Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

Wrrr już normalnie świra dostaję. DS3, c2d 6300, 2GB Vitesta 667 i... okazjonalne BSODy. Na biosie F7 co parę godzin, na F6 tak raz na 2 dni :angry: Na f7 lubił wysypac się zaraz przy pierwszym uruchomieniu. Po restarcie z reguły działał dłużej. Trochę piszczy jeden dławik, na szczęście tylko przez 5 min. od włączenia, ale to raczej nie ma związku. W tej chwili nic nie podkręcone, chociaż pamięci wytrzymuja bez problemu 900 przy 5-5-5-15, płyta 400FSB a proc... duzo. Nie testowałem dokładnie przez te zwisy. Najlepsze, że przez 3-4 godziny może sobie hulać orthos z dwoma superpi i wszystko ok. Po godzince przy obciążeniu 1% BSOD! zabrakło mi już pomysłów...

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpla mojego gigabyte DS4 + Palit 7900GS

jak to krzycza na necie, malo szczesliwe (oby tylko narazie) polaczenie...

objawy: artefakty na ekranie, szczegolnie gdy karta sie pogrzeje, w 3d, tak to wyglada jak zbyt mocno przekrecone memki

niektore z 7900gs podobno chodza [bFG] niektore w ogole nie pozwalaja na odpalenie kompa... czy moze ktos juz cos na to poradzil? bo na ta chwile szukanie i buszowanie po necie nie daje rezultatow

kombinowanie na wszelkie mozliwe sposoby tez nie dalo nam doslownie niczego

w razie jakich newsow prosze o info i pozdrawiam wszystkich z podobnym zestawieniem majacych problemy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Ja też mam ten sam problem jak @topek, tylko z grafą 7300GT Galaxy Zalman 128 MB.

Wszystko chodzi na default,a zaraz po ok 10 min pracy kompa ziarno na monitorze.

Czy to tak wyglądają te Wasze artefakty na DS3?

2) Nie chce mi się zbotować Linux (knoppix) z płyty. zaraz na początku jakiś błąd. Zawsze tego [brzydkie określenie na linuksa]a używałęm żeby sprawdzić, czy jest w w pożądku ze sprzętem, dlatego mnie to martwi.

P.S menda zdenerwowała mnie na sam początek. Jak jeszcze będzie parę bugów to trzeba będzie wymienić na Asusa P5B ( tego zwykłego), chociaż osiąga mniejsze FSB.

Jakieś pomysły na rozwiązanie problemów?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak powiedział kszonek, i tak to wyglądało:

http://img179.imageshack.us/my.php?image=superpi1kx4.jpg

To jest dobrze czy źle ? :lol:

(komp I)

tragedia...... zainstaluj noiwa winde na innej partycji i zobacz ile bedziesz mial wtedy czasy....

btw wez pozbac sie tego softu od neostrady :/ to az zal ze ktos tego uzywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam, że na płytach DS6 i DS3 zdarzają się piszczące kondensatory i cewki, a jak jest z S3? Piszczenie ogólnie jest bardzo denerwujące.

No niestety ja jestem tego najlepszym przykładem (DS3). Przy pierwszym odpaleniu o mało zawału nie dostałem (mam WC). Z tego co mi wiadomo najczęsciej piszczy i ćwierka dławik pod slotami pamięci. Nie mysl tylko, że jest to wyłącznie problem płyt Gigabyte'a. W pierwszym odruchu paniki zajrzałem do tematu o P5b Deluxe i w pierwszy poscie jaki wpadł mi w oko user żali się, że jego płyta wydaje odgłosy jak stary telewizor. Ja swojego krzykacza docisnąłem do płyty i skutek jest taki, że piszczy ok 2 minuty po odpaleniu kompa. Potem przestaje. Jak będę miał chwilę to zaleje go klejem na gorąco. W telewizorze pomogło ;) Swoją drogą przez mojego kompa przewinęło sie ok 7 płyt głównych pod AMD + kompy składane znajomym i nigdzie nic nie piszczało :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nam głupie pytanie, ale czego używacie do miezrenia temp. na DS3??

jan na BOX'ie mam w core temp w stresie 70 st. a w speedfanie 57 st. (stress).

Bardzo dziwne są te tempy , tym bardziej że radiator od boxa jest ledwie letni.

Wierzyć tym pomiarom??

Jeżeli tak to któremu programowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nam głupie pytanie, ale czego używacie do miezrenia temp. na DS3??

jan na BOX'ie mam w core temp w stresie 70 st. a w speedfanie 57 st. (stress).

Bardzo dziwne są te tempy , tym bardziej że radiator od boxa jest ledwie letni.

Wierzyć tym pomiarom??

Jeżeli tak to któremu programowi?

IMHO coretemp, everest pokazują właściwe temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w najnowszym speedfanie i biosie F7 też mam góra 56 st.

Przecież 70 st. na default to nawet bez pasty by chyba nie było.

P.S radiator już zakłądałęm parę razy.

Ma ktoś może prawdziwe wartości napięć na DS3??

