Greg_1 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Niestety nic to nie dało :( Jutro jade do serwisu komputronika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Niestety nic to nie dało :( Jutro jade do serwisu komputronika. Czytales ten temat wczesniej ? Ram masz taki, ze plyta moze nie ruszac bez ustawienia recznego paru opcji w biosie. Masz inna kosc ramu, jakas zwykla ? To odpal na niej kompa, wejdz do biosu, podnies napiecie vdimm na 2.2V, zmien timingi na 4-4-4-12. Zapisz ustawienia, wylacz kompa, wsadz Geile znowu. Ewentualnie jesli nie masz zwyklej kosci ramu : wsadz tylko jedna kosc Geili w 1 slot, lub drugi i zobacz czy ruszy. GB 965 DS3 i S3 maja takie odchyly, poniewaz one ustawiaja fabrycznie 1.8V na ram, a to za malo jak na niektore modele pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 (edytowane) Nie mam innej kości ani nikogo od kogo mógłbym pożyczyć :? Próbowałem na jednej kosci w każdym z 4 banków i qpa :/ EDIT: Ale jeśli w tym tkwi problem, to i tak mnie to nie użądza bo przy każdej zmianie biosu/ czyszczeniu byłyby takie jaja :/ Edytowane 26 Listopada 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pantas Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 (edytowane) Jak ustawić opcje w biosie, żeby wiatraczek od C2D boxowy regulował się sam automatycznie w miarę obciążenia, ale żeby również się nie wyłączał? Co zrobić, żeby Ramy Geila ruszyły z CL 4 na 800 mhz? Aktualnie z tego co widzę, chodzą na CL 5 przy 800 Mhz? Ponawiam również swoje wcześniejsze pytania, bo nie otrzymałem wcześniej odpowiedz: Kupiłem i złożyłem zestaw na gigabycie ds3, chciałbym podłączyć na obudowie wyjście na słuchawki oraz na mikrofon czy jest to możliwe? Mam też karte SB Live, wszystko jest ok, to znaczy działa, ale czy nie powinienem wyłączyć w Biosie zintegrowanej dzwiękówki z ds3? Jeśli tak to która to opcja? Następna sprawa to taka, czy jest możliwość podłączenia z przedniego panelu mikrofonu i słuchawek bezpośrednio do dzwiękówki, czyli do SB Live? Mam też problem z C2D, mianowicie, wyłacza mi się sam wentylator, pewnie jest to związane z jego automatyczną regulacją, ale jest to denerwujące, bo on tak jak by się potem zapominał włączyć icon_razz.gif Wyłącza się, i temp. skacze nawe do 75 stopni.... Jak przestawić, żeby wentylator się albo wcale nie wyłączał, albo się wyłączał i włączał spowrotem np. przy temp 60 stopni, oraz czy da się zwiększać i zmniejszać jego prędkość z pod windowsa? Jest to boxowy wentyl od C2D. Czasem ten wentyl wariuje, załącza się i wyłącza, załącza i wyłącza, czy to jest normalne? icon_razz.gif Edytowane 26 Listopada 2006 przez Pantas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIVI Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Co zrobić, żeby Ramy Geila ruszyły z CL 4 na 800 mhz? Aktualnie z tego co widzę, chodzą na CL 5 przy 800 Mhz? czlowieku :mur: DEVILEK posta wczesniej napisal jak to zrobic :blink: polecam taka fajna ksiazke do przeczytania :rolleyes: "User's Manual GA-965P-DS3" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 (edytowane) Jak ustawić opcje w biosie, żeby wiatraczek od C2D boxowy regulował się sam automatycznie w miarę obciążenia, ale żeby również się nie wyłączał? Czasem ten wentyl wariuje, załącza się i wyłącza, załącza i wyłącza, czy to jest normalne? icon_razz.gif "User's Manual" FAN Speed Control Method (Note) >>Auto -BIOS sets the optimal CPU fan speed automatically. (Default Value) >>Intel® QST -Control the fan speed with Intel® QST (Intel® Quiet System Technology). >>Legacy -CPU fan runs at different speed depending on CPU temperature. >>Disable -CPU fan runs at full speed. FAN Speed Control Mode >>Auto -BIOS autodetects the type of CPU fan you installed and sets the optimal fan -speed control mode for it. (Default Value) >>Voltage -Set to Voltage when you use a CPU fan with a 3-pin fan power cable. >>PWM -Set to PWM when you use a CPU fan with a 4-pin fan power cable. Note: In fact, the Voltage option can be used for CPU fans with 3-pin or 4-pin power cables. However, some 4-pin CPU fan power cables are not designed following Intel 4-Wire fans PWM control specifications. With such CPU fans, selecting PWM will not effectively reduce the fan speed. (Note) Before setting this item to Intel® QST, make sure at least DDRII1 or DDRII2 socket in Channel 0 is populated. A small portion of system memory will be shared when Intel® QST is enabled. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Auto -> PWM Edytowane 27 Listopada 2006 przez harryt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pantas Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 No więc tak dziękuje, za odpowiedz wcześniejsze, posiadam instrukcję obsługi ale słabo z angielskim, dlatego spytałem się na forum. Mam kolejne pytania: - Ramy Geile w biosie poprzestawiałem timingi na manual poustawiałem na 4 i w cpu-z wyświetla mi się CAS Latency 3.5, RAS to CAS 4, Ras Precharge 4 i w Tras bodajże 18 lub 16. Ponadto po takich ustawieniach w windowsie wychodzi mi z gry i ją wyłącza, nie odpalając żadnego errora. - czy wyłączenie w Biosie CPU Eist Funktion, CPU Enchanced Halt oraz Thermal Monitor powoduje zwiększenie temp. procka? Bo zaobserwowałem wzrost i nie wiem czy to jest tym spowodowane - posiadam bios f3, wiem, że znowu lamerskie pytanie, ale jak bezpieczenie zaaktualizować biosa bez dyskietki? Użyć do tego @bios z płytki ze sterami dołączonej do mobo? Muszę zrobić jakąś kopię bezpieczeństwa swoją? Jakie jest ryzyko uszkodzenia biosu przez osobę która się na tym średnio zna? Czy oprogramowanie i virtual bios na ds3 ratuje mnie przed złą aktualką biosa? Jak np. wybiorę zły bios to mogę potem odpalić bez komplikacji stary bios? Z góry dzięki za odpowiedz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Ja upgradowalem programikiem z CD i bez problemow, Pobral z netu i zaktualizowal. Jesli nie siądnie Ci nagle prąd w chałupie to powinno działąć. CPU-Z widać nie pokazuje jak trzeba. Upewnij się czy masz najnowszą wersję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pantas Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Wątpie, żeby to była kwestia CPU-Z, ale spróbuję, teraz sprawa jest taka, że jak nie daj boże wyłączą mi prąd lub coś w tym stylu, np. pomylę biosa to czy jest możliwość przywrócenia starego? Jeśli tak to jak? Z tego co czytałem to DS3 mają jakiś Virtual Bios, ale tak jak wcześniej pisałem nie bardzo znam angielski i nie mogę tego znaleść w instrukcji obsługi i byłbym wdzięczny za jakieś informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 To może sprawdź innym programem :?: np Everestem albo czymś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pantas Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Ok, aktualizacja przebiegła bez problemowo, mam teraz bios F7, timmingi też ustawiłem. Teraz chyba wezmę się za OC ;) Mam problem tego typu, że podkręciłem procesor do taktowania 2100 i komputer po akceptacji ustawień restartuje się, czym to jest spowodowane? Edytowane 30 Listopada 2006 przez Pantas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Więc tak jak obiecałem, podaję moje pomiary napięć podawanych przez bios i realnie przez płytę ( mierzone miernikiem). Jak ktoś wie, gdzie jest punk pomiaru Vcore, to proszę podać to wykonam pomiar, gdyż tylko tego brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland6 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 (edytowane) Witam wszystkich!! mam takie pytanko, czy moze na plyie glownej Gigabytes DS4 bedize dziala ram zwylky np. kingmax 256mb 3200(PC 400) ram ten bylby uzywany tylko przez okres 2 tygodni!! jesli ktos wie to prosze o odpowiec?? Edytowane 4 Grudnia 2006 przez roland6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witam wszystkich!! mam takie pytanko, czy moze na plyie glownej Gigabytes DS4 bedize dziala ram zwylky np. kingmax 256mb 3200(PC 400) ram ten bylby uzywany tylko przez okres 2 tygodni!! jesli ktos wie to prosze o odpowiec?? nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 witam niedługo do mojeho hałsa trafi gigabyte p965-DS4 na niej będzie siedzial e6300 powiedzcie, jakie w miare budżetowe memki 2x1gb do tej płyty żeby fajnie na niej śmigały ?? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Geile Ultra 800 CL 4. Zobacz sobie w Znaku. Tam jest dobra cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 jak chiodza na tej MoBO ?? a coś z tańszych ?? czy pdp patriot LLK pc667 lubią tą MoBo ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 jak chiodza na tej MoBO ?? a coś z tańszych ?? czy pdp patriot LLK pc667 lubią tą MoBo ?? Geile Value Nie kupuj nowych PDP, przeciez to badziewie jakich malo :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Geile Value Nie kupuj nowych PDP, przeciez to badziewie jakich malo :mur: A słyszałem, że LLK są robione na D9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 A słyszałem, że LLK są robione na D9Dobrze slyszales, ale nie do konca prawde :lol: Byly robione, teraz sa na Elpidach :mur: W sobote mialem komplet 800LLK EPP i co ? :ploom: 2.4V to dla nich az za nadto. Komp nie wstawal jak sie im tyle ustawilo. Pare tygodni temu, takze 800LLK odmawialy posluszenstwa powyzej 2.35V. No kapa totalna. Jedynym slusznym wyborem z PDP jest 1000LLK, ktorych w PL nigdy nie bylo. Sa ELK ale to tez jakies pseudo oc pamieci. 1000LLK sa robione tylko na D9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Więc tak jak obiecałem, podaję moje pomiary napięć podawanych przez bios i realnie przez płytę ( mierzone miernikiem). Gdzie przykładasz miernik... jakies fotki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Masz w dziale "Extremalne" temat Vmody. Tam jest link do modów na DS3 na vr-zone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) A słyszałem, że LLK są robione na D9 Ostatnio wiekszosc jest juz na ELPIDa, 667 i 800 z tym ze w przypadku tych drugich producent gwarantuje 1000MHZ CL5, oczywiscie mowa o LLK. Ja mam jeszcze starsze na D9, smigaja z gigabytem na 1000 CL4-4-4-8 bez problemu. Aktualnie w PDP 667 LLK 2x512 siedzi INFINEON: HYB18T512 800AF3S HUV19063 HYS64T64400HU-3S-A 512MB HYB18T512-800AF3S-A 512Mbx8 667MHz CL5 Edytowane 7 Grudnia 2006 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 heh fajne masz te patriotki :P ile bys sobie PITer liczył za wyselekcjonowanie fajnego zestawiku 2x1gb który 500min zrobi (na ds4 :)) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 (edytowane) nowe biosy do Gigabyte'a DS4 - bios F7b beta DS3 - bios F8i beta S3 - bios F7a beta DQ6 - bios F7a beta Edytowane 11 Grudnia 2006 przez Jimmy007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Witam czy tryb suspend S3 działa Wam dobrze, bo u mnie komp się wyłącza (przechodzi w stan uśpienia), wiatraczki stają wszystko jak powinno, a po próbie włączenia nie reaguje zupełnie. Muszę wyciągnąć wtyczkę z zasilacza,albo wyłączyc i wlaczyc zasilacz. Komp inaczej nie chce się obudzić. Macie jakieś pomysly dlaczeogo tak się dzieje ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pantas Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zakupiłem przed chwilą dysk twardy Samsung SP2504C, jak go podłączyć, żeby chodził na najszybszych ustawieniach? Tzn. jak ustawić na nim zworkę i do którego portu sata go podłączyć. Dysk jest na SATA II, coś muszę potem w biosie przestawiać? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 nowe biosy do Gigabyte'a DS4 - bios F7b beta DS3 - bios F8i beta S3 - bios F4b beta DQ6 - bios F7a beta Pogrubiony bios jest do plyty GA-M55S S3 nie zas 965p S3, o ktorej traktuje topic. Zeby komus nie przyszlo do glowy, na sile tego wgrywac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 zamierzam w poniedziałek kupić płytę GA-965P-S3 bo bedę zmieniałprocka i pamięci na ddr2 pytanie czy ta płyta jest dobra i ile v max na pamięci??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Czy trzeba dawać jakies radiatory na uklady zasilania na ds3 przy 1.35vcore +2vmech +1vfsb i +4vmem? Bo nie wiem czy bawic sie w ciecie radiatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...