MX700, który na poprzednich systemach działał bez zarzutu więc to nie w nim problem. Jeszcze jedna mała rzecz - pamięci, które mam kupiłem jako Patriot DDR2 667 natomiast system wykrywa mi je jako DDR2 533. Wymieniałem na nowe takie same ale jest to samo - dalej zgłaszają się jako 533. W SPD pokazują się jako PSD251253381 czyli faktycznie jako model 533, chociaż na pamięciach i na opakowaniu pisze że są to pamięci 667? Czy to też może być wina płyty i BIOSU, który źle je wykrywa? Na powyższe problemy nie pomaga zmiana BIOSu, clear CMOS. Mój sytem: CPU Core 2 Duo E6600 MB Gigabyte GA-965P-DS4 (BIOS F4) HDD SAMSUNG 250GB SATA II SP2504C VGA Gigabyte NX76T 7600GT RAM 2x512 Patriot 533 DDR2 DVD-RW Pioneer DVR111 Audio SB Audigy 2 PSU Tagan 380W U01 OS WinXP Home SP2 with all updates. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Czy mnie sie wydaje czy pojawiły się nowe biosy do gigabyte? http://www.jzelectronic.de/jz2/index.php ??? Jest dzisiejsza data ale w wewnątrz nie ma żadnego nowego biosu :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Czy mnie sie wydaje czy pojawiły się nowe biosy do gigabyte? http://www.jzelectronic.de/jz2/index.php ??? Jest dzisiejsza data ale w wewnątrz nie ma żadnego nowego biosu :huh: Jest - tam na dole masz takie niebieskie okienko, gdzie wybierasz model swojej płyty i wersje biosu jaką chcesz zassać :P Masz napisane przeca :] f6b ładnie mi się sciągnęło - nie ma problemu F5c do twojej mobo też ssie się ładnie.... Edytowane 14 Września 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Jest - tam na dole masz takie niebieskie okienko, gdzie wybierasz model swojej płyty i wersje biosu jaką chcesz zassać :P Masz napisane przeca :] f6b ładnie mi się sciągnęło - nie ma problemu F5c do twojej mobo też ssie się ładnie.... no fajnie ale te biosy były już 11.09 11.09.06 GA-965P-DQ6 - BetaBIOS Version F5d GA-965P-DS4 - BetaBIOS Version F5c GA-965P-DS3 - BetaBIOS Version F6b mam już od 2dni ten bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 no fajnie ale te biosy były już 11.09 mam już od 2dni ten bios 14.09 to data publikacji newsa o tych biosach - nowszych nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvik Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Coś wyczaiłem. Nie po zmianie FSB mam reset biosu ale po zmianie PCI-E! Wystarczy, że dam z auto na 100MHz i mam reset biosa. Jak jest na auto to po zmianie FSB PCI-e idzię automatycznie w górę. Więc teraz niech mi ktoś powie jak mam to naprawić???? Jest jakiś program do pokazywania z jaką prędkością działa mi teraz PCI-E? w szukajce nie moge nic znaleść. Edit: CrazyJohn: Moja płyta to DS4 i mam możliwość blokady PCI-E ale powoduje ona zwis kompa. Edytowane 15 Września 2006 przez Marvik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 @Marvik na ds3 i galaxy zablokowanie pcie mozliwe jest tylko przy nowym biosie i/lub karty graf na pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terrence81 Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Siema Mam pytanie czy ktos znalazl moze jakies mody do DS4 np V-droop bo ja tylko znalazlem do DS3. Aha i jak zmiezyc temperature np NB czy RAMU (chodzi mi o jakis program) PS Jaka jest wmiare bezpieczna temp C2D E6300 bo ja po 12h stresu mialem 68C (7*485 = 3395MHz przy 1.45V) a to chyba troche duze przy Ninji + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Siema Mam pytanie czy ktos znalazl moze jakies mody do DS4 np V-droop bo ja tylko znalazlem do DS3. Aha i jak zmiezyc temperature np NB czy RAMU (chodzi mi o jakis program) PS Jaka jest wmiare bezpieczna temp C2D E6300 bo ja po 12h stresu mialem 68C (7*485 = 3395MHz przy 1.45V) a to chyba troche duze przy Ninji + ... , chesz se krzywde zrobic ? max dla tego procka teorytycznie to 61 ja mam na 450x7 @1.3125 max 64 w stresie i 8 h prime bna oba rdzenie bylo stabilnie. tez mam calkiem spore temp przy ninjy mimot ego ze szlifowaan powinno byc z 7-10 c mniej , coz zamowilem se wlasnei wiatrak @200rpm . Ale obniz sobie taktowanie torchei sprawdz jak Ci chodzi na nizszym napieciu moze tez mas zjak ja procek ktory chodzi dobrze na b. niskich napieciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak24dg Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 czy ktos na zachodnich stronach ( forach) widzial moze jakies fotki przestawiajace plyte DS4 lub DQ6 na ktorej zamontowany jest Ninja Plus ( z wentylatorem) - jezeli tak to porosze o linka mogę ci zrobić zdjęcie ninja plus na ds4 jak chcesz:D Ja mam w 1 i 3 banku pamięci wentylator nachodzi na 1 kość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 mogę ci zrobić zdjęcie ninja plus na ds4 jak chcesz:D Ja mam w 1 i 3 banku pamięci wentylator nachodzi na 1 kość. jakbys mogl to chetnie zobacze jak to siedzi przed zakupem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...