Tzn. ile będzie jak np. na vMCH dam +0.2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura rdzeń nr 1 i 2 oraz te z coretemp ( u mnie identyczne) to odczyty z diod termicznych w procesorze. Powinny być więc prawidłowe. Na starej socket A odczyty z rdzenia i czujników w podstawce też różniły się zauważalnie - ok 10 stopni. Zreszta wolę być pesymistą i brać pod uwagę te najgorsze wskazania ;) W ogóle muszę szczerze powiedzieć, że pod względem ilości wydzielanego ciepła troszkę mnie ten C2D zawódł. Zwłaszcza kręcony. Na X2 mialem niższe temperatury. Tzn chodzi o wartości z coretemp. W innym przypadku cięzko porównywać odczyty na różnych płytach.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź tam tego coretemp.

U mnie na pewno na DS3 dobrze nie działa.

proc chodził na 3 Ghz wczoraj, BOX letni a tam w core temp napisane ze proc ma 75 st. - jasne.

No właśnie to, że box letni może oznaczać, że źle odbiera ciepło z proca. Sorry, ale krecony conroe na 3GHz to juz niezła grzała. Przyczyn może być wiele. Poczytaj temat o conroe/merom na tym forum. U jednego z userów po zmianie boxa na... cos innego (już nie pamietam) tempy bardzo spadły LINK (pod koniec strony).

Ja boxa nie montowałem w ogóle, proc chodzi na fabrycznych ustawieniach a pentagram u podstawy wcale nie jest chłodny. Everest w idle pokazuje mi proc 32, core1 40, core2 42. To 32 jest niemożliwe chociazby z tego powodu, że przerabiam właśnie obudowę i wszystko mam upchnięte do jakiegos starego codegena, w którym temp powietrza mierzona przez 4 czujki z cooldive'a wynosi ok 37 stopni. Tak więc to optymistyczne wskazania biosu mozna włożyć między bajki. Nie może byc przecież procek chłodniejszy niz powietrze w budzie, którym jest chłodzony.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale coś z tymi odczytami temperatur jest nie tak. U mnie przy włączeniu Intel QST /PWM lub AUTO wiatrak potrafi się w ogóle nie załączyć a jak już zacznie kręcić (przy ok. 30* w biosie) to oscyluje w granicach 600 obr. (max. obr.2500). Przy intensywnej pracy np. 3D lub na 3,2GHz dochodzi max. do 900 obr. świadczyło by to, że procesor nie ma wysokich temperatur i wg Everesta i CoreTemp nie przekracza 55* na rdzeniach. Może te 40-4X* to optymalna temperatura rdzeni C2D i taką utrzymuje system, albo prawdziwa jest "temp. procesora - 2X*". Wyciągnę średnią i ta będzie najlepsza. Ooo, nie wiedziałem , że na S3 jest odczyt temperatury z mostków.

Jak wygląda ten piszczący dławik przy gniazdach pamięci/zasilania. Troche mi popiskuje, nie jest to dokuczliwe słychać tylko jak "ucho" jest pod pod pewnym kątem w stosunku do komp., ale jak się da poprawić...

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda ten piszczący dławik przy gniazdach pamięci/zasilania. Troche mi popiskuje, nie jest to dokuczliwe słychać tylko jak "ucho" jest pod pod pewnym kątem w stosunku do komp., ale jak się da poprawić...

Najprościej mówiąc to takie kółko z nawiniętym drutem. Na płycie sa 3 - 2 pod slotem PCI-X a jeden ponizej gniazd pamięci i to on tak rozrabia.

Dołączona grafika

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej mówiąc to takie kółko z nawiniętym drutem. Na płycie sa 3 - 2 pod slotem PCI-X a jeden ponizej gniazd pamięci i to on tak rozrabia.

To nie to. U mnie pisk słychać pomiędzy gniazdem pamięci a zasilania- tak koło tych 2-ch kondensatorów.

@SPeder - tutaj są biosy do S3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie to. U mnie pisk słychać pomiędzy gniazdem pamięci a zasilania- tak koło tych 2-ch kondensatorów.

@SPeder - tutaj są biosy do S3

To są dźwięki wysokiej częstotliwości >15kHz, więc ciężko to zlokalizować. Ja szukałem zupełnie gdzie indziej, ale na jakimś forum znalazłem wskazówkę, że to to piszczy. Faktycznie podczas poruszania czy stukania w ten dławik częstotliwość dżwięku zmieniała się. Spróbuj nim poruszać w czasie pracy, najlepiej czymś nieprzewodzącym prądu ;) Między gniazdem pamięci i zasilania nie ma co piszczeć.

Może piszczeć Ci jeszcze grafa. Ja mam hmmm Gigabyte'a 7900GTX i na poprzedniej płycie (A8N Sli) zachwywała się dość przyzwoicie. Na tej też zaczęła świerszczyć. Na szczęscie dość cicho. Pozdrawiam.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem formata, jak radziliście i puściłem superpi.

Dobry wynik?

post-102322-1163763141_thumb.jpg

Mam dziwny problem :P Gdy włączam cpu-z to skacze mi mnożnik ;| raz jest x6, a raz x7, a tym samym skacze mi prędkość procka 1600-1866. Czemu tak jest? Czy wierzyć temu?

W Everescie mam inaczej.

post-102322-1163763530_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi